STAPELEN

Als je de behoefte voelt om zoveel mogelijk media-optredens van de almaar door blatende politieke kopstukken mee te pikken dan heb je daar in een periode als deze bijkans een dagtaak aan. Zou je zo onverstandig zijn ook nog zoveel mogelijk commentaren van analisten, communicatie-experts, marketing-jojo’s en mannetjesmakers mee te pikken dan vervallen ook de slaapuurtjes. En als je dan nog steeds zo hongerig bent dat je ook zoveel mogelijk wat de dagbladpers meent te moeten melden wilt absorberen dan ben je 90% rijp voor de dwangbuis. En de baggerbuis mijn dwangbuis laten worden, jullie weten dat zulks  slechts over mijn lijk zal gebeuren.
Dus, nu de campagne op temperatuur is gekomen en met die temperatuur het aantal losse flodders en kreten, het aantal holle frasen en lege beloftes in hoog tempo mee stijgt, heb ik een rigoureus besluit genomen. Ik ga de komende week geen seconde besteden aan het kijken naar debatsoaps, laat alle actualiteiten en achtergrondprogramma’s links liggen. Ik kan dat ook makkelijk doen omdat mijn keus voor 12-09 al op de dag dat Rutte 1 aantrad vaststond. Maar dat is niet de hoofdreden. Dat is echter wel, dat je als je alles wat ik opsomde links laat liggen je gewone leven van alledag moeiteloos kan draaien, Ergernis , boosheid en soms woede, die luisteren en kijken naar die dunne draad balanceurs uit de politiek toch vaak oproepen, verdwijnen als koeienmest in de gierput. Neem mij nu:ik ervaar nu al [en mijn verandering van opstelling is nog geen 3 dagen oud] een gevoel wat je bijna kunt beschrijven als herboren. Opluchting en bevrijding mag je het in ieder geval noemen.
Begrijp me niet verkeerd: ik sluit me niet af van het politiek docudrama, wat nog anderhalve week over ons wordt uitgestort. Ik volg het gewoon niet meer op de voet.
Veel verstandiger is, zo heb ik ontdekt, wat er in een week zoal langskomt te stapelen.
En dan op een rustige zondagmorgen, als in de slaapkamer nog volop wordt geronkt dat het een lust is, jezelf met een kopje bosvruchten thee en 2 beschuitjes voor de TV te installeren. Vervolgens spit je in de database die “programma gemist” heet en je pikt eruit wat je denkt interessant te vinden. Ik deed dit deze zondagmorgen voor de eerste keer en amuseerde me kostelijk. Maar leerde ook het een en ander.
Ik zag Lopende Zaken en Debat op 2 ; beide programma’s hadden gemeen dat me heel helder werd hoe de doorsnee Nederlander in verkiezingen staat. En ik chargeer niet want u kunt beide programma’s zelf immers terugkijken? De doorsnee Nederlander is oprecht van mening, dat verkiezingen er zijn om zijn persoonlijk puur individuele belang te dienen. Het meest sprekende voorbeeld was dat van die vrouw, die aangaf PVV  te stemmen omdat ze daarmee haar cafeetje zou kunnen  openhouden [?!?!].
Daarbij bleek ook meteen dat voordeel van achteraf kijken, want ik moest er onbedaarlijk om lachen. Had ik het rechtstreeks gezien, ik zou in grote ergernis iets van “domme blonde trut” hebben gemompeld. Niets daarvan nu, hapje beschuit , slokje thee en ik bleef geamuseerd verder kijken.
Nieuwsuur Den Haag met de lieftallige Mariëlle Twebeke [altijd prettig om naar te kijken], waarin Alex met de kippenborst van Europa66 in debat ging met een aantal aanhangers van de PVV. Zou ik normaal gesproken veel illegaal vuurwerk van verwachten, met beschuit en thee binnen handbereik stond ik er zo open in als een tochtige koe.
En wat me uiteindelijk het meeste opviel was niet Alex [dat is per definitie geblabla over het belang van Europa, wat afgemaakt moet worden [een paar PVV-ers zagen de humor daarvan volkomen in] en hoeveel we aan Europa te danken hebben. Dat verhaal valt in die categorie koeienmest, die rechtstreeks richting gierput kan.
Neen, ik was aangenaam verrast door die PVV-ers. Waar de media ons graag voorschotelen types als die van nicotine en teer nog aan elkaar hangende volksvrouw die haar mening blaft of de getatoeëerde badaap, die links aan zijn reet krabbend en rechts aan zijn ballen schurkend ons er van moet overtuigen, dat de PVV-er een tokkie is, zaten er nu een aantal jonge mannen voor Alex klaar. Die helder en scherp argumenterend Alex te verstaan gaven dat hij uit zijn nek zat te lullen. Geen onvertogen woord, geen geschreeuw, kennis van de materie. Prima!
Het meest amuseerde ik me vanmorgen bij het terugkijken van een nabeschouwing van het TV-debat bij Knevel & v,d, Brink. Aan tafel herkende ik o.a. Jan Mulder, Rick Nieman [de harige versie van Frits Wester] en de malloot aller malloten Bart Chabot. Geloof me, ik heb 10 minuten zitten brullen van het lachen en verslikte me dus 2x stevig in mijn thee.
En al snel snapte ik waarom. Ik had de herhaling van Koefnoen bekeken 😀

