SJACHEREN

Qua politiek bewustzijn leverde vrijdag de 13e een aantal eyeopeners op. Zou ik ze in categoriën onderbrengen dan zou ik kiezen voor:
– sjacheren
– genoegdoening
– bevestiging
Geef me even de gelegenheid om dat verder toe te lichten.

Sjacheren.
Dat is de term die meer dan voldoende beschrijft, wat de man, waarop in 2010 zoveel hijgerige kiezers hun stem uitbrachten en hem daarmee op het duurste pluche in Nederland brachten, voortdurend aan het doen is.
Hij verkocht al meteen in 2010 een niet onaanzienlijk deel van de politieke macht aan een kwajongen, wiens hobby het nog steeds is alles en iedereen “in de naam en naar de wens van Henk en Ingrid” te schofferen en bruuskeren. Daarmee kocht hij zijn 1e 18 maanden op het pluche. Nu die genoemde kwajongen “niet meer kan leveren” heeft onze sjacheraar zijn horizon afgespeurd naar verdere mogelijkheden om obscure typjes of partijen te paaien om ook voor 2013 het pluche te kunnen behouden.
Nederland kan trots op hem, de grote sjacheraar, maar vooral ook trots op zichzelf zijn. Want in feite heeft het land een regering, die rust op:
– de partij der rijken [sinds 2007/2008 ook wel graaiers genoemd]
– een partij in verval, waar straks de restanten van met stoffer en blik kunnen worden opgeveegd en in een vuilniszak gedeponeerd;
– een partij, waarvan de schofferingsstrategie langzamerhand is uitgewerkt en die dus aan instortingsgevaar bloot staat [als het moment daar is, Geert, kom ik graag kijken]
– een politieke zwarte kousen dominee en zijn missionaris, die zalvend mag aanschuiven bij de besluitvorming over hoe diep er in u en mij gaat worden gekerfd.
En in de periferie van dat fraaie gezelschap hangt er dan ook nog een ex-politieagent, die nog steeds zijn destijds verkregen bijnaam Rambo koestert, rond, die van onze sjacheraar ook gerust aan de macht mag snuffelen.
Dit morbide zooitje ongeregeld is door de sjacheraar bij elkaar geraapt om maar dat getal 75+ te kunnen halen. En zoals een goed sjacheraar betaamt is hij bereid de duivel en zijn ouwe moer te verkopen om die club bij elkaar te brengen en te houden.
Mensen, die in 2010 VVD stemden, mogen trots op zichzelf zijn. Het resultaat van hun dwaling mag er zijn. Uw sjacheraar heeft een “droomcoalitie” gerealiseerd.

Genoegdoening.
Johan Robesin had bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten annex de 1e Kamer in 2011 zijn “finest hour”. Als gekozen statenlid van Vette Klei Land werd hij door “de sjacheraar” naar het Torentje gehaald. En na een kopje koffie en een blik op de Hofvijver verkocht Johan Robesin zijn stem om het Sjacherkabinet aan een meerderheid in die 1e Kamer te helpen.
Eenmaal terug in de bagger, kaplaarzen weer aan de eeltige voeten, legde Robesin maar al te graag glunderend aan het uitgerukte journaille uit hoe zijn boerenslimheid de Hedwigepolder van verzuipen had gered.
Gisteren stond Robesin er weer, daar op zo’n typisch Zeeuws polderweggetje met links en rechts Hedwige, met een gelaatskleur die op bloeddruk 220 duidde. Ziedend was-ie, omdat hij inmiddels door had hoe diep hij zich in zijn Zeeuwse scheur had laten naaien. Versjacherd had hij zijn stem aan de grote sjacheraar, die ook nog eens naaier van Zeeuwse konten blijkt te zijn.
Voor de goede orde: genoegdoening reserveer ik helemaal voor mezelf. Want dat werd me geschonken bij het zien van de rode knar van die Zeeuw, die zich uiteindelijk gewoon zijn eigen blubber in had laten lullen daar in dat torentje. Weg met u Robesin, weg, weg. U bent uw ambt niet waardig. Emigreer naar Nieuw Zeeland.

