HENK’S HEDWIGE-KOLDER

Het gedoe rond de Hedwigepolder heeft er alle schijn van gierend uit de klauw te lopen. Normaliter interesseert het me weinig tot niets, wat zich allemaal afspeelt in die opeenhoping van door de eeuwen heen ontzilte zeeklei. Sinds de kwaliteit van de Zeeuwse aardappel met sprongen achteruit is gegaan is mijn band met Zeeland tot vrijwel nul gereduceerd.
Ik bezocht al lang geleden Neeltje Jans, ik wandelde al door de Oosterscheldedam en tufte al door die wel heel zuinig, want smal, aangelegde Westerschelde tunnel. En ik at mijn patatje met mosselen. Voor het overige zou ik niet meer weten wat ik er te zoeken zou hebben.
Zeeland ….. CDA-territory, dat weet iedereen, neem ik aan. Vanuit die haast als een navelstreng functionerende band [met Zeeland als moederkoek en het CDA als boreling] zijn er door de decennia heen altijd CDA-ministers van Landbouw geweest, die het Zeeuwse belang afdekten. Wat dat betreft zijn de Zeeuwen niet minder slim dan welke Nederlander dan ook. En ze staan altijd open voor een lekker partijtje reelen en dealen, zoals bij de afgelopen Statenverkiezingen open en bloot werd getoond. Nederland heeft door de jaren heen die met de kop in de altijd waaiende wind en de klompen in de kleffe bagger staande Zeeuwen nooit aan hun lot overgelaten. 1953 is daar het beste voorbeeld van, de aanleg van de Deltawerken het meest aansprekende gevolg. Elke gulden [behoudens dan die in de zakken van opdrachten uitdelende bestuurders verdwenen] was prima besteed, dat vonden zelfs de langs genetische weg bepaalde zuinige Zeeuwen zelf ook.
Maar in het geval van de Hedwigepolder lijkt zo langzamerhand de grens toch wel te worden bereikt of als we niet oppassen een grens te gaan worden overschreden. De Napoleon van het Noorden [de u en mij zo sympathieke Don Juan bij de naam Bleeker] heeft het Hedwige-dossier inmiddels herkend als dé mogelijkheid om ons, hemzelf, zijn nieuwe bedsteegenote én de wereld te laten zien welke grote staatsman er onder de kleine Groningse keuterboer verborgen gaat.
Napoleon Henk dreigt er voor te gaan zorgen [afspraak is immers afspraak] dat de Zeeuwse belangen 100% gewaarborgd blijven. Hij is daarvoor zelfs bereid meer dan 100 miljoen [ongeveer 6x de kosten van onder laten lopen van Hedwige] euro uit te geven. Maar dat is nog niet alles: Napo Henk trekt zich ook geen donder aan van de zeer realistische mogelijkheid, dat Vlaanderen [als belangenbehartiger van Antwerpen én met eerdere afspraken met Nederland in de hand én met Europa aan haar zijde] met een schadeclaim zal gaan komen die rond de 800 miljoen euro zal liggen.
Napo Henk kijkt niet op een euro meer of minder. En verrassenderwijs vindt hij daar ook al de zuinige Zeeuw aan zijn zijde. Zo’n standaard-Zeeuw, u kent ze misschien wel, van het type Gait-Jan de Bonk, verklaarde al lurkend aan zijn glaasje ouwe klare in het dorpscafé, dat hij best bereid was “wat meer belasting te betalen” als Hedwige maar boven water zou blijven. Wat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk kan worden genoemd, want het is de eerste keer dat ik een Zeeuw hoorde zeggen, dat de de Bonk-ers en al die andere zo fraai door weer, wind, klei en koeienstront getekende Zeeuwen van tactiek waren veranderd in hun eeuwige strijd tegen het water: dempen met miljoenen euro’s, da’s de nieuwe strategie. En Napo Henk staat erbij en kijkt er naar en zegt, dat het zo goed is. Een standbeeld voor die man …. maar dan wel in de vaargeul van de Westerschelde.

12 thoughts on “HENK’S HEDWIGE-KOLDER

 1. Ik vind, dat de Zeeuwen als tegenprestatie maar 10 jaar lang gratis mosselen en oesters moeten leveren aan de rest van Nederland. De aardappels, die de geredde Hedwige-polder gaat opleveren, eten ze zelf maar op.

 2. Eigenlijk gedraagt Bleeker zich gewoon als de CDA-man, zoals we er al velen voor hem zagen scharrelen en rommelen: lokale en specifieke doelgroep belangen behartigen en dan kijkt men niet op een paar 100 miljoen. Het is interessant [en dus ook nogal duur] om te volgen hoe Bleeker’s CDA zich hieruit gaat redden.

  • Dealtje met VVD [paar PGB-tjes extra afpakken] en PVV [Gerd Leers inschakelen om links en rechts nog wat kinderen te lozen] en Bleeker mag zijn 100 miljoen+ rustig verspillen. Welke wakkere haan kraait er immers verder naar? OK, er komen Kamervragen, maar ook alleen maar om aan het eind van het parlementaire jaar aan het target/quotum te komen.

 3. De dwergen grijpen de macht lijkt het wel! Constateerden we net nog, dat de nationale knuffeldwerg zo maar naast heer Hay durfde te gaan staan [er zijn trouwens verdwaalde Earring-fans, die het nog aardig vonden klinken ook 😛 ] nu komt de Groningse dwerg, die bezig is zijn sexleven een nieuwe impuls te geven [hij zag er wat “afgetrokken” uit vond ik], weer nadrukkelijk in beeld.
  Doe jij aan virtueel dwergwerpen, RadaR?

 4. Het Zeeuwse CDA-kiezers smaldeel is het CDA blijkbaar wel een miljardje waard. Zou er al een rekenaar zijn, die heeft berekend hoeveel dat per m2 aan Zeeuwse ontzilte zeeklei is?
  Maar even serieus ….. te gek voor woorden natuurlijk. Laten we maar hopen, dat Vlaanderen die claim echt doorzet. Kijken hoe Napo zich daaruit lult.

 5. Zou het niet goedkoper zijn om de Grieken te gaan helpen Atlantis omhoog te zuigen? Daar kan Napo Henk pas naam en faam mee verwerven. En laten we eerlijk zijn: bakken met geld over de balk gooien richting Griekenland, daar zijn we inmiddels al helemaal aan gewend geraakt.

 6. Je bent ongetwijfeld getriggerd door het itempje op Nieuwsuur of heb ik het mis? Het is zeker van de gekke wat zich daar rond die Hedwige afspeelt. Maar vooralsnog lijkt het erop, dat Napo Henk zijn gang kan/mag gaan.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s