SPIEGEL

In 2010 zond VPRO Tegenlicht een aflevering uit. die kan worden geduid als bedoeld in nagedachtenis van de alom gerespecteerde denker Tony Judt. Destijds schonk ik daar, zij het op andere plek dan hier, ook al aandacht aan.
In deze aflevering vertellen:
– een Sittardse ras-socialist
– een Belgische werknemer van Opel in Antwerpen
– een ontslagen Franse ex-werknemer van France Telecom
over de wijze waarop zij aankijken tegen de maatschappij en de politiek anno 2010 en hoe zij hun rol daarin en de betekenis daarvan ervaren.
Tussen de drie heren door ontvouwt Tony Judt [overleden in augustus 2010] zijn visie op wat er in een tijdspanne van 30 jaar is gebeurd met de Westerse samenleving, wat daar de gevolgen van zijn geweest en waar we daardoor in 2010 staan.
“Oud nieuws dus” zou u kunnen denken. Naar tijd gemeten ja, maar naar actualiteit geenszins. Want wat de 3 mannen in 2010 over hun ervaringen vertellen gaat anno 2012 nog altijd op en misschien wel in versterkte mate. Het enige verschil is dat het nu uzelf of uw zoon, uw buurman of uw beste vriend kan zijn die zo’n verhaal te vertellen heeft.
En wat Tony Judt in 2010 beschreef en van een verklaring voorzag is nog voor 100% de huidige situatie; of misschien is ook daar wel een verdere verslechtering aan de orde.

Ik stel deze aflevering beschikbaar om te bekijken vanuit de volgende gedachten:
– terugkijken in het [nabije] verleden werkt vaak als een soort wake up call naar de kijker. Er treedt dan vaak de impuls op om “Dass nie wieder” te brullen [historische bewijzen te over daarvoor];
– het bevordert het ontwaken van “awareness”, het beseffen, dat een verhaal van mannen van 2 jaar geleden op de dag van vandaag letterlijk en in meer voor de luisteraar beschamende vorm opnieuw zou kunnen, nee kan worden verteld;
– het nodigt uit om na te denken over hoe groot de kans is, dat hetzelfde verhaal in 2014 weer kan worden verteld, wellicht in zelfs nog gruwelijker vorm. Vooral in relatie tot het gegeven, dat er verkiezingen voor de deur staan.
En daarom heb ik deze aflevering van Tegenlicht aangeduid als een spiegel. Het is aan u om naar dat beeld in die spiegel te kijken of om weg te kijken. Sterkte bij het maken van uw keuze.

Advertenties

26 thoughts on “SPIEGEL

 1. @Jurgen

  Nee hoor ik begrijp je zeker niet verkeerd en over wat de “politiek” allemaal wel niet wegpraat valt, nou daar valt vast wel een aardige boom (wat zeg ik BOOM?? zeg maar rustig een heel oerwoud!!) over op te zetten.

  De realiteit van de camera’s is overigens al jaren dat het doel waarvoor zij werden opgehangen namelijk verkeersveilgheid te bevorderen en het aantal geweldsmisdrijven in relatie tot uitgaan beperken niet word bereikt, sterker er is eerder sprake van een forse toename van zowel het aantal geweldsmisdrijven als van de verkeersonveiligheid, en dit ondanks al het zogenaamde verscherpte toezicht.

  Dit leid maar tot 1 conclusie en die is dat de overheid middels de camera’s, die dan ook op steeds meer plaatsen geplaatst worden, deze steeds vaker als middel worden aangegrepen om de zogenaamde “whereabouts” van ons haar burger te controlerenen dit dan 24/7.

  Best wel een hele enge gedachte maar wel de realiteit inmiddels, mij bevreemd het dan ook zeer hoe weinig mensen schijnbaar in de gaten hebben dat hun leven, gecontroleerd door de zelfbenoemde kampwachten van de overheid, zich steeds meer in een door de overheid geregisseerde slechte B-film afspeelt en dus eens te meer een bewijs is voor het feit dat onze zogenaamde vrijheid ook precies dat is wat het zegt namelijk zogenaamd en dat de weinige vrijheid die we hadden namelijk de vrijheid om te doen en te gaan waarheen je maar wilde steeds meer een ware farce begint te worden.

  Nergens ben je straks ( en dat straks is eerder dan je nu zou denken)onzichtbaar voor het machtige alziende oog van onze geliefde overheid en deze vorm van terreur durven ze dan democratie te noemen, nu zijn het nog maar camera’s straks krijg je gewoon een chip in je linkeroorlel en dit ter meerdere eer en glorie voor onze tegen die tijd zijn ware fascistoide gezicht tonende overheid.

