ONZE PRIVÉ CATSHUIS-SESSIE

Een paar dagen eerder deed ik u het [ware] verhaal over de man, die door zijn pensioenfonds A&O Ondernemingspensioenfonds op de hoogte werd gebracht, dat zijn pensioen in 2013, zoals de zaken bij dat pensioenfonds er nu voorstaan, met bijna 18% zou gaan worden gekort. Wilt u het nog even nalezen, dan kan dat hier. Omdat ik diefstal + het tot slachtoffer maken van onschuldigen nu eenmaal niet kan verteren heb ik betrokkene toegezegd waar mogelijk een helpende hand toe te steken. We hebben er niet 3 weken een kamer in het Catshuis voor gereserveerd, maar zijn gisteravond in zo’n gezellig knusse huiskamer bij elkaar gekropen. De stemming was er niet al te best. En gaande het gesprek werd me duidelijk, dat ik het soort real life soap meemaakte, zonder zweren en bulten en andere fysieke zaakjes en zonder dat er sprake was enig teken van wereldvreemdheid of welke vorm van gestoordheid dan ook waar dagelijks vele uren TV mee worden gevuld. Ook hebben we niet oeverloos zitten zwetsen over de kist, waar straks de laatste gang mee wordt gemaakt. Neen, deze real life soap ging over wanhoop en onbegrip. Die ik wel enigszins heb kunnen temperen maar zeker niet heb kunnen wegpraten.
Duidelijk werd wel, dat er meerdere gesprekken nodig zullen zijn het komende anderhalf jaar. Maar één concreet resultaat boekten we wel die avond; ik heb hem een conceptbrief aan de hand kunnen doen, die hij aan alle zakelijke relaties [bank,huisbaas,energieleverancier e.d.] gaat verzenden. Na wat gepuzzel en flink wat koffie kwamen we tot de volgende tekst:

“Zoals u weet gaat het slecht met de pensioenen. De situatie op dit moment is, ondanks allerlei pogingen waarvan het 40 jaar betalen van pensioenpremie wel als de zwaarwegendste kan worden gezien, ronduit zorgwekkend. En er moet terdege rekening mee worden gehouden, dat er op korte termijn geen significante verbetering valt te verwachten.
Het is om die reden, dat ik u moet mededelen, dat bij onveranderde situatie mijn debiteurendekkingsgraad in de loop van 2013 met 18% zal worden verminderd. Wat impliceert, dat u vanaf het moment dat bedoelde situatie optreedt voortaan 82% van uw vorderingen op ondergetekende zult gaan ontvangen.
Ik besef, dat u als mijn crediteur daar de gevolgen van zult ondervinden en die gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Het spijt mij dan ook zeer u niet anders te kunnen berichten.

Voor de volledigheid wijs ik u nog wel op het volgende. Het zal u ongetwijfeld bekend zijn, dat onze overheid niet van zin is mij en personen in gelijke situatie de helpende hand toe te steken. Wat die overheid echter wel met enthousiasme en grote mate van ruimhartigheid doet is allerlei sectoren in het bedrijfsleven steunen [denk aan de banken als meest bekend voorbeeld]. Wellicht dat u langs die weg mogelijkheden zult vinden om uw schade [deels] te compenseren.
Mocht dit pad geen succes hebben dan hebt u nog de mogelijkheid de Europese weg te bewandelen. M.n doel ik op de Europese Centrale Bank, die zoals de europese regels voor schrijven dan wel geen landen en in het verlengde daarvan burgers mogen steunen, maar alle ruimte hebben om dat richting bedrijven [ook hier is het meest pregnante voorbeeld de bankensector] met gulle hand te doen. Deze alternatieve optie reik ik u dan ook graag aan.”

Beiden zijn we zeer benieuwd welke reacties hier op zullen komen. Voelt u zich a.u.b. vrij om, indien u er het nut van inziet en ook tot de categorie met een onthoofde debiteurendekkingsgraad behoort, deze tekst te gebruiken.
Er staat nog geen patent of copyright op, dus het is allemaal gratis.

