DE SLAGER EN ZIJN WAAR

Iets zegt me dat ook jullie met dat verschijnsel bekend zullen zijn. Dus kan ik het rustig gebruiken als voorbeeld om mijn uiteindelijke punt [misschien is het eigenlijk wel een vraagteken waar ik mee eindig, realiseer ik me nu] te maken.
Stel u een winkel ergens in een stadswijk voor. Winkel dat heet tegenwoordig “retail”, voordat er vragen komen zeg ik dat er maar even bij. Het kan van alles zijn:
– slager
– kapper
– computerverkoper
– cd-seller etc.
We nemen voor het gemak de slager in dit geval als voorbeeld, OK?
Jarenlang ging het prima met die man en vrouw met de standaard rode wangetjes. U kent het type wel, vermoed ik. Maar dan komt het moment, waarop die slager merkt, dat het plakje worst, wat hij de vaak onooglijke nakomelingen van zijn klanten geeft, niet meer genoeg is. Ze blijven weg, omdat de plofkip en de plofkarbonades en -biefstukken bij de concurrentie [lees: supermarkt] niet alleen goedkoper zijn, maar vooral omdat die hun waar en de daarin opgestapelde aanbiedingen in een in eigentijds jasje gegoten ruimte aanbieden.
Dus die slager , ook niet achterlijk, denkt:”Dat moeten we anders gaan doen”.
Na overleg met de slagerin en zijn inderhaast ingeschakelde coach [een marketingstrateeg] wordt besloten tot de volgende maatregelen:
– de winkel wordt grondig gerenoveerd
– er wordt zowel een lekkere meid als een strakke boy aangetrokken voor achter de toonbank;
– de slager laat zijn haar millimeteren en een duidelijk zichtbare tatoeage “Unox worst, lekkere worst” plaatsen;
– de slagerin wordt verbannen naar het achterkamertje, want daaraan is niets meer te verspijkeren zonder extreem hoge kosten.
De slager is en blijft er van overtuigd goede waar te verkopen, dus aan het assortiment zelf wordt nauwelijks iets gedaan. Wel aan de aan- en omkleding. De runderlappen liggen voortaan keurig geordend en vakkundig belicht, zodat ze er mooi rood uitzien, op een schaal, omlijst door wat sla, prei e.d. Overal in de winkel komen fraaie posters te hangen van hammen, rookvlees, filet americain etc. Ham heet geen ham meer, maar Jambon a la Losse. En samen met zijn coach denkt hij een ingenieus systeem uit, waarmee het mogelijk wordt om “2e halve prijs” en “2e gratis” en “bij 1 kilo rundergehakt 1 ons Gelderse gekookte gratis” te adverteren, maar desondanks er per saldo toch nog aan te verdienen.
De kachel moet blijven branden, nietwaar?
En het beoogde effect wordt bereikt. Na nog wat eurootjes in “vleespropaganda” te hebben gestoken beginnen de klanten deels uit nieuwsgierigheid maar vooral aangetrokken door de spectaculaire aanbiedingen weer terug te komen. En na nauwelijks een week staat zijn winkel op zaterdag vrijwel continu vol.
De slagerin, die inmiddels genoeg tijd heeft om af en toe wat na te denken, schiet haar Unox-worstje aan en zegt: “Wordt het niet tijd om te proberen de kwaliteit van ons vlees en onze vleeswaren wat te verhogen? Want straks lopen ze weer weg als ze merken, dat het nog steeds dezelfde matige kwaliteit als voorheen is.”
De slager lacht haar gepieker weg en zegt: “Maak je toch geen zorgen, poepie. De klanten vreten het toch!”

