OPTOCHT

Veel wijst erop, dat het Paarse kabinet van het koppel Rutte/Samsom er inderdaad lijkt te gaan komen. De persmuskieten rond het Binnenhof met Oppermuskiet Frits Wester voorop voorspellen een concept-regeerakkoord binnen enkele dagen.Het eerste wat me daarbij in gedachten schiet is, dat Nederland op het punt staat een nieuwe paarse ervaring rijker te worden. Want waar het eerste paarse wonderkind olv Kok en Zalm zich nog kon koesteren in een periode, die zo langzamerhand wel het Gouden Decennium mag worden genoemd, geldt voor het aanstormende paars van Rutte & Samsom, dat ze in een Gitzwart Decennium mag gaan aantreden. M.a.w. waar Kok en Zalm ons de bomen tot in de hemel konden beloven staat het nieuwe, vooral jeugd, optimisme en energie uitstralende duo voor de klus om ons de weg door steeds diepere dalen te gaan wijzen en ons er van te overtuigen, dat die weg omhoog naar die heuvel, die zich erg in de verte tegen de horizon aftekent, voor ons echt wel te doen is.
Conclusie: er zal de aankomende regeerperiode van dit donkere paars meer moeten gaan worden gelogen dan ooit tevoren.

Nu dat regeerakkoord al in de steigers staat komt de gebruikelijke optocht op gang van vertegenwoordigers uit regionale en lokale overheidsverbanden, uit belangenclubs van de werkgevers en werknemers. En ook dat werkt meteen al op de lachspieren, maar geeft ook de nodige duidelijkheid. Om met dat laatste te beginnen: dat deel van de optocht waar de regionale en lokale bestuurdersvertegenwoordigers in meelopen geven je als burger een prachtige blik op de wijze, waarop de macht in Nederland is verdeeld. Achtereenvolgens doken op Remkes [voorzitter Provincies BV] en Jorritsma [opperkoe van de Gemeenten BV]. Voor wie het niet weet: beiden zijn volbloed VVD-ers; tel daarbij op, dat de gaande en komende premier ook al een VVD-er is dan hoef ik niet zo gek veel meer te zeggen. We leven in een VVD-land, wat waarschijnlijk de verklaring is voor het feit, dat steeds meer mensen niet alleen zin krijgen om dit landje te gaan verlaten, maar de daad ook bij het woord voegen.
Wat nog ontbreekt is een  VVD-koning, maar daar kan Wim-Alex wellicht iets aan doen.
Ik had het ook nog over lachspieren, die door de optocht worden getriggerd. En neen, in dit geval was dat niet [alleen] door het belachelijke voorkomen van Annemarie Jorritsma, die het levende bewijs is dat een volbloed muts het zelfs in Nederland heel ver kan schoppen. Als je maar bij de juiste club zit.
Neen, hard lachen moest ik toen ik Wientjes en Heerts [de sociale partners], na elkaar  maandenlang voor rotte vis te hebben uitgemaakt, gezellig tegen elkaar aan zag schurken. En al kroelend kwamen de legendarische woorden uit de mond van  Wientjes:”de Polder is weer opgestaan”.
Ik wens u namens vrouw, kinderen, poes, hond en goudvis vannacht een heerlijke nachtrust toe. Want dat moet nu toch echt wel lukken, met die Polder, die als een Phoenix uit zijn as is herrezen.
Zodra het regeerakkoord er is komt er weer een optocht en daar mogen de burgers in meelopen. Zij mogen zich voor de laatste keer in vol ornaat aan zichzelf en den volke tonen. Aan het eind van die optocht staan de overheidsdienaren klaar om de burgers te knippen, te scheren en uit te kleden. Op de terugweg naar huis dus heel dicht bij elkaar lopen, want dat wordt een frisse toestand. Brrrrrr.. als het tegen zit komt u paars van de kou thuis.

Advertenties

16 thoughts on “OPTOCHT

 1. Wel verrassend trouwens, dat Lodewijk Asscher zo’n prominente rol in het kabinet i.o. lijkt re gaan krijgen, vinden jullie niet? Die jongen had toch geen trek in Den Haag?

