FÜR EMILE

Amice,

Gisteravond gebeurde er iets opvallends; het viel me zelf in eerste instantie niet op, maar Mama wees me erop. Zoals meestal als voorbereiding op een komend debat bevond ik me achter de piano en pingelde Für Elise [oud schoolvriendinnetje van me]. Mama kwam verbaasd mijn privé home-muziektheatertje [met prachtig uitzicht op de uitbundig bloeiende floxen en Oost-Indische kersen, je zou eens moeten komen kijken] binnenlopen; ze wilde weten wat ik met het meesterwerkje van good old Ludwig aan het uithalen was.
Ja ja, de scherpte en alertheid heb ik van Mama,  er ontgaat haar weinig.
Mama herkende in mijn gepingel een ongewone toon van triomfantelijkheid en pret. De gebruikelijke ingetogenheid, zo kenmerkend voor Für Elise [laat ik je vertellen, Emile, enige ingetogenheid was dat ex-schoolvriendinnetje volstrekt vreemd; man, je moest eens weten hoe ik destijds geschrokken ben] vond ze opvallend afwezig.
Mama en ik zijn toen onder het genot van een bakje thee en een mariakaakje met elkaar in gesprek gegaan. Dat doen wij heel vaak en van oudsher, waarbij Mama de rol van psychologe vervult [vroeger kleuterleidster geweest, begrijp je].
En na een sessie van een uur [we hebben de keiharde afspraak, dat een sessie nooit langer mag duren, want dan word ik moe en ga ik rare dingen zeggen zoals bijvoorbeeld de waarheid [huhuhuhuhuh] en dat willen wij natuurlijk niet] waren we het eens. Jij, amice, ja jij speelde bij het pingelen door mijn hoofd en Mama vatte dat prachtig samen. “Mark”, zei ze, “Mark, lieve knul, jij was Für Emile aan het spelen”.
Mijn mond viel even open, want ik besefte dat Mama gelijk had. Na haar even flink geknuffeld te hebben [dijk van een wijf, die Mama van me; ik blijf er alleen moeite mee hebben dat ze nog steeds die bolknakken blijft roken, maar voor de rest: toppie] racete ik naar mijn schrijfkamertje [met fenomenaal uitzicht op het balkon van de buren, waar die Adonis van een buurjongen van me regelmatig zijn bronsgraad onderhoudt] om in de pen te klimmen en je dit memo even te schrijven.
Waarin, Mama stond erop, een enkel advies in jouw richting niet mocht ontbreken. En hoewel ik breedsprakig ben geldt zeker niet dat ik breedschrijfig ben.
Daarom een advies in de vorm van een afdrukje van de fotocollage, die ik na 1 jaar Torentje heb laten maken en die in mijn werkkamer [prachtig uitzicht op de enorme cactus, die Geert me schonk] aan de muur pronkt naast de afbeeldingen van Lady GaGa [één van de weinige keren, dat Mama en ik werkelijk woorden met elkaar hadden] en de Toppers.
“The picture tells the story” als ik zo vrij mag zijn Rod Stewart te parafraseren.
Het is in feite dé handleiding om de kiezers [wat een heerlijk volkje is dat toch, vind je niet] aan je kant te krijgen. Lach, lieg, verdraai,pak, naai en schoffel onder [ik ben in een muzikaal nostalgische bui, dat merk je wel, want daar komt zomaar Ramses opborrelen; misschien is er ergens een link met zorgkosten?], daar gaat het om, mijn beste.
Ook behoefte aan zo’n collage van jezelf? Ik kan je zo een fotograaf aanreiken, die het voor een prikje voor je maakt.
O, voor ik het vergeet, Emile: Geert maakte geen geintje toen hij een VVD-SP-PVV coalitie als mogelijkheid noemde. Ons Geertje gaat niets te ver om bij Diederik de stoom uit zijn oren te zien komen. 🙂
Mama zegt, dat je van harte welkom bent voor een kopje thee + mariakaakje om eens rustig van gedachten te wisselen. En je zult begrijpen, dat ik er totaal niets meer voor voel om met Kees v.d. Staaij te gaan samenwerken. Had ik al slechte en ongemakkelijke ervaringen na de meet & greet op de achterbank van mijn dienstauto, na wat Kees deze week weer heeft gezegd is het over. Mama heeft er 2 nachten slecht van geslapen.

