KANS

Het 4-letterwoord van de titel van dit log is wellicht wel één van de meest gebezigde en meer incorrect dan juist gebruikte woorden van de laatste tijd.
Of het met de huidige beetje hachelijke tijden te maken heeft dan wel met de nooit aflatende aandrang van veel mensen van velerlei pluimage om zaken een eigen interpretatie te geven dat laat ik maar aan jullie ter beoordeling over.
Maar dat er iets misgegaan is met het woord “kans” dat staat voor mij wel vast. Soms wordt het met sadistische bedoelingen gebruikt, zoals het tegen mensen zeggen, dat ze hun kans moeten pakken om een goede baan en een dito inkomen te verwerven, terwijl het aantal werklozen alleen maar groeit en dat inkomen aan alle kanten wordt afgeknepen.
Maar er is en wordt ook volop gesjoemeld met het woord kans. Een kans is in de letterlijke betekenis van het woord een waarschijnlijkheid, een mogelijkheid, maar zeker geen zekerheid zoals vaak [ik zei het al: bewust] door mensen die daar belang bij hebben wordt getracht aan te tonen.
Neem bijvoorbeeld samengestelde woorden als winstkans of pakkans. De grote gokproducenten als Staatsloterij, Lotto e.a. schreeuwen ons voortdurend toe dat de winstkans deze keer nog hoger is dan ooit tevoren. Kansen van 1 op 3 of iets in die orde worden over ons uitgestort, omdat men volledig correct inschat dat de koper van loten dat zal uitleggen als een winstzekerheid van 1 op 3, om vervolgens te moeten constateren dat waarschijnlijk een ander die ene moet zijn geweest. Want hijzelf is al maandenlang één van die andere twee.
De overheid toetert ons vaak toe, dat de veiligheid in Nederland toeneemt omdat de pakkans weer is toegenomen. Niet zo gek is, dat de meeste Nederlanders vrijwel niets merken van die toegenomen veiligheid. Want een pakkans is niet meer dan dat: de kans dat een onverlaat wordt gepakt. Terwijl diezelfde overheid de tabelletjes en grafiekjes, die door een groep politiemensen die 90% of meer van hun functie achter een scherm uitoefenen worden vervaardigd, gretig gebruikt om ons te laten geloven, dat er sprake is van een hogere pakzekerheid. Pas als de cijfertjes achteraf blijken tegen te vallen [meer inbraken, meer roofovervallen, meer snelheidsovertredingen etcetera] haast diezelfde overheid om te benadrukken, dat het om de pakkans ging. En, zo blijft men ijzerenheinerig volhouden, die is gestegen.
Kans en zekerheid staan soms mijlenver van elkaar. Een voorbeeldje wat iedereen zal herkennen komt uit het Monopolyspel. Op het spelveld bevinden zich 40 vakjes, waarvan er 3 de aanduiding [het vraagteken] “Kans” hebben. Waarmee de kans, dat je er werkelijk op zult komen zo rond de 7% ligt. Kom je erop, dan blijkt “kans” ook werkelijk “kans” te zijn. Want je kunt het goed treffen [Uw Bouwverzekering vervalt] maar ook slecht [Betaal schoolgeld].
Wat dat betreft heb ik Monopoly altijd al een eerlijk spel gevonden.
Maar in het echte leven komt het steeds vaker voor dat men ervoor kiest om via manipulatie en zelfs bewust verdraaien van feiten en soms zelfs openlijk liegen te pogen om aan kansbeïnvloeding te doen.
Zoals Spanje op aandringen van haar Noordeuropese zusters deed door tot afgelopen vrijdagavond laat stug vol te houden dat er geen financiële hulp om haar zieltogende banken overeind te houden zou worden gevraagd. Het eerste wat er zaterdag te horen en te lezen viel was, dat Spanje om100 miljard uit de Europese noodpot had gevraagd en dat daar “Si” tegen zou worden gezegd.
Wij Hollanders zijn inmiddels gewend, dat vervolgens Jan-Kees de Jager in volle omvang [dus schermvullend] in beeld verschijnt om ons te komen vertellen, dat het deel van die 100 miljard wat namens ons wordt weggegeven voor de volle 100% zal worden terugbetaald. Let wel: niet de kans is 100%, maar de Jager liegt in zekerheden.
Het liep echter verrassenderwijs anders. Omdat juist hij zich door Merkel op pad richting Spanje had laten sturen om zijn Spaanse ambtsgenoot te smeken een greep in de pot te doen [want ING en Heineken moesten worden beschermd] voelde Broekemans Rutte zich blijkbaar moreel verplicht om de rol van jokkende marionet van de Jager over te nemen. Het kan natuurlijk zijn, dat onze Jan-Kees inmiddels een beetje begint  door te krijgen, dat zijn Griekse sprookjes hem met een geloofwaardigheidsprobleem hadden opgezadeld. Maar ja, om dan Broekemans in je plaats te laten jokken, ik zou die keus niet maken persoonlijk.
Wat hiervan zij, Broekemans haastte zich binnen een dag in de publiciteit te gooien, dat hij er stellig van overtuigd was, dat de KANS dat ons geld uit Spanje terug zal komen 95% of meer is. Het viel me eigenlijk nog mee dat Prins Onbenul niet 145% zei, want hij verrekent zich wel vaker met een eenheid 50, toch?
Maar proeft u, na mijn excercitie over het begrip “kans”,  de nuance? De kans is 95%, dus zelfs niet 1 op 1. Welke zekerheid biedt dat eigenlijk?
Inderdaad, geen enkele, maar daar zit hem ook de truc. Want Prins Onbenul is niet helemaal van de pot gerukt en heeft dus best wel door, dat wij al heel lang ons de gewoonte hebben aangeleerd om een kans als een zekerheid te willen uitleggen.
Zoals wij trouwens op dit moment ook enthousiast doen als het om Oranje gaat. Hoewel de kans, dat van Marwijks keurkorps alsnog door de groepsfase komt hoogut 50/50 is hoor je overal om je heen soms in het meest merkwaardige oranje uitgedoste figuren met grote stelligheid beweren, dat het een zekerheidje is, dat Oranje verder gaat.
Waarmee het woordje “kans” [als zoveel tegenwoordig] er een ongewenste betekenis heeft bijgekregen: teleurstelling.

