INGEWERKT

Met stijgende verbazing heb ik naar het gesprek met Klaas Knot in Buitenhof zitten luisteren. Knot, de opvolger van Gladde Glipper Wellink, deed eerder deze week van zich spreken. Toen het IMF in een rapport vaststelde, dat de effecten van de staalharde bezuinigingen, die Europa geselen, op de economieën  van de diverse Eurolanden veel negatiever bleken te zijn dan eerst aangenomen, stak Knot het vingertje op en zei, dat deze IMF-conclusie onjuist was.
De reden, zo lichtte Knot in Buitenhof toe, was dat het IMF-model een aantal ” belangrijke” variabelen niet had meegenomen. Daar dieper op ingaan wordt voer voor nerds; laat ik volstaan met de opmerking, dat u en ik inmiddels voldoende zijn ingevoerd om te weten, dat die modellen van die horde “cijferneukers”, die her en der met hun spreadsheetjes spelen, elke gewenste uitkomst kunnen uitspugen. Wat rommelen met variabelen [regen of zon: sportschool of Yap Yum; bruine bonen of nasi e.d] en je krijgt wat je wilt.
Dus is niet uitgesloten, dat dat IMF [die staan er min of meer om bekend] maar ook Klaas zelf met geprepareerde [gedrogeerde?] modellen werken.

Interessanter en ook concreter werd het toen de tastbare effecten van de bezuinigingen alhier op tafel kwamen en als mogelijke bevestiging van het IMF-standpunt werden genoemd. De werkloosheid in Nederland is in een jaar tijd relatief met 20% gestegen en het consumentenvertrouwen staat op een “all time low”.
Dat consumentenvertrouwen, daar had Knot geen panklare smoes voor voorhanden, dus moest hij dat wel als een zorgelijke ontwikkeling bestempelen.
Maar over de ontwikkeling van de werkloosheid kon Knot moeiteloos putten uit een aantal al jaren in gebruik zijnde smoezen. Het zal wellicht met zijn nog betrekkelijke onervarenheid te maken hebben dat hij juist die smoes koos die simpel als een leugen kon worden ontmaskerd.
In  de tijd, dat het in Nederland nog een beetje normaal toeging, was het in regel zo, dat uit recessie voortkomende werkloosheid het na-ijleffect liet zien. Wat simpel te maken had met het feit, dat werknemers door hun langdurige arbeidsverband, gebaseerd op in 90% van de gevallen een vast dienstverband, ondanks teruglopende omzetten niet direct op straat konden worden gezet. Slechts in geval van faillissement kwam dat wel voor.
Dus was de instroom naar de WW vrijwel altijd later dan het moment, waarop een crisis zich manifesteerde.
Maar al een aantal jaren al zijn de verhoudingen op de Nederlandse arbeidsmarkt drastisch veranderd. De voortdurende druk van vooral de overheid,  daarbij gesouffleerd door de werkgeversorganisaties , heeft er toe geleid, dat het begrip flexwerker een explosieve groei heeft kunnen doormaken. Flexwerker is een softe uitdrukking voor de “wegwerpwerknemer”. Het aantal vaste dienstverbanden is enorm afgenomen, het aantal langdurige dienstverbanden laat het zelfde beeld zien.
Wanneer een bedrijf zich door de recessie voor een groot probleem ziet gesteld is dus inkrimping van personeel en daarmee daling van de loonkostencomponent heel snel gerealiseerd anno 2012.

Toen Knot dus die relatieve stijging van de werkloosheid begon weg te praten door deze te koppelen aan dat voornoemde na-ijleffect en dus beweerde, dat die stijging niet representatief was voor de huidige situatie, deed hij dus bewust een poging om een onjuiste draai te geven aan een zorgwekkende ontwikkeling. Zijn bedoeling was, waarschijnlijk om het als argument voor zijn kritiek op het IMF-rapport te laten gelden, om het probleem minder erg voor te stellen dan het in werkelijkheid is.
Jammer was [voor de zoveelste keer] dat de interviewster niet informeerde of zo’n na-ijleffect ook aan de orde was in landen als Griekenland, Spanje, Italië. Want dat zou interessant zijn om te weten. De werkloosheid is daar inmiddels al astronomisch hoog en in het afgelopen halfjaar is de situatie in die landen er niet rooskleuriger op geworden. Zou er nu ook daar dat na-ijleffect aan de orde zijn, dan zou dat dus betekenen dat ze daar nog een werkloosheids-tsunami te gaan hebben.

