ONGELOOFLIJK

Stel u voor [ en  ik zeg er meteen bij dat het nooit werkelijkheid mag worden] : de Nederlandse kust is geteisterd door een orkaan windkracht 13. Laten we dat beest naar Amerikaans gebruik maar een naam geven en dus “Mark” noemen. Terschelling is compleet ondergelopen, meer dan de helft van de woningen staat er niet meer en allerlei huisdieren drijven in het rond, naast koelkasten en flatscreens. Pure wanhoop daar op Terschelling, die herinneringen oproept aan Zeeland 1953.
Op nabijgelegen Vlieland is de schade veel minder [de Vlielanders zijn nu eenmaal veel beter in het sjouwen met zandzakken]. Wat water in de dorpsstraatjes,  de frikandellen in de plaatselijk snackbar zijn van de koelvitrine naar de slaapkamer geblazen, maar die rommel is binnen een dag of wat opgeruimd. Dus kan het verantwoordelijke organisatiecomité opgelucht melden, dat de jaarlijkse Marathon van Vlieland het komend weekend gewoon kan doorgaan. Deelnemers moeten alleen met een andere veerboot [niet die naar Terschelling] de oversteek maken.
Ik denk dat u met mij een beetje vreemd op zou kijken. Vlielanders, die in de wetenschap dat bij hun buren het water tot aan de oksels klotst, een wedstrijdje hardlopen gewoon laten doorgaan. Dat deden wij in Zuid Holland toch ook niet in 1953, toen de Zeeuwen letterlijk nauwelijks het hoofd boven water konden houden? Wat zeg ik, dat deden ze tot in Groningen toe niet.
Maar Amerika blijft het land van de “onbegrensde mogelijkheden”. Terwijl in de wijk Staten Island de bewoners de pure wanhoop nabij zijn omdat ze vrijwel alles kwijt zijn na de overtocht van Sandy, werkt de rest van New York op nadrukkelijke aanwijzing van die malloot van een ” mayor”  Bloomberg zich de pleuris om er voor te zorgen, dat de jaarlijkse marathon dit weekend gelopen zal kunnen worden.
Is dat niet ongelooflijk?

Er was eens een beetje uitgewoond bootje. Waarvan een paar narcisten dachten, dat het tegen redelijke kosten op te knappen was tot een luxe woonboot.
En op te knappen bleek die boot inderdaad. En een luxe woonboot werd het zeker.
Het enige wat een beetje tegenviel voor de eigenaar [Wooncorporatie Woonbron] en hongerig toegesnelde investeerders [InHolland [school], AlbedaCollege [school] en Gemeente R’dam [beheerder van gemeenschapsgeld] waren de opknapkosten.
I.p.v. enkele tientallen miljoenen [wat al buiten proportie is] liepen de totale kosten, nodig om het drijvend paleis te bouwen waar de narcisten een strak plassertje van krijgen, op tot maar liefst 265 miljoen. Zeg maar de prijs, die grof geschat gemoeid is met de bouw van 2500 – 3000 prettige woningen. En dat liep zo de spuigaten uit, dat zelfs de dames en heren in de Treveszaal er wakker van schoten. ” 265 miljoen, het was wel mooi geweest, kappen met die onzin” werd er vanuit Den Haag bevolen. ” Verkopen die handel”  was de volgende opdracht.
Maar ja, een bootje van 265 miljoen verkopen in crisistijd, dat lukt niet zo simpel. Want ook de Griekse reders worden tegenwoordig goed in de gaten gehouden door hun werkloze landgenoten.
Vandaag bereikte ons uiteindelijk het verheugende bericht dat het bootje blijkt te zijn verkocht. Aan de eigenaar van het fraaie Hotel New York [louter toeval] in dat zelfde Rotterdam. Die gaat er een hotelboot van maken.
De prijs die hij er voor betaalde? 30 miljoen!!!!! Ongelooflijk, vindt u niet????
Dat clubje investeerders en eigenaar Woonbron boekten een verlies van 235 miljoen op hun narcistische projectje. Ongelooflijk toch?
Tot op heden is er niemand [geen enkele bestuurder, CEO, CFO of hoe die misbaksels zich ook noemen] aansprakelijk gesteld voor die schade van 235 miljoen. Let wel, het gaat hier niet om geld wat uit privé vermogen is geïnvesteerd door een of andere geld schijtende dwaas; nee nee, het is puur gemeenschapsgeld, wat bestemd was om:
– huizen te bouwen [Woonbron]
– goed onderwijs te geven en te zekeren [InHolland, AlbedaCollege]
– gemeentetaken adequaat te verrichten [Gemeente R’dam]
Dat bootje ligt nog te pronken in Katendrecht. En ik moet toegeven: hij is mooi geworden. Ongelooflijk mooi!!!

