DE SCANDINAVISCHE GOLF

Vanaf zo’n beetje de Olympische Spelen kijkt Nederland [of heeft althans daar de gelegenheid toe] naar een niet aflatende stroom van Scandinavische thrillerseries. Forbrydelsen [The Killing] beet het spits af, Borgen volgde en vrijwel direct ook The Bridge.
Over The Killing hebben het hier al uitgebreid gehad. U kent dus mijn sterke voorkeur voor de Amerikaanse remake boven het Deense origineel, hoewel dat origineel naar Nederlandse maatstaven ook zeker de middelmaat ruimschoots ontsteeg.
Samengevat waren meer snelheid, beter plot in combinatie met een ijzersterke ontknoping en beter acteerwerk voor mij doorslaggevend om voor de Amerikaanse versie te kiezen.

Sara [r] meets Sarah

Mooi moment aan het eind van de 1e serie van The Killing was de ontmoeting tussen de actrices Mireille Enos [Sarah] en Sophie Grabol [Sara in Forbydelsen], waarmee de Amerikanen eer betuigden aan de oorspronkelijke makers van die serie.
The Killing leent zich moeiteloos voor een 2e maal bekijken, zo kan ik met nadruk stellen. En dat is voor een TV-serie nogal ongebruikelijk en een genoegen tegelijk.
“Borgen” volgde en helaas was dat een enorme tegenvaller voor mij. Het bleek om een nogal dunne politieke thriller te gaan, die al heel snel begon te vervelen. Een veel te hoog GTST-gehalte en dus haakte ik na aflevering 4 af. Is het zo spannend om te zien dat een vrouwelijke premier zelfs zonder meerderheid in het parlement instemt met een wipje met haar super-begrijpende echtgenoot? Nee, de voorspelbaarheid droop er vanaf. En alle lof, die vooraf werd uitgestrooid, bleek niet veel meer te zijn dan het bewust voeden van het hype-gevoel.
“The Bridge” was en is een opsteker. Daar kreeg je als kijker weer eens te maken met een niet alledaagse plot [2 halve lijken, aaneen gepuzzeld alsof het om 1 lijk ging, midden op de brug van Zweden naar Denemarken]. En een half Deens en half Zweeds lijk. Daar ga je als kijker rechtop voor zitten. Over de inhoud zwijg ik verder, want de serie is nog maar net gestart op Holland TV. Don’t wanna spoil the fun, you know πŸ™‚
Een grensoverschrijdende moord, dus een bilateraal poltieteam. En daar onderscheidt The Bridge zich van Forbrydelsen. Het koppel Martin [de Deen] en Saga [de Zweedse] is een ware vondst. Een sjokker, die op zijn routine draait [Martin], gekoppeld aan een in alle opzichten recht op het doel afgaande en zich niets vanΒ  welke sociale conventie aantrekkende jonge vrouw. Het brengt soms de gulle lach boven, die op geen enkele manier storend werkt in relatie tot de soms wel heel gruwelijke gebeurtenissen, die zich in lijn met het plot voordoen.
The Bridge is wat mij betreft een schot middenin de roos.

Houdt de Scandinavische Golf na The Bridge op? Er gaan geruchten, dat er nieuwe series in de maak zijn. De Denen en de Zweden smeden het ijzer zolang het heet is en geef ze eens ongelijk. En dan dreigt een 2e manco aan het licht te komen. Het gebruik maken van steevast dezelfde groep acteurs, wat er toe leidde dat er al heel veel dubbelloop is opgetreden.
Die dubbelloop is merkwaardig genoeg ook aan de orde bij de zojuist verschenen bioscoopfilm Jagten [The Hunt]. Dus de schaarste aan echt goede acteurs in het Noorden blijkt nogal groot te zijn.
Jagten is trouwens een film, die hoog op mijn lijstje staat. Omdat het onderwerp ook in Nederland actueel is. Een leraar wordt verdacht van  misbruik van één van zijn  leerlingetjes, het dochtertje van zijn beste vriend.
Een geweldige hoofdrol [Mads Mikkelsen, zie Casino Royale waarin hij de opponent van James Bond is], een hele goede regisseur [Thomas Vinterberg van o.a. Festen] maken de film, samen met dat onderwerp wat er in wordt behandeld, tot een “must see”.

