GRIEKS LOKET WEER OPEN

Met de 130 miljard, die inmiddels werd toegezegd, is het bedrag wat Europa in de Griekse kluis heeft gedeponeerd, opgelopen tot 220 miljard. [Ik heb het dan alleen over de offiële in tranches gesneden hulp.] Ook deze keer zit er bij de stapel euro’s een briefje met veel onderstrepingen en uitroeptekens, waarin Merkozy [dus tweetalig] nadrukkelijk aangeeft, dat het geld alleen mag worden besteed om:
– de schulden aan Franse, Duitse en Amerikaanse banken te voldoen;
– de vereiste importstroom van Duitse en Franse goederen onverkort in gang te houden.
Volstrekt logische voorwaarden, want de banken hebben immers niet de mogelijkheid om het totale bedrag wat gemoeid is met de afschrijving op de Griekse schuld via een omweg op de belastingbetaler te verhalen.
Volstrekt logisch ook, want zowel Duitsland als Frankrijk hebben elke druppel export nodig om de wereld te laten geloven, dat men tegen alle stormen in toch nog economische groei weet te realiseren. En de grote bedrijven in die landen moeten immers hun winst op peil kunnen houden, anders gaat het mis met de bonussen. En dan is de ellende niet te overzien.
De Grieken kennen dit soort briefjes van Merkozy inmiddels “by heart” en kijken er in het geheel niet meer van op. Die doen gewoon wat van hen verlangd wordt.
En er is altijd wel een Griekse politicus te vinden, die bereid is voor de TV [zie Nieuwsuur van 21-02-12] met het hand op het hart te verklaren, dat zij in tegenstelling tot wat iedereen denkt goed voor hun geld zijn.
Dus niet gevreesd, ook met die inmiddels steeds verder oplopende bijdrage in de steun van Nederland [inmiddels uitdrukbaar in tientallen miljarden] komt het wat terugbetalen allemaal prima in orde. Slechts notoire zwartkijkers hebben er genoegen in om iets anders te vertellen.

Dan is er nog de Griek in de straat. Die bezuinigingsmaatregelen over zich heen krijgt, die zo langzamerhand Nederlandse proporties gaan aannemen. Zoals zeer forse korting van het pensioen.
Die Griek in de straat is, anders dan de Nederlander op de woonboulevard, in het geheel niet blij met de deal, die hun politici hebben bereikt. En dat laat hij merken ook. De beelden van de demonstraties van afgelopen weekend spreken dienaangaande boekdelen. De Griek heeft echter één groot voordeel  boven de Nederlander: hij kan in april 2012 al naar de stembus en zijn “onvrede” aldaar tot uiting laten komen. En dat hij dat gaat doen is vrijwel zeker. Peilingen van begin deze week maken duidelijk, dat de achterban van de thans aan het bewind zijnde 2 partijen meer dan gehalveerd zal worden. Van 73% nu gaat het in een klap naar <35%.
Ja en wat dan? Waar zullen de Grieken wel op stemmen? En wat voor gevolgen gaan daaruit voortkomen voor de net afgesloten deal?
Een aantal Europese politici spraken na het sluiten van de deal over een situatie, waarin Griekenland voorlopig 2 jaar vooruit zou kunnen en zou kunnen gaan werken aan het realiseren van wat Europa van hen verlangt:
– de inboedel verkopen aan gretige haaien
– de staatsschuld verminderen
– de begrotingsdiscipline grondig aanscherpen
Wat dat laatste punt betreft is het wel vermakelijk, dat nog geen 2 dagen na de deal uit Athene de mededeling kwam, dat het begrotingstekort 2012 wat hoger blijkt uit te vallen dan eerst werd aangenomen. [!]
Het zal u niet verrassen, dat ik er anders tegenaan kijk dan die Europese politici. Ik denk namelijk, dat Griekenland voorlopig voor 2 maanden vooruit kan, waarna de kans niet denkbeeldig is, dat de pleuris alsnog uitbreekt. Het blijven roerige tijden.