Het was inmiddels bijna noen en ik begon te denken of ik toch niet Buitenhof er maar meteen bij zou pakken. Maar toen klonken er uit de slaapkamer geluiden, die erop wezen, dat het hoog tijd was om mijn schortje aan te doen. Er werd een schaaltje links gedraaide geitenyoghurt met muesli verwacht.
En achteraf maar goed ook, want ik zou me bij Buitenhof ongetwijfeld hebben opgewonden bij de aanblik van een presidentiële PvdA-er en een groen uitslaande tuinkabouter.
Dus Buitenhof wordt gestapeld, net als al het andere wat de komende week nog brengt aan politieke koeienmest. En dus slofte ik naar de slaapkamer en dropte daar mijn schaaltje.
Gelukkig was ik net op tijd terug om Heerenveen – Ajax nog te zien.

Advertenties

23 thoughts on “STAPELEN

 1. Ik heb Pechtold’s optreden bij Nieuwsuur gezien. Het eerste wat me te binnen schoot was “dat heeft Blondie prima in elkaar gezet, Alex confronteren met ongetwijfeld zeer secuur geselecteerde PVV-ers”. Het mooie was, dat Alex , zonder het zelf te beseffen, naar voren kwam als de Europa-fanaticus, zoals de bedoeling moet zijn geweest van het PVV-peloton. Alex draafde regelmatig zo ontzettend door dat Mariëlle zich meerdere keren genoodzaakt zag hem keihard af te kappen
  Vol punt voor de PVV dus!! 😀

  • Het framen van Roemer heeft in ieder geval wat de peilingen betreft veel succes gehad. In de PB staat de PvdA op 30, de SP op 24. In Boxmeer moeten ze zich toch compleet in de war afvragen wat ze in godsnaam verkeerd hebben gedaan.
   Maar wat ik werkelijk om te bescheuren vind is, dat de kudde het Cohen-mysterie lijkt te gaan herhalen. De Nederlander is echt volledig in de war. Als Samsom in tegenstelling tot de Jobhopper zo kan doorgaan wordt het echt nog lachen op 12-09. Rutte staat dan nog wel op 1, maar je ziet hem per debat er meer afgetrokken gaan uit zien. Waarschijnlijk loopt het hem wat dunnetjes door de broek: heeft-ie Roemer met succes kunnen beschadigen komt die eikel van een Diederik hem in de nek hijgen. Verzin daar maar eens strategie op. Er rest hem niet anders dan elke tegenstander van enig formaat als “superslecht voor Nederland” af te schilderen. Maar ja, dat zou betekenen dat alleen de VVD goed voor Nederland zou zijn. En dat gelooft zelfs die kudde debielen niet 😀 .
   En ja, tussen dat gedoe door loopt Alex met de kippenborst met steeds meer piepstem te gillen “Middenkabinet” en “Meer Europa”. Die goeie knul ziet het ook helemaal anders lopen dan hij gehoopt had [Kunduz].
   Het grote voordeel van deze The Voice of Parliament-verkiezingen is wel, dat er flink wat lol aan kan worden beleefd. En dan moet de grote lol nog komen, als de debielen merken dat ze zich weer ongelooflijk hebben laten naaien. 😛
   Ik verheug menu al op de leedvermaak-logs, die ik straks kan gaan schrijven, weet je dat?

