VOLKSVERLAKKERIJ

Zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen. Het stond ooit in fraai gekrulde letters op zo’n Delfts Blauw tegeltje. Neem je het letterlijk dan klopt er de ballen van natuurlijk. Maar wel overeind blijft staan dat vlijt én zuinigheid in een niet al te ver verleden als goede eigenschappen werden aangemerkt.
De overheid moedigde het ook aan, mijnheer pastoor deed dat eveneens.
Dat waren nog eens tijden! Waarin politiek en kerk de handen ineen sloegen om de eenvoudige, doch goedwillende burger met raad en daad bij te staan.
Dat noemde men paternalisme en de burger beschouwde dat als volstrekt normaal, steunde en leunde daar zelfs op.
Vervlogen tijden, die nooit meer terugkomen en dat is in veel opzichten maar goed ook. Het tegeltje ligt allang op zolder of misschien zelfs wel aan gruzelementen en is vervangen door “psalmtitels” als Think different.
Zuinigheid heeft men ons proberen af te leren in de afgelopen 10 – 15 jaar en een tijd lang leek het er heel sterk op, dat die missie 100% geslaagd was.
Net als de overheid [inmiddels een schuld van 80% van haar [ons] bezit en nog altijd dagelijks stijgend] en banken [1000% of zelfs meer schuld dan men aan kapitaal bezit] hebben we ons in de genoemde periode enthousiast geworpen op de opdracht om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk schuld te maken. Going with the flow is de uitdrukking die daarvoor werd gevonden.
Zuinigheid wordt door onze overheid en haar dienaars anno 2012 zelfs een slechte eigenschap genoemd. Want anders kun je de woorden van Coen Teulings [CPB] niet uitleggen. Teulings verwijt u en mij, dat wij met onze plots de kop weer opstekende “zuinigheid” de veroorzakers zijn van de zich verder verdiepende recessie, waar Nederland in is komen te verkeren. Diezelfde Teulings roept ons nota bene op om het geld weer te laten rollen, zelfs geld wat we niet hebben.
Terwijl, als ik mezelf even als spiegel mag gebruiken, die zuinigheid feitelijk niets anders is dan ervoor kiezen om niet langer meer uit te geven dan er binnen komt. En het “toeval” wil, dat wat er binnen komt eerder minder wordt dan meer. Dus is er simpelweg ook meer zuinigheid nodig, dat is nu eenmaal een wetmatigheid, waar je niet onderuit komt.
Teulings heeft er blijkbaar moeite mee, dat de burger het gedrag van haar overheid niet langer klakkeloos kopieert.
Nu zult u zeggen “dat klopt niet, goede man”. Want Rutte c.s. zijn immers bezig een eerste bezuinigingsronde van 16 miljard een vervolg te geven via een 2e ronde, die ook best in de buurt van weer 16 miljard zou kunnen komen.
Dat is ook mij niet ontgaan. Maar er is een niet weg te vlakken verschil tussen de overheid en ons burgers aan de orde. Wij bezuinigen door letterlijk minder uit te geven. De LED-TV van 1 meter bij 1 meter wordt [nog] niet vervangen door zijn opvolger van 1,5 bij 1,5 meter. Zelfs niet met het EK Voetbal op komst. De “ouwe” bak blijft gewoon aan de muur hangen.
De overheid “bezuinigt” op een compleet andere manier. Die haalt miljarden weg bij de burger via het genadeloos schrappen van bossen voorzieningen om ze vervolgens klaar te leggen, keurig op stapeltjes van 1 miljard euro, opdat ze straks kunnen worden opgehaald door een per 1 juli a.s. operationele nieuwe Europese bank.
De overheid bezuinigt niet, ze schuift slechts met bestedingen van enorme sommen geld. En dat schuiven is van ons af en naar als bodemloze putten te karakteriseren Europese projecten toe.
Kortom, die heer Teulings kletst uit zijn nek en zijn verzoek aan ons om het geld weer te laten rollen is op zijn minst oneerbaar. Volksverlakkerij kun je het ook noemen. Ik vraag me af hoe een pensioentrekker, die net te horen heeft gekregen dat er een niet onaanzienlijk deel van zijn pensioen zal worden afgehapt, op zo’n verzoek van die Teulings zal hebben gereageerd.
Teulings weet dondersgoed, dat de enige veroorzaker van de recessie in Nederland niemand anders dan de overheid zelf is.
Ik heb het al eens eerder voorzichtig geopperd en durf het nu met meer kracht te doen. Als meer uitbundige bestedingen door de burger dé oplossing zijn voor de recessie en in het verlengde daarvan de zo broodnodige economische groei waarom verstrekt de ECB niet aan iedere burger een kortlopende lening van bijv 5000 euro tegen 0%? U weet wel, zoals regelmatig aan de europese banken wordt gedaan; alleen gaat het dan om iets meer dan de ca. 50 miljard, die wij Nederlanders zouden krijgen.
Wij beloven dan met de hand op ons hart, dat we onmiddelijk richting de mall’s zullen gaan en die 5000 euro stuk te gaan slaan. En wat wij beloven daar kan op worden gerekend; wij zijn niet als de banken.
Denkt u daar eens over na, Teulings. En weet u wat? Ga maar alvast uitrekenen wat een koopimpuls t.w.v. 50 miljard voor effect heeft op ons “groeiplaatje”. En denk erom, geen blunders deze keer.

