LONDEN 2012

Een heel klein beetje meevoelen met de Britten doe ik nog net.  De Olympische Spelen 2012 moesten het feest worden dat er voor zou gaan zorgen, dat:
de UK als natie in de rol van grootmacht wordt herbevestigd;
Londen als “capital of the world” zal worden her- en erkend
Recessie, werkloosheid en toenemende armoe ten spijt, werd er een gigantisch bedrag uitgegeven om Peking 2008 te gaan overtreffen.
Want waar sport gelukkig voor de sporters zelf nog wel “the main object” is geldt voor organisatoren van de OS inmiddels al jaren, dat het belangrijkste target is de vorige editie qua pracht, praal en dus kosten te overtreffen.
De afgelopen jaren werd de geïnteresseerde volger van de ontwikkkelingen rond dit spektakel vele malen door bij de organisatie betrokken “stars”, hoofdzakelijk afkomstig uit de rijke Britse sportgeschiedenis met voorop de tot “hoofdbaas” gebombardeerde Sebastian Coe bijgepraat over al het moois en groots wat er in de zomer van 2012 stond te gebeuren.
En heel lang leek het allemaal ook goed te gaan. Leek, want inmiddels is nog maar een week voor de opening van de Spelen duidelijk geworden, dat er een heleboel is misgelopen.
De kaartverkoop is dermate idioot geregeld, dat er inmiddels een fors overschot aan niet verkochte exemplaren is ontstaan. Met als gevolg, dat bij diverse onderdelen de stadionbezetting onthutsend gering dreigt te worden. Kaarten voor het voetbaltoernooi worden bijvoorbeeld al deels gratis verstrekt.
De Olympische site blijkt zo laat gereed te zijn, dat al gearriveerde atleten er niet terecht kunnen en dus elders moeten worden gehuisvest.
De beveiliging van een groot deel van de evenementen werd gegund [gedachtig het principe van concurrentie,  vrije markt en dus lagere kosten] aan een bedrijf G4S. Inmiddels is gebleken, dat dit bedrijf dan wel op papier genoeg mensen heeft geronseld, die als beveiliger zouden moeten fungeren,
maar in de praktijk slechts <70% van het benodigde aantal mensen blijkt te kunnen leveren. Met grote spoed zijn inmiddels ruim 3000 Britse militairen richting Londen getransporteerd om het gat in de beveiliging op te vullen.
De kwestie G4S is inmiddels tot een schandaal uitgegroeid en het Britse parlement heeft zich er op geworpen.
En dan was er ook nog de zaak van het luchtafweergeschut, wat op woontorens in de omgeving van de Olympische site werd geplaatst zonder dat de bewoners ook maar werden ingelicht of gehoord.
We hebben het nog steeds over het organiseren van een sportevenement, laten we dat nog even benadrukken.

Met al deze “zorgen” aan het hoofd kijken de Britten ook nog eens 12x per dag omhoog naar de lucht. Nee, niet om te kijken of er al gekaapte vliegtuigen te zien zijn. Simpelweg om te zien of die voortdurende aaneenschakeling van grijze tot donkergrijze wolkenpartijen al een beetje begint te breken. Want de Britse zomer is nog een graadje beroerder dan de onze.
Een beetje compensatie geeft de gedachte dat de Olympische tennisfinale in ieder geval altijd gespeeld zal kunnen worden. Want op Wimbledon schuiven ze gewoon dat dak dicht. Wat overigens geen bescherming kan bieden tegen binnenvliegende Airbussen.
I bet ya …..half UK droomt nu al van Andy Murray in de finale. Al was het maar om alles wat mis ging en nog steeds misgaat even te kunnen vergeten.

Advertenties

10 thoughts on “LONDEN 2012

 1. Tja, sporters dus ook atleten zijn “popsterren” tegenwoordig, zoals eerder hier al terecht werd opgemerkt. En “popsterren”geef je wel de buhne die ze verdienen toch? En dat mag een procentje snijden op de zorgkosten [ja ja, ook in de UK doen ze dat gretig], een kleine verlaging van de pensioenen e.d kosten. En de flatbewoners met die patriots op hun dak mogen wel blij zijn. Hun kotje is meteen meer waard geworden, want ook die patriots kosten een aardig centje.
  Of halen ze die dingen straks weer weg, omdat het dan wel weer is toegestaan om een gekaapte Airbus in een woontoren te planten????

  • Kwestie van prioriteiten stellen, Jurgen. “Popsterren” zijn nu eenmaal veel meer waard dan hun publiek. Bij mogelijke “schade” zouden de verzekeraars waarschijnlijk omvallen. Vandaar een paar weken die patriots op de daken. 🙂

 2. Wie gaat trouwens de “openingshymn” verzorgen? Lady Gaga? Madonna? Adèle?
  Ik vraag me trouwens ook af wat er gebeurt als het eerste startschot klinkt. Gaan dan sirene’s loeien en worden kruisraketten en patriots dan op scherp gezet?

 3. En al die poppenkast en flauwekul voor slechts 9.5 seconden zijnde het nieuwe WR van meneer Bolt, je vraagt je af of dat wellicht ook voor ietsjes minder had gekund.

  Maar goed misschien is dit mega event inmiddels dusdanig MEGA gemaakt dat het doodeenvoudig niet meer is te behappen voor wie dan ook en met wat dan ook.

  In Bejing schilderden ze het gras groen voor het mooie plaatje en in London flikkeren ze een helicoptervliegdekschuit in de Theems voor de zogenaamde safety, dat dan allemaal in de waan dat wij gek zijn en dat de mensen die erop afkomen veilig zullen zijn.

  Ik heb geen idee waar de volgende spelen worden gehouden maar het zou me niet verbazen als tegen die tijd de bevolking van die stad is vervangen door alsmaar glimlachende poppen en de beveiliging door middel van een anti raketten ruimteschild word gedaan.

 4. Ik denk niet, dat ik ook maar een uur naar de volgende sportorgie zal kijken. Ben het inmiddels compleet zat, die sportzomer. Als nu de weerzomer eens een beetje opschiet kan ik daar van gaan genieten. En ik raad iedereen aan mijn voorbeeld te volgen. 🙂

 5. Er gaat natuurlijk altijd het een en ander mis voorafgaand aan dergelijke giga-evenementen. Londen 2012 vormt daar geen uitzondering op. Laten we maar op mooie sport en bevredigende resultaten van onze “popsterren” open.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s