  • Wat de overheid doet geldt idem met een ster voor het bedrijfsleven. De detailhandel heeft zijn eigen camera’s, de grote bedrijven het internet, waar ze ons bombarderen met cookies en malware. We worden aan alle kanten in de gaten gehouden [daarom ga ik bijvoorbeeld als ik teveel gedronken heb weleens met mijn blote reet voor het scherm staan, want “kiss my ass” typen lukt dan niet meer foutloos 🙂 ] en blijkbaar is dat een prijs die we graag of in ieder geval moeiteloos betalen voor die rol in die B-film van je, Willem.
   Een beetje paranoide word je er wel van. Neem mezelf nu; er vliegen regelmatig met veel kabaal helikopters bij ons over. Wat een van nature open persoon als ondergetekende ertoe heeft gebracht om zodra ik het geluid van dat kreng hoor de overgordijnen te sluiten. Want niemand hoeft tenslotte mij in mijn blote kont voor het scherm te zien staan. Het zou ze immers maar op verkeerde gedachten brengen 😀
   De buren zeggen, dat het traumahelikopters zijn, die op weg zijn naar de nabijgelegen “highway” om wat verkreukelde gediskwalificeerde automobilisten op te pikken. Maar ik vertrouw niemand meer [buiten mezelf natuurlijk].

   • @Leon

    Er zit wel een essentieel groot verschil in, daar waar ik qua bedrijven nog enigzins de “vrije” keuze heb, wel of niet cookies accepteren/mailware accepteren en lezen en ik nog steeds keuze kan maken tussen winkels met en winkels zonder camera etc. etc.

    Daar faalt het enige instituut wat zich juist hiervan verre dient te houden ernstig in een van haar kerntaken, immers niet zij dienen een machtig netwerk op te richten, ingericht en bedoeld om ons 24/7 te controleren, maar wij dienen de overheid te kunnen controleren met alles wat deze doet en het allerergste daarvan is dan nog daar waar je bij het bedrijfsleven dan nog een (weliswaar kleine) keuze heb is dat bij de overheid en haar claim op het gehele publieke terrein wat niet van de overheid maar van ons allemaal is niet het geval.

    Overigens sta ik in voorkomende gevallen zoals door jou plastisch omschreven wel heel graag met mijn blote te dikke bilpartij voor het open raam, want als er 1 ding is wat de overheid wel van mij mag weten is dat ik met hun mijn welgevormde reet afveeg.

 2. Wegkijken van iets, zelfs als ik het daar volsagen mee oneens zou kunnen zijn, is in mijn belevingswereld geen optie, het is niet alleen de makkelijkste keuze maar in mijn ogen ook een hoogst verwerpelijke.

  Inhoudelijk gezien schets deze docu een beeld bedoeld voor degene die al van te voren dezelfde vooringenomen mening bezit als de makers van deze docu, met hetzelfde gemak kan je een docu maken met een tegenovergesteld beeld.

  Het gaat mijns inzien dan ook veel teveel uit van een bepaald vijandsbeeld zo van “hullie met die centen zijn de vijand” terwijl dit natuurlijk net als met bijna alles veel genuanceerder is.

  Veel te onderbelicht bijvoorbeeld is voor mij de rol van de vakbonden als aanjager van de geschetste problematiek en de rol van de diverse overheden in de zogenaamde privatisering van bedrijven, die in naam een bedrijf dan wel zelfstandig laat worden maar die strikt naar de letter gezien dat dus absoluut niet doet.

  Wel erg gelachen (hoewel het eigenlijk zeer triest is) om onze limburgse medeburger die exact en feilloos wist te omschrijven waarom en hoe de PvdArmoe zich van een brede volksbeweging tot een niet meer ter zake doende splinterpartij heeft weten te transformeren.

  Wat ik bijvoorbeeld nog meer miste is het benoemen van het feit dat de sociale welvaartsmaatschappij dusdanig is doorgeslagen en zo ontzettend veelomvattend is geworden dat deze nu bijna onbetaalbaar is geworden en zo krankzinnig in elkaar zit dat degene die het meeste recht hierop zouden moeten doen gelden zijnde de zieke/invalide mens, de afhankelijke ouderen, de echte sociale crepeergevallen hiervan de rekening moeten betalen, en dit dan om een heel groot gedeelte zogenaamd ook als zijnde sociaal benoemd in stand te houden en zelfs hun positie te laten verbeteren.

  Laat ik eens 3 praktijkvoorbeelden geven.