Advertenties

12 thoughts on “KANS

 1. Knap stuk bloggen, want ik betrapte me erop dat ik me al lezend afvroeg waar dit heen zou gaan. Uiteindelijk blijkt, althans in mijn perceptie, het uit te komen op de schijnwereld die enerzijds voor ons wordt geschapen [politici als de Jager en Rutte maar ook velen met hen zijn daar gediplomeerd in] óf die we desnoods voor onszelf scheppen als houvast, om maar niet naar The Real World te hoeven kijken. Daarvoor buigt, vervormt, verminkt men of buigen, vervormen en verminken wijzelf alles wat maar nodig is. Willem noemt het een zielloze wereld, ik zou daar zeker ook nog harteloze wereld aan willen toevoegen. Europa met Nederland voorop viert een feestje omdat er in een land waar van alles mis is een voetbaltoernooitje wordt gehouden, terwijl in Syrië dingen gebeuren, die je verstand te boven gaan en die alle trekjes vertonen van een genocide.
  Zoals we die eerder in Kongo, Armenië, Ruwanda maar waar eigenlijk niet toestonden. Een mens wordt er soms kotsmisselijk van ……. van diepe schaamte bedoel ik. Over een paar jaar zullen de Rosenthal’s en Rutte’s van deze wereld gewoon weer lispelen “dit mogen we nooit meer laten gebeuren”.
  Jongens, meisjes scheur je even los van die schijnwereld en neem de moeite om de Syrië-petitie van Amnesty even te tekenen. Al was het maar voor je eigen gemoedsrust.

  • Bingo, Arno!!! Een statement wat een schot in de roos kan worden genoemd!
   Die petitie [even zoeken maar ik kom er wel] ga ik mijn pootje onder zetten, want zelfs hartverscheurend is niet voldoende om te beschrijven wat die Assad, die fanatieke gek, allemaal flikt. Nog steeds onder dekking van de Russen en de Chinezen, want die hebben nog zat te verkopen.

