ESM VOL GAS

Noem het zoals u wilt: De Dag van 100 Miljard, De Dag van 500 miljard, Garantie Dag, Storting Dag, Dag van de Nieuwe Bankiers ….. mogelijkheden te over. Omdat de eerste viering pas op 8-10-2013 zal plaatsvinden hebben we allemaal ruim de tijd er een mooie “vier-dag” voor te verzinnen. Één meer of minder maakt niet veel uit. Het mooie van die nieuwe “vier-dag” is, dat hij zowel op Europees niveau als op nationaal nivo gevierd kan worden. Er is dus sprake van een heuse stap voorwaarts in die zo hartstochtelijk nagestreefde Europese integratie. Je zou haast wensen dat er meteen ook een volkslied wordt ingevoerd. “Highway to hell” van AC/DC lijkt mij persoonlijk wel wat.

Er loopt momenteel één man op en rond het Binnenhof, trappelend van ongeduld om in de dienstauto richting Luxemburg te stappen. Vanochtend om 07.00 uur betrad hij al zijn werkkamer, na een woelige nacht waarin er van de opwinding weinig van slapen was gekomen. Maar geen zorg, even knijpen op de Nivea gezichtcrème “Man at the top” heeft er voor gezorgd, dat hij er even fris en fruitig uitziet als altijd.
Voor de spiegel in de roze badkamer had hem nog de speelse gedachte overvallen, dat hij straks overdrachtelijk gesproken nog in een veel grotere tube mocht knijpen. Dat gebeurde, toen hij eenmaal achter zijn bureau was gezeten. De gouden vulpen lag klaar, de cheque lag klaar. Bosje bloemen stond er ook met het kaartje “Je kúnt het! Groetjes, Mark & Died”. Hij mocht zelf de cijfertjes invullen. “Eigenlijk wel een mooi moment voor een prachtige foto” vond hij nog steeds, maar teveel ruchtbaarheid moest worden vermeden.
Dus vulde hij, terwijl de adrenaline door zijn lijf gierde, achtereenvolgens een 5 en 9 nullen in. Het past nog net in het daarvoor bestemde vakje. 5.000.000.000 “cash”, over te maken aan de Besloten Vennootschap met uitgesloten aansprakelijkheid ESM te Luxemburg.
Handtekening eronder, met een speciale fraaie krul voor de gelegenheid, en een gevoel van zalige voldoening overviel hem.
Het ondertekenen van de dekkingspolis van 35.000.000.000  was vervolgens een fluitje van een cent. De namen van de verzekerden waren keurig open gelaten. Goed werk.

Nu staat hij klaar om naar Luxemburg te vertrekken. Waar hij onder het genot van een hapje en een drankje mag gaan kennis maken met die nieuwe bankiers, die met dat startkapitaal monopoly mogen gaan spelen.
Hij kon zich geen betere afsluiting van zijn huidige carrière wensen. Hij voelde de onweerstaanbare aandrang om heel Nederland te feliciteren. Toch eens even checken of Nieuwsuur of Witteman niet nog een gaatje hadden vanavond.
Zou hij meteen ook de kans kunnen grijpen om een beetje reclame te maken voor zijn nog dit jaar op te starten bedrijf. Een investeringsbank De Roze Knuffelbeer met de fraaie slogan “U krijgt alles terug …. mét rente”.

Advertenties

18 thoughts on “ESM VOL GAS

 1. Het ESM is er en daar valt bitter weinig tegen te doen nog. Je kunt slechts hopen, dat de Europese burger, m.n. de Duitse, Finse en Nederlandse, met de gang van zaken rond het optuigen van dat ESM als leergeld, beter en vooral scherper gaat opletten welke volgende stappen zullen worden getracht te nemen. The usual suspects [IMF, DNB, ECB e.d.] blijven onverdroten hameren op versnelde economische samenwerking en integratie.

  • @Paul:
   ik zit eigenlijk nog te wachten op jouw 3e deel over de deelnemingsplicht. Geen zin meer? Of komt het nog?

   Ik hoop wel, dat er vandaag in Athene niets ergs gebeurt. De stemming schijnt nogal grimmig te zijn, hoorde ik.