  • Verassend?? welnee ook deze zogenaamde coryfee is gezwicht voor de druk van de aloude PvdA baantjesmachine en is dus net zo ruggengraatloos als iedere andere zogenaamde “kroonprins”.

   Overigens een hele slimme tactische manouvre van Samsonlight om je vijand(en) zo dicht mogelijk om je heen te verzamelen, heeft die vast van zijn Oom Maxima geleerd.

  • Ach, weet je, ik denk laat die “Rising Star”, waarvan de verwachtingen al jaren zo ontzettend worden opgeschroefd, het maar een keer bewijzen. Je kunt niet altijd “coming man” blijven immers? En daarnaast geldt, dat mythes er om vragen om doorgeprikt te worden [zie The Cohen Story].

   • Zo denk ik er ook over, Jurgen. Laten we de echte Asscher maar eens leren kennen. Als het meevalt is dat winst, valt het tegen dan is het simpelweg een zoveelste bevestiging van het fenomeen “imagebuilding”.

 2. Om dit landje te begrijpen zeg ik weleens tegen buitenlandse bezoekers die voor de eerste keer hier zijn, dat ze ten 1e vanuit het vliegtuigraam eens naar beneden moeten kijken en wat ze dan zien zijn allemaal keurig aangeharkte rechthoeken, als 2e dienen ze qua historisch besef te weten dat dit land als 1e en tot nu toe ook als laatste een ander land waarmee men oorlog voerde een lening heeft verstrekt waardoor dat andere land een leger kon financieeren om tegen ons ten strijde ten te trekken en ten 3e dat de straffen hier voor belastingontduiking en fraude in principe hoger zijn dan de straf die je krijgt voor het vermoorden van onschuldige mensen.

  Als men dan ook nog eens zich realiseert dat gedurende bv. de tweede wereldoorlog er nergens zoveel mensen procentueel gezien zijn verraden en afgevoerd naar de meest verschrikkelijke oorden die de mens ooit heeft durven maken plus dat er procentueel gezien geen enkel ander land was die zoveel vrijwilligers heeft geleverd aan de keurkorpsen van haar bezetter als dit (ons) land.

  Dat wetende en beseffende kun je feitelijk niet meer verbaasd zijn over welke regering en in welke samenstelling dan ook zij aan den volke verschijnen.

  Ieder volk krijgt de leiders die het verdiend en daar waarin the good old U.S. of A. mits Barack Obama word herkozen dat land tenminste nog kiest voor een leider die bijna synoniem is voor hoop, heeft dit landje niet geheel onverwacht, wederom gekozen voor machtswellustelingen, baantjesjagers en verraders van hun eigen politieke principes die slechts het woord consolidatie van de huidige status quo onderschrijven, uiteindelijk is de in vakjes denkende, financieel gewin begrijpende, en begripvol voor een zichzelf ten koste van de burger beschermende overheid zijnde Nederlandse ingezetene die ook niet word gehinderd door moraliteit en geteisterd word door verregaande lafheid nog blij ook dat tenminste bijna alles bij het “oude” blijft.

  Zelfs als dat zou betekenen dat ze nog meer gepakt en genaaid worden dan men in de afgelopen decennia al heeft ervaren kiest men liever hiervoor dan voor echte veranderingen zoals wel is gebleken.

  Ikzelf ga denk ik maar eens de komende tijd, en of dat nu maanden of jaren zijn is even afwachten, me toch maar eens bezinnen of dit nu het land is waarin ik oud wens te worden want heel eerlijk gezegd ben ik het helemaal zat, en zeker als je die namen en smoelwerken van de ” usual suspects” ziet die ons gaan regeren, om geregeerd en geteisterd te gaan worden door pathetische clowns voor wie onder andere menselijkheid, gezond verstand en mededogen begrippen zijn die slechts met de mond zullen worden gaan beleden omringd door mensen die of te laf zijn om een mening te hebben of die diep in hun hart exact hetzelfde zijn als die leiders die zij hebben verkozen.

  • Wow, Willem, driewerf “wow”!!!! Ik ben inmiddels gewend aan de “taal”, die jou zo eigen maakt in dit illustere gezelschap op dit blog. De wijze waarop je jouw “lingo” gebruikt om Nederland en zijn Nederlanders te beschrijven verdient een knal van een schouderklop. En dat meen ik ten volle.