  • Waar je je ook bevind in het politieke spectrum, zijnde dat links, rechts of in het midden eerst en vooral ben je mens, en een mens zonder mededogen is een meedogenloos mens !!, “wie lacht niet als hij de mens beziet” schreef ooit een van onze grote geesten, ik wil daar wel aan toevoegen “wie huilt niet over de mens en zijn eeuwig verdriet”.
   De oproep van Arno is recht uit het hart en zijn oprechte woede is gemeend en o zo verdomde begrijpelijk.
   Natuurlijk staat mijn handtekening daar ook bij want ook ik ben een mens.!!!!

 2. Over kans gesproken: die man in Eindhoven greep zijn kans en gooide 7,5 euro in een slotmachine. En incasseerde 2,7 miljoen! Dat is effe andere koek dan “Uw bouwverzekering vervalt”. 😛

 3. Het meest treurige van je overigens wederom weer uitstekend in elkaar gezet log vind ik dan nog dat het begrip “kans” eigenlijk het equivalent is vam “hoop” en zo bezien is er dus met minder “kans” ook steeds minder “hoop”.
  En een ‘kansloze” samenleving is immers tevens een “hopeloze” samenleving.
  Dus, wat in godsnaam is dit dan eigenlijk voor een samenleving aan het worden??
  Maar vooral de meest prangende vraag van allemaal waarom blijft dit maar gepikt worden, zijn alle mensen nu echt compleet numb en of stapelkrankjorum aan het worden??

 4. Je hoeft maar de beurskoersen te volgen en je ziet of er nog geloof wordt gehecht aan het toneelstukje, wat de Spanjaarden, uiteraard onder regie van Merkel c.s., opvoerden.
  Het begrip “kans” wordt inderdaad misbruikt. Voor die toneelstukjes en andere woordspelletjes met als enig oogmerk het in slaap sussen van de belastingbetalers en de financiële markten. Het eerste lukt moeiteloos, het 2e is te hoog gegrepen.
  Het is ook zeer amusant te volgen hoe er van alle kanten [alsof het “afgesproken werk” is, wat het natuurlijk ook is!] druk op de ketel wordt gezet om Europa geforceerd om te bouwen zonder de burger daarbij inspraak te geven. Ollie B. Rehn sprak zich uit voor een volledige economische unie op zo kort mogelijke termijn, Lagarde spreekt in een interview van een dead line van 3 maanden, waarin beslissende stappen zullen moeten worden genomen, Merkel deed vorige week ook al haar duit in het zakje,
  Men is duidelijk iets van plan. En om bij jouw log te blijven, ik denk dat de europese burger als hij niet op zijn qui vive blijft weinig kans zal krijgen om daartegen in het geweer te komen.
  Men denkt waarschijnlijk bij de elite “Eerst maar langs dictatoriale weg de boel regelen daarna kunnen we altijd nog dat snufje democratie toevoegen”.

 5. Hoewel ik de kans dat dit log door velen zal worden gelezen [de lengte hè] niet zo gek groot acht is de kwaliteit ervan hoog. Je hebt wat mij betreft volkomen gelijk als je wijst op de gluiperige wijze, waarop Rutte zich heeft proberen in te dekken waar het die gift aan Spaanse banken en via een omweg dus ook aan ING [die zit dik in Spanje] en Heineken [vreemd eigenlijk, Prins Onbenul lijkt me eerder een sherryslurper] betreft.
  Voor mij wordt eens te meer bewezen, dat onze politieke loopjongens van Europa het waar het om datzelfde Europa gaat al een kans als voldoende verzekering accepteren, terwijl ze op nationaal nivo de kans dat er met mensen dingen mis dreigen te gaan onvoldoende zwaar vinden wegen om daar iets aan te doen. Het is maar waar je werkelijke belangen liggen, nietwaar?

 6. Sterk hoe je verschillende elementen via het plakmiddel ‘KANS” tot een pakkend en consistent verhaal hebt weten te maken. Ik constateer maar weer eens, dat je in grootse vorm verkeert. Was dat met Oranje maar zo 🙂
  Ik ben het volledig eens met de stelling, dat het woord KANS wordt misbruikt. En wie zijn per definitie de grootste misbruikers???

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s