   • Maak je geen zorgen, Jeanette. De Griekse overheid heeft wat extra geld van Brussel gekregen om een enorm leger aan [oproer]politie op de been te brengen. Een soort voorbeeld van de politiestaat Europa, waar men aan werkt.
    Als er klappen vallen dan zijn het de Griekse demonstranten die ze zullen krijgen.

   • @Jeanette: het komt er nog aan, hoor 🙂 In overleg met RadaR wordt gewacht tot het moment waarop de fondsen hun kortingsbrieven gaan versturen. Want dan wordt het namelijk heel inzichtelijk gemaakt hoe desastreus en onrechtvaardig de deelnemingsplicht in de praktijk uitpakt; en dat overheid noch pensioenfondsen daar ooit maar met een woord over hebben gesproken. Dus nog even geduld aub. 🙂

  • Het elastiek is net zo rekbaar tot het breekt.

   Ik vermoed zomaar dat met name de Finnen en waarschijnlijk ook Frau Merkel ergens onderweg een ” escaperoute” voor zichzelf hebben gepland want Europese solidariteit is 1 ding maar je eigen hachie redden al is dat desnoods voor de poorten van de hel is een tweede ding.

   Misschien dat er zelfs in Mark’s alsmaar slinkende groep van neo-liberalen er een verstandige figuur aanwezig is die ook hem aan zijn weliswaar zeer minimale aanwezige hersencellen kan uitleggen dat het altijd verstandig is om niet alle kaarten meteen op tafel te gooien maar juist te wachten tot wat de ander doet, maar er in ieder geval altijd voor zorgen dat je iets achterhoud.

   Want alles bij elkaar opgeteld kan ik me niet voorstellen dat de grote financiers van Zuidelijk Europa dit Europese gedeelte maar blijven beschouwen als een soort van bloedzuiger die onbeperkt aan de aderen mag blijven hangen zelfs als dat zou betekenen dat je zelf langzaam leegbloed tot er geen druppel meer valt te halen.

   • Gewone route of escaperoute, Willem, niemand kan er omheen dat: a. de eerste al enorm veel geld heeft gekost en blijft kosten b: de tweede ook een “vermogen” gaat kosten. Dat is de werkelijke valkuil, waar de politiek ons vanaf Maastricht vakkundig in heeft laten lopen. Waarmee ik maar wil zeggen, dat het kostenplaatje in relatie tot Europa in feite al heel lang niet meer de issue is. Waar het wel nog omdraait is de principiële keuze voor een VS van Europa of een samenwerkingsverband tussen autonome lidstaten in de vorm van bijv. de EEG. Is een meerderheid [lees: Noord-West Europa] bereid om eenmalig fors te betalen voor hun vrijheid? Of blijft het politieke narcisme en de politieke hoogmoed bepalend en blijven we de komende 40 jaar dokken voor onze wat minder “getalenteerde” [maar wel duivels slimme] Europese broeders en zusters? Het grote voordeel van de 1e optie is, dat de generatie na ons de dankbare taak krijgt om af rekenen met een politieke elite [via het herschrijven van de geschiedenis zou al voldoende zijn], die verantwoordelijk moet worden gesteld voor het grootste echec [na de 2e wereldoorlog] in de Europese geschiedenis. Voor onze generatie komt zo’n afrekening helaas te laat, vrees ik. Zo we daar überhaupt de moed voor zouden hebben 😦

 2. Is het eigenlijk niet een beetje merkwaardig, dat een demissionair minister of een demissionair kabinet zo bevoegdheid gewoon blijkt te houden? En heeft dat niet alles te maken met de haast die men heeft om dat ESM operationeel te krijgen? Is een komend kabinet 100% gebonden aan de handtekening, die de Jager zet? Allemaal vragen, waar je tot nu toe geen enkel antwoord op vindt.

  • Het is feest vandaag heb ik van onze host begrepen, hopelijk word het mij vergeven dat ik de slingers, blaasfluitjes, kotszakken en ander vertier wijselijk in de winkel heb gelaten.