Maar Knot kletste dus uit zijn nek. En dat deed  mij concluderen, dat hij inmiddels blijkbaar zodanig is ingewerkt in zijn nieuwe functie, dat hij die minimaal op het nivo van zijn illustere voorganger zal kunnen vervullen. En dat moet toch een geruststellende gedachte zijn.

Advertenties

31 thoughts on “INGEWERKT

 1. Ik heb even de tijd genomen om na te denken en ook om de allesbehalve vrolijke beschrijvingen van de staat van Nederland op me te laten inwerken. Fraai is het allemaal niet, maar gevreesd moet worden dat het wel de harde werkelijkheid is. Hoezeer men ook zijn best blijft doen om ons allemaal in een ander beeld te doen geloven [en in te veel gevallen nog met succes ook!].
  Hij komt misschien een beetje out of the blue, maar ik gooi die vraag er toch maar in.
  Hoe kan het dat een aan de sociale media zo verslaafd volkje als Nederlanders er blijkbaar niet toe kan geraken om op die sociale media tot een uitwisseling van informatie, ervaringen e.d. te komen zoals over kwesties als van het ZZP-er zijn, de ervaringen met die door narcisten geleide onderwijsfabrieken, die [tot koning gekroonde …. oh, ironie] corrupte bestuurderskliek, de volstrekt dove en blinde overheid enzovoort enzovoort?

  • Mag ik het beantwoorden van het 2e gedeelte van je stuk oftewel de vraag die je zeer terecht stelt aan onze gastheer overlaten??
   Ik ben er voor 99,99% namelijk van overtuigd dat zijn antwoord wellicht in wat minder bloemrijke taal spijkerhard op de kop van de spijker zal neerdalen.

  • We hadden het er al vis-a-vis over, maar ik wil het hier ook best nog een keer herhalen. Dat antwoord op die terechte vraag van je, Leon, is in het geheel miet moeilijk te geven. Waarom zou men een plek, die in meerderheid wordt gezien en gebruikt als een oord waar men de realiteit kan laten voor wat hij is en kan ontvluchten, waarom zou men in hemelsnaam die plek gaan “bevuilen” met diezelfde realiteit? Het virtuele buitenkansje om een bestaan naast een bestaan te scheppen is voor veel mensen een soort compensatie voor de “harde” werkelijkheid, waarin ze hun werkelijke leven geacht worden door te brengen. We kenden dit verschijnsel al in de “oertijd” van de virtuele wereld, toen chatboxen floreerden. Vrouwen van middelbare leeftijd, die zich voordeden en gedroegen als meisjes van 18, mannen die met de continentieluier strak aangesnoerd de bronstige beer uithingen. Anno nu met de huidige sociale media zijn de mogelijkheden vele malen groter om een eigen wereld te scheppen. Met een beetje handigheid kun je een foto op je page plaatsen, waarmee je kunt suggereren, dat je de mooiste plekken op aarde hebt bezocht, de hand hebt geschud van celebrities enz.
   En er is ook nog een ander soort mens, die ik met regelmaat tegen kom. Dat zijn de perfecte wegduikers. Die geven probleemloos aan, dat ze zichzelf te dom vinden om over de echte zaken des levens na te denken. Doen ze toch een poging dan raken ze ontzettend in de war. En dus stoppen ze er abrupt mee, zuchten af en toe wat als ze thuis rondkijken en zien wat ze op de bank hebben zitten of waar ze ’s ochtends naast wakker worden of hoe leeg het er is.
   De vlucht naar de virtuele realiteit is dan snel gemaakt. Want daar wordt in 90& van de gevallen de echte realiteit angstvallig vermeden.

