HASTA LA VISTA EUROPA

De ontwikkelingen rond Spanje komen nauwelijks als een verrassing. Al geruime tijd stond voor mij vast, dat het land zijn positie als één van de PIIGS-landen volledig waar zou gaan maken. Wat kun je anders verwachten van een land:
– waar de werkloosheid tot boven 20% is gestegen
– dat een jeugdwerkloosheid van >50% kent
– dat een op het oog “lage” staatsschuld heeft, maar waarvan steeds duidelijker wordt dat als de boeken echt worden geopend [wat de Spaanse polititiek ten koste van alles probeert te voorkomen en daarom de gore lef heeft om Europa [dus ook u en mij] te vragen om de inmiddels gevraagde steun uit de noodpot niet te koppelen aan de strenge controles van de “trojka”, zoals waar andere PIIGS-landen wel aan zijn gebonden] een beerput, de zoveelste, zal opengaan
– wat zichzelf voor een aanzienlijk deel heeft volgebouwd met wat inmiddels spooksteden blijken te zijn geworden. Enorme kolossen van woningclusters, gebouwd met geld, geleend van aasgieren die wij ook wel banken plegen te noemen, in de verwachting dat er stevig aan verdiend zou kunnen worden.
Nee, het is geen vrolijke boel meer daar in Spanje En Imca Marina moet vrezen, dat haar “klassieker” Viva Espana de komende jaren niet al te vaak meer gedraaid zal worden. Omdat eerder de zomerhit van Peret uit 1971 [numero uno in Hollanda] in aanmerking komt: Borriquito [voor de Volendammers onder jullie: Borriquito betekent EZEL.]

1971 is trouwens het jaar, waarop ik mijn eerste vliegvakantie naar het Spaanse Torremolinos maakte. En kennis maakte met de Diego’s en Manuel’s, met de verbluffende schoonheid van sommige Spaanse vrouwen [hoe heet ze ook alweer ….. ik kan er echt niet opkomen, maar ze was bloedmooi], de cuba libre’s en de sangria.
Maar laat ik niet afdwalen, want ik betrap me er op bijna in het fotoarchief te duiken en dat moesten we maar niet doen.

Terug naar de ernst van vandaag dus en die vertelt ons, dat ondanks alle dreigementen door “the usual suspects” van een onmiddellijke apocalyps, indien Spanje ook aan het infuus zou gaan, Messi nog steeds bij Barcelona en Ronaldo nog steeds bij Real Madrid speelt. Beide clubs hebben, zoals een goede Spaanse maar ook voetbaltraditie voorschrijft, een formidabele schuld en een maken jaarlijks het begrip “sluitende begroting” tot een lachertje.
De mentaliteit daar in Zuid Europa is nu eenmaal anders, beste mensen. Jullie moeten dat niet alleen kunnen begrijpen maar er ook begrip voor kunnen opbrengen. Zoals die clubs jaarlijks spelers kopen voor 100’n miljoenen en salarissen betalen van een slordige paar miljoen om de Champions League te winnen en daarmee zo’n 50 miljoen te verdienen, zo draait heel Spanje. Het zijn een beetje de Grieken van Zuid-West Europa.
Wij zijn heel anders. Als bij ons Veendam [om maar wat te noemen] een paar ton schuld heeft gaat de club gewoon failliet. Onze overheid denkt ook zo; als wij als overheid schuld op schuld stapelen om de grote jongen in Europa uit te hangen gaat uiteindelijk gewoon onze burger failliet. Niks pappen en nathouden.
Het zijn en blijven gewoon die cultuurverschillen , weet je wel. Die Merkel en haar vazallen, zoals die Schauble, denken weg te werken door de Europese federatie, of superstaat zo u wilt, versneld aaneen te smeden.
Maar ik zie de Spanjaarden toch echt geen  Lederhose gaan dragen, u wel?
Misschien is Merkel eigenlijk wel de “borriquito”, haar koppigheid wijst wel in die richting.
Hasta la vista Europa! Steady she goes!!!!

