BEGRIJPEN

Soms mag je je afvragen of een nieuwslezer van het Journaal überhaupt begrijpt wat hij aan het volk voorleest. Gisteravond zag ik daar een sprekend voorbeeld van.
Eerst volgde het bericht, dat de grote pensioenfondsen alarm hebben geslagen, omdat het nog altijd beroerd[er] gaat met de dekkingsgraad. “Afstempelen” is niet langer een mogelijke dreiging, maar inmiddels 99% zeker.
Werknemers gaan meer premie betalen, gepensioneerden zullen [soms fors] op hun pensioen worden gekort. Een soms ingrijpende, maar in ieder geval merkbare aanslag op het inkomen van echt miljoenen Nederlanders, die nog boven op het inkomensverlies wat de komende overheidsmaatregelen gaan veroorzaken komt.

Direct daarna las Jeroen Tjepkema met een stalen gezicht zijn volgende bericht. Het consumentenvertrouwen was iets toegenomen.
Waarna even kort het bericht langs kwam, dat de werkloosheid weer met een paar duizend mensen was opgelopen.

Omdat bij elk normaal denkend mens al snel de gedachte op komt hoe en op grond waarvan dat consumentenvertrouwen kon zijn toegenomen, verwachtte je van Herman op zijn minst een poging tot duiding. Maar nee, duiding doet men bij het journaal niet aan.
Men maakt van het nieuws een soort “rollercoaster ride”, waarmee de kijker wordt heen en weer geslingerd tussen slecht en minder slecht nieuws zonder een poging te wagen een duidelijk zichtbaar verband tussen de verschillende items te willen zien, laat staan te verklaren.
Jeroen en zijn collega’s kun je gerust laten voorlezen, dat Willem II volgend jaar voor de Champions League gaat ondanks dat de club stijf onderaan zal gaan staan.
Ze lezen u ook graag voor, dat Bram Tankink nog steeds denkt de Tour te gaan winnen. En dat Jolanda Sap’s clubje straks in  september als grootste partij uit de bus denkt te gaan komen.

Herman [aardige man trouwens] maar ook Sacha [leuke vrouw trouwens] lezen gewoon voor wat op hun autocue voorbij komt en laten het denken aan u en mij over. Begrijpt u?
Dus nodig ik u uit daar eindelijk eens mee te gaan beginnen.

Advertenties

25 thoughts on “BEGRIJPEN

 1. Consumentenvertrouwen en alle andere indices [inkoopmanagersindex, banengroei, huizenverkoop e.a.] zijn jarenlang gemanipuleerd. Het bewijs daarvan is terug te vinden bij EuroStat.
  Het is de kurk waarop het wanbeleid van de politiek en het frauderen door de banken [libor, euribor] kon blijven drijven.
  Wellicht in wat mindere mate dan voorheen, maar nog steeds worden wereldwijd pijltjies omhoog of omlaag verzonnen, afhankelijk van wat de situatie nodig maakt.
  Rutte en de VVD hebben anno nu hoofdzakelijk pijltjes omlaag nodig om hun verkiezingsverhaal te kunnen brengen. Het enkele pijltje omhoog, zoals bij dat consumentenvertrouwen, wat soms opduikt is noodzakelijk om te kunnen volhouden dat het door hen gevoerde beleid zou werken.
  De andere politieke partijen kijken wel uit om die indices aan te vallen, want zij doen er net zo hard aan mee als het in hun kraam te pas komt.
  Geloof me, de enige plek waar consumentenvertrouwen echt kan worden gemeten is binnen de muren van de huiskamers. En ik ben er van overtuigd, dat een miljoen gepensioneerden onder de heilige grens van 50 scoren.
  Net als andere groepen in de samenleving.
  Maar er zijn uiteraard super-egoisten, die dat laatste keihard ontkennen. Zo las ik gisteren ergens een opmerking van een mij overigens onbekend persoon, die glashard stelde dat de verhalen over de Voedselbank-explosie zwaar overtrokken zijn. Voedselbankklanten, zo stelde deze ongetwijfeld volkomen met het neo-liberale vergif doordrenkte persoon, zijn vooral junks, daklozen, maatschappelijk mislukten en meer van dat soort.
  Sprakeloos schudde ik mijn hoofd over zoveel gebrek aan respect en empathie .

  • Sprakeloos schudde ik mijn hoofd over zoveel gebrek aan respect en empathie.

   Je moet inmiddels toch wel weten, Paul, dat je op het web meer halve zolen en sociaal armen tegenkomt dan waar ook ter wereld.

