BROODDRONKEN

Complete staat van brooddronkenheid, zo zou je kunnen omschrijven wat er met de Europese kopstukken aan de hand moet zijn. Na eerst zichzelf te hebben wijs gemaakt, dat het probleem-Griekenland is opgelost [nog dit jaar zal blijken dat daar geenszins sprake van is] acht men het moment rijp om nu ons burgers weer het een en ander wijs te gaan maken.
“Dweil” van Rompuy, met een nieuw contract op zak voor nog eens 2,5 jaar meedoen in het poppenspel “Het Europese Witte Huis”, laat ons weten, dat het dieptepunt van de crisis inmiddels voorbij is. Leuk weetje voor ons Nederlanders, die zitten te wachten op een volgende castreerbeurt van 18 miljard, waar in het “Nederlandse Witte Huis” de voorbereidingen voor worden getroffen.
En de brooddronkenheid begint op ladderzat te lijken als je leest, dat Europa een denktank wil vormen om ons zieltogende continent van een echte EUROPESE GRONDWET te gaan voorzien.
Ongetwijfeld komt dit [over]moedige initiatief voort uit de wetenschap, dat de burger na het Noodfonds inmiddels ook het Europees Stabilisatie Mechanisme [ESM] zonder al teveel protest lijkt te pikken. Tenminste, de meeste parlementen, w.o. naar alle waarschijnlijkheid ook het Nederlandse, pikken het en de parlementen zijn immers de vertegenwoordigers van de burgers?
Omdat men in de top van Europa weet, dat goedkeuring van dat ESM een forse stap in de richting van de VS van Europa betekent en daarmee vrijwel zeker een Europese Grondwet wordt afgedwongen, durft men het probleemloos aan die “hete aardappel” opnieuw aan de orde te stellen. Daarmee achteloos en tegelijk arrogant voorbijgaand aan het feit, dat het draagvlak ervoor bij de europese burger na meer dan 4 jaar ellende zelfs geringer is dan destijds in 2006.
Het is dan ook met argusogen, dat ik de ontwikkeling van de verkiezingsstrijd in Frankrijk volg. Tot en met mei doe ik elke dag een schietgebedje, dat Francois Hollande die strijd zal gaan winnen. Want ik heb het sterke gevoel, dat Hollande, anders dan de Franse slipjesdrager van Merkel van nu, in staat zal zijn de brooddronken Eurofielen stevig te ontnuchteren.
Want voor mij is het dieptepunt van de crisis pas echt voorbij als het streven naar die VS van Europa voorgoed tot het verleden zal behoren.

Advertenties

15 thoughts on “BROODDRONKEN

 1. Dat ESM is toch nog niet door ons parlement heen geweest? Of vergis ik me? Ik heb begrepen, dat de petitie tegen dat ESM een succes is geweest kijkend naar het aantal malen dat die werd ondertekend.

 2. Ik proef een belangrijke misvatting uit eerdere reacties. Want wie denkt, dat het toekomstige produkt van die denktank in de vorm van een “echte Europese Grondwet” via een referendum aan de burger zal worden voorgelegd maakt denk ik een inschattingsfout.
  Leon’s mening onderschrijf ik wel. De Europese politici hebben met de crisis als reden inmiddels zoveel vrij spel weten te krijgen, dat het simpel een kwestie van besluiten door de politieke leiders zal worden. Uiteraard gehoord hebbende de nationale parlementen, maar ook die weten hun plaats en hun rol.
  Uit Duitsland kwam nog als verklaring dat zo’n EU Grondwet nodig is om de burgers de kans te bieden zelf hun “Europese president” te kiezen. Wie van ons zit daar op te wachten?

  • Ondanks alles moet je de heren nageven, dat ze het slim spelen. De crisis gebruiken om Europa “open te breken” en democratie voorlopig even op een zijspoor te zetten, het zou 10-20 jaar geleden compleet ondenkbaar zijn geweest, dat zulks zonder grootschalig verzet van de kant van de burger mogelijk zou zijn geweest. Maar door de inkomens- en daarmee bestaanszekerheid bij veel burgers in gevaar te brengen heeft men de angst [en in sommige gevallen ook apathie] er goed in weten te krijgen.
   Al meegekregen, dat de afgedwongen bezuinigingen in Italië er inmiddels toe hebben geleid dat ook dat land in een recessie is beland? Nederland staat niet meer alleen in Europa 😦

  • Gezien de opstelling van de meerderheid van de politieke partijen denk ik, dat als de vraag om een referendum t.z.t. aan de orde zou komen men zal beslissen dat dit niet noodzakelijk zal zijn.
   Waarmee weer een deur in het slot valt.

 3. Mag ik één tekstuele aanpassing vragen/voorstellen? “Franse slipjesdrager van Merkel” kan beter “Franse Unterhosenträger von Angela” worden. Want Merkel en slipje …..neen, dat zijn 2 dingen die ik niet met elkaar in overeenstemming kan brengen. 🙂

 4. Waarom zou je twijfelen aan de plan, Jeanette? Ga voor jezelf maar eens na wat de heren en dames de afgelopen 3 jaar allemaal voor elkaar hebben gekregen zonder op enig moment naar een referendum te moeten gaan? Er is in Europa geen parlement wat dwarsligt [RadaR zou zeggen “geen parlement wat naar zijn volk luistert”]. En die enkelen, die het wel zouden willen [Ierland bijv.] worden of afgekocht met een financieel douceurtje van 9 nullen of wordt te verstaan gegeven, dat ze mee moeten doen omdat anders de al lopende steun [Griekenland, maar ook Oost-europeselanden] wordt afgeknepen.
  De dames en heren zijn er heilig van overtuigd, dat ze alle troeven in handen hebben. Want waarom zouden ze anders met opnieuw die E.G op de proppen komen, denk je?

 5. Heeft van Rompuy ook aan Rutte verteld dat we over het “dieptepunt” heen zijn??? En wat denkt Blondie daarvan???
  Altijd maar die vragen, voortdurend maar die onzekerheid: zullen ze het begrijpen?

  • Trouwens: leuke uitslagen vandaag. Ajax doet gewoon weer mee [zolang het duurt natuurlijk :P]. En zelfs RadaR’s cluppie verraste gisteren. Die zit vast ergens op een terrasje na te genieten.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s