Advertenties

18 thoughts on “HASTA LA VISTA EUROPA

 1. Gisteren heb ik maar eens een paar uur uitgetrokken om het debat ter voorbereiding van Rutte’s volgende trektocht naar de zoveelste europese top te volgen. En ik moet zeggen: het was een belevenis! Achtereenvolgens werd mij voorgeschoteld:
  een Pechtold, die werkelijk alle remmen heeft losgegooid en zijn aanbidding voor Europa in alle openheid aan ons toont. Zelf rees bij mij de indruk van een verslaafde, die stond te smeken om een shot Methadon ter overbrugging tot het moment waarop hij eindelijk weer bij zijn heroine van het merk “Europa” zou kunnen;
  Wilders, die niet zonder succes probeerde aan te tonen, dat Roemer’s SP eigelijk gewoon pro-Europa is. Dat succes van die poging was natuurlijk terug te voeren tot het gegeven, dat in vergelijking tot Wilders zelf uiteraard iedereen [zelfs ik vermoed ik] de indruk wekt pro-Europa te zijn. Voor een achterban van zo’n 20 zetels is Wilders ook de enige echte anti-Christeuropa, dus door die mensen zal Roemer dan ook wel voortaan als eurofiel worden aangezien.
  Roemer zelf hield zich kranig staande in de niet aflatende stroom aanvallen, die op hem werden gericht. Emile houdt stevig vast aan de gekozen strategie, die het beeld van de SP als “Tegenpartij” moet helpen veranderen in dat van een partij, die kritisch is en blijft maar wel openstaat voor het gesprek.
  Persoonlijk staat die strategie me wel aan moet ik eerlijk toegeven.
  Samsom vond ik nogal kleurloos, een beetje Cohen-achtig alleen dan wat meer welbespraakt. Zijn verhaal van een socialer Europa schurkt tegen dat van de SP aan, Samsom voegt daar alleen een duidelijke scheut eurofiliteit aan toe. Ik schat in, dat hij met zo’n verhaal niet veel handen op elkaar gaat krijgen;
  het klinkt cru. ik weet het, maar ook nu constateerde ik weer dat wat Sap te vertellen had me nauwelijkse interesseerde. Zij lijkt niet te begrijpen, dat zij zich elke keer weer en steeds meer als een bijwagen van Europa66 manifesteert. Het enige waarin zij zich van Alexander de Grote [Zak Met Lucht] onderscheidt is, dat Sap de woorden “groen” en “duurzaam” wat vaker gebruikt.
  En dan de man met de 2 gezichten, zoals zelfs Buma hem steeds vaker betitelt, ons eigen nationale zonnestraaltje Rutte. Het blijft verbazingwekkend hoe simpel hij al de driftkikkertjes, die hem op zijn inderdaad allesbehalve duidelijke opstelling in de kwestie Europa bleven beschieten, op een zijspoor blijkt te kunnen rangeren. Rutte heeft natuurlijk ook een 2 gezichten-strategie. Hij is niet tegen Europa [om eurofiele kiezers voor hem te winnen en bij Europa66, CDA en PvdA weg te snoepen] én hij is niet voor Europa [om Wilders en Roemer wat wind uit de zeilen te halen]. Zijn strategie dwingt Pechtold en gelijkgestemden hun pro-Europa standpunt aan te scherpen, waarmee het risico voor hen ontstaat dat de kiezer hen wel erg eurofiel gaat vinden. Idem geldt voor de eurosceptici; waar de kiezer wordt gemanipuleerd zodat hij een Rutte ziet die de indruk wekt [dat doet hij heel vakkundig] niet pro-Europa te zijn, maar nooit effectief uitspreekt dat hij tegen Europa is, zullen twijfeldende kiezers vanuit een wellicht aangeboren schuwheid voor al te extreme keuzes liever Mister Sunshine kiezen, die in ieder geval een beetje tegen lijkt te zijn.
  Rutte zal die strategie ongetwijfeld willen volhouden tot en met 12 september. Het enige risico op falen van deze strategie komt uit de hoek van Europa zelf, want tussen nu en 12-9 kan een situatie ontstaan waardoor onze vrolijke vriend door de Merkels c.s. gedwongen zal worden mee te werken aan een oplossing, een plan of wat dan ook wat onmogelijk als anti-Europa zal kunnen worden uitgelegd. Eigenlijk een soort situatie als het ESM; dat dit ESM al niet tot ontmaskering van Rutte en de VVD heeft geleid [terwijl het alle ingrediënten daarvoor in zich had] kan slechts worden verklaard door het feit, dat nog steeds een grote meerderheid van het electoraat totaal geen benul heeft wat het ESM in feite is en betekent.
  Rutte kan nog rondlopen met een Januskop en doet dat met groot plezier.