Advertenties

17 thoughts on “GRIEKS LOKET WEER OPEN

 1. Electoraal gaat er een aardverschuiving plaatsvinden in Griekenland. Zoveel lijkt inmiddels wel zeker. Maar welke partij zal het aandurven [het de kiezers beloven hebben politici nooit moeite mee] alsnog de deal met Europa te gaan heronderhandelen?
  En als dat niet gebeurt of niet naar tevredenheid van de Griek op de straat, wat staat het land dan te wachten?

  • RadaR schrijft niet voor niets, dat er in werkelijkheid slechts 2 maanden respijt is gekocht. Men schat in Europa blijkbaar het belang van het snel doorhakken en doorzagen in Griekenland hoger in dan het risico, dat alles wat tot aan de verkiezingen aan “austery-measures” wordt doorgeramd olie op het vuur zal blijken als de Griek in april naar de stembus gaat.
   Men zal het wel gaan merken denk ik.

  • Reken maar, dat er in de Brusselse marmeren gangen flink gevloekt is toen dat bericht uit Athene kwam, dat het begrotingstekort 2012 i.p.v. 5,4% zou uitkomen op 6,7%.
   Zelfs de technocraat Papademos maakt er een janboel van.

 2. Heb er een tijdje over na zitten denken. Wat vooral kwam door de link naar dat berichtje, wat je apart meegaf.
  Je verhaal op zich is zo logisch als wat. Er zullen weinig zinnige én objectieve mensen zijn, die geloven in een echte redding van Griekenland. Ik ook niet!
  Maar dat betekent nogal wat. Ja ook voor de Grieken, maar ik bedoel het in breder verband. Want als het in werkelijkheid om een exit-strategie gaat waarom dan toch nog 130 miljard in een bodemloze put gooien?
  Daar ben ik toch nog niet helemaal uit.

   • Nou P., ik weet [gelukkig niet van heel dichtbij] wat op de fles gaan allemaal voor ellende met zich meebrengt. De boel wordt verkocht, je bent niet meer handelsbevoegd voor een bepaalde periode en dat soort dingen meer, weet je wel.

   • RadaR schreef daar laatst iets over, ik meen bij Boter van de Eurolanden. Maar ik wil het gras niet voor zijn voeten wegmaaien, want ik denk dat je op korte termijn wel de benodigde toelichting van “de baas zelf” zult krijgen. 🙂

  • Ach, kijk nu toch …. er staat een vraag voor me open. Dank P., dat je mij het voorrecht gunt om de nu eens dieper nadenkende Jeanette te bedienen. 🙂

   Toch die 130 miljard naar Griekenland? Tja, vraag je het de doorsnee eurofiele politicus [Koolmees D66 is een prima voorbeeld] dan zal hij ongetwijfeld iets antwoorden in de zin van “Europa acht het haar plicht, alleen al vanuit de solidariteitsgedachte, Griekenland de helpende hand te allen tijde toe te steken.”
   Het echte verhaal vertelde ik al vele malen eerder en dat is een verhaal, wat steeds meer andere mensen aanhangen. De 130 miljard zijn simpelweg nodig om tijd te kopen. Tijd, die nodig is om de betrokken banken de kans te geven via het Griekse loket hun aandeel uit de pot op te halen. Want neem maar van me aan, er gaat nog geen 1% van die 130 miljard naar de Grieken zelf. De banken moeten worden tevredengesteld. Gebeurt dat namelijk niet, dan komt een Grieks faillissement akelig dichtbij. Omdat “de markten” volledig over de macht beschikken om Griekenland de toegang tot de kapitaalmarkt onmogelijk te maken. Juist om die toegang open te laten moet Europa bakfietsen met stapels euro’s in de Griekse kluis blijven storten. En dan kan de volgende volstrekt idiote situatie gaan ontstaan [let op]:
   – Europa geeft Griekenland 130 miljard
   – Griekenland lost met die 130 miljard schulden bij de banken af
   – Griekenland mag vervolgens weer opnieuw lenen op de kapitaalmarkt
   Ik schets het vrij basaal, maar het geeft de situatie voldoende duidelijk weer.
   Feitelijk zouden de banken beter af kunnen zijn met een Grieks faillissement, omdat ze het belangrijkste deel van hun vorderingen hebben verzekerd via de berucht credit-default-swaps [CDS].Dus gaat Gr. failliet dan kunnen de banken hun verzekeringen laten uitbetalen. Appeltje eitje, zou je zeggen.
   Maar, en dat kwam ook in Tegenlicht over de grote Griekse Goldman Sachs zwendel aan de orde, het probleem is dat vrijwel alle verzekeringen [CDS’s] zijn afgesloten bij Amerikaanse verzekeraars. En de Amerikanen zijn in het geheel niet geporteerd van Europese banken, die hun geld in de States komen terughalen.
   En wat kun je hier nu nog meer uit concluderen? Wel, dat Europa met haar Noodfonds en daaruit verstrekte steun aan Gr. via een omweg feitelijk optreedt als vervanger voor die Amerikaanse kredietverzekeraars. De banken krijgen het geld van de europese belastingbetaler ipv de Amerikaanse verzekeraars.
   Hoe voelt dat nu …… dat je als belastingbetaalster mede de Amerikaanse verzekeraars uit de wind houdt?