  1) Dankzij de geweldige uitbreiding (inderdaad dat is cynisch bedoeld!!) van de EU werd en is de transportsector overspoeld met uit allerlei voornamelijk uit het voormalige oostblok afkomstige chauffeurs die nu eenmaal vanuit hun land een veel lager brutosalaris verdienden, practisch vertaald betekende dit het volgende, een Nederlandsche chauffeur kostte de werkgever rond 2009/2010 bruto ongeveer 5500 euro, de km prijs was en is rond de 0,83 eurocent en voor dat salaris tegen die km prijs kon en kan je dus ook b.v. 2 albanezen laten rijden die niet gebonden zijn aan allerlei idiote regels en of opleidingen en die dan ook nog omdat ze met zijn tweeen zijn de truck bijna 24/7 op de weg kunnen houden en dat dan voor veel minder bruto kosten!!!

  Wat nu was hierop het fabelachtige antwoord van de Nederlandse vakbonden??

  Meer ( nog meer!!) opleiding voor de hollandsche chauffeur waardoor hij dus per saldo nog duurder werd en zichzelf dus nog meer uit de internationale transportmarkt plaatste en plaatst.

  Dit gevoegd bij krankzinnige regelgeving die er toe leid dat een chauffeur op 300 meter van zijn huis aangekomen de truck dient stil te zetten omdat deze anders een boete van rond de 3.500 euro krijgt wegens overschrijding van de rijtijden wet, hoe gek zijn we dan wel niet hier??

  Gevolg hiervan is onder andere een gruwelijke afname in het aantal Internationaal rijdende chauffeurs en een op zijn gat liggende transportsector en dat is dan een van de aanjagers van onze economie!!

  2) Na de Poolse en Zuidafrikaanse verpleegkundigen m/v/ te hebben uitgeprobeerd, is het Utrechts Medisch Centrum nu bezig voor de 3e keer een niet in de loterij te trekken.

  Momenteel loopt daar voor de 3e keer een project met deze keer Indiase verpleegkundigen in de hoofdrol met de bedoeling om deze dusdanig te integreren middels taalstudie/ interne opleiding/maatschappelijke begeleiding etc etc. dat deze 20 verpleegkundigen in navolging van hun eerder al totaal mislukte Zuid-Afrikaanse en Poolse voorgangers bepaalde van redelijk vitaal belang zijnde functies kunnen gaan vervullen als bv operatieassistent(e) en dit omdat daar een ernstig tot gigantisch probleem aan het ontstaan is.

  Over de gigantische kosten die werving/selectie en het hele vervolgtraject van in totaal 5 jaar met zich meebrengt zal ik het geen eens hebben maar dat die kosten ergens vandaan komen en dus ten koste van iets zijn gegaan moge ook duidelijk zijn.

  Net zo duidelijk is dat ook dit laatste project een totale en complete mislukkiing zal gaan worden ondanks de eerder opgedane ervaringen en ondanks de tientallen begeleiders die hiervoor uit de kast zijn getrokken.

  Ongetwijfeld zal er een wenkbrauw of zelfs twee worden opgetrokken want “we” hebben toch zogenaamd zoveel honderdduizenden kansloze en hoog opgeleide en gemotiveerde werklozen??

  Welnu al meer dan 10 jaar is het UMC aan het proberen en aan het trekken om inderdaad deze binnen te halen en toch lukt dit niet een kleine bloemlezing van de redenen die werden gegeven

  – het (UMC) is te ver
  – het salaris is te laag
  – het sluit niet aan bij mijn opleidingsnivo
  – het is teveel opleiding om op mijn leeftijd nog aan te beginnen
  – er zijn geen geschikte kandidaten in onze databank met werklozen

  En dan nog tig redenen en dit terwijl het UMC bekend staat als een redelijk sociale werkgever, het salaris gedurende de opleiding gewoon goed is te noemen, er bemiddeld word in huisvesting en er zelfs een in mijn optiek riante verhuisvergoeding bestaat, etc. etc.

  3) Veilgheid en vooral meer blauw op straat is een bijzonder heet hangijzer en daarvoor hebben wij onder andere de diensten van Ome Agent ter beschikking.

  Helaas zal dat meer op straat zijn ondanks allerlei beloften en toezeggingen vanuit zo een beetje iedere hoek voorlopig wel een illusie blijven en wat is daarvan een van de grootste redenen??

  Uit een aantal externe onderzoeken ( waarvan er nota bene ik meen 3 maar weet het zeker van 2 door dezelfde externe adviseur zijn geschreven) bleek en blijkt dat slechts het schrikbarende
  aantal van 2% van onze dienders in de nacht onze straten veilig houd van allerlei opdringerig gespuis.

  Ik zie ieder denken WAT!!! 2% maar?? inderdaad slechts 2% waakt in de nacht over have en goed, overigens is dit getal al jaren ongeveer hetzelfde blijkens de externe rapportages, rapportages die ongetwijfeld onder een la in een fraai eikenhouten bureau liggen te verstoffen en te vergaan.