  • Ik heb [tussen Wimbledon door] ook het debat zoveel mogelijk op de voet gevolgd. Terwijl Aranxta Rus de Australische spierbundel Stosur verdraaid knap versloeg hoorde ik [en hoefde gelukkig niet te zien] dat weerzinwekkende natuurverschijnsel van het haantje met de kippenborst Alex zijn riedel afdraaien.
   Terwijl ik het Oostenrijkse vechtertje Paszek de toch niet als onaardig aangeschreven Wozniacki zag verslaan hoorde ik Rutte zijn Januskop-act opvoeren. De lust tot het maken van aantekeningen ontbrak, wat geheel met het tennis te maken had.
   Dank dus voor deze even heldere als inzichtelijke samenvatting van het stukje comedia de’ll arte, dat zich gisteren in de 2e Kamer ontrolde. 🙂

   • Onze Westlandse meiskes doen het prima, vind je niet? Kiki Bertens [2] en Aranxta Rus [3] houden de eer hoog. En er zijn kansen voor die meiden om nog even mee te blijven doen.

  • Gezien de peiingen blijkt de truc met de Januskop voortreffelijk te werken voor Rutte. Dus vol verwachting maar hopen op zo’n situatie, als door jou geschetst, Paul.
   En als je naar de ontwikkelingen rond Spanje kijkt, het plan van Rompuy erbij betrekt en in ogenschouw neemt dat ook de geluiden uit Duitse hoek harder van toon worden [Merkel moet ook wel, wat de minder positieve geluiden over de Duitse economie beginnen te wringen] dan is het moment waarop Rutte zijn januskop zal moeten afzetten aan de horizon al zichtbaar.

 2. Europa, met het “inspirerende” tweetal Barosso en van Rompuy voorop ziet de Europese toekomst duidelijk anders dan jouw scenario’s, Willem.
  Bankenunie [wat feitelijk betekent, dat Noord Europese banken voor alle mogelijke dekkingen van hun Zuid Europese counterparts zullen moeten gaan zorgen, zoals nu al een aantal jaren Noord Europese landen voor hun Zuid Europese zusters in de bres springen + dat het toezicht centraal in Brussel/Frankfurt wordt gelegd ] is idee uno. Spanje is daar om simpel te beredeneren gronden zeer voor, maar wil wel alvast graag nu afrekenen in die zin, dat de Spaanse banken tussen 19 en 62 miljard accuut nodig hebben om niet stil resp. om te vallen.
  De analogie tussen Griekenland en Spanje zit hem vooral in het steeds moeilijker door Madrid te verdoezelen gegeven, dat men [wie weet ook aan de hand van de strakke pakken van Goldman Sachs] “fiddled with the books”.
  Het is niet voor niets, dat er heel schimmig wordt gedaan over de werkelijke financiële positie van de Spaanse banken. Als destijds met Griekenland het geval was lopen er ook nu in Brussel zat mensen rond die tot op detailnivo weten welke ruimte ook aan Spanje werd gegund om zijn op grootheidswaanzin gebaseerde droom [wat nu de huizenbubble is] naar goed voorbeeld van o.a. de Amerikanen tot werkelijkheid te maken.
  Ondanks dat Spanje en haar banken het water inmiddels tot aan de lippen staat probeert men de schijn op te houden dat er nog geen compleet zicht op de situatie is, maar dat het wel te overzien is. Het bekende verhaal voor de bühne, bedoeld voor de financiële markten. Zou de steenpuist van Spanje te snel openspringen dan zal de ellende niet zijn te overzien, want de Spaanse rente zal dan dezelfde stijle lijn omhoog gaan volgen als eerder bij de Grieken gebeurde. En dan gaat Spanje finaal onderuit en daarmee voor 99% zeker de EU.
  In dat geval is jouw scenario 1 misschien dan wel nog geen zekerheid, maar wel een waarschijnlijkheid.

