DE LAATSTE FADO

Het kan zijn, dat het u tussen het uitproberen van de ijsdikte op de plas nabij uw stulpje en het verrukt staren naar het vallen van dat rare goedje, waarvan de media u toeschreeuwen dat het sneeuw is, volledig is ontgaan, dat Europa gewoon doorgaat met af te brokkelen. Ik mag toch echt hopen, dat u niet denkt en gelooft, dat 10cm ijs op de Fries vaarten en kanalen de wereld en Europa ineens heeft veranderd? Want dat is namelijk niet zo!
Rechtsonder het europese continent was Griekenland al aan het afbreken. Nog een paar duwtjes en de bakermat van onze beschaving gaat Atlantis achterna.
Linksonder het continent [vreemd eigenlijk, dat het om landen gaat, die wij nog tot voor zeer kort benijdden om hun geografische ligging en hun prima klimaat] is het inmiddels Portugal, wat aan haar ondergang lijkt te zijn begonnen. Werk is er schaars, werklozen zijn er volop. Het land behoort tot wat wij inmiddels kennen als de groep, die chronisch lijden aan een onvoldoende concurrerende economie. Slechts zeer zelden wordt erbij verteld, dat het vorenstaande gebrek vooral te wijten is aan het feit, dat wij Noord-Europeanen een land als Portugal volpropten met onze export en dat de Noord-Europese en Amerikaanse geldschieters er maar al te graag voor zorgden, dat de Portugezen ook onze leenverslaving konden overnemen.
Lenen, kopen …. waar hoorden we dat eerder? Lenen, daar wordt alleen de uitlener maar beter van [of denkt u daar wellicht anders over?]. Kopen kan zolang je geld hebt om te kunnen kopen. Geld of in ieder geval krediet, zo’n fraai stukje plastic, waar 3/4 van bijvoorbeeld Amerika aan verslaafd is.
Portugal heeft al enige tijd het punt bereikt, dat lenen als vanouds niet meer mogelijk is en dat kopen een utopie is geworden. Portugal is vrijwel in dezelfde positie als Griekenland terecht gekomen. Een lening uit de Grote Europese Noodpot van 70 miljard heeft daar niets aan kunnen veranderen. Maar het land, wat onder de identieke “austerity-measures” als de Grieken kreunt, heeft een groot probleem: er valt vrijwel niets te privatiseren. Wel te bezuinigen, dus dat wordt met het IMF als waakhond ook zoveel mogelijk gedaan. Inmiddels heeft dat het stadium bereikt, dat voor een steeds groter deel van de Portugeze bevolking aanleiding is om uit hun zieltogende land te vertrekken richting vooral Angola. Waar de Angolezen eerst tot hun stomme verbazing en vervolgens verontrusting grote groepen “wit opgeleide” mensen zien arriveren, die hun banen inpikken. En opmerkelijk genoeg reageren die Angolezen op de komst van de Portugezen als in West-Europa wordt gedaan op de stroom Polen e.d.
Waarmee de grote denkers achter het Masterplan een volgende belangrijke mijlpaal hebben bereikt: arbeidsmigratie richting Afrika op gang brengen.
Het arme Portugal …… op weg naar het gezang van haar laatste fado.

Advertenties

15 thoughts on “DE LAATSTE FADO

 1. Ik stel voor dat we van het bier [smaakt bij deze kou toch niet zo als we gewend zijn] collectief overschakelen op de Beerenburger [mannen] en Gluhwein [vrouwen].
  Volgens de media trouwens schijnen hele kolonnes Hollanders niet op weg te zijn naar de Algarve om de arme Portugezen bij te staan, maar de trektocht naar het Hoge Noorden te hebben aangevangen. Dan doen de Portugezen zelf het toch slimmer met hun tocht naar Angola. Daar hebben ze geen wakken.

  • Alleen volgens de Limburgse media, Jurgen. Die doen inmiddels ook volop aan “prototyping”. Maar het vreemde toeval wil juist, dat gisteren bijna alle Limburgers, die het lef hadden en het zich konden veroorloven [alle 3 dus] op trektocht naar Friesland zijn gegaan om hun multi-nationale ex-mijnwerkersclub een partij ijsvoetbal met 4-3 te zien verliezen. Ze schijnen op de terugtocht 1 auto met een wanhopig verdwaalde kaaskop te zijn tegengekomen en hebben elkaar toen van de pret op de schouders geslagen. “Zie je wel, die gekke Hollanders …nu al op weg naar de Tocht.”
   Het gerucht gaat dat Willem-Alexander in die auto zat.