  • Het is voor zover mij bekend nog nooit eerder voorgekomen, dat peilingen [het zijn en blijven maar peilingen, waarmee echter wel degelijk invloed op de twijfelende … tja twijfelende wat eigenlijk? Kun je het nog wel kiezer noemen? …. wordt uitgeoefend. Je moet het kwade genius achter de strategie van de aanval op Roemer in ieder geval nageven, dat hij zijn werk uitmuntend heeft gedaan. Evenzo mag je Roemer aanwrijven, dat hij blijkbaar niet in staat is zo’n formidabele terugval een halt toe te roepen.
   De enige verzachtende omstandigheid kan nog zijn, dat het irrationele, haast kinderlijke gedrag van de kiezer [RadaR zegt dat iets anders 🙂 ] het geenszins uitsluit dat straks op 12-09 de werkelijke uitslag de peilingen tot iets compleet belachelijks maken. In dit compleet uit het lood geslagen, zwalkende land is bijna alles een loterij geworden. Degenen die een lot kopen hebben echter geen idee, dat ze 99% kans hebben op een “niet”.

 2. Stapel gerust, RadaR. Alle registers gaan deze week open, want Wauw & Pitteman zijn inmiddels ook weer voldoende opgewarmd [dat dat nog steeds lukt 🙂 ] en jouw favoriete DWDD opent vanavond ook het nieuwe seizoen.

  • Ik moet je wat opbiechten, P. 🙂 Na 3 maanden lang nooit de 3 op mijn remote te hebben ingedrukt ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik te maken heb met een zender die voor mijn doelgroep blijkbaar weinig te bieden heeft. En geheel gedachtig de traditie .die sinds digitale TV bij mij zijn intrede heeft gedaan, namelijk het elimineren van puin en overbodige en niet aansprekende zenders, heb ik Ned 3 met een sardonische grijns geëlimineerd. [Er zijn inmiddels zoveel zenders in mijn pakket op de “uit”-stand beland, dat ik binnenkort maar ga onderhandelen met mijn aanbieder over een aangepaste prijs 🙂 Mocht op 3 iets zijn geweest waarvan anderen mij tippen dat het kijkwaardig is geweest dan zijn er vele mogelijkheden om dat alsnog te bekijken, toch? Dus de inmiddels bijna demente Mulder, blaaskaak Rottenberg, dat whizkid waar ik weiger de naam van te onthouden en ander volgens de host “mindblowing” maar in mijn beleving even saai als voorspelbaar puin heb ik mezelf van bevrijd. Ik heb een batterij aan PC-games, een kruiwagen aan films en een “truckload” aan muziek binnen handbereik, die mij tot mijn volle tevredenheid door de komende winter gaan helpen.
   En het staat vrijwel vast, dat er tot eind van het jaar nog voldoende ruis en rumoer van het politieke front en uit Europa valt te verwachten, waardoor ook schrijven gestaag tijd zal blijven vreten. So … who the fuck needs DWDD??? 😀

   • PC-games, flims en muziek???? Ga je nog wat anders doen in de komende 6 maanden? 😛
    BTW … heb je nog een goeie filmtip voor ons?