Advertenties

23 thoughts on “ONGELOOFLIJK

 1. @Leon @Arno

  Puur persoonlijk gesproken vind ik het appels met peren vergelijken immers de OS ’72 was een zuivere terroristische daad gericht op het doden van zoveel mogelijk mensen van een bepaalde signatuur ten behoeve van een politiek doel, en Syrie is en word verkocht als een soort van burgeroorlog terwijl elke jan met de korte achternaam die even nadenkt ook wel weet en beseft dat het wel even wat anders is dan een pure burgeroolog aldaar hoe vreselijk verder dan ook de gevolgen verder zijn.

  Deze twee dingen vergelijken met een natuurlijk verschijnsel en de gevolgen daarvan is dan ook behalve een belediging voor de slachtoffes van zowel Munchen als van Syrie niet juist en zelfs enigzins ongepast misschien zelfs wel smakeloos althans naar mijn mening.

  Echter ik besef heel goed dat ik in tegenstelling tot een hele horde medelanders en europeanen wel kan begrijpen “of in ieder geval een poging daartoe doe”, wat men beoogde te doen met het eventueel wel laten doorgaan van die marathon en ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat het voor vele door dit natuurgeweld getroffenen een soort extra steuntje in de rug had kunnen zijn.

  Dat het voor ons als (west)europeanen moeilijk is om ons voor te stellen dat die twee dingen van enerzijds naastenliefde en hulp bieden en anderzijds net doen of je neus bloed naast elkaar voor hun kunnen bestaan zegt ook wel wat over onszelf en niet alleen over de Amerikanen in zijn algemeenheid.

  Kijk ook wat dat betreft ook maar eens goed naar de geschiedenis of die nu bij wijze van spreken loopt vanaf de civil war via Pearl Harbor tot 9/11 er is altijd 1 constante factor aanwezig na zo een gebeurtenis en dat is die befaamde of volgens anderen infame Amerikaanse mentaliteit van altijd maar weer opnieuw beginnen, de rug rechten en doorgaan doorgaan en doorgaan.

  • Maar Willem, met alle respect: “business as usual” werkt alleen maar als je ook in staat bent werkelijk de indruk te wekken, dat het “business as usual is”.

   • @Arno

    Klopt helemaal, maar dat is wat WIJ ervan vinden ZIJ daarentegen zien dat echt wel heel anders welke de (moreel) juiste instelling is of zou moeten zijn laat ik dan maar in het midden.
    Ik begrijp alleen wel en bewonder ze daar ook om wat die Amerikaanse mentaliteit voor hun betekend en voor hun waard is.

   • Tot die ZIJ behoren in ieder geval niet de mensen uit Staten Island en inmiddels ook niet al die andere Amerikanen, die krachtig geprotesteerd hebben tegen het mogelijk doorgaan van die marathon [een marathon …..waar gaat dat in godesnaam over????????]

  • Ik [en met mij denk ik Arno] trok slechts de vergelijking tussen die 3 situaties vanuit de invalshoek van de enorme schade en/of het verschrikkelijk leed wat er uit voortvloeide. Maar iets zegt me dat jij dat ook wel beseft.