   En wat is er nu nog mooier waarde optimist dan over je graf heen regeren??

   Zo moet je helemaal niet verbaasd kijken als bijvoorbeeld straks blijkt dat die Mormoon de USA nar van de komende vier jaar gaat worden en Oboema als laatste besluit Iran nog even de oorlog verklaart alvorens met de airforce one richting het hiernemaals te vliegen.

   • Ik heb niet echt de indruk, Willem, dat onze gastheer dit werkelijk een “feestdag” vind. Jij wel? 😀 En als ik het goed begrepen heb wordt er inmiddels ook al het plan voorgekookt om de Grieken ook een flink deel van de nog altijd huizenhoge schuld toch maar te gaan kwijtschelden. Deze keer sec voor de rekening van de belastingbetalers in Europa. Dan komen er nog een stapeltje miljarden bij voor ons om op te hoesten.

   • Dat heb je beiden goed begrepen, P. Ik heb geen biertje genomen om de opening van het ESM luister bij te zetten.
    Wat Griekenland betreft één “troost”: het wordt weer zeer amusant om te zien hoe Rutte straks de zoveelste maal zijn “grote mannen-woorden” weer gaat kneden en draaien om duidelijk te maken, dat de Griekse oplossing die straks uit de bus komt niet strijdig is met zijn woorden. Het zal wel weer iets worden in de zin van “ik heb het woord kwijtschelding nooit in mijn mond genomen”.

   • Dat kan nog “leuk” worden morgen in Athene. Ik zag wat beelden van demonstraties van vandaag ter voorbereiding van de komst van “die Angela”. Was niet mis en belooft weinig goeds.

  • Geheel terechte vragen, O., waarop [hoe opvallend] m.i. collectief met ja kan worden geantwoord. Je zult je met mij herinneren, dat het ESM met een enorme haast, gelijk bij een voortijdige bevalling, er door heen werd gestampt. Het was toen allesbehalve een eerbetoon aan democratie, het blijft gewoon diezelfde schending van de democratie. Want ook in de toekomst door dat ESM te ondernemen acties zullen qua democratische toetsing het schoolvoorbeeld van de bekende wassen neus blijken. Rest mij slechts te stellen, dat er het afgelopen halfjaar van alle kanten is gewaarschuwd. Wie niet horen wil zal moeten voelen. En dat geluk treft ons voor de toekomst. En was dat maar alles!!

 3. Onze knuffelbeer boft maar; “earned his place in history” niet waar?
  Ben trouwens benieuwd naar de euforie in de nieuwe 2e Kamer. Want die mogen [?] straks over elke euro, die de nieuwe bankiers gaan uitgeven mee beslissen …….. toch?

  • 1 Ding is zeker, P. Ze denken te mogen mee beslissen. Reken er maar op dat er menig debat zal gaan worden gevoerd. De schijn moet immers worden opgehouden, al was het maar voor hen zelf. 🙂 Zullen we een weddenschap afsluiten hoe vaak ons parlement “neen” zal gaan zeggen in de komende 5-10 jaar?

 4. de Nivea gezichtcrème “Man at the top”

  Hé, is dat nieuw? Ik ken wel een andere crème [zat vorig jaar in mijn Kerstpakket] met de merknaam “Man on top”. Zou Jan Kees dat ook gebruiken? 😀

  Maar zonder dollen: de miljarden gaan weer stromen, er gaat weer “bloed” voor de banken door Europa’s aderen stromen. Wat zeg ik: gutsen!
  Laten we trots en fier zijn, dat wij weer als donors mogen fungeren.

 5. Als “de Roze Knuffelbeer” mazzel heeft mag-ie voordat hij echt weg moet nog een volgende cheque uitschrijven. Want die 5 miljard van nu zijn al op voordat ze daadwerkelijk zijn ingedaald bij de grijze pakken van het ESM.

 6. Ik vond het al zo merkwaardig vanochtend, dat alleen bij banken de vlag hoog hing te wapperen.
  Nu snap ik het! Weer een bank erbij en nog wel een, die volledig vrij spel heeft. Reden voor een feestje!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s