   • Vraag 1: don’t worry 🙂
    Vraag 2: The Bourne Legacy [deze week hier in de bios]. Goeie film, strak Ludlum-like verhaal, geen kidstuff maar the real thing. En uiteraard met een geweldige achtervolgingssequence erin, die zich afspeelt in Manilla. Aanrader!!
    En nu ga ik dus wat anders doen 😛

 3. Waar de media ons graag voorschotelen types als die van nicotine en teer nog aan elkaar hangende volksvrouw die haar mening blaft of de getatoeëerde badaap, die links aan zijn reet krabbend en rechts aan zijn ballen schurkend ons er van moet overtuigen, dat de PVV-er een tokkie is

  Laat ik nu precies weten wie je bedoelt, want ik zag ze enige tijd geleden in volle glorie in een reportage langskomen. Overigens, dat geschurk aan zijn ballen van die badaap schijnt te maken te hebben met een niet helemaal geslaagde sterilisatie. Zoals gisteren ook in The Bridge voorkwam 🙂

  • Ik weet nog niet zo goed wat ik er van denken moet, Jeanette. Het gegeven is in ieder geval weird genoeg om er iets leuks van te maken. Ik hoorde RadaR en Leon gisteren in ieder geval iets fluisteren over, dat de Zweedse vrouwen toch wel een stuk mooier zijn dan de Deense 🙂 Dus die lijken tevreden.
   Maar om de vergelijking met de politiek maar te blijven volgen: die Saga lijkt net zo’n ADHD-type als Samsom in zijn normale doen is. Voorlopig nog maar kijken, afhaken kan altijd nog 🙂

   • Hier hoort-ie dus lol. Per ongeluk op de verkeerde plek gezet :D. Lijk anna wel hihihihi.

    Nee hoor, Leon. Ik vermoed dat anna per ongeluk op het verkeerde plekje heeft geplaatst. Vergissen is menselijk, ja zelfs ook vrouwelijk 😀

   • spiraaltje?? verkeerde plekje??? :s

    omdat er in de comments over the bridge en borgen wordt gesproken heb ik maar de vrijheid genomen om ook the spiral te noemen; ook een nieuwe (interactieve!) serie op europees nivo; moet je aanspreken :p

  • O, maar ik blijf zeker ook kijken. 🙂 En woensdag komt daar nog Borgen [ook al zo’n Deense thriller] bij. Heerlijk om op die manier al dat oeverloze gezwets van die sprekende poppen van het type Rutte te kunnen ontwijken. 😀

 4. Prima idee dat stapelen, wat zeker navolging verdient. Maarrrrrrr …… je mag zeker niet nalaten om maandagavond naar De Slag om Nederland te kijken. Begint morgen en ik heb het sterke vermoeden,dat:
  – de PvdA niet blij zal worden van wat aan bod komt
  – je er voldoende stof uit zult halen.
  En ik heb er geen enkele moeite mee als je die stukjes, gezeten in je schortje met sloffen achter de PC, gaat produceren. 🙂
  Kijken, echt!

  • Ik had al genoteerd staan: 3-9 Slag om Nederland en 15-10 Slag om Brussel. Wel bedankt voor de extra-tip, Jurgen.
   Gisterenavond was trouwens een soort voorbode te bekijken van wat vanavond o.a. te zien zal zijn. Brandpunt had een item over Woonbron en de SS Rotterdam. Ontluisterend op zijn zachtst gezegd. De nieuw trend is inmiddels blijkbaar, dat bestuurders en RvC’s en RvT’s niet langer ontkennen, dat ze ongelooflijke fouten met enorme verliezen van gemeenschapsgeld tot gevolg hebben gemaakt. Men kiest er tegenwoordig voor om de mea culpa optie te hanteren en probeert tegelijkertijd begrip te kweken voor het feit, dat bestuurders e.d. ook maar mens zijn en dus per definitie fouten, soms het verstandelijk vermogen overstijgend, maken. Persoonlijk krijg ik er uitslag van als ik dergelijke mensen met een deemoedige smoel hoor zeggen, dat ze vandaag nooit zouden zoen wat ze destijds wel hebben gedaan. M.a.w.: gun ons het leerproces wat we hebben doorlopen en breng begrip op voor de fouten die we maakten.
   Als een kind wat voor de eerste keer zonder pamper mag rondlopen, omdat wordt ingeschat dat hij zijn plasje en drolletje op het potje zal gaan doen. Voor het plasje is een doekje en voor een drolletje een schepje voldoende om schade op vloerbedekking of parket te herstellen. Met de “uitwerpselen” van bestuurders e.d. loopt de schade in honderden miljoenen zo niet miljarden. Voor het kind alle begrip, voor bestuurders c.s. geen enkel.
   En trek die lijn maar gerust door naar soortgelijke semi- of geheel publieke instellingen uit de hoek van onderwijs, zorg maar ook pensioenen. Bestuurdersaansprakelijkheid moet plain and simple de narcisten en gokkers terug in hun hok dwingen. De mannen en vrouwen, die voor het Woonbron-debacle verantwoordelijk zijn, zouden 50% van hun persoonlijk vermogen moeten inleveren + de rest van hun werkzame leven 50% van hun inkomen moeten inleveren.
   Welke politieke partij neemt die handschoen eens op????