   • Een robbertje vechten is nooit weg. Vooral als het tussen een stel mieten gaat als wat wij in de 2e Kamer hebben zitten. Jammer dat Ineke van Gent er niet meer is, want die had ik graag door de modder zien rollen met die kwal van v. Baalen 🙂

   • Zoals al gezegd, gedacht en voorspeld is de spijker knijterhard op het kopje geslagen en ook nog eens in perfecte bewoordingen.
    En om dan even een omslagje te maken van de virtuele naar de real world een clipje van de Aussieband ‘ Sebastian Hardie” met hun instrumentale ” Sylvia” alleen is dat daar ietwat verbasterd tot ‘ Rosanna”, echte vintage jaren 70.

   • Radje, bedankt voor het opschrijven van wat je gisteravond allemaal aan me vertelde. Ik was de helft alweer kwijt, moet ik eerlijk toegeven. Maarrrrrr, dat lag niet aan jouw verhaal 😀

    @Willem:
    prima muziekje, je zou er de realiteit haast door vergeten 🙂

   • Sebastian Hardie …..weer zo’n naam “from the past” die ten onrechte is weg gezonken. Ik krijg zo langzamerhand steeds sterker de aandrang om een lijst met louter progrockbands te gaan samenstellen. 🙂

 2. Triest Paul?? Ik ken zat Nederlandse en niet Nederlandse zelfstandigen die niet eens meer een enveloppe open durven te maken, die achter in de zaak op een veldbedje slapen om de deurwaarders aan het huisadres maar te ontlopen.
  ZO ken ik er ook een die nu in conflict is met onze “door ieder geliefd vanwege het vele begrip wat men tentoonspreid ” belastingdienst want ja zijn vrouw werd ernstig ziek kon daardoor niet werken gedurende enige tijd en daarna ging hij maar het tarief van de zwartwerkende poolse arbeider gebruiken om tenminste het hoofd boven water te kunnen houden, welnu de geliefde dienst geloofd dat niet en slaat hem dus aan voor het gemiddelde in die (toevallig he) bouwsector, en rad eens dat geld heeft die niet gek he??

  Of wat dacht je van de riante ondersteuning door de Rijksoverheid voor zelfstandigen die in de financieele problemen komen of zijn geraakt??

  Los van de volslagen idioterie dat als er 1 vraag niet is ingevuld in hun ogen althans dan het hele dossier word afgekeurd en je weer van voren af aan kunt beginnen en dit zijn dan vragen waar men met een telefoonsgesprek zelf had achter kunnen komen maar nee het hele dossier weer opnieuw in de aanvraag en met een beetje mazzel omdat je nu eenmaal beter bent in stenen stapelen dan schrijven krijg je dat dus 3 of 4 keer retour en tegen die tijd ben je toch al naar de klote dus dat scheelt dan weer voor ze nietwaar.

  Maar het fraaiste is dat als het dan in behandeling is genomen er maanden en maanden overheen gaan voor je ook maar iets verder hoort (en dat terwijl het water aan je lippen staat moet je je voorstellen) en dan uiteindelijk na al die tijd krijg je te horen dat je in aanmerking komt voor een lening maar dat helaas het budget voor dat jaar al op is.

  Dit laatste is logisch gezien de enorme organisatie die er eerst is opgetuigd zowel qua administratie als personeel wat naar ik vermoed al 80% van dat budget opvreet en dan word de aanvraag ook nog eens beoordeeld door het vast wel goedwillende personeel wat nog de affiniteit nog de kennis van het te beoordelen geval mist maar wel mooi zelf 2500 a 3000 euro per maand opvreet en dat de zelfstandige aan de gaspijp ligt kan ze eigenlijk geen ene reet schelen.

  Men had bijvoorbeeld ook 2 gepensioneerde ex zelfstandigen die dat 40 of meer jaar zijn geweest kunnen aanstellen waardoor 80% van het budget daadwerkelijk (ipv zoals nu het geval is 20%)naar de crepeergevallen had kunnen gaan in plaats van naar de oveheidsmaffiosi, maar ja zulk een denkwijze vereist een gezond stel hersens met boerenverstand en dat nu is bij de overheid als zodanig totaal en compleet afwezig.

  Ik zei al ook deze lijst is onmetelijk lang en eindeloos.