  • Voedselbankklanten, zo stelde deze ongetwijfeld volkomen met het neo-liberale vergif doordrenkte persoon, zijn vooral junks, daklozen, maatschappelijk mislukten en meer van dat soort..

   Wat zo’n randdebiel [de soort, die vooral als hoofdproduct van de neo-liberale samenleving geldt] eigenlijk bedoelt te zeggen is, dat Voedselbankklanten “untermenschen” zijn. Waar ben ik dat eerder tegengekomen in de moderne geschiedenis?

  • Dat weet ik ook, O. Maar daarom doet het echt niet minder pijn om er zo vaak mee geconfronteerd te worden. 🙂

   @RadaR: laten we het maar niet over “untermenschen” e.d. hebben. Niet zo goed voor mijn bloeddruk. 🙂
   Overigens zal het “halve zolen volkje” op internet wel alweer stevig aan het hypen zijn over het bericht wat net bij me langs kwam.
   Bij de premiere van de nieuwe Batman-film heeft een persoon [waarschijnlijk man] een rondje kogels afgevuurd op premiére-publiek. 14 doden!!!
   Wanneer gaat die film hier in premiëre????? 😦

   • Verschrikkelijk!!!! Echt verschrikkelijk! En natuurlijk staan de eerste beelden al weer op de Tube.
    Ik las dat de premiere in Europa ook vandaag is. In Parijs hebben ze inmiddels besloten die af te gelasten. Pathé alhier “denkt er nog over na” 😦

  • Een van de smerigste trucs qua misleiding heb ik altijd de zogenaamde meting van de inflatie gevonden waarbij alle prijsverhogingen en verlagingen werden meegenomen, behoudens die van de allergrootste veroorzaker van de inflatie en prijsopdrijver pur sang zijnde de Nederlandsche Overheid zelve.

   Ik zou willen dat die onbekende persoon gelijk had voor wat betreft de vraag naar de Voedselbank, helaas is niet alleen de vraag explosief toegenomen maar mede dankzij de crisis is het aanbod navenant afgenomen zodat deze mensen dubbel zo hard worden getroffen.

   Verder hoop ik dat deze figuur bijzonder rap zelf een maatschappelijk mislukte hongerige dakloze junk gaat worden behept met hezelfde totale gebrek aan herseninhoud als waar deze figuur blijk van geeft zelf al in geruime mate gebrek aan te hebben.

   Dit soort volstrekte lulkoek uitbrakende figuren is dan ook nog eens zo stom om niet in te zien hoe “close” zij de facto vaak zelf zijn om een wat dan volgens dit soort figuren als een “maatschappelijke outcast” is te benoemen zelf te worden

   In zijn algemeenheid durf ik de stelling wel aan dat wat je politieke overtuiging ook moge zijn je ziende blind en horende doof moet zijn om niet te constateren dat er in dit land daadwerkelijk weer honger word geleden, er steeds grotere groepen verder en verder verwijderd raken en worden van de middellen tot een menswaardig bestaan en echte armoede weer aan het ontstaan is.

   Toevallig hoorde ik van de week bij ik meen “studio sportzomer” het schrikbarende getal van 159 gezinnen die in Espana momenteel per dag (en stijgende!!!) uit hun woning worden geflikkerd wegens onvermogen om de hypotheek te betalen, helaas kon ik de cijfers voor Nederland maar niet boven water krijgen maar met het huidige banenverlies, de golf faillissementen enz. enz, ben ik daar wel razend benieuwd naar want ik denk dat er weinig verschil te zien zal zijn.

   • Wat je laatste opmerking betreft, Willem, geldt in ieder geval, dat het aantal onvrijwillige [per executie dus] verkopen van woningen zodanig is toegenomen, dat men zich bij de Nationale Hypotheek Garantie – club ongerust begint te maken. Men pleit niet voor niets voor strengere regels t.a.v. executieverkoop.

   • Verder hoop ik dat deze figuur bijzonder rap zelf een maatschappelijk mislukte hongerige dakloze junk gaat worden behept met hezelfde totale gebrek aan herseninhoud als waar deze figuur blijk van geeft zelf al in geruime mate gebrek aan te hebben.

    Hear, hear!!!!!!

 2. Laten we het er maar op houden, dat abstracte zaken als een consumentenvertrouwen identiek zijn aan bijvoorbeeld beurskoersen. Dus manipuleerbaar, geen correcte afspiegeling van de werkelijkheid en om anderen aan jullie en mij zoveel mogelijk geld te laten verdienen.
  Weet iemand trouwens hoe het gesteld is momenteel met het consumentenvertrouwen in Spanje???