Advertenties

26 thoughts on “ONZE PRIVÉ CATSHUIS-SESSIE

 1. Pingback: NIEUWS VAN HET PENSIOENAMPUTATIE FRONT | RadaRoligy

 2. Mocht dit pad geen succes hebben dan hebt u nog de mogelijkheid de Europese weg te bewandelen. M.n doel ik op de Europese Centrale Bank, die zoals de europese regels voor schrijven dan wel geen landen en in het verlengde daarvan burgers mogen steunen, maar alle ruimte hebben om dat richting bedrijven [ook hier is het meest pregnante voorbeeld de bankensector] met gulle hand te doen. Deze alternatieve optie reik ik u dan ook graag aan

  In 2 maanden tijd heeft de ECB 1,000 miljard aan de banken geleend. Looptijd 3 jaar en rente 1%. En de banken weigeren desondanks nog steeds dat immense bedrag te gebruiken waarvoor het volgens de “kutsmoes” [sorry] van de ECB voor bedoeld is, nl de economie in Europa stimuleren. Wordt hoog tijd dat je daar weer eens wat over schrijft. 😀

  • Don’t worry, Paul. Er is iets in de maak, waarin ook lezenswaardige info uit de koker van derden zal worden meegenomen. Patience please. 🙂

 3. Voor de volledigheid wijs ik u nog wel op het volgende. Het zal u ongetwijfeld bekend zijn, dat onze overheid niet van zin is mij en personen in gelijke situatie de helpende hand toe te steken.

  Sterker nog: die overheid i.c. het cocktaitrio Rutte, Verhagen en Wilders, gaat straks misschien wel besluiten het preobleem voor deze burger nog groter te maken door de pensioenleeftijd vervroegd te verhogen.
  De pensioenfondsen én de banken moeten zich welhaast 3 slagen in de rondte lachen.
  Wie had het eerder ook al weer over het opnieuw opstarten van het productieproces voor molotovcocktails?

 4. Petje af voor RadaR! Geweldige vondst. Dit concept kan werkelijk voor elke getroffen Nederlander van nut zijn. Om maar te beginnen bij alle huurders van Vestia, die zelfs de mogelijkhied hebben de brief een beetje op de situatie aan te snijden. Bijv: “Zoals u weet betaalde u ex-directeur Staal een paar miljoen om op te lazeren én maakte u wat foutjes in het “casino”. Daarom …..

   • gister hoorde ik iemand zeggen dat die 9% niet eens voldoende is, maar dat de stijging 20% zou moeten zijn! pffff 😦

  • Er is , zoals vaak, maar één oplossing: collectief [alle betrokken huurders] keihard weigeren te betalen. Durfden mensen dat maar eens een keer, dan zouden ze merken dat een volgende keer niet alleen makkelijker wordt maar dat het ook effect zal gaan hebben. Break the chains!!!!!

  • Ach Arno, ijdele hoop zoals zo vaak! Maar punt is wel dat je je kunt afvragen wie een huurverhoging van 9% [laat staan de 20% waar anna het over heeft] zo maar zal kunnen betalen.
   Het feit dat Vestia het desondanks toch durft te vragen/eisen bewijst eens te meer hoe het met het Nederland van 2012 is gesteld. In de tijd van Johan de Witt werden dit soort lui moeiteloos gelyncht. Maar ja toen bestond volkswoede nog [en moed].

   • huurders met een inkomen boven €43000 (dacht ik) krijgen bovenop die 9% nog eens 5%
    die 5% is volgens mij eerder al genoemd, miv juli al, voor alle huurders boven die inkomensgrens (en bovenop de jaarlijkse verhoging)

   • Dat klopt. Da’s de zogenaamde “scheefwoon”-boete. En het zoveelste mes in de rug van de middenklasse.
    Bankiers beboeten en/of straffen is onmogelijk, maar burgers langs 40 manieren uitkleden gaat de overheid moeiteloos af. Die Engelse juffrouw zei niet voor niets maandag in Tegenlicht “als je 1000 euro schuld bij een bank hebt heb je een probleem, heb je een schuld van 1 miljoen bij die bank dan is het probleem voor de bank”.