 3. Ja ja optimist men pakt aan en goed ook hier een willekeurig voorbeeld van de wijze van aanpakken.

  Iemand neemt voor bedrag x een op zich goed renderende zaak over bezit deze nog geen twee maanden en na nog geen klant te hebben mogen ontvangen is deze alweer failliet onder andere door bv het aanbrengen van een nieuw zonnenscherm, o u dacht dat dit zomaar kon in Nederland?? nou nee hoor deze ” iemand” had hiervoor 3 vergunningen moeten aanvragen te weten eentje voor de afmetingen, eentje voor de kleur en belettering en jawel eentje omdat het hier een monumentaal pand betreft deze kosten per stuk 750,00 euro en omdat hij dit niet had gedaan werd er een boete van slechts 100% over geheven en dus 3 maal 750,00 maal 2 leverde de gemeentelijke kasse slechts 4.500,00 eurotjes op voorwaar een schamel bedrag.

  Zo dacht hij ook dat bij de overname er twee vaste parkeerplaatsen zaten en waren, welnu wederom een dure vergissing want na nog geen week nadat hij het spul had overgenomen werden deze parkeerplekken aan de weg en het trotoir terug gegeven, in opperste verruking hierover belde hij de lokale autoritet en kreeg (niet geheel meer verbazingwekkend!!) te horen dat dit nieuw en vooral groen want autowerend beleid was, echter natuurlijk was de gemeente bereid aan een oplossing mee te werken en voor slechts 10.000,00 euro per plek kon hij deze parkeerplekken weer terug krigen want ja dure vergunningsaanvraag en natuurlijk het vele werk van de noeste gemeentewerkers erc. etc. en iemand moest dat toch betalen.

  Dan laten we nog maar onvermeld de afkeuring van zijn terrasmeubilair, en de afmetingen daarvan, de constant veranderende eisen van diverse ambtenaren aangaande de interieurseisen inzake inrichting en brand veiligheid, de enorme sommen die bv het energiebedrijf gaarne vooruit betaald wilde zien kortom een onmogelijke en zeer lange lijst.

  Het zal dan ook niet als een verbazingwekkend wonder klnken dat deze in potentie prima ondernemer al na twee maanden door de bank werd bedankt voor de prettige wijze waarop hij zijn huis als onderpand voor een lening had gegeven waardoor de onroerend goedportefeuille van de bank weer plotsklaps met 1 pand was gegroeid en dat deze ondernemer inmiddels dit land heeft verlaten met een lege portemenee, verloren illusies maar wel met een enorme wrok om maar niet te zeggen pure haat tegen een systeem wat niet meer als verderfelijk kan worden gerangschikt maar als een puur a la de maffia georganiseerd systeem waarbij ik ervan overtuigd ben dat je bij de Maffia tenminste nog wel een halve kans krijgt.

  • Had die ondernemer, als RadaR eerder vertelde te voelen als het om zijn pensioenfonds gaat, niet de sterke aandrang om alvorens te vertrekken nog even met een king-size bulldozer een bezoekje te brengen aan het gemeentekantoor?

   • Neem maar van mij aan Jeanette dat het daar vast niet bij was gebleven en dat die aandrang ook een medereden is geweest om maar te gaan, stel je voor dat hij die fysieke strijd was aangegaan dan had dit corrupte en misselijkmakende systeem niet alleen gewonnen maar ook nog met lof en dat laatste dat misgunde hij ze zeer.

   • De overheid en daaraan gerelateerde instanties sarren, knijpen en wurgen bij voorkeur net zo lang door, Jeanette, dat het slachtoffer óf zichzelf met een jerrycan benzine overgiet en aansteekt voor hun uit monumentaal marmer opgetrokken deur óf de A12 op rijdt en zijn auto tegen een betonnen pilaar van een fraai doch nutteloos viaduct parkeert. En denk nu niet dat dergelijke dingen niet voorkomen in ons prachtige landje, want dat doen ze namelijk wel degelijk.
    Je zou je in een zwartgallige bui kunnen afvragen hoe lang het nog duurt voordat dergelijke verschrikkelijke dingen weer gaan gebeuren. Het klimaat wordt er met de dag steeds rijper voor.

