PEILINGEN

Links 29 , 25, 3, 1
Rechts 35, 18, 2
Midden 14, 6, 13
Weet Niet 4

Zie hier de politieke barometer van vrijdag 6 juli
Een links blok van 58 peilzetels; zou je  “weet niet” erbij optellen dan kom je op 62.
Een rechts blok van 55 peilzetels, wat met “weet niet” erbij 59 kan worden.

De “extremisten” in ons politieke universum ontlopen elkaar in de peilingen dus nauwelijks qua aantal. Het “grote midden” van weleer, waar de PvdA en het CDA elkaar de tent uitvochten om meer dan 80 zetels [velen van ons, het is werkelijk waar, waren destijds compleet dolletjes van het politieke midden. Inmiddels zitten we al bijna 2 jaar midden in de [politieke] ellende.] is verder geslonken tot een luizige 33 peilzetels. Feitelijk alle aanleiding dus om dat politieke midden maar door te spoelen, vindt u niet? En de zetels gelijkelijk te verdelen over links en rechts. Die dan, zo constateer ik tot mijn eigen groot vermaak, toch pas ieder een meerderheid kunnen vormen als de Groene Zelfvernietigingscommando’s van “weet niet” kunnen worden overgehaald om ook deze keer hun bedrijfsfilosofie “links lullen, rechts handelen” verder op te poetsen.

Klinkt dit al voor de doorsnee Nederlandse kiezer erg ingewikkeld, de werkelijkheid is nog veel complexer. Want zoals het ene links het andere niet is geldt ook dat het ene rechts het andere niet is. Met simpel optellen van peilzeteltjes kom je er dus niet.
Rechts 1 kan bij voorbeeld met Links 2 de kleur paars aannemen. Terwijl Rechts 2 + Rechts 1 een goor kleurtje bruin  oplevert. Zou je daar “groen” van het midden aan toevoegen, zo heeft de praktijk van de afgelopen anderhalf jaar geleerd, dan ontstaat er niet alleen een nog goorder kleurtje maar dan gaat de boel nog stinken ook.Je kunt er eindeloos mee excerceren en politieke analisten likken daar hun vingers bij af.

Laat ik me daar maar niet aan wagen en me op dit nog vroege tijdstip in de race naar het torentje vooralsnog beperken tot één vooronderstelling. Anderen kunnen in de aankomende 12 weken nog voldoende worden belicht.
Laat ik het scenario pakken wat bij mij persoonlijk de maag zich doet omkeren: Rutte wint de verkiezingen op basis van de cijfers, zoals bovenaan dit verhaaltje vermeld. Wat is er dan mogelijk?
In ieder geval niet hetzelfde zooitje als in 2010. Alleen als 1 van 2 grote linksen [100% uitgesloten] of het lichtgroen van het midden aanschuift kan een meerderheidskabinet [een door bruin gedoogd minderheidskabinet lijkt mij niet een te verwachten keuze, wat u?] worden gevormd wat op het thans demissionaire lijk van Rutte 1 lijkt.
Kan dan de Kunduz-club wel? Neen, dat allegaartje van poltieke zwalkers en droomkastelen bouwers haalt het ook niet. De  kiezer toont daarmee aan, dat hij zijn voornemen om de Kunduz-club te straffen voor haar “verraad” van eind mei jl. werkelijkheid zal laten worden. Zelfs Kunduz-plus [inclusief de SGP] redt het niet.
Een mens zou er bijna een drankje opnemen, maar daarvoor is het wat aan de vroege kant. Ik neem wel een tomaat. 🙂

Zijn er nu in de aankomende weken nog forse verschuivingen in de gepeilde zetelverhoudingen te verwachten? In principe niet, zo is mijn inschatting.
Wat er al sinds de val van Bruin Likken 1 aan de gang is, kan worden gezien als verschuivingen intern binnen de politieke blokken.
Waar de ene week VVD +2 en PVV -2 geldt, is de andere week het tegengestelde aan de orde. Aan de linkerkant eet vooral de PvdA de “weet niet” club langzaam leeg. Echt veel zal dat niet meer opleveren voor de Diederikjes van deze wereld, die wel nog steeds het concrete risco lopen dat echt links wat bij ze weg eet.
Maar politici is niets te gek om een slag te kunnen slaan, dus mag niet worden uitgesloten dat als er een stunt wordt uitgehaald de uiteindelijke uitkomst alsnog substantieel kan worden beïnvloed. Als bijvoorbeeld Rutte begin september uit de kast komt en publiek maakt, dat zijn man en hij een huwelijksdatum hebben gekozen ligt electoraal Nederland voor 70% in katzwijm. Wilders kan daar pas echt wat tegen in brengen als hij op de dag van de verkiezingen Nederland vertelt, dat hij al sinds de Catshuis-sessies een aan alle kanten spetterende relatie heeft met Fleur Agema, die voor Geert zelfs haar kuisheidsgordel heeft laten verwijderen.
Ik wil maar zeggen: echt zeker is in de politiek nooit iets. Misschien zouden we die peilingen dan ook maar beter als reetveegpapier kunnen afdoen. Maar ja, ze zijn zo lollig om mee te spelen.