Advertenties

22 thoughts on “DE SCANDINAVISCHE GOLF

 1. Ik kan bij al dit muzikale geweld niet achterblijven. Dus grijp ik de gelegenheid maar aan om het verschijnen van zijn album Genesis Revisited [2 CD’s vol heruitvoeringen van songs uit de periode, waarin hij deel uitmaakte van de band] te gebruiken om Steve Hackett neer te zetten.
  Hackett is één van die zeldzame gitaristen, die zijn instrument letterlijk kan laten zingen.
  Niet zo zeer een trip, maar eerder een warm bad naar midden jaren 70, waarin ik Spectral mornings in alle standen en posities grijs draaide. Het zal de neutrale kijker weinig zeggen, maar de klanken van Hackett’s gitaar gooien alle deuren wijd open naar een periode, die ik feitelijk elk mens zou willen toewensen. Voor de goede orde: Spectral mornings draaide ik destijds nog in vinyl gedaante op een heerlijke draaitafel πŸ™‚

   • Die link is er ook niet echt, Jeanette. Hackett maakte deel uit van wat we “Peter Gabriel’s” Genesis noemen en zoals bekend was dat een heel andere band qua muziek dan wat Collins er van maakte. πŸ™‚

   • Even langs iTunes wippen, Jurgen, en je ontdekt dat vanzelf. πŸ™‚ Het album Spectral Mornings werd in 2005 in een remaster versie opnieuw uitgebracht,

  • Weet je wat nu me echts steeds opnieuw opvalt bij het zien en (vooral!!) luisteren van deze oude glorie hoe ontzettend fris het nog steeds klinkt, dit nummer ook weer. echt alsof het gisteren pas is gemaakt. dat zegt toch wel heel erg veel over de kwaliteit van zowel het nummer als van de artiest/componist en heus vandaag de dag zijn er ook best wel leuke aardige en soms goede bands maar ik vraag me af of daarvan de nummers ook die eeuwugheidswaarde bezitten.
   Maar goed misschien niet helemaal eerlijk want ja laten we wel zijn Meneer Hackett behoord uiteraard wel bij de hele grote Meneren die op het jammerhout hun brood verdienen, dit nummer is ook gewoon zeldzaam mooi waarbij mij vooral opvalt hoe de titel van deze song meer dan uistekend de lading van de muziek dekt en vice versa doe je ogen dicht luister en laat de spectral morning soepeltjes bezit van je nemen.

   • Helemaal met je eens, Willem. Daarom heeft dat anno nu luisteren ook dat effect van dat warme bad, wat ik beschreef. De remaster uit 2005 is zeer de moeite waard, want het oorspronkelijke album is daarbij aangevuld met wat Genesiswerk met Hackett en wat liveopnmanes.

 2. Lekkere blues, Willem. Jij weet ze uit alle hoeken en gaten op te diepen, hΓ¨ πŸ™‚

  En RadaR, jij nog gefeliciteerd met de 1e thuiszege van je cluppie. Het werd zachtjesaan wel tijd, vind je niet?

  Voor ik het vergeet: boer Aad heeft het gedaan πŸ˜€

  • Zeker spannend. En toch ook weer erg verrassend, vind je niet? Die handgranaat, je moet maar op het idee komen. En blonde Saga heeft het even moeilijk πŸ™‚ Echt een prima serie!!!

 3. Ondamks de steengoede uitvoering door de Amerikaantjes prefereer ik nog altijd het origineel, noem het maar een afwijking, dat premier gedoe was ik gauw klaar mee inderdaad een soort luxe GTST en the Bridge probeer ik via KRO detectives te volgen.