 4. Volgens mij is de enige mogelijkheid om het als ZZP-er te rooien de manier die mensen als die van Rey in Roermond hebben ontwikkeld. 2 bestuursfuncties, waardoor je dicht op de beslissingen zit en een eigen bedrijfje [van Rey koos voor Vastgoed] waar je een aantrekkelijk deel van aan die beslissingen verbonden geldstromen heen kunt leiden.
  Het verhaal van Willem is zowel om je haren bij uit te rukken als herkenbaar. En dus onderschrijf ik wat RadaR in de laatste alinea van zijn reactie aangeeft: we laten het gebeuren, we staan erbij en kijken er naar.

  • De VVD is inderdaad weer positief in het nieuws. Hooymaijer en van Rey passen mooi in de traditie van navrante zakkenvullers en dicht bij het vuur zitters als Nijpels, Linschoten, Jorritstma en een rij anderen.
   Als je de “Koning van Roermond” wordt genoemd wek je toch wel associaties op met begrippen als “Don” als in Don Corleone en “Capo” van maffia en Cosa Nostra.
   Tegelijk is het ook nog zo, dat dergelijke eretitels een bevestiging zijn van de soms wel erg debiele wijze waarop de Nederlander tegen zijn politieke helden opkijkt.

   • Zoals het verhaaltje over Knot ook al probeert duidelijk te maken is verdoezelen, verdraaien en wegmoffelen de norm, Jurgen. Het geval van Rey is daar het zoveelste “beeldschone” voorbeeld van. En het onsmakelijke daarbij is ook nog eens, dat de man met zijn hoogdravende woorden over zijn rol als de Wilde Weldoener van Roermond waarschijnlijk oprecht van mening is, dat hem nauwelijks enige blaam treft. Want zoals hij het deed, zo hoort het toch in het politieke bedrijf?

 5. Ik heb vanavond een beetje zitten rekenen met mijn huishoudboekje en daarbij zowel bruine bonen als nasi als variabele gebruikt. Er kwamen wel heel erg vreemde uitkomsten tevoorschijn. 😛

 6. Het “grappige” is natuurlijk, dat het naijl” verhaal van Knot zowel in zijn voordeel [als je hem gelooft tenminste] als in zijn nadeel werkt. Nederland heeft anderhalf jaar van crisis en bezuinigingen achter de rug [even daargelaten wat er nog volgt]. Dus de werkloosheidsgolf die uitvloeisel zal zijn van die anderhalf jaar bezuinigen komt er nog aan. Als Knot’s verhaal zou kloppen!?!?
  Maar tegen die tijd komt hij waarschijnlijk met de veranderde arbeidsmarkt op de proppen, die dan wel kan functioneren als dekmantel voor zijn “analyse”. Want dan is Nederland [als het ooit heeft geluisterd] dat verhaal van nu al lang weer vergeten. That’s what they call the art of creating smokescreens. 😦

 7. Al kijkend en luisterend naar Knot bekroop mij exact hetzelfde gevoel. Dat de man een verhaal zat op te hangen, wat dan wellicht door een “model” te onderbouwen zou zijn, maar desondanks compleet bezijden de waarheid was.
  En ook ik was voor de tigste keer teleurgesteld, dat de interviewster het blijkbaar niet interessant vond [of wellicht mocht ze het überhaupt niet] om eens wat dieper door te vragen om het rookgordijn van Knot weg te trekken.

  • Heb het ook gezien in Buitenhof. Hoewel ik er minder direct en minder scherp de vinger op kon leggen kreeg ik al luisterend ook het gevoel, dat hier een verhaal werd afgestoken wat de werkelijkheid geweld aan deed. Dat verschil van mening tussen IMF en Knot, ach dat is inderdaad simpel een kwestie van getalletjes en de berekeningen, die je daar mee uitvoert.

 8. Mag ik als 1e constateren dat dit wanstaltige figuur, deze wandelende parodie op wel serieus te nemen mensen zijn naam niet echt mee heeft??

  Mag ik dan ook als 2e onderschrijven dat deze figuur niet alleen een bovenproportionele paardenpiemel is maar dat de grote hopen die dit wel edele dier uitscheid te vergelijken zijn met het gewauwel wat dit portret uit zijn mond laat horen.

  Inmiddels stijgt de werkloosheid alhier met ongeveer 5000 mensen per maand, dat zijn er dus globaal een kleine 220 per fijne werkdag.

