NET EFFE GELIJKER

Het blijft toch maar een opvallend merkwaardig [en ook onrechtvaardig en dus pertinent af te wijzen] verschijnsel. Een “pief” wordt omdat er of disfunctioneren óf zelfs een strafbaar feit is geconstateerd de laan uitgestuurd en krijgt een flinke zak duiten mee. Laten we het maar een bonus op slecht gedrag noemen. De “pief” zelf en zijn werkgever spreken meestal van het vullen van een “pensioengat”.
Vrijwel altijd wordt dat feit lang [soms jaren later] nadat het zich voordeed bekend en ontstaat er commotie, die objectief gezien volledig op zijn plaats is. Maar ook al vrijwel altijd is het zo, dat in reactie op de ontstane commotie van de zijde van overheid en politiek, na eerst gemummeld te hebben dat er sprake is van een onredelijk hoge en onwenselijke vertrekpremie, met een voortreffelijk gespeelde spijt wordt gemeld, dat er geen juridische mogelijkheden aanwezig zijn om zo’n royale vertrekpremie niet uit te keren of wanneer uitbetaling al is gevolgd de vertrekpremie terug te vorderen.
Pieter Kalbfleisch werd in 2003 ontheven uit zijn functie als voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Kalbfleish wordt verdacht van het plegen van meineed in de roemruchte Chipsol-zaak. Het OM stelt vervolging in, in de loop van april komt de zaak voor de rechter.
Bij zijn gedwongen vertrek kreeg Kalbfleish 350.000 euro mee.
Nu kent de Nederlandse strafwetgeving al enige jaren de “Pluk ze”-wetgeving. Bedoeld om criminelen en daaraan gelijk te stellen anderen, wanneer zij geld hebben verdiend aan het uitoefenen van hun criminele bezigheden, dat geld simpel af te nemen.
Kalbfleish moest vertrekken bij de NMA en verkreeg zijn 350.000 euro vertrekpremie als direct gevolg van zijn meineed. Dus, hoewel de man al letterlijk zo kaal als een kikker is, lijkt het me simpel. Plukken die man!
Een kat-in-het-bakkie geval zoals bijvoorbeeld de bouwvakker, die na gedwongen werkloos te zijn geworden naast zijn WW-uitkering nog wat bijklust. Want dat soort gevallen hoor je vrijwel nooit van dat er geen juridische mogelijheden aanwezig zijn tot terugvordering.
Ik meen ooit ergens gelezen te hebben, dat iedere Nederlander voor de wet gelijk is. Of is Kalbfleish weer zo’n volgevreten old-boys-network geval, wat net even gelijker is dan zo’n bijklussende bouwvakker?

Advertenties

20 thoughts on “NET EFFE GELIJKER

 1. Naar mijn weten is het zo, dat als je als medewerker bij een bedrijf de pech hebt om als verdachte in een strafrechtelijk proces verzeild te raken dat een grond voor ontslag is. En dan bedoel ik geen ontslag met een zak geld mee.
  Natuurlijk zijn de heren in de top anno nu wel zo slim om voordat ze een contract bij een onderneming tekenen enkele “financiele” clausules te bedingen. Zoals bijvoorbeeld de vertrekpremie, ongeacht de reden van vertrek.
  In het geval van de NMA, wat toch een semi-overheid of zoals dat nu heet een publieke organisatie is, zouden echter de clausules waar ik over sprak niet voor mogen komen. Gegadigden voor een dergelijke functie die dergelijke clausules eisen laten feitelijk blijken dat de financiele kant van hun baan wel heel erg belangrijk voor hen is. Er waren ooit tijden dat dergelijk gedrag juist leidde tot afwijzing. In deze eeuw is het gewoon geworden, dat voor “Jan de Arbeider” geldt graag of niet tegen minimaal loon. Ik zie niet in dat zulks niet ook voor omhooggevallen meineedplegers als Kalbfleish [alleen de naam van die man is al een gotspe] zou kunnen gelden.

  • Je kent het verhaaltje toch wel, Leon? Als we die gieren niet geven wat ze willen gaan ze er vandoor. En dan krijgt de overheid c.s. nooit meer goede klasbakken binnen.

  • Natuurlijk, P. Maar zoals de situatie nu is, waarin het grote bedrijfsleven het onderwijs sponsort [en daarmee langzaam aan het overnemen is] om zodoende de lekkere hapjes eruit te kunnen plukken, kan ook de overheid opereren. Want die overheid “sponsort” al eeuwen het onderwijs. Kwestie van goede en vooral sluitende leer-werk-contracten afsluiten. Met daarin een goed, maar zeker niet smerig hoog salaris.

