GOLDEN EARRING [6]

Het ligt gevoelig om het C-woord in de huidige tijd te laten vallen, maar ik kan er niet omheen. 1972 was een jaar, waarin de eerste grote Crisis voor Golden Earring uitbrak. Men had 2 jaar touren door Europa achter de rug en boekte vooral in Duitsland flink wat succes. Maar men wilde meer, doch de paar korte tours over de grote plas hadden de groep dan wel in Frisco en omstreken een soort cultstatus bezorgd, maar breed succes bleef uit. Om de simpele reden, dat de Earring geen hit voorhanden had die de major stations zouden willen oppikken.
In Nederland sloeg vooral bij George Kooymans een wat fatalistische stemming toe. Zijn 1e soloalbum JoJo bleek een matig succes, wat vooral aan de in hoofdzaak matige nogal poppy songs was te wijten. Het tegelijktijd verschenen soloalbum van Barry Hay had, ondanks dat het vol lekkere rocksongs stond [waaronder mijn persoonlijke favoriet Xena] ook al geen succes. “Only parrots, frogs and angels” bereikte niet eens de LPTop20.
In 1972 bracht de Earring naar het zich liet aanzien het laatste album uit onder de veelzeggende titel “Together”. Het album was qua sound min of meer een kopie van voorganger Seven Tears, maar duidelijk een nivo lager in kwaliteit. De hoes van het album is een blijkbaar tussendoor even geschoten foto van de groep, samen in de woonkamer van Hay’s toenmalige etagewoning in het Haagse Van Speijkkwartier. Als die hoes iets uitdrukt is het wel berusting.
Het album bevatte ook de single, die werd uitgebracht en ondanks de crisis zorgde de single voor een bijzonder succes, wat nadien met geen enkele andere single meer werd bereikt. Buddy Joe, heerlijk up tempo werkje van George, kwam op no. 10 binnen in de top40 en werd daarmee de hoogst binnengekomen single ooit van de Earring.
Het redelijke succes in Europa was wellicht de aanleiding voor de boys om er in 1973 nog één keer helemaal voor te gaan. Maar dat er wel degelijk al met een eind van de Earring werd rekening gehouden blijkt doordat de single Radar love in 1973 [wat er toen gebeurde hoeft niet meer te worden herhaald] een B-kant meekreeg met de veelzeggende titel “The song is over”.
We luisteren en kijken nog een keer naar de record single, die wellicht wel het verhaal lijkt te vertellen van een bankier uit de beginjaren 70. Die nu eens geen Rijkman van zijn voornaam heet, maar Buddy Joe.

 

Advertenties

12 thoughts on “GOLDEN EARRING [6]

 1. Had je trouwens al meegekregen, dat er een nieuwe verzamelaar uit is van de Earring: “From heaven from hell”. Speciale goldvinyl-editie incluis. Ik dacht daar ineens aan, omdat de song From heaven from hell ook op dat album Together staat.

  • Lieve Lottepetot, mijn liefde voor de Earring gaat ver. Maar zeker niet zo ver, dat ik maar dubbele opnames blijf aanschaffen. Al de tracks op dat album heb ik al meerdere keren. Dat het om een LP in een”gouden jasje” gaat interesseert me nauwelijks. πŸ™‚

 2. Wat staat er verder op dat album wat jij de moeite waard vindt, RadaR? Of is het een album van de middelmaat? Ik heb even de tracklist bekeken, maar herkende daar verder niets van.

  • Mijn voorkeurstracks van Together zijn:
   – Brother Wind
   – Cruisin’ Southern Germany
   – 1000 feet below you
   De laatste 2 zijn lekkere vette stampers met smakelijk gitaarwerk en prima vocalen van Barry.

 3. Ik vind dit ook meer een popplaatje. En eerlijk gezegd is het zo’n song, die je niet te vaak moet horen, want er zit een beetje een verveelfactor in. Te weinig echt hak en beukwerk als op 7 Tears.
  Maar als overgang naar de grote doorbraak kan het er mee door. πŸ™‚

 4. De tentoonstelling in het HHM is inmiddels verlengd naar 9 april, wist je dat al? Zou dat iets te maken kunnen hebben met die lang verwachte nieuwe CD?

  Buddy Joe is zeker een heerlijk plaatje. Net als George in die tijd ja! πŸ™‚

 5. Ik heb dit altijd een soort kruising tussen pop- en rock muziek gevonden. Lekker up tempo inderdaad en in de clip is nog weinig te zien van berusting. Kan natuurlijk gelegen hebben aan wat er voor vrouwelijk spul in de studio te zien was. πŸ™‚

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s