  Echter daar waar in dit log (overigens an sich wel terecht dat ook dit word benoemd) nadrukkelijk word gewezen op het begrip Flexwerker als aanjager van deze diepe ellende denk ik zelf dat dit pas op de 5e plaats komt van oorzaken.

  Als 1e oorzaak is de tomeloze wet en regelgeving met daarmee en daarbij samenhangende kosten van ons geliefde overheidsapparaat aan te wijzen.

  Als 2e oorzaak is er het zogenaamde vrije verkeer binnen Europa van arbeidskrachten en productiemiddelen.

  Als 3e oorzaaak is te benoemen de geliefde vakbonden wiens enige antwoord op ieder probleem was meer scholing en meer loon waardoor de Nederlander zichzelf langzaam maar zeer zeker als onbetaalbaar heeft neergezet, dit gevoegd bij de krankzinnige opwaardering van totaal niets zeggende functies en arbeidsplaatsen met fantastische benamingen en de daarmee samengaande beloningsstructuur, waardoor er nu onnoemlijk veel mensen een te hoog ingeschaalde functie bezetten voor de daadwerkelijke kennis en arbeid die daar feitelijk voor nodig is waarbij wederom de (semi)overheid een voortrekkersrol vervuld.

  Als 4e oorzaak is de totale en bijna complete vernietiging van ons onderwijs te noemen waarbij opvalt hoezeer er in vergelijking met een aantal jaren terug de aansluiting tussen wat bedrijven zoeken en wat het onderwijs aanbied in zijn algemeenheid gesproken elkaar niet alleen meer niet aanvult maar zelfs dat de afstand alleen maar groter is gemaakt.

  Als 5e oorzaak zou ik dan willen opmerken dat flexwerken daar wel voor in aanmerking kan komen met daarbij nadrukkelijk wel de opmerking dat het flexwerken begon niet alleen vanuit werkgeverskring maar ook en vooral vanuit de werknemer die behoefte had aan meer zogenaamde kwaliteitstijd en die zijn leven ( terecht of niet) niet meer alleen rondom zijn of haar werk wilde laten draaien en daarbij niet te vergeten de rol van de dames die (overigens terecht)
  ook hun rol opeisden.

  Het gevolg van dit alles laat zich raden er is een relatief verkeerd opgeleid arbeidspotentieel wat ook nog eens een enorme kostenpost met zich meebrengt en dit gevoegd bij een totaal en compleet falende en onder het juk van Europese regelgeving disfunctionerende overheid die bovenop al die idioterie ook nog eens haar eigen misselijkmakende regelgeving, belastingmaatregelen enz. enz. loslaat.

  Het is natuurlijk niet voor niets dat de afgelopen jaren 100 duizenden dit land de rug hebben toegekeerd of dit van plan zijn, dat bedrijven hun productie verplaatsen, dat het aantal ZZPers in allerlei sectoren alleen maar enorm toeneemt.