 2. Hoewel op het 1e gezicht deze zaak met deze zak P. K. overduidelijk lijkt te zijn is wellicht enige nuance hier op zijn plaats.
  Misschien kwam dit bedrag hem nu eenmaal rechtens toe en had het wellicht veel meer gekost had de N.M.A. niet betaald.
  Idem voor een weigering van P. K. om dit schone bedrag te ontvangen wellicht had hem dit wel een forse boete opgeleverd.
  Mischien heeft P. K. dit bedrag gelijk geschonken aan een sociale/maatschappelijke instantie t.b.v. hulp aan de armen en onbesuisden van deze samenleving, of wellicht gewoon aan het rode kruis gedoneerd??
  Helaas is er wel iets in mij wat zegt dat P.K. gewoon de volgende graaier is in een schier onafzienbare rij wilde ik deze zaak over die zak toch even nuanceren.
  O ja dat sprookje van dat iedere nederlander gelijk is voor de wet heb ik ook jarenlang op mijn nachtkastje gehad inmiddels is dat boek wel uitgelezen!!
  Gelukkig weet de goede lezer het (milde) sarcasme waarmee je deze zin heb opgeschreven wel in de juiste context te plaatsen.

  PS. Radar, wat blijft die Earring toch een fabelachtige band!!

  • Welkom terug, Willem etc. Het is me gelukt lang weg te duiken, maar uiteindelijk …. 🙂
   Jouw nuancering [met knipoog] mag uiteraard; van mijn kant heb ik om een of andere reden er weinig vertrouwen in dat Kalbfleish de hem toegedichte goede eigenschappen zou bezitten.

   Je slotopmerking kan alleen maar met een volmondig ja worden beantwoord. Het wordt “till death do us part” met die gasten.En misschien nog wel “beyond”.

 3. M.i. bereikt dit soort nieuws slechts een beperkte groep in de samenleving. M.a.w. in bladen als Story en Privé kom je dit soort nieuwsfeiten niet tegen.
  Dat is o.m. een reden waarom ik dit soort zaken via logs blijf publiceren, zodat de passant er iets van zou kunnen meepikken. Maar ik maak me geen illussie: ook in logland regeren nog altijd de mensen, die licht, plat, 1-dimensionaal “nieuws” brengen. Omdat het zo lekker makkelijk schrijft en leest en er nauwelijks over hoeft te worden nagedacht,
  Dus Arno, of er een bouwvakker zou zijn die in het geval Kalbfleish aanleiding ziet om eens iets anders te “shovellen” dan de straatgreppel die zijn baas hem wijst ……. ik heb er een hard hoofd in.

 4. Inderdaad, Optimist, gevallen als Kalbfleish behoren tot de orde van de dag inmiddels. Het enige wat ze veroorzaken is een opeenstapeling van brandend maagzuur bij de simpelezielen van deze samenleving. Misschien met uitzondering van die bouwvakker, die net voor “bijklussen” is gepakt. Wellicht dat die man de behoefte voelt om met een voorheftruck de pui bij een willekeurige betrokkene eruit te rijden. Maar ja, ook dan draait hij zelf voor de schade op. 🙂

 5. Heer Kalbfleish is er één uit een inmiddels heel lange rij. Voor mij is het een vraag of dit geval wel enige publieke aandacht zal krijgen. Kijk naar Vestia/Staal; vorige week nog “hot”, nu zo koud als poolijs. Zij het dat er wel door allerlei huurdersgroepen acties in gang zijn gezet, maar dat vinden de media allang niet meer interessant.

 6. De kwestie Kalbfleish lijkt me bij uitstek geschikt om uit te monden in een schikking. Dus zitten zal er voor die man wel niet van komen. Los van het feit of ons manke OM in staat zal zijn dubbele meineed te bewijzen.

 7. Dit soort gevallen, misschien in wat minder omvang wat het geld betreft, bestaan natuurlijk al decennia zo niet langer. Vroeger werden ze probleemloos verborgen gehouden, onder het tapijt geschoven, in de doofpot gestopt. Een van de weinige voordelen van de moderne info-era is, dat bijna alles ooit wel eens in de openbaarheid komt. En daarmee wordt knoeiwerk, handjeklap, geritsel etc. steeds meer zichtbaar. Het zou mooi zijn wanneer die betere zichtbaarheid ook zou resulteren in een betere, meer rechtvaardige en correcte aanpak.
  Om het maat plat te zeggen: wie gaat er niet voor 3,5 ton desnoods een paar maandjes zitten? Kalbfleish lijkt me qua leeftijd al aan het eind van zijn carriere te zitten, dus daar geldt weinig zorg meer.

 8. Ja hallo … kom op Jurgen, blijft het bij die simpele constatering? Het bestaat en daarom gebeurt het? Wordt het inmiddels niet eens tijd dat er een keer wat tegen ondernomen wordt? Ik kan me RadaR’s walging heel goed voorstellen.

  • Sjaantje toch …. zo simpel bedoel ik het niet hoor. Ik wijs er slechts op, dat veel zaken via soms wat omwegen altijd weer uitkomen op hetzelfde punt: zij die de macht daartoe hebben weten te verwerven gebruiken die macht ook en dan vooral voor het eigen voordeel. Kalbfleish lijkt me een “pief” die nog wel meer stoelen zal bezetten her en der in het private of publieke leven. En dan wordt het simpel een kwestie van “pulling strings”. En daar zijn dergelijke lui meester in. Wij, simpele zielen, zouden als we collectief zouden willen aan een metersdikke kabel kunnen trekken, waarmee we dat hele old boys network in een keer omver zouden laten lazeren. Maar er is één probleem: we doen het niet!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s