CIRCUS

Er reist [alweer] een [politiek] circus door Nederland. Gisteren in Rotterdam gaf het zijn premiere-voorstelling en er waren wel zo’n 50 echte liefhebbers, wel met een sado-masochistische inslag, op af gekomen.
Het programma bestond uit 3 mainacts en 3 supporting acts. Het doel wat de artiesten voor ogen hadden was tweeledig:
– hun circus moest weer aantrekkelijk worden gevonden;
– er moest een nieuwe “top-of-the-bill”-act worden gekozen
Het circus gebruikt de maand mei voor een vijftal voorstellingen her en der in het land. Naar aanleiding van die 5 voorstellingen kunnen de echte liefhebbers al tweets, mails, sms-jes en bloemstukken en flessen wijn aan de uitvoerders van de acts toe sturen. Uiteindelijk vindt er op 1 juni a.s. een grote galavoorstelling plaats, waarop dan die “top-of-the-bill”-act echt zal worden gekozen.
Op papier dingen de supporting acts ook mee, want zelfs in dat circus zweeft de geur van democratie rond. In willekeurige volgorde gaat het om:
Madeleine van Toorenburg, die via het beheer van de kassa en de snoepwinkel van het circus zoveel ondernemingsgeest meent te hebben ontwikkeld, dat zij serieus denkt de stap naar spreekstalmeesteres te kunnen maken en ook in die hoedanigheid denkt te kunnen excelleren;
Paul  Marcel Wintels is een geboren buikspreker, die je de grappigste dingen kunt horen zeggen. Zo kun je hem zonder zijn lippen te zien bewegen horen zeggen en uitleggen, dat hij niet tegen stemt omdat hij er wel tegen is.
Er zijn mensen, die Wintels van bedrog verdenken, zo goed kan hij buikspreken.
Mona Keizer [het ligt te veel voor de hand om eraan voorbij te gaan] is het nieuwste Mona-toetje van het circus. Haar wordt veel talent toegedicht, want ze is jong, denkt jong, doet jong en sprankelt in de ogen van haar collega’s.
Probleem is alleen dat nog niet kon worden vastgesteld waar haar werkelijke verdiensten voor het circus precies liggen; het zou er zo maar op kunnen uitdraaien, dat ze wordt toegevoegd aan de altijd hilarische taartensmijt-act.
Als jongste zal ze dan voorlopig genoegen moeten nemen met de rol van ontvanger van de taarten. Het circus is immers een harde leerschool.
We zijn aangeland bij de main acts, mensen die hun sporen reeds hebben verdiend, het zaagsel als het ware in hun bloed [en hun hoofd] hebben en waarbij met een korte introductie kan worden volstaan.
Liesbeth Spies is ondanks haar voluptueuze gestalte een volleerd koorddanseres. Hoewel haar zien in haar circuskostuum in eerste instantie tot veel besmuikt gelach leidt komt de kijker er al snel achter dat het bewandelen van het slappe, dunne en op sommige plekken zelfs gladde koord voor Liesbeth geen geheimen meer heeft. Een professional, een klasbak, die Liesbeth.
Sybrand van Haarsma Buma , hoewel van adellijke afkomst, voelt zich helemaal thuis bij het circus. Toen hem de job van trapezewerker werd aangeboden hapte hij dan ook graag toe. En Sybrand had al heel snel door dat het als trapezewerker van het grootste belang was om elke uitgestoken hand na de zoveelste salto electorale te grijpen, want anders ga je gewoon op je platte bek. Als trapezewerker kun je niet kieskeurg zijn.
Henk Bleker is de 3e main act en dat is voor een simpele jongleur een prestatie. Je kunt het zo gek niet noemen of Henk jongleert er mee. Er kleeft één nadeel aan Henk: hij neemt nogal eens teveel hooi op zijn vork, wat alles te maken heeft met zijn boerenafkomst. Maar bovenal geldt, dat de kleine gestalte van deze boerenzoon, druk in de weer om de standpunten over allerei zaken alle kanten op te gooien en ook weer op te vangen, het publiek veelal vertedert. Het publiek houdt van Henk ….. althans volgens Henk zelf.