  • @Willem:
   Mijn bedoeling was niet zozeer om “de flexwerker” als de aanjager van de ellende op de arbeidsmarkt te benoemen; ik dacht zelf meer aan het middel voor overheid en werkgevers om de zo belangrijke eerste stap naar die zo door vooral werkgevers gewenste “modernisering” van die arbeidsmarkt te zetten. Op zich is flexwerken per definitie geen slechte uitvinding, zolang er maar scherp wordt opgelet of dat niet hand in hand gaat met een zichtbare uitholling van de positie van de werknemer daarin. En de al eerdere vrees kan inmiddels een voldongen feit worden genoemd, want dat laatste is dus wel gebeurd. Mede dankzij het oorverdovend gesnurk van een zich gek consumerend Nederland.
   Met de 5 oorzaken, die je opsomt, kan ik het grosso modo wel eens zijn. Wel nog een opmerking over het fenomeen ZZP’er. Hoewel de ZZP-er op kleine schaal al in de jaren 80 en 90 bestond [toen spraken we nog over “zelfstandigen”] is de grote opkomst ervan vrijwel geheel synchroon verlopen met het vrijheid blijheid denken van het neo-liberalisme. Over direct oorzakelijk verband valt te twisten, maar die synchroniciteit is met cijfers te staven.
   En op zich is er ook weinig mis met de zzp-er. Hoewel het voor mij geen echte “must” is heb ik geen overwegende bezwaren tegen mensen, die het ondernemerschap [zij het in mini gedaante] oppakken. Maar ik heb wel het sterke vermoeden, dat velen onder hen meer instinctief gereageerd hebben op de prikkels die de overheid c.s in die richting gaven dan dat men zich ten volle heeft gerealiseerd wat er allemaal aan de ondernemerschap vast zat. Daar komt ook de m.i. waanzinnige [en dus waarschijnlijk opzettelijke] afschaffing van de vakbekwaamheidseis [ondernemersdiploma] om de hoek kijken. Maar een aantal jaren bood de markt werk voldoende, ook voor de zzp-er, dus was er aanvankelijk geen reden tot zorg.
   Hoe anders is dat nu! Steeds vaker hoor je, dat bedrijven hun “vaste” personeel dumpen [flexwerkertjes, dus kosten dumpen vrijwel nihil] om vervolgens zzp-ers aan te trekken. Logische reden: ze zijn nog goedkoper! Want ze werken door de huidige situatie liever onder de prijs dan dat ze geen werk hebben. Op een verkapte manier is de zzp-er een soort goedkopere wegwerpwerknemer aan het worden.
   Je mag gerust weten dat ik, afhankelijk van mijn stemming met leedwezen, dan weer met woede, dan weer met ergernis naar die ontwikkelingen kijk. Leedwezen, omdat ik die mensen uitgekleed zie worden waar ze bijstaan en ze niet in staat blijken daar verweer tegen te voeren; woede, omdat we in een soort “bazentijd” leven, die ik in mijn leven nog niet eerder heb meegemaakt; ergernis, voortkomend uit de zo duidelijke onmacht, die al die mensen ongeacht de grote bek die ze vaak opentrekken in het sociaal verkeer uitstralen. En ergernis om de zo langzamerhand oneindige domheid, die hen steeds verder de prut in doet gaan.

   • Inmiddels ga ik mijn 18e jaar in als “weliswaar iets te dikke” bijzonder kleine zelfstandige dus het behoeft geen enkel verder betoog dan dat ik je reactie ten volle ondersteun met dit verschil dat waar jij nog op bewonderenswaardige wijze je terechte woede op een beschaafde en zeer ingetogen wijze weet te omschrijven ik dat stadium al reeds lang voorbij ben.

    Het meest smerige van alles is dan ook nog dat bijna alle zogenaamde ondernemersrisico’s door opdrachtgevers en overheid in eendrachtige samenwerking op de ZZP-er worden afgewenteld terwijl hij/zij tegelijkertijd verre word gehouden van de nog steeds volle potten met opbrengsten.

    Maar daar waar men de strijd met opdrachtgevers in principe aan zou kunnen is de aanval in de rug met een overweldigende meerderheid door de overheid uitgevoerd en aldus een 2e front vormend teveel van het goede, het ontbreekt “om maar eens in armee termen te blijven” aan voldoende ondersteuning van reserves want die zijn er niet meer en ook de voorraadlijnen zijn al reeds lang afgesneden en hoewel men dapper en moedig om iedere centimeter zal strijden is de uitkomst al lang een vaststaand feit.

    Niet voor niets is het aantal faillissementen onder de kleine ondernemers niet alleen maar dramatisch en een persoonlijke tragedie te noemen maar ook enorm snel en bijzonder fors stijgende en dat laatste is een meer dan kwalijke zaak te meer omdat er een heel goor en smerig onwelriekend geurtje aan vast zit.

    Aan de ene kant heb je te maken met opdrachtgevers (waaronder uiteraard de overheid) die met ieder te vergeven contract niet alleen de zogenaamde kwaliteitseisen opschroeven maar ook bijna synoniem daaraan de opbrengsten verminderen en dit voor een wel steeds kleiner stukje van de beschikbare koek.

    Aan de andere kant heb je de (semi) overheid die om zogenaamde wildgroei (als er ooit een drogreden was dan is het deze wel) tegen te gaan op lokaal nivo steeds meer eisen aan de kleine zelfstandige oplegt in de vorm van allerlei te volgen (deel) cursussen, gemeentelijke en provinciale voorwaarden, nieuwe vergunningseisen enzovoort enzovoort waar uiteraard de rekening volledig door de kleine zelfstandige dient te worden betaald.