  Op de bekende “pappen en nathouden” manier, die Noord Europa op enorme en steeds maar toenemende kosten blijft jagen, probeert men het schip Europa drijvende te houden. Het drijft, maar dobbert daarbij feitelijk alleen maar wat rond. Enige echte vaart zit er niet in.
  Merkel heeft aangegeven, dat ze Spanje best wel weer wil helpen, maar dat niet eerder te zullen doen dan nadat eerst tot 5 cijfers achter de komma duidelijk zal zijn hoe de situatie is Rajon krijgt daar het angstzweet van op zijn voorhoofd en doet alles om te voorkomen dat men in Madrid met de billen bloot zal moeten. Zo haastte Rajon zich eerder deze week publiek zijn onvoorwaardelijke steun voor verdere integratie van Europa uit te spreken in een opzichtige poging Berlusconi te laten zien, dat het wel degelijk mogelijk was om bij Merkel in de omvangrijke kont te kruipen.
  Die verdere integratie van Europa valt binnen de kaders van jouw scenario 2.
  Aan de ene kant heeft de politieke elite ontdekt, dat de labiele Europese burger haar alle ruimte wil laten om het integratieplan van scherpere contouren te voorzien. Het groeiende anti-Europa sentiment lijkt zich te beperken tot wat gemopper hier en daar, maar er is nog geen enkele molotovcocktail bij Brussel naar binnen gegooid en er is nog geen enkele politicus of bankier dood aangetroffen in de kofferbak van een auto.
  Je kunt dus zeggen, dat de politieke elite zich sterk waant.
  Maar de kruik gaat, zoals de historie maar al te vaak heeft bewezen, zolang te water tot hij barst. En als je goed kijkt zie je zelfs de eerste barstjes al en opvallend genoeg zijn die het meest zichtbaar binnen de gelederen van de politieke elite zelf. Waar het koppel Merkozy als een Siamese tweeling door het Europese leven ging is de band tussen Merkel en Holllande er één van een compleet andere orde. En natuurlijk heeft dat veel zo niet alles te maken met het feit, dat Holllande binnen Frankrijk niet alleen met een heel anders tegen Europa aankijkend volk heeft te maken dan Merkel in haar eigen Duitsland [waar ik meteen bij aanteken, dat zodra het Duitsland economisch ook minder voor de wind zal gaan, wat vanaf 2013 lijkt te gaan gebeuren, ook de Germaan in de straat weleens van toon kan gaan veranderen], maar Hollande weet ook nog eens vrijwel zeker dat als de Spaanse steenpuist doorbreekt de pus met grote golven ook Frankrijk zal binnenstromen. Want de Franse banken zitten met hele grote exposures t.a.v. Spanje. Hollande wil dus eerst zijn eigen winkel redden alvorens zich te moeten gaan bezighouden met die plakkerige, slijmerige klont die Europa heet.

  Inmiddels presenteerde van Rompuy zijn “masterplan”, een 7 A4-tjes groot stuk, waarover men de komende tijd wil gaan brainstormen. En die tijd is er ook, want van Rompuy ziet een horizon van minimaal een decade weg. Daar zit de dus de pijn nog niet, daar hoeft de burger geen angst voor te hebben.
  Want hij [die burger] heeft alle gelegenheid, mits hij anders dan bij het Verdrag van Lissabon het geval was nu wel wakker blijft, om via stembusgangen zijn standpunt over de verdere Europese integratie te laten horen.
  Bottom line is dus , dat als er een Europa als omschreven in jouw scenario 2 komt dan is de Europese burger de eerste om als schuldig daaraan te worden genoemd. Nalatigheid is niet voor niets strafbaar bij wet. En de politieke elite staat al te trappelen om de passende straf uit te delen.

  • Akkoord: nalatigheid is inderdaad strafbaar. Maar i.m.h.o. is misbruik dat ook. En misbruik maken van de situatie, die men willens en wetens zelf heeft doen ontstaan, dat is wat de politieke elite doet. Dus laten wij als kiezers de straf daarvoor dan maar uitdelen. 12-9 is daar een prima moment voor.

   Overigens moet mij van het hart, dat je de analyse over de stand van zaken in het Europa van nu en de daaraan klevende acute risico’s weer haarscherp voor ons hebt uitgetekend. 🙂 Waarvoor veel dank!

  • Laat ik helder zijn Jurgen: ik ben zeker geen tegenstander van het uitdelen van straffen aan elitaire politici. Wat mij betreft mag daar elke aanleiding voor ter plekke worden verzonnen. 🙂

  • maar er is nog geen enkele molotovcocktail bij Brussel naar binnen gegooid en er is nog geen enkele politicus of bankier dood aangetroffen in de kofferbak van een auto

   Occupy schijnt een enkele keer in Brussel te hebben gedemonstreerd. Maar je weet: die gooien met schuimpjes en marsh mellows 🙂
   Je verhaal weer geboeid gelezen. En weet je waar ik aan moest denken of liever gezegd wat me opviel toen ik dat clipje over de ezel nog eens zat te beluisteren: je ziet er “het oude Spanje” zo goed op terug. Langs de kust een paar torens voor de toeristen, maar zodra je wat meer beelden van de kust weg ziet alleen maar van die leuke Spaanse casa’s. Zouden de Spanjaarden soms niet heimelijk terug verlangen naar dat oude Spanje, in de wetenschap dat ze nu in betondorpen wonen die ,even los van de klimaatomstandigheden, net zo goed in Engeland, Nederland, Duitsland etcetera zouden kunnen zijn?

