BETALEN EN VERHALEN

De uitbundige vreugde van “de Kunduzcoalitie” over het inmiddels “Lente-akkoord” gaat niet hand in hand met enige openheid. Zo trots zijn als D66-streber , CU-dominee en GL-gebakje [geen moorkop maar slechts een petit-fourtje] en tegelijk zo gesloten zijn en blijven over de inhoud van dat “historische” akkoord [ja, de Jager heeft zich de kunst de meest afgrijselijke politieke beslissingen met de dikste woorden te omschrijven eigen gemaakt], het maakt een mens wantrouwig. Wat so-wie-so al het geval is als politici al weken opscheppen over hun eigen prestaties zonder daarvan het levende bewijs te leveren.
Het heeft er alles van weg, dat de streber, de dominee en het gebakje te bang zijn om nu al te openlijk te zijn. Terwijl veel mensen over 7 maanden al ruim 50% meer eigen risico voor zorg moeten gaan dragen [220 euro wordt 350 euro]. Terwijl veel mensen met nu een VUT- of prépensioen straks niet rechtstreeks meer aansluiting vinden naar het pensioen zelf, maar gewoon met een inkomensgat worden geconfronteerd van zo’n 6 maanden of meer.
Het illustere drietal heeft daar geen enkele boodschap aan en houdt de inhoud van het “historische pact” angstvallig voor zich.
Waarmee vooral wordt bereikt, dat het Lente-akkoord tot inzet van de verkiezingen gaat worden gemaakt. Want men zal er niet in slagen de doorberekende cijfers tot na 12 september uit de publiciteit te houden.
En worden verkiezingen simpelweg de mogelijkheid voor de kiezer om aan te geven of hij, murw gebeukt als hij is, de schouders laat zakken en klaar gaat staan om ook deze 12 miljard gewoon te betalen. Of zal zijn woede en verontwaardiging over het maar voortdurende geritsel en gerommel door de politiek een uitweg naar buiten vinden en hem doen besluiten, dat de situatie er zich in alle opzichten voor leent om dat betalen te koppelen aan verhalen op.
Het is immers haast een kans voor open doel, te mooi dus om te laten lopen.
Om de “Kunduz-coalitie” [alleen de naam leent zich er al voor] voor de buiten-proportionele trots waarmee een volgende sloopactie, die de VVD sec al eer aan zou doen, af te straffen voor hun hoogmoedige achterkamertjes akkoord.
Waarna de kiezer op 13 september breeduit zal kunnen genieten van het schamele restant, wat zal zijn overgebleven van de trots, die de streber, de dominee en het gebakje nu nog aan alle kanten uitstralen.
Een “historisch” monstergedrocht als het Lente-akkoord verdient gewoon een “historische” afstraffing. Logisch toch????

Advertenties

14 thoughts on “BETALEN EN VERHALEN

 1. Richting Jelle maakte Samsom in mijn ogen een enorme blunder. Hij probeerde het uitgekauwde verhaal af te draaien, dat ook die 40 miljard bedoeld is om de groei in Europa en dus ook in Nederland te bevorderen.
  Buiten het feit, dat de al 130 miljard die Nederland tot nu toe in allerlei “pseudo-slimme constructies” in Brussel afleverde constateerbaar niet tot groei hebben geleid [Samsom zou dan waarschijnlijk hebben gereageerd met een volgende verdraaiing van de feiten door te stellen, dat door die 130 miljard bij te dragen de krimp minder groot en de recessie minder diep is dan hij anders zou zijn geweest [!?!?] ] zou ook de nieuwe 40 miljard op geen enkele wijze hebben bijgedragen aan groeistimulering. Jelle B.C. maakte korte metten met de verdraaiingspoging van Samsom door simpelweg te stellen, dat die 40 miljard immers gewoon weer een potje was voor de onverzadigbare banken. En Samsom zakte vervolgens helemaal door het ijs door als een soort slanke kloon van Jan-Kees de Jager het volstrekt achterhaalde verhaal van de horror van omvallende banken op te hangen.
  Andries Snor moet door hebben gehad dat Samsom zich belachelijk zat te maken, want de discussie werd abrupt afgekapt. Waardoor Jelle B.C. niet meer de kans kreeg om Diederik er even aan te herinneren, dat de Europese banken in november 2011 een vrijwel renteloze lening met een looptijd van 3 jaar hebben gekregen van de ECB [en dus indirect ook van ons] voor 1.000 miljard!!!!!! Officieel bekend als het LTRO-programma [Longer Term Refinancing Operation] en bij de banken zelf als het MFN-project [Money For Nothing] dankbaar omhelsde sponsorship van de ECB.