Altijd jouw

Mark

 

Advertenties

18 thoughts on “FÜR EMILE

 1. Ik begrijp het allemaal wel: dat jullie die tragikomedie op de voet blijven volgen. En zolang je er op deze wijze over blijft publiceren vermaak ik me ook kostelijk. Maar jullie geloven toch niet echt, dat ik gisteren naar Knevel heb zitten kijken?
  Forbrydelsen II nadert zijn ontknoping en dat is veel leuker én spannender om naar te kijken.
  Vanavond het slot!

  • Wees gerust: ook ik heb er nog geen minuut van gemist, kwestie van prioriteiten stellen 🙂
   Ik heb wel regelmatig een gevoel gehad alsof ik voor de 2e keer naar een identiek verhaal zat te kijken, alleen de figuren waren anders [90%]. En ook nu ben ik van mening, dat de politieke intrige wel heel chaotisch en gekunsteld in elkaar is gezet. En Lund beleefde menig dêja vu. Maar het is spannend, dat zeker. Vanavond nog iemand nodig om je hand vast te houden? 😀

   • Door de finale van Forbrydelsen helemaal vergeten tegen je te zeggen: vind je het niet opmerkelijk dat Rutte het liegen zodanig heeft gepraktiseerd, dat zelfs zijn eigen VVD er nerveus van begint te worden? 🙂
    Volgens de peilingen interesseert het zijn achterban helemaal niks, wat natuurlijk ook weer veel zo niet alles over dat soort mensen zegt. Het zullen hoofdzakelijk wel mensen zijn die het dun door de broek loopt dat hun HRA toch gaat worden aangepakt en ze zien Pinocchio als hun last resort. Die gaan straks nog van een koude kermis thuis komen, denk ik. 🙂

    NB: Heerlijke muziek weer, maëstro!

   • Dat zijn de zogenaamde “desperate voters”, Jeanette. Die hebben zich als poliepen aan Rutte vastgezogen. Zij zijn waarschijnlijk er mede de oorzaak van dat hun “held” een beetje overmoedig is geworden en dacht zich inmiddels alles te kunnen permitteren. Soort jeugdige overmoed zullen we maar zeggen.
    Maar zoals je zegt, die kouwe kermis komt onvermijdelijk. Poor misguided people!

    Zo, Fadeaway is afgelopen, bedtijd. 🙂

 2. Mijn grootste ergernis naast Rutte’s linkmiechel-act vormt momenteel het “duiden”. Ik zal even uitleggen wat ik bedoel.
  In het geval ik zelf niet in staat ben een mening ergens over te vormen of de betekenis van iets niet kan definiëren heb ik behoefte aan de mening van anderen.
  Om een simpel voorbeeld te geven: als ik van Gaal hoor vertellen, dat er bij Oranje in de wedstrijd tegen België wel degelijk lichtpuntjes waren dan ga ik niet op zoek naar zijn assistent Danny Blind’s mening, want die papegaait gewoon na. Neen, dan wil ik horen wat er door onafhankelijke analisten [zo die bestaan] wordt gezegd. Meerdere meningen uit verschillende kokers bieden de grootste kans om een compleet beeld te vormen.
  Zo niet in de wereld van de politiek. Na een debat als dat van zondag, maar met dat van gisteren gaat zeker hetzelfde gebeuren, word je als geïnteresseerde volger getrakteerd op:
  – Ron Frezen, die in het ochtendjournaal aan het “duiden” slaat;
  – Dominique v.d. Heijden, die haar “duid” in het zakje doet bij de 6 en 8 uur journaals;
  – Ferry Mingelen, die bij Nieuwsuur uit de diepte opduikt om zijn duidingslicht over het gebeurde laat schijnen.
  Alle drie in dienst van de NOS nota bene. Alle drie ook nog lijdend aan die bij het politieke wereldje behorende ziekte: verbale diarree.
  Zou iemand alhier nog weten wat het woord “overkill” betekent en hoe duur het is om dat in de praktijk te brengen?