  De oorzaak van dit schrikbarende cijfer is even simpel als logisch, de diverse politiekorpsen hebben nu eenmaal maar de beschikking over een vrij beperkt salarisbudget en aangezien de politie C.A.O. mede dankzij de nimmer aflatende strijd van de broeders van de vakbond dusdanig vol zit met extra salaris en allerlei toe, bij en andere slagen voor het doen van nachtdiensten, is de nachtdienst door een agent voor een korps inmiddels dus bijna onbetaalbaar geworden.

  Omdat dan ook nog eens wat dan heet “gebroken diensten” bij Oom Agent tot de onmogelijkheden behoord, dit in tegenstelling tot , b.v. het openbaar vervoer inclusief NS, ziet u hier het dillema van de korpsleidinggevenden, enerzijds veel moeten beloven en tegelijkertijd ook zeker weten dat van de beloftes niets kan worden waargemaakt vanwege de gigantische kosten waar geen verder draagvlak meer voor te vinden is, niet bij de politiek en niet bij de burger.

  Dit zijn slechts 3 voorbeelden uit een lange lijst die je ongetwijfeld in deze of iets andere vorm kunt terugvinden in andere “sociaal keurige” landen, en dan te bedenken dat we op toiletpapier bezuinigen van een meervoudige gehandicapte medemens!!!, over keuzes maken gesproken!!!

  Ook zijn dit slechts 3 voorbeelden om te verduidelijken dat een aantal zogenaamde verworvenheden van onze sociale maatschappij best wel eens kritisch mogen worden bekeken of we daarin met zijn allen niet ietsie pietsie teveel zijn doorgeslagen.

  Wat die Opel fabriek betreft nog even het volgende, General Motors(de eigenaar) zat toen al in redelijk zwaar weer dankzij tegenvallende verkoop van nieuwe modellen o.a. het merk Cadillac en Chevrolet en uiteraard Opel zelf.
  Maar ondanks door GM als eigenaar uitgedachte en doorgevoerde kostenbesparende en op meer integratie gerichte maatregelen zoals meer en meer gebruik van dezelfde autonderdelen waarbij Opel meer en meer Cadillac onderdelen ging gebruiken voornamelijk voor het interieur met als achterliggende grondgedachte een meer eenduidig autoconcept, en andere acties zoals in navolging van het volkswagenconcern het nog meer uitknijpen van de toeleveranciers en investeringen in voornamelijk automatisering bleef deze Opel fabriek verliesgevend op een akelige wijze.
  Ook herinner ik mij dat de toenmalige vlaamse regering in samenweking met de gemeente Antwerpen zelfs een verlaging van allerlei kosten aan GM/Opel heeft toegezegd maar zelfs dan bleef de fabriek verliesgevend.
  De beslissing tot sluiting is overigens genomen door Opel zelf (uiteraard zal GM daarvan wel op de hoogte zijn gesteld) en werd voornamelijk gedaan om ingrepen in de thuismarkt Duitsland althans op dat moment nog te vermijden en voor zover ik nog weet is de nieuwe fabriek uitsluitend gebruikt voor de fabricage van Chevrolets en bestond uit een zeer afgeslankte vorm.
  Naar mijn overtuiging had GM met alle liefde deze Antwerpse fabriek open gehouden want dat had betekend dat er veel auto’s van GM werden verkocht, helaas is en was dat niet zo en dan komt er altijd het eeuwige dillema tot hoever laat je de verliezen oplopen?? net zover tot alles naar de klote is gegaan of probeer je eerder en sneller in te grijpen??
  Wat had GM/Opel anders moeten doen dan??
  En al helemaal als je ziet en hoort zoals in de docu dat de werkers in die fabriek schijnbaar dusdanig weinig vertrouwen haddeen in het product wat ze zelf maakten dat ze zelf iets anders kochten en reden!!

  • Ik pik er maar even één ding uit met je welnemen, Willem.
   Probeer jij t.a.v. GM mij aan te praten, dat het bedrijf sec door in jouw ogen valide sluitingen van fabrieken zoals in Antwerpen [met alle gevolgen van dien] weer het winstgevende bedrijf is geworden wat het momenteel is? Dat geloof je hoop ik toch zelf niet?

   • Ik kan je volgen, Paul. Want als Willem’s stelling zou kloppen dan zou het ook waar zijn, dat de vestiging in Antwerpen mede verantwoordelijk is voor het verliesgevend worden van GM als bedrijf. En dat zou volkomen kul zijn natuurlijk.