   • Pfffff ……… wie verzint dit soort constructies? Dank je wel, RadaR, voor je heldere uitleg. Nu snap ik, dat er gewoon een proces aan de gang is, waarin gemeenschapsgeld met miljarden tegelijk wordt overgeheveld naar de banken. Via zgn. slimme sluiproutes.

   • Je kunt het verhaal al doorprikken, Jeanette, als je nuchter de feiten op een rijtje zet. Griekenland heeft een staatsschuld van 440 miljard. Via de 2 tranches [eerdere via officieuze kanalen verstrekte steun laten we maar even buiten beschouwing] is inmiddels 220 miljard i.c. 50% van die staatsschuld aan steun gegeven. Zou die 220 miljard zijn gebruikt als de politici ons willen laten geloven dan zou de Griekse schuld tot onder de 300 miljard moeten zijn gedaald. Maar daar is in het geheel geen sprake van.
    Wat we eigenlijk nodig hebben [maar nooit te zien zullen krijgen] is een keurig overzichtje van de Grieken, waarin terug te lezen valt wat er met die eerste tranche van 90 miljard is gebeurd en wat er met die tweede tranche van 130 miljard gaat gebeuren.

 3. Het is feitelijk ongehoord, dat Nederland aan de ene kant zo’n 20 miljard in de Grieken steekt met het concrete risico daar niets van terug te zien en aan de andere kant gepensioneerden direct en nog actieve werknemers indirect keihard in de portemonnee raakt.
  Je zei al eens eerder “Waar blijft de noodpot voor de pensioen?” en die opmerking gaat alleen maar meer betekenis hebben. De politiek gebruikte het ABP ooit wel als graaipot en haalde er 30 miljard uit, bij bedrijfstakeigen fondsen en ondernemingspensioenfondsen waren het de werkgevers, die de potten afroomden. Het wordt hoog tijd voor beide partijen om zich te gaan beraden over een tegengestelde beweging. Want we naderen gezien de meest recente ontwikkelingen toch wel heel erg het moment, waarop de “het hemd is nader dan de rok” [en Europa is een zeer slecht gesneden en daarom beroerd passende rok] principe om onverkorte toepassing schreeuwt.
  Of zou men werkelijk de overtuiging zijn toegedaan, dat de Nederlander eeuwig blijft slikken. Ondanks dat dat slikken veel vaker zijn eigen slijn zal betreffen dan een hap eten.

 4. Dan is er nog de Griek in de straat. Die bezuinigingsmaatregelen over zich heen krijgt, die zo langzamerhand Nederlandse proporties gaan aannemen. Zoals zeer forse korting van het pensioen.

  Bijzonder subtiele opmerking! 🙂 Die er misschien wel aan gaat meewerken, dat de “eigen-schuld-dikke-bult” mentaliteit, die hier heerste richting de Grieken zou kunnen wijzigen.
  Want het minste wat de Nederlander [als hij eenmaal terug is van de woonboulevard] zou kunnen doen is zich afvragen welke eigen schuld tot zijn dikke bult heeft geleid.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s