  • Ja dat is waar ook. Er is een soort “reverse”-beweging op gang gekomen, hè?
   Spanjaarden maar ook Portugezen worden gastarbeider in de landen waar ze tot voor kort zelf hun arbeiders haalden. Mooi toch …… die globalisering????

   • Als mensen er behoorlijk werk in overeenstemming met hun opleiding zouden krijgen zou er wellicht nog iets voor te zeggen zijn. Maar tot advocaat opgeleide dames kruipen daar in call-centra en dat lijkt me een beetje verspilling van talent en kennis. Maar ja, afgestudeerde Polen lopen hier ook asperges te steken ….. so much for good education.

 3. Zou er ook een opvangcentrum voor geflipte nieuwslezers bestaan? Want laten we eerlijk zijn: dag na dag, week na week en jaar na jaar de steeds realistischer in beeld gebrachte ellende oplezen gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Er niet over nadenken [één van de meest en best ontwikkelde eigenschappen van de Nederlander] is één ding, maar ze moeten er wel naar kijken toch?

 4. Iedere ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel, als dit ooit ergens op van toepassing is dan is dat wel op het NOS Journaal.

  Wat kun je ook verwachten van een NOS journaal welke zich met een misselijkmakend soort van zefgenoegzaamheid tot zelfbenoemd invloedrijk instituut heeft benoemd.

  Het schrijnende gebrek aan wat nieuwswaarde is en heeft, de grove censuur die soms word toegepast, de stuitende wijze van bewust verkeerd items vertalen, en het ergste de wijze waarop nieuws soms word gestuurd door eindredactie, redactie plus wat dan ook nog eens met en door met een holle lege blik zittende soort van plasticopblaaspoppen over de argeloze kijker word uitgestort en voorgelezen is genoeg om slechts af en toe nog te kijken waarbij dit kijken slechts alleen maar keer op keer bevestigd dat dit NOS Journaal een aanfluiting en bovenal een grof schandaal is voor de onafhankelijke nieuwsgaring.

  Zo lang als daar nog mensen c.q. afgestompte idioten zitten die menen dat zij als zijnde het enige ware orakel wel even zullen bepalen wat wij als argeloze kijker wel of niet als nieuws dienen te beschouwen waarbij vormgeving klaarblijkelijk belangrijker word gevonden dan echt nieuws, zo lang zal de ergernis en de roep om totale afschaffing van dit wanstaltige gebeuren welk een absolute verspilling is van omroep i.q. belastinggelden voortduren.

 5. Jij wilt dat journaallezers aan verklarend lezen gaan doen? Ooit was dat onderdeel van het onderwijs in onze tijd. Stukken tekst lezen en daarna een aantal vragen daarover beantwoorden.
  Volgens mij bestaat dat al lang niet meer. De meeste mensen hebben al moeite genoeg met lezen zelf [o.a. turbotaal is daar verantwoordelijk voor, woorden van meer dan 1 lettergreep zijn vermoeiend], laat staan dat ze ook nog eens moeten gaan verklaren. 🙂

 6. Het kan aan mij liggen, maar ik constateer het inmiddels voor de zoveelste keer. Telkens als de VVD in de peilingen klimt neemt het consumentenvertrouwen toe. Hier moet ergens een soort correlatie aan de orde zijn. Zouden bij het CBS hoofdzakelijk VVD-stemmers werken?????

 7. Zou het niet zo kunnen zijn, dat het CBS deze keer haar “metingen” van dat consumentenvertrouwen heeft beperkt tot de gemeentes Wassenaar, Bloemendaal en Laren??

 8. Als er een groep is, die tot de “sprekende poppen”-categorie behoort zijn het wel de nieuwslezers. Soms worden er pogingen gedaan om met in de studio uitgenodigde “kenners” in 1,5 minuut een ontwikkeling te duiden. Armetierig. Wat mij betreft mogen ze het nieuws terugbrengen tot Teletekst-formaat. En nu niet protesteren: Sacha de Boer mag van mij een talkshow gaan doen ….. iets met mode e.d. De rest kan wat mij betreft de WW in, want dat blijkt positief te werken op het consumentenvertrouwen.

 9. Je moet niet teveel tegelijk verwachten, RadaR. Sacha, Jeroen en de rest hebben nog maar net geleerd heen en weer te lopen. Het onderwerp “duiding” staat voor 2025 op de agenda.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s