  Emile was weer de “rock” zoals we hem graag zien. Ik heb er nog steeds alle vertrouwen in, dat het goed komt. 🙂

  • Je ergernis wordt volledig gedeeld, P. Maar je moet je wel realiseren, dat Ferry, Dominique en Ron tijd over moeten houden om elk in het bekende schnabbelcircuit [congressen e.d. presenteren] nog wat bij te verdienen. Dus hebben zij in goed overleg met hun werkgever een aardige formule uitgedokterd.

 3. Het was heel erg prettig een kort, puntig debat te zien; niet onderbroken door commercials of een egotripper van het soort Wester. De reality soap benadering van RTL heeft voor mij definitief afgedaan.
  Zoals bij Knevel en v.d. Brink [en hopelijk straks ook bij Wauw en Pitteman], dat zijn debatten om het debat en niet de van glamour en glitter overlopende Talpa-aanpak.
  Ja, vriend Mark zal, na keurig zijn bordje muesli, met zorg bereid door Mama in haar duster en met krulspelden in, te hebben verorberd nog wel even langs zijn collage zijn gelopen. En tot zichzelf zeggen “jongen, je hebt het weer helemaal waar gemaakt”. En slinks lachend [lachen doet hij zelfs in zijn slaap] aan het campagne voeren slaan. Nog wat van die heerlijke kiezertjes een oor of wat aan naaien.
  Emile stond als een huis[beer]. Voelde zich als een [was]beer in het water.

 4. Ik heb maar even gewacht tot na het “debat” van gisteravond. En werd niet teleurgesteld, want Rutte bleek zijn strategie “Ramses”, zoals door jou beschreven, ook nu weer te hanteren.
  M.i. begint het afbreukrisico van Rutte fors toe te nemen. Want onverschillig welke kiezer zal, in de wetenschap dat vrijwel collectief van een liegende VVD-lijsttrekker annex premier wordt gesproken [zelfs Buma deed zijn duit wat dat betreft in het zakje], moeten beseffen, dat er een kern van waarheid in moet zitten. Samsom kwam met “Nu doet u het weer”, Roemer kwam met “het Clintontje van Rutte”; het is de gestage druppel, die de tefallaag van Rutte aantast.
  Natuurlijk werd er weer “geliked” en ook deze keer werd Samsom de gelukkige. Ik heb werkelijk geen idee waarom, maar dat doet er waarschijnlijk ook niets toe. Links was in zijn geheel uitstekend op dreef, midden wat minder. En of ik het nu wilde of niet, rechts [Wilders] maakte me met zijn woordkeus en zijn “meedogenloze” herhaalde aanvallen op Rutte en het openlijk treiteren van Pechtold aan het grinniken.En dat zou je een soort doorbraak kunnen noemen.
  Jij hebt Rutte een advies aan Roemer laten geven; ik ben zeer benieuwd of er de aankomende 2 weken nog een advies van Roemer aan Rutte gaat komen. 🙂

  • Het heeft allemaal een beetje weg van de jarenlang succesvolle CDA-strategie met daarachter het inmiddels wel in rook te lijken zijn opgegaan “genie” Maxime Verhagen. Zelf tollend door het politieke leven gaand werd consequent de tegenstander Woutertje van “draaien” beticht en de kiezers “loved it”. Onderscheid met de huidige situatie is, dat er nu 4 opponenten zijn en 2 dwerg tegenstanders. En nu wordt er dus over en weer de vinger naar elkaar uitgestoken onder het blerren van “u liegt”. Eigenlijk is het een vertoning, die op de kleuterschool thuishoort.
   Je hebt gelijk, dat stapje voor stapje het beeld van de leugenaar aan Rutte begint te kleven. Volstrekt terecht overigens, zoals ik al eerder ventileerde. Maar Samsom’s optreden is ook niet vrij van smet. Zonder daar een echte steekhoudende uitleg voor te geven wil hij ons doen geloven, dat de PvdA in een paar maanden een complete metamorfose zou hebben ondergaan. Van de bedrijfspoedel in mei naar de Rotweiler in augustus. Hoewel ik niet zo sterk ben in sprookjes met honden in de hoofdrol wekt het verhaal wel mijn argwaan. Maar de PvdA komt in de laatste week voor de verkiezingen nog aan de beurt, dus laat ik dit verder maar even rusten.
   Vanochtend heb ik het debat bekeken en er waren een aantal punten die mij ook opvielen en deels door jou ook werden benoemd. Mij viel verder nog op hoe krampachtig Alex met de kippenborst de “staatsman” probeert uit te hangen. Met bijna omfloerste stem maar wel even belerend als altijd probeerde hij overtuiging uit te stralen. Wat zal hij slecht geslapen hebben dat hij lang niet genoeg werd “geliked” om als winnaar uit het debat te komen.