Advertenties

12 thoughts on “PEILINGEN

 1. Je hebt nogal veel cijfertjes bij links en rechts staan. Volgens mij valt het grootste deel daarvan al jaren in de praktijk onder midden of hooguit rechts- resp. linksmidden. Wat overigens de chaos alleen maar groter maakt omdat ze desondanks allemaal een eigen gezicht willen laten zien (in ieder geval zolang de verkiezingen nog niet geweest zijn)

  • Links = SP, PvdA, Partij Voor De Dieren. 50+Plus
   Definitie Links = Links dan wel Links van het Midden

   Rechts = VVD, PVV, SGP
   Ook hier geldt dat Rechts van het Midden als Rechts is geduid

   Midden = CDA, CU , Europa66 [de echte middenpartijen i.c. de met alle winden meewaaiers]

   Weet niet = weet niet

   Strikt genomen, met de blik op het politieke spectrum in Nederland, ben ik dus geneigd je gelijk te geven in je eerste conclusie.
   Maar ik heb me de vrijheid veroorloofd om ter verduidelijking van het bord spaghetti de diverse onderscheiden meer vanuit de drie hoofdrichtingen te benaderen. 🙂
   Die arme kiezer heeft het immers al zo zwaar.

 2. Maurice de H. bedient je op je wenken: PVV -3 VVD +3 is wat hij ons te melden heeft. Weet je wat ik me afvraag? Zouden er ook mensen zijn die op de peilingen gokken? Met gebruik van voorkennis uiteraard.

 3. Als de jonkvrouwen uit de Middeleeuwen zouden hebben geweten dat er kuisheidsgordels model-Agema zouden worden uitgevonden hadden ze het mooi vertikt om die plaatstalen korsetten te dragen. 😀

 4. Als dit stuk bedoeld als voorbeeld van wat ons nog 3 maanden lang te wachten staat en met dat feit de draak te steken dan ben je daar wat mij betreft uitstekend in geslaagd. Hoe vaak zullen we het hier al niet hebben gezegd: alles tot 12-9 “ist umsonst”. Want op 12-9 gaan de verkiezingsprogramma’s de prullenbak in, zijn alle peilingen waardeloos en heeft de politiek weer helemaal niets te maken met die luidruchtige en steeds brutaler wordende kiezer.
  En als klap op de vuurpijl komt Maurice de H. ons uitleggen hoe precies we het ook deze keer weer grandioos hebben verknald. En passant toont hij via wat vingervlugheid ook nog even aan, dat wij zullen hebben gekozen in lijn met wat zijn peilingen voorspelden.
  Maar veel ex-kiezers zullen daar niet naar kijken, want rond die tijd is toch Boer Zoekt Man [of heet het deze keer Boerin zoekt Vrouw???] weer begonnen.

  • Helemaal eens, Paul ….. eigenlijk gaat het helemaal nergens over. Daarom is ook zo leuk om er de draak mee te steken. Het woord is niet te vermijden, dus daar komt het weer: peilingen zijn naast volksverlakkerij simpelweg bezigheidstherapie voor de immer groeiende groep analisten en duiders van deze wereld. We leven niet voor niks in een wereld van de korte houdbaarheid. Iedereen kan lullen, analyseren, duiden wat hij maar wil omdat over een maand ieder ander dat al lang vergeten is. Zelfs onze jeune premier heeft regelmatig heel duidelijk laten blijken in zo’n korte houdbaarheid universe te leven door het steeds terugkerende gebruik van de legendarische woorden ‘wij leven niet in het verleden, wij moeten vooruit kijken’. In computertaal zou je kunnen zeggen, dat 80% van wat men zegt, zwetst, lult niet voor “saven” in aanmerking komt maar gewoon “erased” kan worden. Heet zoiets niet leven bij de waan van de dag? Vandaag is de realiteit, gisteren is onbelangrijk.
   En zo zit het dus ook met peilingen. Het blijft leuk speelgoed. Da’s alles.

   BTW: de onvolprezen diva Jaspers, zo gaat het gerucht, schijnt te werken aan een nieuw scenario in de reeks “Eikel zoekt Clitoris” [neen, dat is de werktitel :)], die waarschijnlijk “Koe zoekt Slachthuis” gaat heten.

 5. Iets in mij zegt met grote vreze dat (des)ondanks de peilingen wij bij lange na nog niet van die wandelende reclame tegen het gebruik van kleurspoelingen afkomstig uit een klein dorpje in het verre zuiden af zijn.