  • Eerlijk gezegd zou het mij hebben bevreemd als je zou wegkijken bij iets waar je het mee oneens bent. Een tegengestelde houding acht ik vanzelfsprekender. Zoals je ook aantoont. 🙂

   Ik ben gevoelig voor wat mijn bezoekers inbrengen. In dit geval betekent dit, dat ik me niet laat verleiden om de “wedstrijd om het langste verhaaltje”, zoals Jeanette het zo grappig noemt, voort te zetten.
   Dus beperk ik in eerste aanleg tot het volgende.
   Veel te onderbelicht bijvoorbeeld is voor mij de rol van de vakbonden ..

   De bedoeling van de Tegenlicht-aflevering is duidelijk te laten zien hoe ingrijpend de gevolgen van het marktdenken e.d. op individueel nivo kunnen zijn.
   De bedoeling was zeker niet om de oorzaken daarvan diepgravend te onderzoeken en behandelen. Dat deed men al eerder en feitelijk nog steeds in separate afleveringen.
   Er is dus geen sprake van iets onderbelicht laten; wat men heeft gedaan [en succesvol zonder effectbejag] is iets uit het hele verhaal er uitlichten.
   De vakbonden spelen als onderwerp in dit verhaal geen enkele rol; het gaat om de impact op het individu.
   En vervolgens heeft men dat individuele verhaal verbonden met het verhaal van Judt, die de problematiek van het individuele nivo wegtilt en naar een hoger abstractienivo brengt.

   Jouw opmerking over de rol van de vakbonden is terecht. Het geval wil alleen, dat we hier de afgelopen ik denk 5 jaar uitgebreid aandacht hebben besteed aan de rol van de vakbonden in de afgelopen 15 jaar. En we zijn het er over eens, dat die op zijn zachtst gezegd kan worden omschreven als discutabel, tekort schietend en hun maatschappelijke taak en verantwoordelijkheid negerend. Maar dat is allemaal al heel lang een gepasseerd station. De rol van de vakbonden in de huidige tijd kun je gerust omschrijven als onbetekenend en in feite overbodig. Dat hebben ze zelf in de hand gewerkt, maar ook het volledig ontbreken van de behoefte aan een sterke vakorganisatie bij de werknemer van de 21e eeuw is daar ook debet aan.

   Als je overigens goed naar Judt luistert heeft hij het in zijn uitstekende en terecht geroemde betoog indirect ook over die vakbonden. Hij praat dan wel over “men” en “wij” als hij het heeft over de even idiote als desastreus uitgepakte keuze om allerlei verworven rechten op te offeren voor de vrijheid om als consumeerslaaf door het leven te kunnen gaan, maar uiteraard doelt hij dan niet sec op de werknemer/loonslaaf. De overgave aan het neo-liberale gedachtegoed had immers niet kunnen plaatsvinden als de vakbonden daar niet in mee waren gegaan? De bonden zagen waarschijnlijk ook in, dat het tij niet meer te keren was en kozen ook voor De Nieuwe Weg. Wat ze met de blik van vandaag net zo schuldig of onschuldig maakt als de werknemer/ loonslaaf zelf.

   • @RadaR

    Dank voor de uitgebreide toelichting waardoor ik nogmaals met iets andere ogen en vooral oren deze docu heb bekeken.

    De conclusie die je in je laatste allinea trekt is ook volgens mij de enig juiste en ik deel je mening over dat gruwelijke neo-liberalisme dat net zo ver van echt liberalisme afstaat als puur fascisme t.o.v. echte democratie.

    En neen, natuurlijk sluit ook ik mijn ogen niet voor de misselijkmakende gevolgen van een beleid wat slechts vanuit egoisme en een ziekmakende graaicultuur is en word uitgevoerd en de betekenis daarvan op het individu.

    @Paul + P.

    Natuurlijk wil ik nergens beweren dat de sluiting van de Opel fabriek in Antwerpen als enige verantwoordelijk is geweest voor de val of wederopstanding van GM als bedrijf.

    Het enige wat ik probeer te zeggen is dar de autonome beslissing van Opel uit puur bedrijfskosten oogpunt bezien te rechtvaardigen was en is vanuit de Opel hoek bekeken

    De ware oorzaak van de teloorgang van Opel is natuurlijk niet alleen maar die fabriek geweest maar is veel meer gelegen in het jarenlang op de markt zetten van modellen auto’s die doodeenvoudig niet aansloegen bij het grote koperspubliek, de technische samenwerking met GM kwam dan ook veel meer voort uit armoe dan uit luxe en heeft helaas voor Opel niet geleid tot de zo gehoopte wederopstanding van dat merk.

    In dat kader bezien is nu na de laatste mislukking van Opel qua model namelijk de Insignia, het nieuwe model Ampera zijnde de electrische Opel de enige nog restende reddingsboei voor dat bedrijf, ontworpen en gebouwd met de allerlaatste centen die er nog uit dat bedrijf waren te persen.