Voorstelling 1 in Rotterdam was veelbelovend. Op aanplakbiljetten op alle voor iedereen toegankelijke plaatsen is te lezen waar de volgende voorstellingen zullen zijn. Grijp die kans mensen, want wat is er mooier dan de geur van het circus.

Advertenties

20 thoughts on “CIRCUS

 1. Vergat het nog te zeggen, maar ik vind die “salto electorale” een geniale vondst. Het zou de naam van het verkiezingsprogramma van het CDA kunnen zijn. Het woordje “mortale” denken we er gewoon even bij. 😀

 2. Het is volstrekt onverantwoord dat dit circus 5x ergens in Nederland zijn tent mag neerzetten. Het afbrandgevaar [vooral van de acts] is zo groot dat het onverzekerbaar is. Dwing ze om er een openluchtvoorstelling van te maken [het weer is er ideaal voor]; dan heeft het publiek ook alle kans om de tomaten en rotte eieren te laten aankomen waar dat de bedoeling is.

 3. Als ik het goed inschat dan is Henk Bleker zijn status van main act inmiddels kwijt. Zelfs een Mona-toetje verslaat hem met een hand op haar rug, Het wordt de piste aanvegen en olifantenuitwerpselen weg hooivorken voor Henk.
  En voor dat laatste is hij uitermate geschikt. Want Henk staat graag tot zijn knieën ergens in.
  Komt Henk terug als kamerlid van een ernstig geslonken CDA-fractie? Of wordt Henk beloond voor zijn “verdiensten” met een burgemeestersjob ergens in Zeeland? Yerseke lijkt me wel een mooie voor Henk, kan hij zich laten kronen tot Mosselkoning. De Zeeuwen zullen hem met open armen ontvangen.

  • Bleker gaat verschrikkelijk wraak nemen, O. Hij gaat in hoogst eigen persoon de dijken doorprikken en Hedwige alsnog laten onderlopen. Want linksom of rechtsom: Henk zal zijn plek in de vaderlandse geschiedenis opeisen. 😀

  • Henk wordt na de gebroeders de Witt de eerste die dan door in dit geval de Zeeuwen gelyncht zal worden. En vergis je niet, als die Zeeuwen eenmaal op stoom zijn zullen ze niet meer te houden zijn. Dus ook Koppejan moet het ergste vrezen!!

   • En Koppejan heeft al zoveel te vrezen. Want wie zegt dat in een 10-koppige CDA-fractie nog wel plaats zal zijn voor deze “dissident der dissidenten”?

 4. Ik had het wel mooi gevonden als ze een paar stunts hadden ingebouwd om het publiek bij de les te houden. Bijvoorbeeld Henk Bleker afschieten met zo’n reuzenkanon en hem door het Mona-toetje laten aankondigen als “Het Levende Schietgebedje”.

  • Bleker is niets te gek en hij is bovendien ook nog eens “eerlijk en ‘elder”. Hij zou zichzelf dus door een ton buskruit laten lanceren. En Jack de Vries zou vrolijk de stukken bij elkaar rapen om Henk weer in elkaar te zetten.
   En Spies flikkert voor de 9e keer van het slappe koord maar klimt, nadat Buma de eindjes weer met elkaar heeft “verbonden” [dat maakt hem de enige echte leider], er net zo vrolijk weer op. Want CDA-ers, dat benne echte doorzetters!!