   • Verhelderend en onthutsend tegelijk, dat item over de SS R’dam. En hoe deemoedig sommige betrokkenen zich ook opstellen, ik ben het volmondig met je eens dat er gewoon geen enkel excuus, geen enkele afdoende verklaring is voor de wijze, waarop een aantal zich professionele bestuurders noemende amateurs met geld van anderen aan het smijten is gegaan en daarmee enorm de mist in is gegaan. En Woonbron staat niet op zichzelf, verre van dat zelfs.
    Echter, je bent realist genoeg om in te schatten waarom de politiek hier nauwelijks iets aan doet.
    Eerst het “excuus-Truus” verhaal, wat we allemaal zo goed kennen. Net als het verhaal, wat bij kritiek op de lage lasten voor bedrijven uit de grotere en meestal internationaal opererende categorie wordt opgehangen [“als we de lasten te hoog maken lopen als die bedrijven weg naar het buitenland”], net als het verhaal over Europa [“als we uit de EU gaan of de EU sec als een samenwerkingsverband gaan vorm geven krijgt onze export enorme klappen etc.”] .
    En voor die falende bestuurders geldt het logische drogverhaal “als we ze aanpakken wil er niemand meer in zo’n RvC of RvT gaan zitten”.
    Ik weet op voorhand al 3 namen, waarvan iedereen weet dat dit fabeltje nooit zal opgaan. Inderdaad: Jorritsma, Nijpels en Brinkman. Maar er zijn er duizenden meer, vanuit vrijwel alle partijen [SP en PVV waarschijnlijk uitgezonderd] gerekruteerd. Kortom, indammen of zelfs aanpak van dit narcisme en deze geldverspilling zou voor de politiek simpelweg snijden in eigen vlees [en belemmeren van de eigen toekomst [lees: carriëremogelijkheden] betekenen.
    Als je iets niet van de politiek mag verwachten is dat het laatste wel.
    In De Slag om Nederland zal daar, zo las ik elders, een al even onthutsend beeld met vooral de PvdA in het middelpunt gaan worden geschetst.
    We constateerden samen al eens eerder, dat politici hun enige bestaansrecht ontlenen aan het feit, dat ze ons weten te dwingen in te stappen in een op de automatische piloot rijdende “doomsday-train” , die zodra één van de passagiers zich al te veel beweegt onmiddellijk zal ontsporen. Dus blijven we angstvallig stil zitten en proberen elke keer weer als operator van het spoorsysteem een andere uit, die belooft wat we graag willen horen. En als die trein toch na enige tijd nogal begint te schokken en schudden kiezen we gewoon de volgende operator.

   • Ik heb echt enorme bewondering voor de wijze, waarop jij Paul [maar ook RadaR] de fraaiste beeldspraak uit de mouwen weet te schudden. Want die “doomsday train” past als een handschoen.
    Je maakt maar weer eens overduidelijk, dat alles wat de politiek “voor ons” lijkt te doen één eigenschap gemeenschappelijk heeft: er is, zo drammen zij in onze hoofden, nooit een weg terug. De trein kan alleen maar vooruit denderen en dat noemt Pechtold vervolgens “vooruitgang met een progressief tintje”. Hij heeft gelijk, dat die trein vooruit gaat. Maar dat doet elke trein, ook die richting een kapotte brug, een betonnen muur of een over een doodlopend spoor raast.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s