Ik kan me voorstellen ,dat u als lezer nieuwsgierig bent geworden naar deze slager. Nu wil het toeval, dat ik net op tijd een fraaie afbeelding in meervoud van hem te pakken heb gekregen, die ik uiteraard graag met u deel. Hier is “mister retail 2012”, de slager die u de beste worst voorhoudt. Hij schijnt op Facebook te zitten, dus vriendje worden behoort tot de mogelijkheden.
Is het geen held, die man??????? Kijk naar het worstenvingertje, priemend in de lucht.
En u denkt wellicht “poedelprijs???”; wel dat zit zo. Onze slager is hard bezig om een samenwerkingsverband aan te gaan met de zelfde supermarkt, die hij met de mond verfoeit. En als zijn huidige klanten met dat voldongen feit worden geconfronteerd geven ze hem de “poedelprijs”. Dat doen klanten namelijk altijd.

Advertenties

14 thoughts on “DE SLAGER EN ZIJN WAAR

 1. Wat is de Merkel toch een lekker ding! Ze wil graag Rutte ook de komende jaren in de “Battle for Europe” aan haar zijde. En nu maar hopen dat dat net zo gaat uitpakken als haar steunbetuiging aan haar ex-bellboy uit Frankrijk, de inmiddels in de vergetelheid verdwenen Nicolas S. πŸ˜›

  • Elk nadeel hep ze voordeel, Leon. Want Rutte begint zijn sprookjes nu zodanig aan te dikken, dat hij zelfs aan de achterban van Alex de Grote begint te knagen. Europa66 -2 πŸ˜›
   Overigens maakt het geen reet uit of Diederik dan wel Markje scoort: fluiten zal de scheidsrechter op zeker, want in beide situaties staan de kiezers meters buitenspel.

 2. Die mannetjes zijn verdomme niet te ontwijken. Doe je een middagje Utrecht, wie kom je daar breed smilend tegen??? Inderdaad, die slager van je. En weet je wat me opviel: hij had zijn rechterhand in zijn rechter broekzak. En als in een flits schoot het bij me binnen: dat wordt straks na wat weekjes stoeien, traineren, pseudo-breken en vervolgens weer plakken weer het bekende liedje natuurlijk: Diederik en zijn clubje gaan na 3 weken links lullen weer vrolijk aan de gang met rechts vullen. πŸ˜€

 3. Prima “persiflage” op wat de werkelijkheid dreigt te worden. De kans is groot, dat je je eerder aangekondigde kreet “HΓ© lullo” het komende jaar rijkelijk zult kunnen gaan rondstrooien. Tenzij ….

 4. Roemer was inderdaad helemaal zichzelf en liet zich niet imponeren door de aanwezigheid van Bram M. en de heikele kwesties, die hij aan de orde stelde. Helemaal met Paul eens: voor het eerst sinds heel lang een talkshow met nota bene de verkiezingen als onderwerp, wat je met plezier uit kon kijken. πŸ™‚

  @RadaR: ik heb al heel lang dezelfde slager en ik kan lezen en schrijven met hem. En sta dus niet open voor welke kiloknaller dan ook. πŸ™‚