   • Ik vermoed Jeanette, dat de Spanjaarden momenteel maar met een paar zaken bezig zijn. Werk vinden, een betaalbare woning vinden en nog wat paella bij elkaar schrapen. En natuurlijk de EK-finale niet te vergeten.

  • Mag ik zeggen dat dit weer eens een briljante analyse is??, ja, dat mag ik en doe ik dan ook bij deze, hulde wie hulde toekomt nietwaar.
   Laten we idd maar hopen (misschien tegen beter weten in) dat de kiezer nu eindelijk eens dat doet waarvoor hij mag kiezen en dan is er wellicht nog wat hoop.
   Overigens is het niet meer dan triest dat in onze zogenaamde parlementaire democratie de leden van de weliswaar wat vale maar toch nog bruine hemden de redders zijn van het internet as we know it door strak en keihard stelling te nemen tegen het ACTA verdrag??
   Als democratische politicus zijnde zou je toch werkelijk je kapot moeten schamen dat je dit heb laten gebeuren lijkt mij, maar aan de andere kant zijn zij de schaamte al ver voorbij.
   Pek en veren, een paardenkar plus een schandpaal meer is niet nodig om de juiste straffen uit te delen.

 3. Dat waren nog eens hits, die vakantie-erfenissen zoals van die meneer .. uh …. signor Peret 😛
  Wat dat betreft is er eigenlijk nog maar weinig veranderd [behalve de clips dan, want de nina’s van Peret lopen keurig in broekpak en da’s tegenwoordig wel anders 😛
  Prettig nummer, dat van Amaral; helemaal niets mis mee!

 4. Nu dus ook Espana aan de dawn van de voledige ineenstorting staat is het wellicht goed even pas op de plaats te maken en een kleine blik in de zeer nabije toekomst te werpen.
  Zoals ik het nu zie zijn er 2 mogelijke toekomsten.

  1.
  Spanje gaat net als Griekenland de kant van het extrisme op politiek gezien onder andere veroorzaakt door de krankzinnige bezuinigingen en de navenante crfimineel hoge (jeugd) werkloosheid en dit betekend niks meer of minder dan het begin van een sociale revolutie van een in Europa ongekende omvang, helemaal nu zelfs Duitsland in navolging van Frankrijk en Italie steeds meer een reus op lemen voeten lijkt te gaan zijn.

  2.
  Europa veranderd in een verstikkend regegevend en opleggend instituut waarin zowel de aparte landen als de individiuele burger geen enkele ruimte meer heeft nog dat krijgt voor een eigen inbreng en dit zal dan ook desnoods met zeer grof geweld worden afgedwongen door de elite en de beschikbare potentaten daarvan.

  Zelf denk ik dat scenario 1 steeds meer en meer waarschijnlijker aan het worden is want de immense snelheid waarmee deze slechts de elite bevoordelende crisis keihard in de levens van de gewone burgers aan het inslaan is en diezelfde burger transformeert tot een wanhopige niets meer te verliezen hebbende persoon is beangstigend te noemen.

  Zelfs een Europa zoals nu onder de bezielende leiding van Adolf Merkel en Benito van Rompuy onderschat deze snelheid van transformatie, kijk naar die simpele grieken waarvan meer dan 40% het extreme gedachtegoed aanhangt en er nog eens bijna 15% daarmee sympathiseerd dat zijn cijfers die binnen enkele weken/maanden ook voor Espana gaan gelden waarbij Spanje dan ook nog eens als extra factor heeft de roep om zelfstandigheid van bv de Basken en de Catalanen.

  En vergeet France natuurlijk niet waar zo gauw als de gewone Jean Cloot Le Baret ernstig de pisang aan het worden is de gestaalde kaders van de Communistische partij ogenblikkelijk hun kans zullen grijpen tegen de door hun van oudsher al zeer gehate voornamelijk puur kapitalistische tegenstanders.