 5. Je schreef eerder het log “De waan van The Voice” en eigenlijk is dit verhaal er een sequel van. Waarmee ik niet wil zeggen, dat je het m.i niet had hoeven schrijven. Zeker wel, omdat het gebruik van het circus als enscenering humoristisch is én je je er daarbij niet gemakkelijk vanaf hebt gemaakt. Want wie had je wat kunnen verwijten als je voor het zestal wat de “piste” betrad de verzamelnaam “clowns” had gebruikt? Beroerde clowns, dat wel, want schaterlachen was er niet bij, eerder een door hoofdschudden begeleid cynisch lachje, [Buma die na de zoveelste geluidstoring de gemiddelde graad van CDA-humor toont met de ronduit kleuterachtige opmerking: “Hoort …..u…….mij?”. Tenenkrommend!!!]
  Nee, de door jou gebezigde betitelingen zijn vakkundig gekozen, dat staat vast. Een ander punt, wat The Voice weer bij me opriep, was uiteraard onze nationale peilverslaafde de Hondt. Hoewel ik ten zeerste betwijfel dat er mensen zijn [behalve de 50 in de kerk] die meer dan de 5 minuten die Nieuwsuur over had voor een weergave van het “debat” zullen hebben gezien wist de Hondt er toch weer peilingen uit te persen. De man peilt onder 1000 mensen, waarvan er in dit geval waarschijnlijk 900 vrijwel niets van het gebeuren hebben meegekregen. Dat weerhield van Nieuwkerk er niet van de Peilkoning de kans te geven weer een tabelletje over ons uit te storten. Als was het een poging om van helemaal niets via wat cijfertjes toch nog iets te maken.
  Bottomline is echter, dat het met dat CDA echt verschrikkelijk niets is en dat geen van de 6 kandidaten de potentie heeft om daar in afzienbare tijd nog iets van te maken. Misschien vanuit historisch perspectief bezien een treurige constatering, maar gemeten naar de criteria anno 2012 niet anders dan een harde, maar logische en dus correcte conclusie.
  Daar kan zelfs een jongleur, die nu weer een proefballon oplaat via “CDA brede volkspartij” [waar denkt de man in hemelsnaam dat volk te vinden???? De Waddeneilanden??] weinig aan veranderen. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

  • De Hondt doet zijn naam eer aan, Paul. Hij snuffelt aan elke lantaarnpaal en aan elke hoop stront in de bosjes om geurtjes te peilen. En als hij in vorm is, dan vertelt hij ons via zijn tabelletjes welke hoop van een bouvier, herder of boxer is en tegen welke lantaarnpaal de poedel het liefst urineert. De resultaten van de befteckel bewaart hij voor de grote finale.

 6. Dus het moet uit een buikspreker, een koorddanseres, een trapezewerker, een mona-toetje, een ondernemende tante en een jongleur komen, dat nieuwe kopstuk wat het CDA weer op de kaart gaat zetten. Proest …… zoveel kneuterige weirdo’s, het zou verboden moeten worden dat daar op kan worden gestemd.
  Aan de andere kant: het is natuurlijk een geweldig vooruitzicht om straks mee te mogen maken hoe dat kopstuk [laat het Bleker worden!] gaat uitleggen hoe het komt dat zijn circus veel minder dan tussen de 20 -30 bezoekers heeft gehaald. Daar zal ik zeker voor gaan zitten!

  • Gewoon Cadebiel EUrlings weer oppompen, leren salueren en als slogan “At your service” laten zeggen [ben trouwens benieuwd hoe dat klinkt met een zachte “g’] en ik garandeer je dat de CDA-orgasmes niet van de lucht zullen zijn. Het zal letterlijk spetteren in Limburg. Haal die circustent maar neer, jongens!!

 7. Een circus, dat is inderdaad wat het is. En een exemplaar van beroerde kwaliteit. Het werd al eerder gezegd,maar ik herhaal het graag: als je dat gezelschap ziet kun je toch niets anders dan concluderen, dat het niet meer van deze tijd is. Ik begin er steeds meer overtuigd te raken, dat de politiek in zijn huidige vorm en met zijn huidige “bemensing” zichzelf heeft overleefd.
  En jongleer Henk: ik heb het sterke vermoeden dat hij alleen maar main act is, omdat hij een vette sponsor meebracht: ‘Eerlijk ‘elder ‘Einiken. Samen met zijn tijdelijke bondgenoot Sjakie schijnt hij het idee voor zijn kandidatuur ook uit overvloedige besprenkeling met alcohol te hebben geput. Voor dit circus koop ik geen kaartje.

 8. Deze rake typeringen van de kandidaten zouden wat mij betreft op een affiche of poster kunnen worden gezet. Je hebt jezelf weer overtroffen of neen ……. je haalt met dit log voor de zoveelste keer het nivo wat wij zo waarderen. Keihard raak en nog om te brullen ook. Want bijv. van Haarsma in maillot aan de trapeze, dat wil ik zien.!!! 😀

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s