INDEX

Vindt u het eigenlijk wel leuk, dat uw materiële welzijn en daarmee een groot deel van uw leven voor een heel belangrijk gedeelte wordt bepaald door cijfertjes?
Cijfertjes in de vorm van tabelletjes, percentages, lijngrafiekjes, indexen en wat al niet meer?
Akkoord, het is heel goed mogelijk om te zeggen, dat je je van al die cijfertjes en grafiekjes en indices geen hol aantrekt. Maar dat houdt in het geheel niet tegen, dat anderen er maatregelen, plannen en beleidsvoornemens op baseren, die u en mij wel degelijk rechtstreeks [niet in het hart maar wel in de portemonnee] raken.
Neem nu dat consumentenvertrouwen: het maakt in dat grafiekje een gier naar beneden en is prompt aanleiding voor enige politieke onrust. Want consumentenvertrouwen, dat zijn u en ik. Niet dat ooit in de afgelopen tientallen jaren iemand mij heeft gevraagd hoe dat zit met mijn consumentenvertrouwen, maar dat weerhoudt geen enkele analist ervan om ook mij in de categorie “vrije-val”-denkers te plaatsen.
En dus krijg ik, net als bij u het geval is, het etiket “recessie-veroorzaker” opgeplakt. Samen met producentenvertrouwen, inkoopmanagersindices, openstaande vacatures, nieuwe WW-aanvragen verzamelt een gezelschap cijferfetisjisten de ingrediënten bij elkaar om een smakeloos papje te produceren, waarin ons allemaal wordt verteld hoe wij ons voelen en wat wij denken. De politiek is de ultieme “messenger-boy” om dat cijfergeneuk te vertalen naar het juiste verhaal, waarmee weer kortingen, verlagingen of afschaffingen van sociale voorzieningen en/of de invoeringen van weer een kunstig uitgedachte nieuwe reeks hogere heffingen worden afgekondigd.
Wij kennen de politiek al jaren in die gedaante, dus eigenlijk nemen we dat gezever ook nauwelijk serieus. Tot we dat verhaal ineens in de vorm van inhoudingen op ons salaris, kortingen op onze uitkeringen en stijgingen van de meest vreemde heffingen terugzien.
En dat politiek een levend organisme is bewijst de constatering, dat men er in die branche in is geslaagd om uit de sinds 2008 voortrazende crises toch weer wat puntjes te peuren, die mooi kunnen worden geïncorpereerd in het al bestaande verhaal, wat ik u hiervoor al schetste.
Mag ik u vragen even in uw korte-termijn-geheugen te graven? En u daarna de vraag voorleggen of u zich kunt herinneren of politici in pakweg medio jaren 90 ooit spraken van:
– vertrouwen van de kapitaalmarkt
– met enkele honderdsten schommelende marktrentes
– de dreiging van de rating-agencies?
Het antwoord op die vraag moet wel ontkennend zijn. Slechts een zoektochtje naar beelden uit die tijd maakt dat overduidelijk.
Toch zijn die 3 elementen, die ik noemde blijkbaar zo belangrijk [gemaakt], dat ze volgens de politiek een bedreiging voor het core-land van Europa, wat Nederland is, vormen. Althans, dat wil de politiek ons met haar geupdate verhaal en een bezorgd gezicht wijs maken.
Maar zoals voor al het andere cijfermateriaal en daaraan ontleende conclusies geldt, geldt ook hier dat het de interpretatie is, die bepaalt welke boodschap er aan kan worden verbonden. En interpreteren, daar lust de politiek wel pap van, redenerend dat de burger er toch geen jota van snapt.
Zo is het gekomen, dat we Rutte, Verhagen, Pechtold, de Jager en anderen wanneer het hen uitkomt met een serieus gezicht horen beweren, dat “het heel belangrijk is dat het vertrouwen van de markten in Nederland blijft bestaan” of dat “de rating agencies Nederland scherp in de gaten houden” of dat “de rente, die we op onze leningen betalen onrustbarend aan het stijgen is”. En daarbij vliegen de miljarden als warme broodjes over tafel.
Twee voorbeeldjes heb ik nog om aan te geven, dat de heren politici simpelweg een nieuw speeltje hebben gevonden om de burger de bankschroeven aan te leggen . [En waarmee de nitwits meteen dat consumentenvertrouwen een forse slag toebrengen, maar blijkbaar heeft men dat niet door.]
Voorbeeld 1: Rutte zegt met een doodgraversblik dat er 28 miljard moet worden gevonden om de staatsfinancien op orde te krijgen. Dezelfde Rutte legt net zo vrolijk 40 miljard opzij om aan het Europees Stabilisatie Mechanisme weg te geven. De op zich logische verklaring daarvoor ontbreekt.
Voorbeeld 2: Pechtold zat van de week met droge ogen en die staatsman-air van hem te vertellen, dat de rente op onze staatschuld weer was gestegen. Bluffer Alex had een informatieachterstand, want diezelfde dag was in de financiële pers gemeld, dat die rente juist weer was gedaald.
Kortom, ze hebben een nieuw speeltje om uit te venten, maar de manipulatie, de leugenachtigheid en de onvolledigheid zijn nog hetzelfde als altijd.
Geloof daarom geen politicus op zijn blauwe ogen. Of beter nog: zorg ervoor dat de “politieke vertrouwensindex” zo laag mogelijk blijft staan. Want dat is de enige index, die de waarheid kan vertellen.