 5. Toch blijft het blijkbaar zo, dat “de klant” elke keer opnieuw weer eerst zelf aan de lijve wil c.q. moet ervaren, dat hij dezelfde matige kwaliteit koopt; de enige [optische] verbetering zit hem louter en alleen in de verpakking en de “uitstraling” van de man of vrouw achter de toonbank.
  Na jarenlange ervaringen met dit fenomeen [lemmingengedrag] kun je dat fenomeen gerust een natuurwet noemen. Het zit veel mensen in de genen. We kennen er beiden veel van.
  Ze zijn onzeker, hangen de conservatieve leer aan als het om denken gaan, zijn soms simpel te overtuigen maar tegelijk ook heel koppig, wanneer ze zich eenmaal iets in hun hoofd hebben gehaald. En hoeveel argumenten en/of bewijzen je ook aandraagt van de twijfelachtigheid van hun standpunt en mening, je loopt tegen de muur aan. Het beeld wat ze zich hebben gevormd is bijkans ongevoelig voor invloeden van buitenaf, waaruit een rationeel denkend mens op zijn minst zou kunnen concluderen dat het tijd is om eens na te gaan denken.
  Mooi voorbeeld deed zich vanochtend voor bij het wachten op het halfje bruin en wat pistoletjes bij de bakker. Blijkbaar had iemand in een opmerking verwezen naar de uitzending van Reporter van gisteren, waarin de PVV er i.r.t. declaratiegedrag en het functioneren van de fractie in Brussel er niet zo best van afkwam. “Wilders graait ook aardig uit de pot, die hij zegt te haten”, zo werd samengevat. Ik zag de trekken van de vrouw naast me verstrakken en vermoedde al wat er ging komen. En ik werd niet teleurgesteld. “Ze graaien allemaal, de zakkenvullers. En Geert zou dat niet mogen? ”
  Neen, ik heb niets gezegd, me beperkt tot een dun lachje. Want ik weet inmiddels wel het verschil tussen zinnig en onzinnig. πŸ™‚
  Misschien vinden jullie het “overkill”, maar ik ben er werkelijk van overtuigd, dat een omvangrijke groep kiezers op die manier reageert. En ik heb me daar geloof ik ook inmiddels bij neergelegd.
  Dus, RadaR, dat die klanten weer terug gaan naar die gerenoveerde slager klopt helemaal. En dat ze terug gaan om weer belazerd te worden klopt ook. Over minder dan een jaar kun je het horen en lezen op de gebruikelijke plekken. Maar houdt ze maar eens tegen.
  Waren we onlangs niet bijna op het punt aangeland dat we dachten “acht laat ze maar geschoren en geslacht worden, want het is bottom line gewoon wat ze ook willen”.

  Om op je slotalinea terug te komen: Paars is inderdaad de meest voor de hand liggende optie, onverlet alle geluiden, die tot 12-09 [ook vandaag heeft Rutte paars als “ver weg” betiteld, want hij blijft hopen nog wat ex-kiezers van de PVV vast te houden] uit die gierput blijven opstijgen.
  En tot slot nog een opbeurende opmerking: gisteren KvdB bekeken en zag daar een Roemer op zijn best. Het was dan ook niet alleen inhoudelijk maar vooral qua sfeer een heel ontspannen en bijzonder prettige uitzending. De eerste sinds het begin van de campagne, die ik met een glimlach heb bekeken.

 6. Het is dat opgeheven vingertje waarvan je gelijk en voor de volle 100% veganist van zou gaan worden, de uitdrukking op ’s mans gelaatstrekken doet me tevens weinig vreugdevol denken aan partijdagen en Nurenberg, 1 mei vieringen op het kremlin en Bejing medio jaren 50, 60 en de zoveelste viering van een Kim de tigstedag in Pyong Yang en dat is dus nu de Neo-sociale reddende engel van deze tijd??

  Tijd om er maar vleeschsalade van te maken lijkt mij.

 7. Even snel 2 vraagjes [druk :D] tussendoor. Is er enig causaal verband tussen de keuze voor een slager als voorbeeld en Spekman? En zou Diederikje het niet veel meer op prijs stellen om een volledig geschoren koningspoedel als prijs te krijgen????
  Tot laters πŸ˜€

 8. Wat voor ontbijt of lunch heb jij genoten, Lottie? Moet wel iets met “sambal bij” geweest zijn, want je scherpzinnigheid is “stunning” πŸ˜›

  Ik zeg het maar niet meer, maar een feit is het wel. De wijze waarop je het “fenomeen” Diederik ontleedt en vervolgens gelijk een karbonade tot aan het bot verklaart is meesterlijk.
  Maar ben jij langzamerhand met mij niet de mening toegedaan inmiddels, dat “de klanten” het gewoon geweldig vinden om elke keer weer die poedelprijs te mogen uitreiken? De prijs die ze er zelf voor moeten betalen nemen ze graag voor lief immers.

 9. Het verhaal klopt 100% met een slager hier in de buurt, tot en met de rode wangen toe!
  Alleen de illustratie klopt niet. Maar de man die er in 3voud op te zien is klopt ook niet, dus dat klopt dan weer wel πŸ˜›

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s