Advertenties

18 thoughts on “VOLKSVERLAKKERIJ

 1. “De overheid bezuinigt niet, ze schuift slechts met bestedingen van enorme sommen geld. ” Er is een tweede manier waarop de overheid niet bezuinigd: je zorgt gewoon dat de uitgaven hetzelfde blijven, of zelfs gewoon blijven stijgen, maar laat iemand anders (i.h.a. dus de burger) de rekening rechtstreeks oppikken ipv die eerst via de belastingdienst te verhalen.

  • De politiek is ook de enige levensvorm, die voor bezuinigen een definitie hanteert die luidt “MINDER MEER”. En het eerste woord geldt ook nog eens alleen voor ons, het 2e voor de politiek zelf en haar close friends.

 2. Ik heb net een tegeltje op de kop getikt voor een zacht prijsje [klein beetje beschadigd, maar dat vond ik wel passen bij het onderwerp, dat het behandelt]. 🙂 Het zegt:
  “Mannen zijn als drijfzand; je denkt erop te kunnen bouwen, totdat je merkt dat je tot je kruin bent weggezakt”.

 3. ik heb even moeten terugzoeken waar en wanneer heer Teulings ons heeft toegesproken. Maar ik vond het en constateerde daarbij ook, dat het Teulings-verhaal ook bij ons Catshuis-trio tot de nodige zorgrimpeltjes heeft geleid. Tja, mensen langs de ene kant een poot afzagen en ze vervolgens vragen zo hard mogelijk te gaan rennen richting koopcentra, een beetje krom is dat wel. Het lijkt er op, dat ook heer Teulings de draad langzamerhand kwijt is. Omdat al zijn scenariootjes tot zwaailichten en red alerts leiden, waarvoor hij geen panklaar verhaal op de kast heeft liggen. En improviseren is bij zo’n cijferneuker nooit de sterkste kant. Dus komt hij met dergelijke waanzinnige “adviezen” aan vaderland en vooral volk.

 4. De overheid bezuinigt niet, ze schuift slechts met bestedingen van enorme sommen geld. En dat schuiven is van ons af en naar als bodemloze putten te karakteriseren Europese projecten toe.

  Meer helder zou ik het niet kunnen formuleren.
  Goed stuk, RadaR! Ennuh …. 2500 euro renteloos is ook goed hoor. 🙂

 5. Je kunt het natuurlijk afdoen als “een dolletje” van RadaR, dat voorstel om de ECB ons 5.000 euro [meer kan ook, want bij de ECB is the sky the limit, zoals de nieuwe europese bank c.q het ESM binnenkort luid en duidelijk zal aantonen] renteloos te lenen.
  Maar als je er even langer en vooral dieper over nadenkt is het bijna een briljant voorstel. Ik zal even toelichten waarom ik dat vind.
  Ten eerste wordt het probleem van de economische krimp er mee opgelost.
  Waarmee ook de staatsschuld ineens een zonniger aanblik krijgt.
  Ten tweede komt er eindelijk eens nieuw geld terecht waar het in feite ook thuishoort: bij mensen i.p.v. in een systeem wat ten dode opgeschreven is wegens een terminaal gat in de “hand”.
  Ten derde lost het Rutte’s tekort [voor de goede orde, ik bedoel het begrotingstekort, niet eén van de vele anderen die de man heeft, dat zijn tekortkomingen] in eén klap op en kan de Catshuis-sessie onmiddellijk worden afgebroken.
  En met een jaartje hard werken in een ineens weer opgebloeide economische situatie betalen we die 5.000 renteloze eurootjes simpel terug.
  Wie vreest dat zo’n renteloze lening met nieuw geld de inflatie zal opjagen kan ook worden gerustgesteld. De enorme bedragen [>1000 miljard] die de ECB via de geldpersen naar de banken liet vloeien hebben volgens de rekenaars ook nauwelijks tot een sterke stijging van de inflatie geleid.
  Want inflatie bereken je nu eenmaal zoals het het beste uitkomt voor het verhaal wat je wilt brengen. Voor de één gebruik je mandje A, voor de ander mandje B, voor de volgende mandje C etc. Teulings weet daar alles van.

  • Ik was al om, maar op basis van de argumentatie van Paul bevestig ik het graag nog een keer: DOEN!!! Kom maar op met die 5 mille rentevrij. D
   San zit al te zoeken naar spectaculaire aanbiedingen.

  • Ik ken maar één mandje: dat van de supermarkt. En ik constateer al sinds 2001, dat hoewel wat ik er in stop qua gewicht weinig verschilt, de kassabon aan het eind van de tocht me steeds zwaarder op de maag komt te liggen.

  • Je eigen mandje is ook het enige mandje wat je kunt vertrouwen, RadaR. De CBS-mandjes zijn mij te [verkeerd] gekleurd.
   Overigens redelijk onbeschoft van die Teulings. Waar haalt-ie de euvele moed vandaan om mensen met minder geld te vragen meer te gaan uitgeven.
   Schuld is, zoals je zelf al ettelijke malen betoogde, inderdaad het levenssap van de huidige wereld.

 6. Je hebt er wel weer de meest passende tegeltjes bij gevonden, als geboren vrouwenhater 😛
  Ik moet eerlijk bekennen, dat ik heer Teulings niet gehoord heb. En constateer met plezier, dat ik daar dus niets aan gemist heb.

 7. Men [en dus ook Teulings] weet het gewoon niet meer. Ze zijn volkomen van God los. En de minachting voor de burger, die uit dat idiote verzoek van de man spreekt is ronduit stuitend. Die man denkt echt “die domme zak van een burger stinkt er gegarandeerd weer in”.
  Bestaat er ook een gevangenisstraf op liegen, bedriegen en manipuleren?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s