   • Ik wilde graag iets horen over o.a. de beroerde bedrijfsvoering, die voor een belangrijk deel de oorzaak van de bijna teloorgang van GM is geweest.
    Met plezier en genoegen constateer ik, dat je daar nu ook heel terechte dingen over zegt.
    Want waar wellicht egoisme en overgave aan de heilige koe die consumeren heet een rol hebben gespeeld bij het gedrag van de loonslaaf, hebben in op zijn minst net zo sterke mate excessieve winstgeilheid en risicovol ondernemen dat bij de werkgever[s] gedaan.

  • Uit een aantal externe onderzoeken ( waarvan er nota bene ik meen 3 maar weet het zeker van 2 door dezelfde externe adviseur zijn geschreven) bleek en blijkt dat slechts het schrikbarende
   aantal van 2% van onze dienders in de nacht onze straten veilig houd van allerlei opdringerig gespuis.

   Zal ongetwijfeld kloppen en als naakt cijfer is het zeer verontrustend. Maar ik ben een liefhebber van het complete beeld. Heb jij bijvoorbeeld ook cijfertjes voorhanden over:
   – het aantal of percentage agenten of private beveiligingsmedewerkers wat in de kleine uurtjes continu met de koker voor een beeldscherm zit om beelden van beveiligingscamera’s te volgen?
   – het aantal beveiligingscamera’s, wat er inmiddels her en der verspreid over Nederland hangt?
   We need the complete picture to make a judgement, vind je niet?

   • @Jurgen

    Ondanks verwoede pogingen en raadplegingen van bepaalde bronnen is het gewoonweg niet mogelijk om het aantal geplaatste camera’s boven water te krijgen, er blijkt doodeenvoudig geen centrale registratie van te bestaan.

    Gevoegelijk mag je wel aannemen dat dit er inmiddels enige honderdduizenden zijn, voornamelijk worden deze ingezet onder het mom de veiligheid en bescherming van de burger te waarborgen maar de facto worden ze gebruikt om iedere scheet die ieder van ons laat op straat te registreren en te beboetten.

    Ze varieren van de camera’s op snelwegen voor bv traject/snelheid/kenteken en of je wel op het juiste tijdstip de overheid voorziet middels dus rechtstreekse diefstal van de benodigde belastingpenningen etc. etc.

    Ook zijn er vele camera’s in de zogenaamde uitgaanscentra die in tegenstelling tot wat je zou verwachtten niet hebben geleid tot afname van de vormen en soorten fysiek geweld, maar wel hebben geleid tot een hogere opbrengst qua boeteinning bv. voor foutief/hinderlijk parkeren/daar waar een verbod geldig is voor samenscholing toch mooi durven samen te scholen/ en natuurlijk het wildplassen o.a..

    Slechts in Gemeenten ( bv Utrecht) waar sprake is van een beleid waarin er ten eerste meer bromsnorren op straat zijn in de nachtelijke uren en als deze dan ook nog eens goed worden aangestuurd door een centrale die uitstekend gebruik maakt van de beschikbare camera’s dan is er wel sprake van een sterke afname met betrekking tot geweldsmisdrijven.

    Gelukkig gaat bv de stad Utrecht hier in het kader van de bezuinigingen meee stoppen, want ja tenslotte is het salaris van de burgervader en zijn geliefde college vast van veel meer belang dan de veiligheid van de immer door de overheid financieel ook al afgeknepen toekomst zijnde de uitgaansjeugd en van de gezagsgetrouwe burger in het algemeen.

    Ook in die stad is er in een wat dan mooi eufemistisch genoemd kan worden probleemwijk een gebied van nog geen vierkante kilometer waar tussen de 40 a 45 camera’s met en zonder geluid hangen om iedere stap van iedere mens die daar maar loopt, adem haalt, of zelfs durft te praten word gerigistreerd, geen wonder dat de bewoners aldaar zich opgesloten voelen in een electronisch kampement waar slechts Nato prikkeldraad en slijm uitspugende rottweilers ontbreken voor het heerlijke thuisgevoel.

    Net zo vanzelfsprekend is dat in laatst genoemde woonomgeving de eerder al hier genoemde en uiteraard alom geliefde PvdArmoe burgervader dag na dag en uur na uur op een fabelachtige wijze de onzichtbare man na weet te spelen, voorwaar een prestatie om met recht heel erg trots en zelfvoldaan mee te zijn, de buurt schijnt hem dan ook te willen voordragen voor een oscar, alleen weet men niet wanneer deze indien gewonnen uit te reiken, want ja men ziet hem nooit!!