 2. Ik heb er begrip voor dat je het onderwerp Griekenland niet nog een keer als een apart log aan de orde wilt stellen. De interesse bij de gemiddelde Nederlander voor wat zich daar afspeelt haalt het bij lange na niet bij het vuur, waarmee over de Tocht der Tochten wordt gesproken. Het hemd en de rok zullen we maar denken. En de eigen lol prevaleert boven een anders ellende.
  Maar ik wil je wel in overweging geven nog eens na te denken over de optie, om het verhaal rond de “afschrijving” van een deel van de enorme schuld van de Grieken toch nog eens uit de doeken te doen. Want het blijft een apart verhaal. Doch, eerst morgen maar deel 2 over de rating agency’s. 🙂

  • Your wish is my command, sir! 😀
   Vorlopig ligt mijn eerste prioriteit bij het op de gewenste temperatuur krijgen van alle relevante botten en spieren. De “frisse” wandeling door een zeer fraai met ijs en sneeuw bedekt landschap heeft ervoor gezorgd, dat ik nu allerlei meest vreemde lettercombinaties uit mijn keyboard zie komen. Schrijven is er dus even niet bij [anders dan dit reply, wat me al de dubbele tijd als gebruikelijk kostte]. 🙂

   • Wat is het koud, he? Dan kun je toch beter in Portugal zitten .. of toch niet? De stralende zon met de strak blauwe lucht hebben het beeld van de stad alweer veranderd. Maar toen ik vanochtend thuiskwam zag het er zo mooi uit! Kijk maar eens op de foto die in je postbakje ligt. 🙂
    Zo stil, zo kalm …..heerlijk.

 3. Gisteren opperhoofd Rehn nog gezien bij Nieuwsuur?Desgevraagd verklaarde die, dat de euro z.i. over 10 jaar zeker nog bestaat. En vervolgens voegde hij er nog fijntjes aan toe, dat over 10 jaar de eurozone uit aanmerkelijk meer landen zal bestaan dan nu het geval is!
  Of de man heeft een enorm bord voor zijn knars óf hij meende mooi van de gelegenheid gebruik te kunnen maken om tegen het anti-europa sentiment te zeggen: “We hebben geen flikker met jullie te maken. Wij zijn de baas!”.
  Maar uit zijn woorden kan ook nog worden begrepen, dat de heren als het aan hun ligt vast van plan zijn nieuwe Griekenlanden en Portugals binnen te halen.
  Bij mij heeft het onderwerp Europa tot nu toe nooit zo zwaar gewogen bij het uitbrengen van een stem. Maar inmiddels is dat compleet verandert. Het komt bovenaan mijn lijstje te staan!

  • Rehn is een arrogante Germaanse kwal. Alleen de kop van die man al! De arrogantie, de grootheidswaanzin valt er vanaf te scheppen.
   Uitnodigen voor de 11-stedentocht en vervolgens dumpen in een lekker diep wak. 🙂

 4. Portugal is een kleine economie en heeft een absoluut gezien veel kleinere staatsschuld als Griekenland [daarover straks meer] . Portugal zit echter met een compleet dood geslagen economie, het land is net zo’n dood paard als Griekenland.
  Jarenlang heeft het onder de bevlogen leiding van de Europese leiders zich tot de nek toe in de problemen mogen werken. Nu is het eindpunt van die doodlopende weg bereikt. Na Griekenland wordt Portugal de 2e afhaker in de eurozone of het land wordt een vazal van …. kies maar uit.

 5. Als je niet beter wist zou je haast zeggen, dat die grote denkers waar je het over hebt voor zichzelf ruimte aan het scheppen zijn op een mooi plekje. Om bijvoorbeeld als privé vakantieresort te dienen.

  • Wacht maar tot ze de Waddeneilanden echt ontdekken, dan zijn wij ook flink de klos. En vergeet niet dat Nederland ook aan een rand van Europa ligt. Kan zo maar afbreken!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s