  Ik heb namelijk het donkerbruine vermoeden dat de peilingen er aardig naast zitten, ik denk namelijk dat ondanks het “Rutte-effect” zijn anti liberale partij meer gaat verliezen dan men nu vermoed, het CDA een desatreuze nederlaag leid, de overwinning van staatsman Roemer wel eens minder groot zou kunnen zijn, de bijna fysiek misselijkmakende figuur Pechtold ook al de plank mis gaat slaan, Diederikje zijn Samsonkoffertje kan gaan pakken voor een lange reis naar een verre en zeer onbekende bestemming en dat Madame Sap helaas na de verkiezingen nog slechts op sterk water staat.

  Dit zou betekenen dat de verzameling grauw gewassen overhemden uit de regio Venlo een grote overwinning zouden gaan halen, eentje die weleens groter zou kunnen uitpakken dan dat men nu nog vermoed of zelfs maar aan denkt.

  De tactiek van Geert is daar ook volledig op gebaseerd, zijn huidige partijprogramma staat bijna haaks op ieder ander programma en kan dan ook slechts dan enigzins worden uitgevoerd vanuit een machtspositie en daar gokt onze grijze duif dan ook volledig op mijns inzien.

  Immers dankzij de eerder zo geroemde “gedoogconstructie” weet Geert inmiddels als geen ander niet alleen wie zijn echte vijanden nu zijn maar vooral weet hij nu hun zwakke plekken.

  Ook weet en beseft Geert nu dat zo gauw de kans zich voordoet zijn eerdere politieke partners niet zullen schromen ieder door hem naar voren gebracht punt of het nu de dierenpolitie of strakker asielbeleid is bij de 1e de beste gelegenheid zal worden teruggedraaid.

  Dit laat slechts 1 optie open voor Geert de enig echte onsmakelijke pruikenverzamelaaar, die optie is om vanuit een sterkere politieke positie dan de huidige zijn punten nu wel door te kunnen gaan voeren, maar daarvoor heeft hij wel een grote overwinning nodig,

  In tegenstelling van wat zijn inmiddels weggelopen “duo alte kameraden” liepen te brullen weet Geert namelijk dondersgoed wat de bekende “Henk en Ingrid” willen horen en daar zal Geert de komende maanden dan ook de aandacht op gaan vestigen, dus houd de peilingen maar in de gaten en zie zijn langzame opgang gestalte krijgen.

  Het jammerlijke is dat zijn tegenstanders bijna allemaal bestaan uit klonen van Ad Melkert en niet bij machte kunnen en willen zijn om een gezamenlijke strategie, laat staan een gezamenlijke overeenkomst, uit te stippelen en of te maken.

  Wil dit nu zeggen dat Geerts clubje staat te branden van verlangen om regeringsverantwoordelijkheid te nemen??, welnee natuurlijk willen (laat staan kunnen) zij dit niet, maar Geert weet inmiddels als geen ander dat dit ook niet nodig is om een machtsfactor van ongekende omvang en betekenis te zijn met een verzwakte VVD een gedecimeerd CDA en met zijn eigen inmiddels opgeschoonde en van vreemde smetten vrij zijnde 2e kamerbankjesvullers hoeft hij dan ook geen eens meer een gedoogconstructie aan te gaan om zijn invloed te doen gelden, en deze keer zal dat zijn met hardere concretere punten dan de laatste keer.

  • Zolang Blondie’s “fight for survival” ten koste van de VVD gaat zal ik er geen traan om laten. Deze week zei iemand in een gesprek over een vrijwel identiek onderwerp tegen me, dat in Nederland geen partij [bezien in het licht van de actuele situatie] meer dan 35 zetels zal halen. Dat lijkt een vrij harde bovengrens momenteel. Maar ook die 35 zal Blondie niet gaan aantikken. M.i. krijgt hij het al moeilijk genoeg om op de 24 zetels van 2010 uit te komen.
   Veel mensen, die ook zwaarwegende problemen met het huidige Europa hebben, stemmen namelijk niet PVV.

  • Als je ziet wat een problemen Blondie binnen de partij heeft [ik weet het: de Henken & Ingrids van deze wereld zien dat als een soap en “they love it”] dan is er weinig reden om aan te nemen, dat een beetje zinnig denkende maar wel ontevreden mensen er voor zullen kiezen om daar hun stem aan te geven. Er zijn andere partijen, die de ontevreden stem graag verwelkomen, waar het lang niet zo’n puinhoop is.

 6. Ik ga straks zeker ook even die link van de Silversun Pickups bekijken. Maar eerst even een andere [ook al off topic] tip. Ik las ergens, dat 28 juli op Ned 3 The making of Tits ‘N Ass [nog steeds [vrees niet] een fantastisch album] wordt uitgezonden. 😀

  On topic: het enige peilen wat ik over het algemeen doe is of de temperatuur van mijn badwater goed is. 😀

 7. Leuke exercitie, RadaR. Zoals je aantoont direct inwisselbaar voor 5 anderen. 😀
  Desondanks staat wel bijna vast dat de verkiezingsuitslag op een waar festijn lijkt te gaan uitlopen. Waarvan Rutte, na mogelijk eerst er uit te zijn gekomen, weleens op de kast kan geraken.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s