  • Kijk ook wat dat betreft ook maar eens goed naar de geschiedenis of die nu bij wijze van spreken loopt vanaf de civil war via Pearl Harbor tot 9/11 er is altijd 1 constante factor aanwezig na zo een gebeurtenis en dat is die befaamde of volgens anderen infame Amerikaanse mentaliteit van altijd maar weer opnieuw beginnen, de rug rechten en doorgaan doorgaan en doorgaan.

   Vooropgesteld: ik respecteer de bewondering voor de Amerikanen, die uit jouw woorden spreekt, Willem. Maar [vergeef me de brutaliteit] romantiseer jij dat beeld niet een beetje [te] veel? Om bovenstaande voorbeelden te gebruiken: in welk opzicht verschillen de Amerikanen in zo’n opvallende wijze van:
   – Nederlanders en de wederopbouw?
   – Nederlanders en de Waternoodramp 1953?
   – Duitsers en hun Wirtschafstwunder?
   De lijst is bijna eindeloos wat het vergelijkingsmateriaal betreft.

   M.i. heeft de kwestie rond die hardloopwedstrijd alles te maken met de menselijke factor. Wat is belangrijker? Nog geen week na zo’n ramp als Sandy vol gas geven om die wedstrijd te kunnen laten doorgaan? Of minstens 3 maanden alle effort steken in het verlichten van de rampzalige toestand van de getroffenen?
   BTW ik ken wat mensen uit de New Orleans-area, die veel minder dan jij te spreken zijn over de manier waarop Amerika meent de veerkracht van de natie om te zetten in spijkers met koppen slaande daden.

 2. Best wel jammer dat die Marathon toch niet doorgaat, want schijt aan die Yanks het was wel weer een bewijs van de ongelooflijke veerkracht die ze bezitten en van de mentaliteit van wat er ook allemaal gebeurd wij gaan door en zijn niet kapot te krijgen.

  Je zag dat ook al bij 9/11 toen was er ook een soort van onzichbare overeenstemming bij die Yanks om zo snel mogelijk aan de wereld te tonen van he wereld we hebben een hengst gekregen maar we zijn niet gebroken nu niet en nooit niet.

  Die mentaliteit en die instelling maakt nu juist van dat land een great nation en moet je los zien van de naastenhulp, dat zijn voor hun twee seperate dingen iets wat wij in de oude wereld met onze redelijk bekrompen en weinig flexibele geest nou niet echt kunnen bevatten.

  Wat die sloep betreft kunnen we die niet veel beter gevuld met alle daarvoor verantwoordelijken aan boord voor de kust voor anker laten gaan waarna de weinige restanten van onze Koninklijke Marine en Luchtmacht die sloep als oefendoel gebruiken om haar daarna gewoon te laten afzinken in de maas??

  • Best wel jammer dat die Marathon toch niet doorgaat, want schijt aan die Yanks het was wel weer een bewijs van de ongelooflijke veerkracht die ze bezitten en van de mentaliteit van wat er ook allemaal gebeurd wij gaan door en zijn niet kapot te krijgen.

   Het merkwaardige is, Willem, dat jij blijkbaar een heel andere perceptie hebt van het begrip “veerkracht” dan heel veel New Yorkers.
   En zelf moet ik daaraan toevoegen, dat ook ik het zeer discutabel vind het doorgaan van een “hardloopwedstrijd” [waar zoals Bloomberg zelf onverbloemd uitsprak in hoofdzaak economische redenen aan ten grondslag lagen] als een kenmerk van veerkracht aan te merken. Jij bent duidelijk emotioneel meer Yank dan veel New Yorkers zelf. Of althans meer gevoelig voor de wijze waarop Yanks met dat tooltje “emotie” proberen om te gaan.
   Ik vind het alleen al uit compassie volkomen terecht, dat zo’n gehypet wedstrijdje [zou Wennemars gehuild hebben omdat hij niet mocht lopen?] wordt gecanceld. Het zou bijna een gotspe zijn geweest als-ie wel was doorgegaan.
   Vraagje: was jij er destijds ook voorstander van dat de OS in Munchen 72 door moesten gaan nadat een bosje Israeliers was neergeknald? Moest de mondiale Olympische familie toen ook haar veerkracht tonen?