    Uiteraard werken de (grote) opdrachtgevers daarin samen met de overheid.

    Hoe krankzinnig kan het zijn??

    Op dit moment loop ik dus een ambtenaar te financieren die achter zijn buro gezeten allerlei prachtige regels verzint waar ik me aan dien neen zelfs moet houden, uiteraard zijn dit meestentijds onwerkbare en totaal niet op de praktijk gerichte regels, dan komt daar een volslagen idioot met krankzinnige bedragen gevuld boetesysteem over heen, ” uiteraard door dezelfde ambtenaar verzonnen” waarna diezelfde ambtenaar niet alleen de door hem verzonnen regels etc. implementeert maar deze ook nog gaat controleren.

    Hoe bedoel je dat je dubbel word genaaid??

    En dan net op het moment nadat je duizenden euro’s hebt geinvesteerd in cursussen, apparatuur, vignetten, kwaliteitseisen etc. etc. word er weer of iets veranderd of komt er opeens nieuw bij,uiteraard zijn die meestentijds forse kosten die daarmee gepaard gaan geheel voor eigen rekening.

    Simpel gezegd in de afgelopen vijf jaar is mijn omzet met 35% gedaald en mijn netto werktijd gestegen met meer dan 20% terwijl de bedrijfskosten met bijna 40% zijn gestegen, ik hoef je niet uit te leggen wat deze cijfers betekenen zeker??

   • Alle begrip uiteraard voor de problemen. die de kleine zelfstandige in de huidige periode ondervindt bij het proberen op een menselijke manier zijn winkeltje draaiende te houden, Willem.
    Misschien moet de ZZP-er in het algemeen zijn strategie veranderen en bijvoorbeeld meer afstemmen op die van de bezitters van grote landgoederen in Engeland. Die kunnen het onderhoud van hun optrekjes ook zelf niet meer financieren, dus hebben ze hun marionetten laten regelen, dat Brussel met miljoenen op tafel komt. [ zie uitzending De Slag om Brussel van ma 22-10]

   • Ik weet niet beter dan dat de politiek en met name de VVD al meerdere jaren bezig is om de verstikkende regelgeving stevig terug te schroeven. Het verbaast me dan ook te horen, dat Willem zo ontzettend wordt geteisterd door de “red tape”. Schiet men niet op, ondanks dat men zegt zo van aanpakken te houden?

   • Wat jij beschrijft, Willem is al triest genoeg. De wijze waarop het de kleine ondernemer schier onmogelijk wordt gemaakt om zijn zaakje draaiende te houden staat ook in zeer schril contrast t.o.v. de hardnekkige manier waarop diezelfde overheid weigert grote bedrijven en instituties een strobreed in de weg te leggen bij hun even armzalige als ondermaatse en zeer kostbare pogingen om de multinational uit te hangen. En daarbij enorme bedragen aan gemeenschapsgeld verspillen en verspelen. Zoals het geval Zadkine [de scholengemeenschap, niet de beeldhouwer] wat zojuist in het Vragenuurtje even snel werd besproken.

   • InHolland, Amarantis en nu Zadkine [hoeveel zouden er nog worden afgedekt, denk je?] : drie grote scholen-multinationals, die alle drie door hetzelfde soort narcisten werden geleid [de hoogste baas van Zadkine noemde zich zelfs CEO[!!!] en koos voor een “tier-board” constructie, wat simpelweg betekent dat het werd toegestaan, dat men zichzelf controleerde [!!!]. En nog houdt die muts van een v. Bijsterveldt stug vol, dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat er in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs iets structureel mis zou zitten waar het de bestuurders betreft. Dit land is bestuurlijk een compleet zooitje, waarin corruptie, eigen bevoordeling, hoogmoedswaanzin en grootschalige verspilling hand in hand gaan. En onze Broekemans, hij blijft vrolijk smilen. En onze burger: hij kruipt nog wat dichter bij zijn platte beeldbuis om te absorberen wat hem als het “echte leven” wordt voorgeschoteld.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s