 5. dijk van een wijf, die Mama van me; ik blijf er alleen moeite mee hebben dat ze nog steeds die bolknakken blijft roken, maar voor de rest: toppie

  Lach, lieg, verdraai,pak, naai en schoffel onder [ik ben in een muzikaal nostalgische bui, dat merk je wel, want daar komt zomaar Ramses opborrelen; misschien is er ergens een link met zorgkosten?], daar gaat het om, mijn beste.

  Als je eens wist hoe vreselijk we hier om hebben moeten lachen 😛 Je hebt een gratis drankje verdiend. Kom het maat snel ophalen 🙂

 6. Vol tekstuele vondsten, humorvol en messcherp. Zo zou ik dit log willen omschrijven. En nu ben ik even bloedserieus, dat snap je wel 😀
  Die cactus, hè, zijn daar nadere specificaties van bekend? Het zou zo maar samen met die Adonis op het balkon aan de overkant een heel prikkelende combinatie kunnen zijn voor ons [toch ook maar een mens zijnde] lachebekje. Een heel goed drieluik overigens: Rutte ten platvoeten uit!!!!

 7. Voor je meesterlijke vorm en wijze van schrijven heb ik hier nog een x-tal pauwenveren die op een bekende plek mogen worden gestoken en nog verdiend ook!!

  Inhoudelijk gezien was er een tijd dat ik een bijzonder groot voorstander was van de combi VVD/SP voornamelijk om 2 redenen je houd op deze manier die machtsgeile jezuietenclub van vrindje Buma c.s. buiten de lijnen en als liberaal heb ik liever te maken met echte socialisten die tenminste bijzonder duidelijk zijn over wat zij wel en wat zij niet willen, dan met dat clubje links lullen, rechts vullen van Samsonlight die hun principe’s verkwanselen voor bestuurlijke macht en persoonlijk financieel gewin.

  Nog steeds denk ik dat dit in principe een goede en gouden combinatie zou kunnen zijn, juist vanwege de op oog ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen beide kampen maar het zijn juist de tegenstellingen en het daarmee gepaard gaande conflict die mits goed aangestuurd in beider voordeel zou kunnen gaan werken.

  Helaas zal dat niet gaan gebeuren, en terecht btw!!, zo lang als lachebekje, die mieterse fijne knul van een Rutte bij de VVD de scepter zwaait en tevens het hoogste woord voert, deze man heeft zich in mijn liberalistische ogen in de afgelopen periode wel zo ongelooflijk ongeloofwaardig en anti liberaal opgesteld dat iedere samenwerking met deze draaikont, aartsleugenaar en oplichter per definitie tot mislukken zal zijn gedoemd.

  Als ik Emil een advies mag geven dan zou dat zijn, wat je ook doet na 12/9 alles wat je dan doet is beter, veel beter zelfs, dan samen met Rutte in het torentje te gaan zitten, pas als deze en zijn clubje getrouwe vazallen met pek en veren de VVD zijn uitgejaagd, pas dan zou je zoiets wat nu nog vreemd en absurd lijkt kunnen gaan overwegen.

 8. Vanavond is er weer een “padvindersbijeenkomst” bij Knevel & v.d. Brink, als ik het goed heb. Eens kijken of Roemer iets heeft gedaan met de adviezen van Mark.
  Floxen, Oost-indische kers, cactus, adonis, mariakaakje ……. hoe kan het dat deze attributen me helemaal niet vreemd voor komen i.r.t. die zoon van zijn Mama ? 😀

 9. Het zijn niet alleen de fraaie illustraties [ook deze van 3x Mister Sunshine is geweldig] die mij maar weer eens doen vaststellen, dat je een meesterlijke hand hebt in het beeldend schrijven. Want het tafereel van Mama en Zoon Mark, al lezend zie ik het gewoon voor me.
  En inhoudelijk mankeert er per definitie niets aan. Kortom: heerlijk om te lezen 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s