DE GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH

Joop en zijn waterige opvolger

De heren Onno Ruding en Marcel van Dam worden algemeen gezien als 2 mastodonten in de wereld van de politiek. Dat is echter niet geheel juist waar het de eerste betreft. Ruding heeft vanuit zijn betrokkenheid bij de Citibank als inmiddels ex-bankier veel meer macht weten te verwerven dan hij als politicus uit de Lubbers-generatie ooit had.
Ruding wordt ook aan het grote publiek graag gepresenteerd als Meester-Bezuiniger. Onder Lubbers was hij de snoeiharde sloper, die graag als groot voorbeeld wordt gebruikt door rechts Nederland.
Marcel van Dam is anno 21e eeuw nog zo links, dat hij de partij waar hij groot werd, de PvdA, in het vorig decennium inruilde voor de SP. Om zijn signatuur nog maar eens duidelijk te onderstrepen.

 Beide heren waren elkaars opponenten in wat Wauw en Pitteman graag een debat wensen te noemen. Na er daarvan ettelijke in dat programma te hebben bekeken bekruipt mij bij voortduring dezelfde conclusie. Dat er van een debat nauwelijks sprake is, omdat er vrijwel altijd veel te weinig tijd voor beschikbaar is en de presentatoren meer als voortdurende stoorzender fungeren dan als werkelijke aansturing van zo’n debat.
Zo is het eerder regel dan uitzondering dat wanneer echt belangwekkende dingen aan de orde komen of Wauw of Pitteman het gesprek pijlsnel een andere richting opsturen. Wat in 2 gevallen ook gisteren gebeurde.
Ruding, uitgenodigd als snoeispecialist bij uitstek en uitvoerig geprezen om de “geweldige resultaten”, werd door van Dam van zijn voetstuk geblazen. Van Dam bracht fijntjes naar voren, dat de werkelijke resultaten van het knalharde sloopwerk van Ruding feitelijk maar heel magertjes waren. Zo werd in 6 jaar Sloopbedrijf Ruding het begrotingstekort slechts van 8% teruggedrongen naar 5%. En liep de staatsschuld op van 46% BNP naar 78% BNP.
“Heren het is inmiddels 2012” zo lalde Wauw en weg was deze correctie op de politieke geschiedschrijving.
Ruding van zijn kant bracht de grootste leugen waar Nederland in de jaren 80 en zelfs tot op de dag van vandaag mee op het verkeerde been werd gezet naar voren, in de verwachting dat die leugen nog steeds zijn kracht zou hebben behouden. Het was allemaal de schuld van dat kabinet Den Uijl uit de jaren 70. Dat had voor Sinterklaas gespeeld en Nederland daarmee aan de rand van de afgrond gebracht. Van Dam corrigeerde ook hier weer door er op te wijzen, dat Den Uijl erin was geslaagd niet alleen

Broekemans Bolknak

het begrotingstekort binnen de afgesproken grenzen te houden, maar ook de staatsschuld fors had weten te verlagen. Dezelfde opgave waar rechts van nu dus voor staat.
De noodzaak tot draconisch bezuinigen, de sloopactie waar Ruding zijn twijfelachtige roem aan ontleent, was te herleiden tot het “narrenkabinet” van Agt/Wiegel, die er een bourgondisch potje van hadden gemaakt.
“Heren het is inmiddels 2012” zo lispelde Pitteman en weg was deze 2e correctie op de politieke geschiedschrijving.
Van Jeroen Wauw weten we inmiddels, dat zijn intelligentie omgekeerd evenredig is aan de intensiteit waarmee hij zijn lul achterna loopt. Van Paul Pitteman staat inmiddels wel vast, dat elke scherpte uit hem verdwenen is en sereniteit en af en toe wat lispelen nu zijn rol is op de Nederlandse TV.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat beide heren totaal niet onderkenden welk belang die rechtzetting van een stukje Nederlandse politieke historie anno 2012 werkelijk heeft.
Opnieuw zit er een “narrenkabinet” van vrijwel dezelfde rechtse signatuur als destijds van Agt/Wiegel. Dat “narrenkabinet” gebruikt de botte bijl wel zo onverstandig, dat de komende bezuinigingen zullen gaan leiden tot:
– onvoldoende reductie van het begrotingstekort;
– verdere groei van de staatsschuld [dankzij Europa en haar ESM];
– kaalslag in Nederland.
M.a.w de geschiedenis gaat zich herhalen. En als dat beeld zich verder doortrekt betekent dit, dat als dit “narrenkabinet” haar “dodenrit” zal hebben beëindigd er, net als beginjaren 80, een kabinet moet komen wat de sloophamer hooghartig van zich werpt en de sloopkogel als instrument nodig zal hebben.
De geschiedenis herhaalt zich. En die geschiedenis beschouwend is het natuurlijk een lacher van de eerste orde, dat Nederland en de Nederlandse kiezer ooit het etiket progressief werd opgeplakt. Want conservatief is “the true nature of the beast”. Conservatief is “the only way to complete and utter decay”.

Advertenties

11 thoughts on “DE GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH

 1. Wiegel en Den Uyl …. die hadden eigenlijk het soort relatie wat je kunt vergelijken met die van Wilders met Cohen. De eerste sarde en loog dat het een lieve lust was, de ander werd geprobeerd in de verdediging te drijven, maar beschikte over een huid die dik genoeg was.
  Eigenlijk is het goed beschouwd vrij smerig, dat die Ruding zoveel jaar na de dood van Den Uyl hem nog steeds via die leugen probeert te beschadigen. Zegt alles over het soort man dat hij is.