    Over onze particuliere hoopjes ellende weet ik niets meer dan dat de meeste zich akelig verborgen weten te houden in liefst hermetisch afgesloten ruimtes omringd door directe lijnen met over de hele wereld opererende NAVY-Seals zodat deze rapido kunnen ingrijpen, voor als de spanning bij deze helden te groot word omdat er bijvoorbeeld iemamnd met een hondje in de nacht langs een verzameling beton gevuld met goederen loopt, of nog veel erger probeert om zonder het juiste pasje zijn automobiel op of in een parkeergarage te plaatsen.

   • Begrijp me niet verkeerd: ik ben zeker niet blij met die verslaving aan camera’s. Want alle nadelen [waar jij er ook een aantal van schetst] die eraan verbonden zijn wegen zwaar.
    Maar omdat de politiek graag die beveiligingscamera’s als excuus gebruikt om de onderbemanning van “de levende politie” weg te praten is het wel belangrijk om ook daar een enigszins realistisch beeld van te hebben. 🙂

 3. Wat mij vooral bijzonder opviel [begrijp me niet verkeerd: ik onderschrijf volledig wat anderen al over de beelden schreven] is, dat Tony Judt spreekt van de jaren 70 als de start van de ontmanteling van het sociaal-democratisch systeem en het daaraan gerelateerde denken en handelen.
  Mij staan de jaren 70 als geheel anders voor de geest. Pas in de jaren 80, toen de depressie begon en Reagan en Thatcher op het toneel verschenen, startte in mijn beleving de grote ellende.
  Zit ik er naast met mijn geheugen?

  • Judt schetst zijn verhaal vanuit een algemeen oogpunt, maar met vooral de Angelsaksische ontwikkelingen als uitgangspunt [UK- VS]. In Nederland waren we beginjaren 70 nog lang niet zover. Eind jaren 70 begon het bij ons pas mis te lopen.
   Je hoeft jouw beeld van onze [want ook de mijne sporen met jouw weergave] jaren 70 dus niet bij te stellen. 🙂

 4. Even confronterend als aangrijpend wat er in deze T-aflevering.wordt getoond. Die arme, trieste Belg met het label aan zijn oor; wat een sterke vergelijking die hij trok met slachtvee. En zeg maar eens, dat het gechargeerd is. Niets daarvan!
  En die Fransman heeft zich veel te lang richting de rand laten duwen, dat is ook wel duidelijk. Door je werk suïcidaal worden …… het gaat het bevattingsvermogen bijna te boven. Maar toch is het een gebeurtenis of ontwikkeling, die onverbrekelijk verbonden blijkt te zijn met het neo-liberalisme in al zijn gruwelijke gedaantes.
  Ik werd een beetje triest tijdens dat kijken. Maar aan het eind sloeg dat om in woede. Die de meest wilde gedachtes bij me deed ontstaan, waarvan een steeds vaker terugkerende is “wanneer worden de beesten, die dit mogelijk hebben gemaakt en meedogenloos ten uitvoer hebben gebracht, gestraft?”
  Zou de Nederlandse poot op 12 september al de valbijl in de nek krijgen? Ik hoop het van harte!!!!

 5. Het is een zeer representatief trio, wat in beeld wordt gebracht.
  Een teleurgestelde, zich bij de neus genomen voelende, old school socialist, een werknemer, die zijn hart en ziel aan zijn werk[gever] heeft verpand en dat hart er ruw uitgesneden ziet worden en een werknemer, die aan den lijve heeft ondervonden wat de gedwongen transformatie van werkend mens tot produktierobot met je doet en daar bijkans gek van is geworden.
  1 prachtig voorbeeld als les voor de politieke elite, 2 schrijnende voorbeelden voor ons allemaal. Wie niet vecht voor het in stand houden van enige vorm van collectiviteit en solidariteit en kiest voor het [tijdelijke, want leeftijdsgebonden] eigen gewin gaat op enig moment in de “gehaktmolen”.
  Tony Judt is voor mij [maar daar sta ik zeker niet alleen in] een ware held, die helaas te vroeg de strijd met zijn “behuizing” [om in jouw woorden te spreken, RadaR 🙂 ] heeft verloren.
  Deze Tegenlicht-uitzending is een document van grote waarde