Bevestiging.
Heer Koppejan [niet toevallig ook een Zeeuw] maakte met zijn optreden gisteren in Nieuwsuur overduidelijk, dat de devaluatie van het woord “dissident” inmiddels zo is opgelopen dat het geschrapt kan worden uit de Nederlandse taal. Koppejan lulde zodanig in de Zeeuwse ruimte [hij werd bij avond gefilmd op een pittoresk plekje in zijn eigen Zeeland], dat zelfs interviewer Toine Huys er kwaad van werd.
Het gelul van deze in nationaal perspectief feitelijk zeer onbeduidende maar in Zeeland grote man was voor mij de bevestiging, dat het wachten op een reactie van die andere grote CDA-er, de Napoleon uit het Hoge Noorden, Henk Bleker niet langer noodzakelijk was.
Dat de Hedwigepolder Koppejan’s politieke einde moge worden. Hij moet van sjacheren ook maar zijn beroep maken.

Advertenties

13 thoughts on “SJACHEREN

 1. Vriend Koppejan heeft gisteravond bij P&W voldoende duidelijk weten te maken, dat hij de kunst van het sjacheren meer dan volledig onder de knie heeft. Als je als gekozen politicus met veel omhaal verlies weet te herdefiniëren tot winst dan heb je de top wel bereikt.

  • Ik heb niet zitten tellen, RadaR, maar het woord Zeeuw viel regelmatig dus je schatting zou nog wel eens dicht in de buurt kunnen zijn.
   Het meest lachwekkende in de hele Hedwige-kwestie vind ik nog wel, dat de PVV een referendum eist in Zeeland, terwijl de provincie daar in het geheel geen voorziening voor heeft. Dat had die Neanderthaler de Mos even vergeten te checken. 😦

  • Ik heb gisteren het debat gevolgd, O. En ben ervan overtuigd, dat klassikaal overleg in groep 2 van de basisschool constructiever verloopt.
   Maar die Neanderthaler heeft zijn eis al afgezwakt: hij neemt nu genoegen met onverschillig welke raadpleging dan ook. Zeeland, sinds 2010 het bolwerk van CDA en PVV, moet zich in de handen wrijven met dergelijke belangenbehartigers. Misschien is het een bruikbaar idee voor de Zeeuwse knoesten om 1/3 van het CDA onder water te zetten. Ze kunnen beginnen met het partijbureau in Den Haag. [Gait-Jan, dat is te vinden aan de Dr Kuyperstraat. Vanaf het Centraal Station rechtdoor en de 4e links] Ik kom zeker kijken. 🙂

 2. Is het niet gewoon zo, dat “sjacheren” 85% van politiek bedrijven uitmaakt? Want net als Leon heb ik ook nog een overeenkomst tussen dat fraaie drietal ontdekt. Het met een stalen gezicht kunnen liegen. Waarbij de Zeeuwen nog het voordeel hebben, dat ze de kerk bij de hand hebben om hun geblakerde ziel te laten reinigen. Rutte wacht simpelweg de hel, waar alle VVD-ers terechtkomen. Je weet wel, die zwaar verwarmde ruimte vol clubfautieuls waar de borrels en bolknakken gratis worden verstrekt.

  • Eens, P. “Sjacheren” is the way to do it. Je zou als politicus wel gek zijn om daar vanaf te wijken. Je hebt immers een electoraat bij de hand wat elke keer opnieuw als een doofstomme visueel gehandicapte in dezelfde val trapt?

 3. Feitelijk beschrijf je het grootste contrast wat je je maar kunt voorstellen. Want je zet 2 superdomme Zeeuwen tegenover 1 geslepen, slimme sjacheraar.
  Beiden figureren op het grote bal van de gebakken lucht vereniging, maar waar de 2 Zeeuwen zijknat gaan weet onze slimme sjacheraar zich overal onderuit te draaien en daarmee zijn fans te behouden.
  Maar er is ook een overeenkomst tussen het 3-tal te ontdekken. Op lokaal resp. nationaal nivo zijn de 2 Zeeuwen uitgezocht op hun geschiktheid om de vazal, de sprekende pop te spelen. Ze lullen maar wat in de ruimte en doen dat met het hen uitgeriekte spiekbriefje in de binnenzak. Je merkte het aan Toine Huys [of is het Twan?], die kon vragen wat hij wilde, Koppejan bleef als een automaat doorlullen.
  Robesin heeft zoals je terecht al opmerkte zijn 5 minutes of fame gehad en daar kan hij met zijn nazaten jaren op teren. Ik verdenk hem er ook van, dat zijn kwaadheid weleens gespeeld kan zijn, want er stond op het spiekbriefje “Wind je vooral stevig op voor de camera: denk aan de volgende Statenverkiezingen!”.
  De slimme sjacheraar [nummero 3] mag dan wel die rol op nationaal nivo spelen, maar internationaal geldt voor hem dezelfde rol als het illustere Zeeuwse 2-tal: vazal en sprekende pop. Zijn spiekbriefjes [hij heeft er meerdere] zijn in Duits en Frans geschreven of hebben het logo van een grote bank erop staan.
  Het is uiteindelijk 1 pot nat en dus 3x niks.