 3. Even een “remindertje” voor straks. Rutte moet wel heel erg door het stof zijn gegaan tijdens de onderhandelingen om Samsom zijn dikke woorden te doen terugnemen. Toch?

 4. Brrrrrr.. als het tegen zit komt u paars van de kou thuis.

  Prachtig zoals je er elke keer weer in slaagt om je woorden in beelden om te zetten. Je hebt mij in ieder geval zo aan het schrikken gemaakt [in de blote kont over straat in november is niet echt een hobby van me], dat ik nu al heb besloten niet in die optocht mee te lopen. 🙂

 5. Snelheid is meestal geen goed teken in dit soort “processen”. Omdat het er meestal op duidt, dat er haast geboden is m.b.t. de doorvoering van een aantal zware maatregelen, die in 90% van de gevallen [om het zacht te zeggen] niet direct relateerbaar zijn aan voor de burger positief uitpakkende situaties en gevolgen.
  Het lijkt me verstandig om straks, als er een akkoord ligt, simpelweg de “wegstreepmethode” te gebruiken, zoals we in 2010 bijv. ook deden. Wat vond Samsom zeer zwaarwegend als campagne politicus en wat is daar in het akkoord van terug te vinden. Idem dito geldt voor Rutte.
  En je vooral niets aantrekken van het bekende drogverhaal “we moesten compromissen sluiten, het is geven en nemen”. Omdat beide heren dat ook al wisten, toen ze in de campagne met hun beloften en pseudo harde standpunten kwamen.

  • Zal ik een schot voor de boeg geven? 🙂 I.m.o. zijn zaken als zorg [de gelijkblijvende premie biedt natuurlijk een prachtige gelegenheid om het pakket nog wat verder uit te kleden. De oude truc: regelingen uitkleden merkt die domme burger minder van dan de premie blijven verhogen. Voor het zelfde geld een slechtere verzekering pikt-ie wel], kinderopvang [zie Nieuwsuur van gisteren waarin 20% daling in de ‘omzet’ werd gemeld], HRA en “oudjes” vaster achter de geraniums plakken [pensioenen, ouderenzorg] de speerpunten.
   Waar met zekerheid met geen woord over wordt gesproken is de miljardenstroom richting “onze enige reden van bestaan’:Europa en onze boezemvrienden aldaar.

 6. Wat moet je er van denken: in 6 weken er uit zijn, terwijl de problemen inmiddels torenhoog zijn.
  Leg het mij maar eens uit: hebben ze de Haarlemmer [wonder]olie ontdekt? Of zien ze er geen gat meer in en denken ze “ach, wat kan ons het schelen?” Nog net even een kabinetje doen voordat Brussel het over een paar jaar definitief overneemt.

  • Only time will tell, O., only time will tell. Er is alleszins reden voor enige achterdocht, omdat ik Samsom over een evenwichtig pakket hoorde praten. En iets zegt mij dat evenwichtig in combinatie met de VVD een onmogelijkheid is.
   Dus of Diederik heeft zich in het pak laten naaien [informateur Bos is chantabel immers, gezien zijn inmiddels verdachte verleden met de overname van de Fortisbank] of Diederik probeert ons een oor aan te naaien. We zullen zien wat er naar buiten komt eind volgende week. Zandzakken voor de deur vermoedelijk.

 7. Rutte heeft ook iets bijgeleerd: je hoeft helemaal niet te treuzelen om de zweep over de Nederlander te leggen. Die staat namelijk al jaren in de juiste houding. Dus is die 5-6 weken formeren prima te doen, zo heeft hij geconstateerd. En ADHD-jongetje Diederik houdt er helemaal van om op de zijkant van zijn zolen door de bocht te scheuren.

 8. Het gebruikelijke pandemonium, RadaR. Te vaak al gezien, zelfde poppenkast als altijd. Negeren zou het beste zijn, maar die heren zijn wel degenen die de details gaan invullen hoe het knippen, scheren en uitkleden precies gaat gebeuren. En uiteindelijk zullen ze ons weer vertellen, dat ze het allemaal voor de bestwil van ons en ons mooie land doen.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s