  • Iedereen heeft de vrijheid de Yank te bewonderen dan wel te verguizen. Zelfs beiden is mogelijk. Misschien val ik wel in die laatste categorie. Wat hiervan ook zij, vaststaat in ieder geval dat de zeepbel van “The American Dream” voor mij al heel lang geleden uiteen is gespat. Omdat het land als “Ruler and Keeper of the Free World” in mijn ogen een veel te beroerd trackrecord heeft opgebouwd en all over the world heeft laten zien wat The American Nightmare is. Uiteraard zijn er Amerikanen die ik mateloos bewonder. Bloomberg hoort daar zeker niet bij. Wel bijv. die mensen in Staten Island, die ondanks de alles verwoestende passage van Sandy niet bij de pakken neerzitten en dus veerkracht in zijn puurste vorm laten zien. Het is echter wel heel wrang [understatement] dat de mensen, waar ze voor directe hulp bij terecht zouden moeten kunnen, meer belang hechten aan het optrekken van tribunes voor toeschouwers van een wedstrijdje dan aan dat te doen wat werkelijk van hun verwacht kan en mag worden.

   Jouw suggestie wat te doen met die luxe woonboot wordt van harte ondersteund. 🙂

  • Mooi zo 🙂 Als de ramp maar groot genoeg is komt het verstand vanzelf, Lot. Nu Rutte en zijn buddy nog.:D

   Dat tellen? We doen rustig aan en gaan secuur te werk. Pas 6 lijstjes als ongeschikt weggegooid. We hebben ruim de tijd.

 3. Laten we het maar op houden, dat de affaire SS Rotterdam de zoveelste in rij is, waaruit een [vooral voor de gemeenschap] dure les kan worden getrokken. Op naar de volgende, vinden jullie niet? Het geduld van de burger/betaler is schier eindeloos.
  Trouwens, het verbaasde me feitelijk niet dat bij de naam van de investeerders InHolland opduikt. Over megalomaan gesproken!

 4. Het schijnt, dat de belangrijkste functie van die luxe-woonboot is geweest het gebruik als achtergrond voor trouwfoto’s. En de betrokken paartjes lachten er breeduit bij, niet beseffend hoeveel ook van hun geld daar in die haven lag te dobberen.

 5. Er is, zo heb ik begrepen, een aantal Rotterdammers dat al een dringend verzoek heeft ingediend om, voordat het schip echt aan de nieuwe eigenaar wordt overgedragen, er een tochtje mee langs de havens te mogen maken. Als een soort verliescompensatie. Er zijn ook al ideeën voor wat special events tijdens dat tochtje. Zoals het meerdere malen kielhalen van de betrokken bestuurders.

 6. “Orkaan Mark” is neem ik aan een verwijzing naar de zorgpremie? 🙂
  Dat met die boot is werkelijk de schande voorbij. Wordt het nu echt geen tijd om dat mateloze en bovenal kostbare geknoei van die omhoog gevallen idioten, die de bestuurskamers tegenwoordig bevolken, eens goed af te straffen?

 7. Het merkwaardige is, dat we vrijwel nooit te horen krijgen voor welke bedragen die investeerders erin zaten, waar ze dat geld vandaan haalden en wie verantwoordelijk is voor de uiteindelijke beslissing om in te stappen. Op die manier beschermt men elkaar en kan er vrijwel probleemloos weg worden gekomen. En de gemeenschap blijft met de brokken zitten.

 8. Ik vind dat je je met “ongelooflijk” ongewoon beheerst uitdrukt. Van de ratten besnuffeld zijn die lui, die verantwoordelijk zijn voor dat debacle met die woonboot. Aanpakken die lui, in de traditie van onze geplaagde MP. 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s