  Maar goed terug naar Spanje het land van de zon en de inderdaad meestal bijzonder fraaie voornamelijk in Catalunya te vinden dames, vreemd ik denk aan die dames en gelijk heb ik trek in een cerceza en een stuk gedroogde spaanse ham!!!, zou dit nu toeval zijn???

  Anyway, wellicht is dit bij een aantal van jullie wel bekend en zo niet luister en geniet van een van de beste Spaanse bands ooit met een lied wat als zeer toepasselijke titel heeft medegekregen :
  “De blues van de verloren generatie”

  • Zeer smakelijk stukje Hispano-poprock, Willem. Dat is nu weer een van de positieve kanten van de huidige tijd. Waar je het vroeger als anderlander moest doen met flamenco [niks mis mee uiteraard] en/of Costa del Prutpop zijn er inmiddels ook echte bands in Zuidelijk Europa aan het werk gegaan, met heel aanvaardbare [understatement] resultaten. Dus dank voor Amaral en keep spreading the music.

   Op het andere [zwaarwegendste] deel van je reactie kom ik natuurlijk ook terug, maar dat doe ik als je het goed vindt separaat.

  • Ik hou erg van de Spaanse stem dus met dit nummer van Amadal heb je bij mij in de roos geschoten 🙂
   Jouw scenario’s, die mij op het oog zeer goed mogelijk lijken, vergen wat tijd om te absorberen. Maar als ik het goed begrijp gaat de baas van deze winkel dat ook doen en erop reageren. Ik kruip dus maar even heel lui in de wachtkamer. 🙂

 5. Ik heb het sterke vermoeden, dat je beide Spaanse clubs niet bij toeval noemt. En dus zijn bij mij de raderen gaan draaien en prompt kwam er wat in het bakkie vallen.
  De Nederlander, die om redenen buiten zijn schuld in financiële problemen komt en de euvele moed heeft een bijstandsuitkering of iets soortgelijks aan te vragen krijgt van een instantie, met het wetboek in de hand, de boodschap mee, dat hij eerst zijn huis [voorbeeld, het kan ook iets anders zijn, zoals zijn spaarrekening waarop zijn potje voor z’n pensioen staat] maar eens moet gaan opeten.
  Zou het niet logisch en dus implementeerbaar zijn om landen zoals in dit geval Spanje bij een aanvraag om hulp in eerste instantie de boodschap mee te geven eerst maar hun decadente en puissant “rijke” voetbalclubs te gaan opeten?
  Want geld geven om banken te steunen, die clubs als Barca en Real de gelegenheid geven zich voor bijna een miljard elk in de schuld te steken, persoonlijk vind ik dat niet zo zinvol. Verkoop de Messi’s en Ronaldo’s van de Spaanse wereld maar en kom dan nog maar eens terug.
  [Ik weet het: groot voordeel van mijn idee is ook nog eens, dat Ajax of Feijenoord [:P ] net dat beetje meer kans op het winnen van de CL krijgen waardoor de “kaaskopvoetbalfan” zich een stuk blijer gaat voelen. En van een blij mens is het makkelijker plukken, zo weet ook Rutte, want die laat zich breed lachend elke keer in Brussel zelf plukken].

  • Maar Leon toch???? Jij wilt de Spanjaarden echt laten straffen voor hun ongelukjes door ze hun trots af te nemen? Dan houden ze alleen nog de Stierenrace in Pamplona over. Of bestaat die rotte-tomaten-gooi-wedstrijd ook nog?

 6. Het is niet óf-óf, Jeanette, maar en-en. Want zoals je kunt lezen hoort Merkel er ook bij. We zijn gewoon met zijn allen een enorme kudde giga-ezels. Dat is de fase die volgt op “schapen”. 😛

 7. Mooi dat zo’n op zich zwaar onderwerp toch een luchtig, zomers [kijk naar buiten: zie je de zon? ] toontje heeft meegekregen. 🙂 Ben wel heel blij dat je erniet voor koos een clip van Imca Marina te plaatsen 😛 Maar ik blijf desondanks wel met de vraag zitten wie hier feitelijk de “borriquito” is. De Spanjaarden omdat ze ook erin geslaagd zijn er een enorme puinhoop van te maken? Of wij omdat we [zonder een echte keus te hebben natuurlijk] weer wat miljarden gaan schuiven om een paar banken [die misschien wel de sponsor van Barcelona en Real Madrid zijn, wie zal het zeggen?] te helpen?

  PS Die Torremolinos-foto’s ….. is dat wat voor bij een bakje of desnoods een glaasje??? 😀

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s