 4. Uit de “earring-roes” en “back to business” merk ik. 🙂
  Wat mij niet helemaal duidelijk is waar dat gemekker over die Hedwigepolder allemaal precies om gaat. Is het nu natuur teruggeven aan de natuur of de vrees van de Zeeuwen, dat het water hen weer bedreigt?
  Het eerste lijkt me prachtig [hoe meer hoe beter], het laatste , met alle begrip overigens, nogal overtrokken.
  Zijn politici nu werkelijk niet in staat zo’n kwestie nuchter op te lossen?

  Wat dat fietsen van de sjacheraar betreft, een collegaatje van me had de mazzel [?] de sjacherende fietser tegen te komen. En ja hoor, hij had de eeuwige smile op zijn gezicht. Zou hij een speciaal zadel hebben? 😛

  Robesin? Nog nooit van gehoord. Maar als jij zegt dat hij moet oplazeren vind ik dat wel ok 😀

  • Ik begin er steeds meer in te geloven, dat de sjacheraar volstrekt a-sexueel is. Dus aan een pretzadel zal hij niet zo gek veel hebben, denk ik. 😀

 5. Robesin vergoeilijkte in 2011 het verkopen van zijn stem door het belang van zijn provincie en Hedwige in het bijzonder erbij te halen.
  Nu blijkt dat dit een onjuiste verklaring voor zijn handelen is resteert slechts het naakte feit, dat hij zijn stem heeft verkocht c.q. verkwanseld. Dit zou als in strijd met toepasselijke wetgeving kunnen worden gezien. Ware ik Zeeuw, ik zou hem aanklagen wegens verkiezingsfraude.
  De man is een politicus van het beroerdste soort en hoort dus, zoals jij terecht ook aangeeft, niet in het ambt van statenlid thuis.

 6. De beelden van Rutte op de fiets veroorzaken inmiddels buikkrampen bij mij. Ik kan dat lachende hoofd nauwelijks nog verdragen. Net zo min als zijn streken trouwens.
  Ik zag Bleker gisteren wel bij P&W en ik kan je geruststellen: je hebt niets gemist. Als het gedrag van de leden van dit kabinet en hun chief moet staan voor de slogan bij de start [ “wij geven Nederland weer terug aan de Nederlanders”] dan kan ik niet anders dan constateren, dat er weer een nieuw monsterleugen is geboren.
  HH Koppejan en Robesin zijn vertegenwoordigers van de klasse “marginaal”. Wie heeft ze nodig? Wie zou ze missen als ze er niet meer zijn? Zeeland?

 7. Dit krijg je als kleine keuterboertjes met de grote jongens proberen mee te spelen. Die Robesin zal in het plaatselijk café in Kapelle zijn gezicht voorlopig niet laten zien denk ik. Want dan wordt hij over de tapkast getrokken.
  Koppejan???? Effe kappe man ……… wat een droplul is dat, altijd al gevonden trouwens. Pur sang representant van het CDA. Hij is er ongetwijfeld van overtuigd,dat de domme Zeeuwen zijn smoesjes nog slikken. Met jou hoop ik anders. Schoolvoorbeeld van een belangenvertegenwoordiger ipv een volksvertegenwoordiger.
  En de Zeeuwen? Die krijgen weer natte voeten, maar het prachtig gezongen protest [ 😦 ] gaat onverdroten voort.

 8. Eerst maar even dat sjacheren. [als je het goed vindt deel ik mijn reacties in conform de 3 delen van je log.]
  Jij zegt het nog redelijk netjes. Ik betitel wat Rutte aan het doen is als compleet van de ratten besnuffeld. Een bezuingingsakkoord haalbaar maken door er de SGP bij te slepen slaat werkelijk alles. Dit heeft helemaal niets meer met democratie te maken. De SGP heeft geen enkel mandaat van de kiezer [behalve dan die uit de Barnveldse gordel] maar schuift toch aan als ware zij officeel gedoger.
  Wat Rutte betreft zou je nog kunnen zeggen, dat hij de kansen die de mindersheidsconstructie biedt prima weet te benutten. Regeren heeft meer dan ooit alles te maken met koppen tellen, het beleid wat daaruit voortkomt is van ondergeschikt belang, voorzover bezuinigen maar overeind blijft.
  Dit is Nederland anno 2012, RadaR. Dit is het gedrocht wat de Nederlandse burger zelf heeft doen ontstaan.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s