13 thoughts on “INDEX

 1. Is er trouwens al een “Golden Earring Index” [GEI]??? Die voorspelt hoeveel exemplaren van het nieuwe album verkocht gaan worden, wie het zullen kopen, hoe vaak het zal worden gedraaid, waarom het wordt gekocht, wat de invloed van de recessie op de verkoop is, welke invloed het heeft op de Catshuis-onderhandelingen???????

  • Het niet bevestigde gerucht gaat, dat Rutte al een exemplaar heeft van Tits en dat elke dag al fietsend op weg naar het Catshuis beluistert. Hij schijnt er “zin an” door te krijgen. Wilders luistert samen met Fleurtje in de auto daarentegen elke dag naar Frans Duits “unplugged in Tietjehoorn”.

 2. Zo is het gekomen, dat we Rutte, Verhagen, Pechtold, de Jager en anderen wanneer het hen uitkomt met een serieus gezicht horen beweren, dat “het heel belangrijk is dat het vertrouwen van de markten in Nederland blijft bestaan” of dat “de rating agencies Nederland scherp in de gaten houden” of dat “de rente, die we op onze leningen betalen onrustbarend aan het stijgen is”. En daarbij vliegen de miljarden als warme broodjes over tafel.

  Wat de heren politici blijkbaar ontgaat is, dat ze via dit geupdate verhaal feitelijk niets anders doen dan duidelijk maken hoe zij op de golven van het neo-liberalisme en het vrije markt denken
  erin zijn geslaagd hun eigen nek, maar daarmee meteen ook de onze in de strop die de financiële sector voor hen en ons had klaar hangen heeft gestoken. Waarbij elke beweging terug tot onmiddellijke intreding van de dood door verstikking leidt.

  • Helemaal correct, Jurgen. Was het voordat de vrije markt uitbrak [en alles wat daarmee samenhangt] nog zo, dat hard werken in combinatie met loonmatiging [het vermaarde poldermodel] vaak voldoende was om een zinkend Nederland drijvende te houden, in de “nieuwe tijd”is dat pakket uitgebreid tot:
   – slavernij
   – dus lage lonen
   – arbeider is speelbal van de ondernemer geworden
   – rating agencies kietelen
   – hopen dat de black box ons niet bij de ballen grijpt
   Ja, het is er allemaal stukker beter en vooral vanuit het perspectief van de loonslaaf stukken zekerder op geworden.

 3. Het beste vertrouwen blijft zelfvertrouwen. In en op jezelf vertrouwen levert vrijwel nooit een bult oplopen op. Vertrouwen in de politiek moet na eeuwenlang geschaad te zijn zo langzamerhand toch wel als het domste wat je kunt doen worden [h]erkend.
  Al die waanzinnige “metingen” van tegenwoordig zijn heel vermoeiend. Ze halen het verrassende uit het leven. Wie zit er nu te wachten op een tabelletje, waarin staat dat hij 63% kans heeft om dik, kaal, groot, klein, sexist, vrouwenhater, McDonaldsverslaafde etc.etc te worden? Spreadsheets zijn prachtige dingen met één groot nadeel: ze verleiden idioten werkelijk alles erin te gooien en er vervolgens scenario’s op los te laten. Hoe noemde jij dat ook al weer laatst, RadaR? Bezigheidstherapie geloof ik. Omdat allang het zicht is verloren op wat nog wel zinning en wat onzinnig is.

  • Ik denk, dat het met dat zelfvertrouwen in Nederland wel meevalt, Leon. Kijk alleen maar hoeveel Nederlanders er vanuit gaan, dat Oranje straks Europees kampioen voetbal wordt. 😀

   Onze gastheer kan ik geruststellen: ik kijk en luister nooit naar al die cijferpoepers. Sinds bekend werd, dat bijv. het CPB het nooit bij het rechte eind heeft gehad met haar stroom aan “verkenningen” én ik weet, dat Johan Derksen steeds 70% van zijn totovoorspellingen fout heeft laat ik al dat geneuzel aan me voorbij gaan.

 4. Dat is niet tegendovemansoren gezegd, hoor. De politieke barometer heeft afgedaan, vanaf nu geldt alleen nog de PV-index. En die staat momenteel dik onder de 50. 🙂

 5. Verbaast me niet, dat het fenomeen jou ook inmiddels is opgevallen. Je zou haast denken, dat lui als Pechtold intussen ook het bestaan van RA’s hebben ontdekt. Tja, dat gedram over die rente.
  Natuurlijk is er maar één werkelijke oplossing voor dat probleem: de schuld terugdringen zal veel meer impact hebben dan welke andere maatregel dan ook. Maar ja, Europa vindt dat, ondanks andere geluiden die naar buiten toe te horen zijn, niet echt leuk. Want hoe moet Nederland anders blijven bijdragen aan die steeds groter wordende ESM-pot? O, wacht even ,ik weet het ineens: door de burger verder af te knijpen natuurlijk. Dom van me! 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s