  Maar even iets anders, maar wel in dezelfde lijn. Gisteren zond de BBC de docu “The great crash of the euro” uit. Daarin werd ook uitgebreid aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van de Unie en vooral ook de euro.
  Heb je die docu nog bekeken? Zo ja, dan zul je net als ik ongetwijfeld de link daarvan met het optreden van Robbert Dijkgraaf met zijn Big Bang-presentatie hebben onderkend. 🙂

 2. Met enige spijt moet ik melden, dat Samsom gisteren bij de EO-versie van P&W opnieuw geen sterke indruk achterliet. Het lukt de man maar niet om op een heldere manier voor het voetlicht te brengen waarom hij [de PvdA] tegen het Lenteakkoord is. Des te opmerkelijker, omdat de inhoud van het akkoord inmiddels op straat ligt en dus een meerderheid van Nederland, maar vooral ook een meerderheid van PvdA-stemmers is wakker geschrokken en zich negatief over het akkoord uitspreekt.

  • Samsom bofte ook niet dat ook Jelle Brandt C. aan tafel zat. Jelle gaf onverbloemd aan geen jota meer te snappen van wat de PvdA nu eigenlijk wil en aan het doen is. De burger moet worden afgeknepen voor weer 12 miljard, maar de PvdA stemt wel in met het beschikbaar maken van 40[!!!] miljard namens Nederland voor de oprichting van het ESM [Europees Stabilisering Mechanisme] waarmee een enorm bedrag wordt overgedragen aan de club Eurocraten in Brussel, waarvan de algemene mening is dat het nu niet de beste crisismanagers zijn die we ons kunnen wensen. Jelle’s woorden waren mij uit het hart gegrepen.
   Het ESM, waarover in heel Europa grote groepen mensen in roering zijn. Het parlement hier maakt gebruik van het feit, dat de Nederlandse burger nog altijd zijn favoriete hobby [snurken] beoefent om binnenkort de invoering van dat ESM en dus de “schenking” van 40 miljard goed te keuren aan mensen , waarover datzelfde parlement compleet niets te vertellen heeft. Als die 40 miljard straks door het ESM wordt gestort in een Zuid-Europese bodemloze put is dat een volstrekt autonome beslissing van een club volledig onschendbare eurocraten. De politiek staat er dan bij en kijkt er naar hoe die 40 miljard het riool in gaat. En de Nederlandse burger kijkt ook verwezen toe,

