PADVINDERS EN HUN BEELDVORMING

Als een padvindersclub tijdens de jaarlijkse lokale jamboree. Als een trosje hopmannen, aangevuld met een enkele akela. Die gezeten rond een flink in de fik staande tent met droge ogen maar wel hier en daar tranen in de stem plechtig beloofden, dat ze als een goed padvinderkopstuk betaamt die brand onder controle zouden gaan krijgen. Een enkele hopman sprak zelfs van plannen om die brandende tent te blussen.
En ze keken elkaar diep in de ogen [als je goed keek kon je waarnemen, dat er zelfs heel schielijk schuchtere pogingen werden gedaan om elkaars hand te grijpen] voor het grote woord eruit kwam: ze gaan het doen voor die welpjes, die verdienen dat hun hopmannen en akela’s over hun belangen en welbevinden waken.
Armlastig als de padvinderij is zou er geen geld zijn om die brandende tent te vervangen door een nagelnieuw exemplaar. Dus de welpjes zouden nog geruime tijd in de nachtelijke kilte in de open lucht moeten slapen. Maar als die tent eenmaal geblust zou zijn kon het grote oplappen gaan beginnen. Naald en draad was al in de uitrusting aanwezig. En er werd al onderhandeld met Boer Henk van de nabijgelegen kaasboerderij over de overname van een oud dekzeil. Mocht dat onverhoopt mislukken dan is er altijd nog het alternatief van de plaggenhut.
Vol trots, zowel richting zichzelf als ook een beetje richting alle rond het tentvuur verzamelde anderen, kijken ze de toevallig aanwezige camera in.

Zo, beste mensen, keek ik gisteren als “welpje” naar het verkiezingsdebat der “kleintjes”.
Het viel me nog mee, dat het “Hand in hand , kameraden” niet werd aangeheven.Open en eerlijk naar de kiezer, dat moest de houding van “de kleintjes” in de campagne zijn. “Omdat die kiezer daar recht op heeft.” [?!?!?] Je zou haast gaan denken, dat men het licht heeft gezien. Maar gelukkig werd het al heel snel weer erg donker. Want toen men werd uitgenodigd de kiezer te vertellen, waar hij qua voorkeurscoalitie op zou kunnen rekenen [dé wens, neen eis van de kiezer anno 2012] bleef er van dat open en eerlijk niets over. Herstel: slechts een beetje over. Want nota bene Miss Kunduz 2011 én 2012, ook wel bekend als het mini stekkerdoosje van Groen nog wat, stak de borstjes vooruit en meldde, dat haar partij probleemloos en graag in een kabinet Roemer zal stappen. Emile zal verguld zijn, denkt u ook niet?
Dat Miss Kunduz met haar aanschurkbeweging een wanhopige poging doet iets van voorheen haar kiezers, die inmiddels naar de SP zijn overgestapt, te verleiden terug te keren naar het moederschootje spreekt vanzelf. Net als vanzelf spreekt dat ook in 2012 nog steeds geldt, dat politici met alles wat ze doen en zeggen altijd een dubbele agenda hebben.

En bijna aan het eind van het debat gaf ook Samsom nog een staaltje weg van wat politici onder “open en eerlijk” plegen te verstaan. Hij vertelde ons, dat Nederland miljarden richting Spanje moet blijven gooien, omdat op de Spaanse banken erg veel Nederlands pensioengeld ligt te verdampen. En om nu niet alles te laten verdampen moet er regelmatig wat nieuw geld bij worden gegooid. Zo stelde Diederik ons gerust. Althans hij deed daar een poging toe.
Ik weet niet hoe u daar naar kijkt en luistert, maar bij mij slaagde die poging op geen stukken na. Want meteen stormden de volgende vragen op me af:
– hoe is ons pensioengeld op zo’n levensgevaarlijke plek terechtgekomen?
– wie heeft besloten, dat het daar mocht worden geplaatst?
– waarom ligt het nog steeds op die levensgevaarlijke plek?
En de meest voor de hand liggende vraag, al vele malen eerder hier gesteld, kwam uiteraard ook weer opborrelen: als ons pensioengeld moet worden beschermd is het dan niet raar, dat er dan miljarden in een potentiële bodemloze put worden gestort? Waar het veel logischer zou zijn die miljarden rechtstreeks te sturen naar de kluizen waar ze voor bestemd zijn en waar de risico’s op verdamping vele malen kleiner zijn? Namelijk de kluizen van pensioengerechtigden en toekomstige pensioentrekkers?
Want als ik mijn belastingcenten niet aan de staat afdraag, maar rechtstreeks aan de buren, omdat die op termijn een leuke teruggave kunnen verwachten [zo zeggen ze tenminste] dan staat Bolle Jan-Kees toch ook niet te juichen? Dan krijg ik van de fiscus toch ook geen brief + kadobon, omdat ik zo’n inventieve oplossing heb gevonden om gemeenschapsgeld een onbedoelde bestemming te geven?

Gelukkig lieten Ferry en Dominique als gebruikelijk na dit soort vragen te stellen. Want dat zou de beeldvorming ernstig verstoren. En die beeldvorming daar ging het alleen maar om: “open en eerlijk”.  Me reet!!!!

