TWEESTRIJD TUSSEN ONTROERING EN WOEDE

Het moet een stuk van een opname zijn geweest, die stamt uit de periode, dat de schoonmakers in Nederland nog volop aan het staken waren voor een [overigens volop verdiende] menswaardige CAO.
Een donkere Nederlandse sprak de werkgeversbaas Wientjes aan. In haar eigen woorden maakte zij Wientjes duidelijk, dat zij zo slecht werd betaald dat er nauwelijks geld was om haar kinderen behoorlijk op te voeden. “Mijnheer Wientjes, mijn kinderen raken straks verzeild in de criminaliteit en ik kan dat niet tegenhouden!”
Wientjes had geen andere reactie voorhanden dan “zorgt u nu maar dat uw kinderen niet de criminaliteit ingaan dan zorg ik dat mijn kinderen dat ook niet doen”.
Een toehorende donkere Nederlander kon met dat antwoord niet uit de voeten en bemoeide zich met het gesprek. Ook hij bezigde geen stevige taal, hij sprak Wientjes keurig met “mijnheer” aan.
“Mijnheer Wientjes, u verdient waarschijnlijk 2 of 3x zoveel als deze mevrouw. U kunt dus makkelijk voor uw kinderen zorgen”.
Wientjes luisterde er naar en veinsde oprechte interesse. Maar in zijn vuistje moet hij gegierd hebben van het lachen. Uitspreken deed hij het niet tegen die eenvoudige schoonmaker, maar gedacht zal hij het zeker hebben.
“2 tot 3x zoveel als die vrouw, beste man, dat vang ik voor een spreekbeurt”.

Ik neem het die schoonmaker uiteraard in het geheel niet kwalijk. Maar onderdrukken kon ik op mijn beurt een gedachte niet. “Hoe gemakkelijk hebben die grote jongens het toch! Met slachtoffers, die een dergelijk vertekend, gesimplificeerd beeld van de werkelijkheid hebben”.
Er zijn situaties als de voorgaande, waarin de simpele kijk van mensen op de wereld waarin ze leven me kan ontroeren. Minder vaak komt er ergernis bovendrijven, omdat ik denk dat mensen beter zouden moeten weten.
En een enkele keer barst er woede in mij los en dat was dus in het geval van het voorbeeld wat ik u schetste. Woede veroorzaakt door zo’n figuur als Wientjes, die het lef niet heeft om de voorstelbare maar desondanks schromelijk misleide veronderstelling van die man te corrigeren. Door aan te geven wat hij werkelijk verdient. En ik betrapte me erop dat ik even dacht “Hit him, man, hit him hard ….. right on the bridge of the nose”.

Advertenties

23 thoughts on “TWEESTRIJD TUSSEN ONTROERING EN WOEDE

 1. Beseffen julie wel, dat de gebeurtenissen van vandaag ook betekenen, dat we verlost gaan worden van “de kleine [self-appointed] grote man” uit het hoge noorden, Henk “Napoleon Bleker”??? Dรกt vind ik nu een reden om een slok op te nemen; tot nu toe moest ik het telkens houden op het wegspoelen van de nare nasmaak, die die man elke keer weer achterliet.

 2. @Jurgen:
  Ik heb net met een glimlach het pandemonium van de uiteindelijke apotheose van 7 weken toneelspel onder de titel “Het geheim van het Catshuis” zitten bekijken. En inderdaad, er borrelt teveel op om ineens in een simpel stukje te verwoorden. Ik ga daar nu dan ook geen poging toe doen.
  Even lekker laten inwerken, even van genieten en vanaf morgen de messen slijpen om mijn zegje te kunnen doen. Waarbij ik uiteraard ook weer volledig op jullie onmisbare inbreng reken.

  • Dit is een mooie dag voor Nederland en vooral voor de Nederlandse burger. 1,5 jaar Rutte, vakkundig op een rijtje gezet [wat we aan jou wel kunnen overlaten] moet tot de conclusie leiden “dit eens maar nooit weer”.
   Get going, kerel, op onze hulp kun je rekenen!

  • De eerste opluchting die bij mij optrad was, dat we meteen van die zwarte kousen dominee en zijn misdienaar af zijn als bepalende factor in het regeringsbeleid. Alleen dat is al een reden om hem vanavond stevig te gaan raken. Doen jullie mee? ๐Ÿ˜€

 3. Zag donderdag in Nieuwsuur een reportage over Frankrijk. Daar zijn ook dingen aan de hand waar je doorgaans nauwelijks iets over hoort. Een groeiende groep werklozen, inkomenslozen, voedselbanken bezoekers.
  En het zgn. blingbling imago van Sarkozy blijkt uitgewerkt; zelfs het optrommelen van Carla B., die zich ineens in eenvoudige kleding zonder opmaak aan het publiek vertoont om de indruk te wekken dat de Sarkozietjes ook maar gewone mensen zijn, heeft nauwelijks effect.
  Volgens de peilingen gaat Hollande het in de 2e ronde ruim winnen. En dan valt af te wachten of de socialistische wind een frisse wind zal worden.