  Overigens Branded al gezien (kon niet wachten tot een druilerige zondag) en inderdaad tamelijk origineel maar bovenak afschrikwekkend herkenbaar!!

  Maar mochten beelden alleen niet genoeg zijn raad ik sterk aan het nieuwe album van de ouwe mannen van ZZ Top die onder leiding van Rick Rubin een wereldplaat hebben afgeleverd, luister maar…

  De echte sensatie is echter de volgende en dat is een bandje genaamd The Mentulls het jongetje wat het jammerhout vasthoud doet dit pas sinds een jaar of vier dus dat is serieuze concurentie voor the likes van Bonamassa en cie.

  Zo voldoende beeld en geluidmateriaal voor een herfstige zondag tenslotte is het een uurtje langer ook nog enjoy!!!!!!

  • ZZ TOP prima in orde en staat al enige tijd in de kast.
   The Mentulls zijn de echte [aangename] verrassing. Klinkt prima!! Vette blues en dat doet het altijd op een herfstdag met bokbier in de buurt. πŸ™‚
   Las dat de band samen met The [W]Ash in januari 2013 een paar keer in Nederland optreedt. Band met toekomst naar mijn bescheiden mening.

   • Verbaasd me wederom weer niet dat van die baardige texaanse mannen, denk dat ik de Ash maar met een bezoek(je) ga vereren alweer te lang geleden dat ik deze samenstelling heb gezien, en dit is dan veras(h)sing nr. 2

    O voor ik het vergeet rammel deze er ook nog maar effe bij dan de nieuwe van de Outlaws en ja ja ja ja the South rules.

   • Living proof is het “levende bewijs” van een song, die de tand des tijds probleemloos doorstaat.
    Outlaws vind ik heerlijk klinken, swingt de pan uit. Genoteerd op het “to do”- lijstje. Thx Willem.!!

 4. Verdeel mijn [schaarse] kijktijd tussen seizoen 1 van The Killing [begrijp jouw voorkeur voor de US-versie, want die is gewoon erg goed; vooral die scene waar jij het laatst over had waarin Rosie wordt gevonden is bloedstollend] en het volgen van the Bridge. De laatste vind ik met afstand beter dan Forbrydelsen. πŸ™‚
  Jagten lijkt me ook een zeer interessante movie trouwens.

 5. The Bridge is leuk [door het koppel Saga/Martin] en spannend tegelijk. Het verhaal is nogal weird, net als veel van de personages die langskomen. En dat maakt de serie meer dan de moeite waard.
  Jagten draait inderdaad al, zag ik. Zin? πŸ™‚

 6. Jazeker heeft die maffe Saga iets πŸ™‚ The Bridge bevalt mij ook uitstekend. We zullen zo langzamerhand het einde wel gaan naderen, Tralier van Jagten belooft veel. Film draait net, zag ik in het lijstje. Misschien iets voor een donkere novemberavond.

 7. “Jagten” kwam deze week nog aan de orde bij P&W. Met een in Nederland gebeurde gelijksoortige situatie als sprekend voorbeeld. De trailer maakt in ieder geval nog nieuwsgieriger als al het geval was. Ik neem aan, dat we mettertijd wel een recensie van jou kunnen verwachten. Die in de VK was in ieder geval zeer lovend.

 8. Borgen wordt ook [nog] niet op de Nederlandse TV uitgezonden. Of is dat juist een aanduiding, dat we wel met een prima serie te maken hebben??? πŸ™‚

  Ik ben momenteel nog te druk bezig met Inside Job te verwerken [ja ja, ik kocht de DVD voor een spotprijsje, zoals je adviseerde] om me met ander videowerk te kunnen bezig houden.
  The Bridge probeer ik te volgen via Ned 2 en zoals jij aangeeft zou dat een goed idee zijn.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s