13 thoughts on “PADVINDERS EN HUN BEELDVORMING

 1. 1 ding is zeker: “de Beer van Boxmeer” weet nu wat het is om aan de top te staan. Alles onder je verandert dan in soms zeer weerzinwekkend gekrioel van potenzagers, vuilspuiters en andere ondersoorten uit de ongediertefamilie.
  En woensdag zagen we dat ongedierte in zijn vriendelijke gedaante, want ze waren heerlijk onder elkaar. Ze hopen de stront onder elkaar te kunnen verdelen. Leuk om naar te kijken, zolang ze maar niet van het beeldscherm je kamer in komen kruipen. Ik betrapte mezelf er op al kijkend draaiende bewegingen met de hak van mijn schoen te maken. Dat deed ik voor het laatst in Etten-Leur toen de zogenaamde kakkerlakkenplaag uitbrak. 🙂

  • Het is toch niet te geloven, dat Holle Bolle Jan Kees met grafiekjes komt opdraven om het effect van de “Over my dead body” statement van Roemer op de renteuitslagen zou hebben gehad aan te tonen.
   Je kunt godverdomme een boek zo dik als 6 telefoonboeken samenstellen met alle grafiekjes met de renteuitslagen, die optraden door het gestuntel van de Europese minkukels, w.o. Holle Bolle zelf en uiteraard ook Mister Sunshine, in de afgelopen 12 maanden. De “nerve” van die de Jager, hij verdient een enorme kick “under the fat butt”.

   • Ik speel niet graag op de man, maar soms zijn er momenten waarop dat onvermijdelijk is. Nu dus! Want [de rol van] De Jager begint iets af te scheiden wat wel een zeer onwelriekende geur met zich meebrengt.
    Geweldig zoals NRCnext hem heeft ontmanteld als net zo’n jokkebrok als zijn steeds minder zichtbare roerganger Maxime de Draaier. Niet voor niets verkondigen wij al jaren, dat De Jager letterlijk en figuurlijk een zak met lucht is.
    Waaruit alleen maar tendentieuze vooral de waarheid geweld aandoende geluiden komen.

   • Meer dan volledig mee eens, Paul. Het gezicht van de man als hij de wereld wil laten weten, dat hij er weinig voor voelt om in een Roemer-kabinet zijn huidige baantje te vervullen benadert het begrip weerzinwekkend.
    Ik heb dan ook een prettige mededeling voor hem: wij stellen zijn aanwezigheid en zijn beheer over Neerlands schatkist ook niet langer op prijs. En dan druk ik me heel vriendelijk uit. 😀

  • Als Roemer het a.s. zondag bij het debat van “de grote jongens” goed doet dan zie ik hem het halen. Ben ik volledig van overtuigd. En hij heeft zat munitie om de opponenten van repliek te dienen, zoals:
   – Rutte met zijn 1000 euri schoon voor de werkenden
   – Buma met zijn pijnlijke flater mbt de langstudeerboete
   – Samsom met zijn eurofiele partij
   Het zou weleens heel aardig kunnen worden 🙂

   Off topic: wat ik tot nu toe gehoord heb kan allemaal van een vet Yes worden voorzien, RadaR. Ik blijf nog een uurtje hangen.:)

 2. Ieder volk krijgt de leiders die het verdiend, zo bezien is dit land toch wel in een zeer deplorabele toestan beland..

  Eigenlijk is ieder woord over die “would be’s – have not’s die er gisteren ten tonele verschenen er een teveel.

  Grote god en dan te bedenken dat die misselijkmakende studentenhaverzak ook ooit uit zijn torentje komt om samen met die paranoide bruine hemden volksmenner en de zichzelf steeds meer als “Vader c.q. redder des Vaderland” profilerende brabantse beer ook nog de buis gaan vervuilen.

 3. Ik heb met wat je gerust verbijstering mag noemen naar het “debat der kleintjes” gekeken.
  Vooropgesteld, begrip voor het feit, dat men zijn “kruit” [voor zover in voorraad] droog heeft willen houden kan ik opbrengen.
  Maar werkelijk pijnlijk is te constateren hoe weinig de politiek aan lerend vermogen blijkt te hebben. Het dringt maar niet door of men sluit zich bewust af voor het feit, dat de kiezer het niet meer pikt om in een verkiezingscampagne constant het bos te worden in gestuurd.
  Ik voorspel Samsom en Buma zware tijden.

 4. Jij hebt nog de kracht gevonden om er met een humoristische ondertoon over te schrijven. Waarvoor hulde, want de verpakking in het fenomeen “padvinder” is zeer ingenieus.
  Mij restte slechts het beeld van een erg klef gezelschap, wat zichzelf en hun tafelgenoten verbaal aan het bevredigen was. En zonder een spoor van enige schaamte werd de kiezer misbruikt om het eigen hoogtepunt te bereiken.
  Armzalig, oudbakken, onrealistisch en leugenachtig. Dat zijn mijn kwalificaties voor de jamboree der kleine hopmannetjes en het mini akelaatje.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s