  • Wiegel was al vrij jong de clown, die hij altijd is gebleven. Het had alles met de tijdgeest te maken [na de “progressieve” jaren 70 zakte Nederland weer weg in het kleinburgerlijke conservatisme] dat mensen als Wiegel en Van Agt zo groot konden worden als ze werden. Bekijk ze nu en je ziet 2 heel merkwaardige mannen, die niet meer van deze tijd zijn en waarvan je achteraf je afvraagt wat hun aantrekkingskracht kan zijn geweest. Voor Wiegel geldt wel, dat heel Nederland bereid was met hem mee te lijden bij het verlies van zijn vrouw Pien. Soms denk ik, dat Wiegel meer daar zijn onverwoestbare reputatie aan te danken heeft dan aan zijn politieke prestaties.

 2. Ik heb me even in de geschiedenis moeten verdiepen, want we praten wel over “mastodonten”, die mij als destijds jongetje niet echt interesseerden. Ik was toen meer in mijn Bassie & Adriaan-periode. 🙂
  Natuurlijk, de grote Den Uyl.. wie kent hem niet? Maar Ruding? En van Dam heb ik meer op het netvlies staan als de veteraan-debater in Het Lagerhuis dan als spraakmakend politicus.
  Dat er over en weer met modder wordt gegooid, waarheden worden verdraaid … what’s new? Onderdeel van het politieke bedrijf. Wie met de meeste vakkundigheid de kiezer weet voor te liegen wint. Zo is het al heel lang, zo zal het nog heel lang blijven. Wat het weer heel verklaarbaar maakt, waarom de politieke geschiedenis zichzelf tot vervelens toe blijft herhalen. En meteen ook een correcte verklaring is voor het feit, dat de interesse van de burger in de politiek bijna tot het nulpunt is gedaald. En pas weer een beetje opveert als er een afwijkende figuur opduikt. Ook dat gebeurt trouwens met een zekere regelmaat opnieuw, dus ook daar is dat herhalingseffect aanwezig.

  • Zo is het, Jurgen, what’s new? Een ieder gelooft [in] wat hij wil geloven en dan maakt het hoegenaamd niet uit of er enig waarheidsgehalte aan de orde is.
   Geloven dwingt meestal niet tot nadenken. Geloven maakt het mogelijk dat je je leven lang in een soort zalige toestand kan blijven verkeren. “Hij” of “zij” zegt dat het zo is en dat is genoeg. De meest prangende vraag daarna is “Hoe laat begint Studio Sport”.

  • Hij lengde het begrip socialisme met zoveel water aan, dat uiteindelijk in de 90-ties zijn ideologische veren afvielen. Als Joop dat destijds had geweten …..

  • Nou, dan zijn het ook geen “echte veren” geweest, want Moeder Natuur heeft ervoor gezorgd, dat die waterafstotend zijn. Zoals Broekemans Bolknak 100% afstotelijk mag worden genoemd. 🙂

 3. Wat een “prachtige” plaatjes heb je gekozen. Babyface Kok, toen hij nog de vakbondsjongen pretendeerde uit te hangen en de halve zool Wiegel, waarvan je als je hem zo ziet afgebeeld kunt afvragen hoe het mogelijk is, dat Nederland hem ooit idealiseerde.

 4. Wat mij vooral opviel was het verschil in fysieke uitstraling tussen de 2 oude heren. Van Dam, open, rechtop. Ruding, beetje in elkaar gedoken, vanonder de wenkbrauwen beetje gluiperig-hautain. Ik zou mijn geld aan Marcel toevertrouwen, Ruding zou ik van de deur sturen.

 5. Het leven zit vol met vicieuze cirkels, RadaR. Sommigen zijn heel prettig om her te beleven, anderen [helaas de meesten] zijn dat niet. Ik ben er inmiddels van overtuigd, dat een meerderheid in Nederland snakt naar het einde van het neo-liberale tijdperk. Omdat daarmee ook die grote groep mensen, die er onderdeel van uitmaken, van het toneel verdwijnen dan wel op een zijspoor zullen worden gezet. Maar eerlijk gezegd ben ik bang, dat wat en wie er voor in de plaats zullen komen ook zullen vervallen in dezelfde fouten van weleer. Omdat men blijkbaar simpelweg niet anders kan dan maar in die vicieuze cirkel ronddwalen.
  De samenleving, inclusief de politiek, zoals wij die kennen lijkt op zijn laatste benen te lopen. Bewijs daarvan is toch het wanhopige streven van de politieke leiders in Europa om de situatie terug te brengen naar die van voor de crises. Men houdt ons voor, dat we niet terug maar vooruit moeten kijken, terwijl men zelf als idioten bezig is het verleden te proberen te laten herleven.

 6. De politiek schept graag haar eigen versie van de geschiedenis. Dat doet men al door de eeuwen heen. En als een truc in 1980 lukte, zo is de redenatie, waarom zou die in 2012 niet werken? Rechts molt, sloopt en graaft kloven waar de Grand Canyon niets bij is. En de kiezer maakt tripjes naar die kloven en bewondert ze telkens weer zo, dat hij er elke keer meer van wil.
  Er zal wel weer een periode komen, waarin mensen van andere politieke gezindte de kans zullen krijgen om met het dichten van die kloven aan te vangen. Maar het is de kiezer zelf, die hen ervan weerhoudt dat werk ook af te maken.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s