 4. Schrijnend plaatje wat je hier schetst, te vangen onder die noemer die zo representatief is voor deze tijd: elite contra onderklasse.
  De elite heeft de kracht van het woord i.c.m. het intellect en maakt daar ook met liefde gebruik van. De onderklasse moet het niet van het woord hebben.
  Waarmee ik maar wil zeggen [non-violence voorstander als ik ben] dat ik me je laatste regel kan voorstellen. Als het gaatje is bereikt en dieper zinken nauwelijks nog mogelijk is, dan is er het ongeschreven recht om alle wapens in de strijd te gooien. Omdat het om puur lijfsbehoud gaat.
  Overigens begint er in Frankrijk een ander soort gevecht. Morgen is de 1e ronde van de presidentsverkiezingen en dat lijkt me interessant om te volgen.
  Vooral omdat de uitkomst waarschijnlijk het einde van de politieke carriere van Narcozy zal gaan betekenen. Ben benieuwd of hij voor het doek definitief valt zijn grote vriendin nog te hulp roept. Narcozy kennende zal hij nog wel een [voor de hand liggende] truc in zijn mouw hebben.

  • Als het niet tegenzit wordt morgen in Frankrijk een eerste stap gedaan, die leidt tot de herintreding van het “socialisme” in de Europese politieke arena. En niet op een onbelangrijke plaats in die arena. Als het zover komt is het wel te hopen, dat Hollande geen socialist van het soort Blair zal blijken te zijn, want dan zijn de Fransen net zover van huis als ze met die kleine blingbling praalhans waren.

  • Uiteraard volg ik die verkiezingen met interesse. Net zo goed trouwens als ik de langzame maar gestage vergruizeling van de club van Blondie alhier op de voet volg.
   In het verlengde van wat we gisteren bespraken kan ik je wel zeggen, dat verdraaid moeilijk in te schatten is welke stap Blondie zal gaan nemen. Hij verkeert namelijk m.i. in de bevoorrechte positie het nooit goed te kunnen doen. Enfin, er borrelt ergens bij me een logje over die langzame ineenstorting van Blondie’s rijk. Wie weet komt er nog iets naar buiten. ๐Ÿ™‚

   • Nou, RadaR, je wordt op je wenken bediend. Wilders lijkt een weg naar “winst” te hebben gevonden. Je hebt zo maar ineens stof voor de komende 3 maanden aangereikt gekregen. Is het eerste logje al in de maak? ๐Ÿ˜€

 5. Je hebt volstrekt gelijk natuurlijk, dat vooropgesteld. Maar wees je er wel van bewust, dat de mensen waar je op doelt veel minder met hun laat ik het maar gebrek aan intelligentienivo noemen zitten dan je wellicht vermoedt. Voor dat soort mensen [en daar bedoel ik echt helemaal niets denigrerends mee] is het leven over het algemeen heel simpel. Met een dubbeltje per uur salarisverhoging zijn ze al tevreden; ze kunnen zich niet verplaatsen in een wereld waar het met 100’n euro’s per uur of miljoenen per jaar gaat. Vandaar dat de opmerking van die man “u verdient drie keer zoveel” volstrekt serieus bedoeld zal zijn geweest.

 6. Ik heb zo het vermoeden, dat Wientjes dit geval als anekdote zal hebben meegenomen naar zijn vriendjes bij de Lionsclub. Zoiets als:
  “Heee kerel …… wat me gebeurt zeg …. komt er zo’n getinte poepdoospoetser naar me toe … etc.” En schuddebuikend zullen de heren elkaar op de schouder hebben geslagen alvorens aan te schuiven aan het 5 gangen diner, wat qua kosten het inkomen van een schoonmaker benadert zo niet overtreft.
  Nee, dat advies “right on the bridge of the nose”, da’s zo gek nog niet.

   • Ook deze mag er zijn. ๐Ÿ˜› Maar voor ik de verkeerde indruk achterlaat: ik kan me jouw gevoelens wel voorstellen. Want met je gok wat de gedachte van die Wientjes betreft zou je er weleens heel dicht bij kunnen zitten.
    Zo af en toe vraag ik mezelf af hoe het toch kan dat er zo’n omvangrijke groep mensen is, die zo ontzettend dom zijn. Want leven we niet in een land wat zo prat gaat op de kwaliteit van haar onderwijs? Lezen die mensen geen kranten?
    Enfin, het is zoals het is en het zal wel lang nog zo blijven. Daar zorgen mensen als Wientjes wel voor.

 7. Ja jongen, de onwetendheid, de haast kinderlijke onschuld, de hartverscheurende domheid …. ze zijn nog steeds alom in sterke mate aanwezig. En ik moet er nog over nadenken of ik het wel met je eens ben, dat je het mensen niet mag aanrekenen. Want ik blijf overeind houden, dat het vrijwel onmogelijk is om via het koesteren en cultiveren van de drie genoemde eigenschappen ooit iets te bereiken. OK, mensen hebben alle recht om ervoor te kiezen een plekje onderaan de ladder te zoeken, maar moeten zich dan wel realiseren dat ze zich vrijwillig aanbieden als kanonnenvlees.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s