 3. Sap had haar lesje gisteren bij Nieuwsuur in haar hoofd gestampt: zo vaak als mogelijk zeggen, dat de laagstbetaalden worden gecompenseerd.
  Dan gelooft die man die straks zijn rollator zelf moet betalen, de vrouw die straks 7,5 euro per dag “liggeld” moet gaan betalen, het gezin wat de kosten voor kleding, schoenen, tabak, drank met zo’n 10% ziet stijgen het straks ook, zo is de even debiele als schandalige redenatie.
  Er komt een verhuurbelasting; men heeft zich blijkbaar niet willen realiseren, dat die grotendeels zal worden doorberekend naar huurprijzen.
  Zoals RadaR terecht aanstipt komen Vutters en pre-pensioeners voor een inkomensgat te staan. Een 60 jarige in 2013, die na 40+ jaar werken en AOW- en pensioenpremie afdragen van een welverdiende rust en bijbehorend inkomen geniet, kan pas de stap naar het pensioen maken als hij 65 jaar en 10 maanden is. Gevolg: 10 maanden te overbruggen. En als hij een eigen woning bezit kan hij een beroep op een overbruggende uitkering vergeten.
  Slechts de eigen spaarpot indien aanwezig kan uitkomst brengen anders wordt het 10 maanden lang of huis een beetje opeten of lenen.
  Ik heb het niet eens over de administratieve rompslomp en daaraan verbonden kosten die uit die gefaseerde verhoging van de AOW-leeftijd voortvloeien en die de pensioenfondsen én de overheid maar al te gretig verrekenen met de pensioenuitkering.
  Enig voordeel wat uit die verhoging van de pensioenleeftijd zou moeten voortvloeien is dat de aangekondigde kortingen [het afstempelen] lager gaan uitvallen. Dus RadaR, er is een beetje goed nieuws voor jouw “client”; de 18,5% korting wordt waarschijnlijk 17,9% [want eerst moeten de kosten van de maatregel immers worden verrekend] .
  Ik kan nog wel even doorgaan zo, maar laat ik maar eindigen met de conclusie, dat het Sap+-akkoord de schande voorbij is en dat het me werkelijk geen ene moer interesseert dat zij pretendeert een “duurzamer en groener” Nederland te bevorderen. Omdat dat namelijk tegelijkertijd betekent een armer Nederland, een Nederland waar de politiek via blind en snoeihard bezuinigen er in gaat slagen het weer vlot trekken van de economie tot een utopie te maken.
  Afstraffen die Sap .. uh die hap straks in september.

  • Helemaal mee eens. Daar verandert het feit, dat medewerkers in de zorg niet op de nullijn worden gezet geen jota aan. Never een regering straks in de gedaante van een “Kunduz-coalitie”.

  • Volledig terecht dat je een opmerking plaatst over de effecten op het afstempelen, die vanuit de gefaseerde verhoging van de AOW-leeftijd optreden.
   Richting RadaR zal dat niet nodig zijn, maar voor alle pensioengetroffenen geldt wel dat een oproep op zijn plaats is om hun pensioenfonds te dwingen op zo kort mogelijke termijn met duidelijkheid te komen over die effecten.
   Aan de andere kant is het aan de kiezer om af te rekenen met de architecten van het monstrum, wat historisch kan worden genoemd: historisch slecht!

 4. Ach, welk werkelijk “gevaar” schuilt er in die drie partijen, die even hebben mogen genieten van hun “finest moment”? Nooit goed voor meer dan maximaal 25 zetels en in de huidige peilingen zitten ze daar nog onder. En dan moet de klap nog komen die optreedt als de kiezer zich bewust is geworden van wat hij nu weer moet inleveren.
  En Sapje heeft ook nog te maken met de aanval van Dibi op haar positie.
  Voor mij staat wel bijna vast dat de Kunduz-coalitie zo goed as kansloos is als het om het pluche na 12-9 gaat.
  Het zou mij trouwens niet verbazen als vriend Pechtold voor het lekken van de inhoud van het akkoord heeft gezorgd. Want het ambitieuze baasje denkt er als eerste electoraal voordeel uit te kunnen halen. Ik voorspel hem een kouwe kermis.

 5. Je hebt ontegenzeggelijk een punt. Want een terechte vraag kan en mag zijn hoe de drie betrokken partijen zich uit de nesten zullen kunnen praten. En met die “nesten” bedoel ik uiteraard de duidelijk merkbare negatieve gevolgen van het “lente-akkoord”.
  En dan moet je ook nog eens proberen voor te stellen wat de effecten zullen zijn als Europa [met zoals gebruikelijk Nederland voorop] zal besluiten de Griekse chaos een halt toe te roepen door de Grieken [los van het feit of dat gewenst of noodzakelijk is] meer ruimte te geven? Je kunt je neem ik wel voorstellen wat er dan dreigt te gebeuren.
  Waarmee ik even terzijde een 2e inzet voor de komende verkiezingen [Europa] aanstip, waar we het ongetwijfeld de aankomende weken ook nog uitgebreid over zullen hebben.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s