 6. Ik herinner me die uitzending van Tegenlicht nog levendig. We hebben er ook destijds de nodige woorden over gewisseld 🙂
  Desondanks is het een prima moment om er opnieuw aandacht voor te vragen, want is ontegenzeggelijk waar: het verhaal van 2010 is ook het verhaal van 2012 [en zal als Rutte zijn hobby mag blijven uitoefenen ook het verhaal van 2014 worden. Want ik neem aan, dat het bericht dat Rutte in 2014 “lastenverlichting voor de werkenden” in het vooruitzicht stelt ook bij jou een schamper lachje zal hebben teweeg gebracht ].
  Wijlen Tony Judt hield ons in 2010 inderdaad een spiegel voor. En als ik naar de huidige stemming bij het electoraat kijk en her en der mee lees met wat mensen aan meningen naar voren brengen dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat die boodschap, op welke manier en door wie ook overgebracht, niet alleen is begonnen in te zinken maar ook als voor 99,9% correct wordt aanvaard.
  Ik sprak gisteren een familielid, die ergens in een plattelandsgemeente woont, waar over het algemeen christelijk werd gestemd. Nu, zo vertelde hij mij, zoemt overal de SP rond als gedoodverfde kandidaat om de stem aan te geven. Met enige verwondering voegde hij er nog aan toe inmiddels ervan overtuigd te zijn, dat de verkiezingsoverwinning van Roemer er gaat komen en waarschijnlijk groter zal uitvallen dan menigeen verwacht.
  Het zou Judt ongetwijfeld goed hebben gedaan te horen, dat een snel groeiende en inmiddels tot forse omvang toegenomen groep mensen in Nederland het helemaal gehad heeft met het neo-liberalisme, het markt-, geld- en winstdenken.
  Ruim 3 weken voor de verkiezingen lijkt er iets moois te gloren. En wat mij vooral opvalt en goed doet is, dat de kiezers die inmiddels de omslag in het denken gemaakt lijken te hebben of dat proces aan het doorlopen zijn, zich niet [meer] laten beïnvloeden door de aanvallen op de rug van Roemer door “the usual suspects”. Die inmiddels zo achterhaalde strategie van de Pechtolds, Spekmannen en Buma’s van deze wereld heeft zelfs een tegengesteld effect. Men [de genoemde partijen/personen] weigert nog steeds in te zien, dat 3/4 van de kiezers geen woord meer gelooft van wat “de gevestigde machtspartijen” hen vertellen. Ik zie dat met een brede glimlach aan; Roemer waarschijnlijk ook. 🙂

  • Ik zie het vervallen in de eeuwige fout van “the usual suspects” met een glimlach van genoegen aan, Paul. De arrogantie van de gevestigde politieke elite is inmiddels tot een dermate omvang gegroeid, dat men stekeblind is geworden voor elk [zelfs heel scherp zichtbare] signaal, wat er op duidt, dat er iets fundamenteels bij de kiezer is veranderd. De kiezer gelooft niet meer in geënsceneerde aanvallen op wie dan ook. de kiezer lijkt besloten te hebben zijn eigen oordeel te vellen en zijn eigen plan te trekken. En dat verandert de positie en het beeld van specialisten op het gebied van de geënsceneerde aanval ineens van het slimste jongetje van de klas in zoiets als een “valse politieke nicht”.

   • Prima samengevat, RadaR! En vooral “de valse politieke nicht” is een uitstekende vondst. Want er is moeiteloos een beeld bij te vormen. 🙂

   • De “valse nicht” gaat zijn trekken thuis krijgen. Zijn onvoorwaardelijke overgave aan Brussel, zijn grenzeloze aanbidding voor de Verenigde Staten van Europa gaat hem op 12-9 echt nog wel opbreken. Mark my words!

  • @Paul

   Een zeer verhelderend en coherent verhaal wat overeenstemt met mijn persoonlijke waarnemingen, ook ik denk dat de inmiddels zeker lijkende overwinning van Roemer c.s. niet alleen groot zal zijn maar vermoedelijk het nivo van de doorbraak van de LPF zal gaan krijgen.
   Of dit terecht is zal uit de toekomst moge blijken waarbij in ieder geval een ding kristalhelder is zoals je zelf al aangeeft, namelijk dat er een zeer groot gedeelte van het electoraat er “genoeg” van heeft en langzaam begint te beseffen dat het anders moet en vooral ook kan.

   Als zelfs een politiek gezien vrij rechtse liberaal als ikzelf nog steeds overweeg om op Emiel te stemmen dan weet je dat de bordjes aan het verhangen zijn.

 7. Even rustig onder het eten gekeken. Vooral de Belg en de Fransman vallen in categorie “reality-drama”. Maar dan het echte, niet de fake soort. Hoeveel mensen zal dit vanaf 2010 ook zijn overkomen? Of erger nog: wie staat dat nog te wachten? Als je de ontwikkeling van de werkloosheid bekijkt en de geluiden hoort over de plannen over inkrimping waar een bos grote bedrijven nog mee gaan beginnen wordt het misschien wel wachten op je beurt 😦
  En als je Tony Judt’s verhaal hoort dan mag je gerust concluderen, dat de politiek in twee jaar verrekt weinig heeft voor elkaar gekregen. 1,5 jaar Rutte c.s. en totaal niets veranderd. Wat zeg ik? Het is alleen maar erger geworden en als het aan Rutte ligt doet hij er nog een schepje bovenop.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s