   • Waarmee die Engelse juffrouw, die trouwens een verhaal had wat me best wel aansprak [waarom hebben we het niet over die Tegenlicht-aflevering gehad eigenlijk, RadaR?] , wilde zeggen, dat als je eenmaal goed in de slappe was zit je op allerlei privileges kan rekenen, die middle-class wel kan vergeten. Die ongelijkheid was een beetje de rode draad in haar verhaal.

  • Voor de volledigheid: die absurde, schandalige huursverhoging geldt wel voor nieuwe huurders. Dus zal Vestia eerst gaan proberen wat huurders weg te krijgen. Hoewel wat ik ervan weet het verloop in huurwoningen bij Vestia bovengemiddeld is.

   • Je hebt volledig gelijk, O. Bestaande gevallen vallen [nog?] buiten de 9%. Maar zijn wel de klos voor die extra 5% met die inkomensgrens van 43 mille.

 5. goeie actie!
  ik wacht nog even op de antwoorden die je van je verhuurder/energieleverancier krijgt of ik mss ook zoiets ga versturen hahaha 😀
  incassoburos en gerechtsdeurwaarders zal je wel kunnen verwachten, hoe ver ga je daarin, tot je voor de rechter moet verschijnen?

 6. Je terechtwijzing wordt geïncasseerd, Paul. Ik was weer eens te snel.
  Heb inmiddels nog even het andere log herlezen en zie de verbanden nu wel. Jouw toelichting heeft daar ook bij geholpen.
  Sjaantje gaat zich even in bad zitten schamen, want een meesterzet niet herkennen als hij open en bloot voor je ogen opdoemt ……

 7. Je bent in mijn ogen veel te zuinig in je oordeel, P. Dit conceptje is niet anders dan briljant. Zo briljant, dat het te hoog gegrepen lijkt voor Jeanette.
  De boodschap is even simpel als helder, wat wordt bereikt door de tekst van de brief van het A&O rampenfonds [zie via de link nog even dat betreffende log] vrijwel 1 op 1 te projecteren op de situatie van het slachtoffer. Die boodschap is namelijk: waarom zou een pensioenfonds, wat nota bene geld van anderen beheert [en over goed, verantwoordelijk beheer zijn ettelijke boeken volgeschreven en wettelijke bepalingen opgesteld] wel wegkomen met zo’n verhaal en het onderhavige slachtoffer niet?
  Waarom zijn banken weggekomen met hun verhaal en kan het slachtoffer dat niet?
  Het is daarom niet de haalbaarheid, Jeanette, die de waarde van dit conceptje bepaald. Het is de etterende wond, de ongelijkheid, de onrechtvaardigheid kortom het onacceptabele wat wordt blootgelegd, waardoor dit conceptje een pareltje is.
  Even nog een kopje koffie, Jeanette, opnieuw even schudden en dan nog eens lezen en dieper nadenken. Kom op, je kunt het!

  • Heel helder onder woorden gebracht door Maître Paul, scheelt mij weer werk. 🙂 Want ik deel je waardeoordeel volledig. Met dit conceptje wordt die ongelijkheid en onrechtvaardigheid beter bloot gelegd dan een ellenlang log zou kunnen.
   Een suggestie via RadaR aan het slachtoffer. Ik zou dit concept aan A&O toesturen en hen vragen aan te geven hoe hoog zij de kans achten, dat deze briljante poging kans van slagen heeft. Er moet daar toch op zijn minst enig effect van herkenning rijzen, lijkt me.

 8. Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is de betekenis ervan nihil. Kansloos toch? De huisbaas ziet je al komen. Je staat binnen de kortste keren op de keien!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s