MOSTERD

Er wordt nogal driftig met de grote trom geroerd door wat we ooit als de allesbepalende politieke machten in dit land moesten beschouwen. Al een aantal dagen en zelfs tot in dit weekend is het wat de media betreft veel, teveel wat mij betreft, CDA wat de klok slaat. Er verscheen een mislukte trapezewerker bij Nieuwsuur [de Geus], het complete circus verzamelde zich op het zoveelste congres van de laatste jaren en een als één van de kandidaat-

Net ff teveel gespind, Jack?

partijleiders [ook al] genoemde dompteur, getraind in het in bedwang houden van de Koppejan-mandril en de Ferrier-slang, maakte zijn opwachting bij Buitenhof. Alle reden voor mij om er maar het zwijgen over te doen, want nog meer CDA-exposure, dat zou naar overkill gaan rieken.
Gelukkig is er nog die 2e voormalige politieke grootmacht van Nederland, de voormalige “linksen” die de afgelopen jaren meer dan voldoende hebben bewezen de hen eerder toegekende geuzennaam “salonsocialisten” volledig te hebben verdiend. Het lijkt haast wel besmettelijk, maar ook de PvdA is in zijn innerste aan het roeren gegaan. En verrassenderwijs [velen van de ex-aanhangers van die club meenden immers dat men inmiddels hol van binnen was geworden] blijkt dat roeren nog iets te hebben opgeleverd. Zoals het besef, dat constructief oppositie voeren in de huidige tijd en met de huidige sentimenten bij het electoraat gelijk staat aan politieke zelfmoord.
En dus gaat Cohen, zegt-ie, vanaf nu NEE tegen het kabinet zeggen. Althans, bij Job zit er vaak een dubbele bodem in, dus ook deze keer. Want hij maakt een uitzondering voor steun aan het pensioenakkoord en de steun die nodig is voor de overleving van de euro. Of dat nu zo verstandig is, beste Job [ik mag dat zeggen, omdat ik de man als persoon gewoon aardig blijf vinden] dat betwijfel ik sterk. Want juist het hele pensioengebouw en dan met name de sloop ervan + de ondoorzichtige miljardenspelletjes van Rutte c.s. in relatie tot Europa en de euro zijn nu net de zaken, waar een meerderheid tegen te hoop loopt richting Rutte. En ik voorspel, dat dat straks alleen nog maar gaat toenemen. Wacht maar op april 2013 als de mensen daadwerkelijk kunnen zien wat er met hun pensioen gebeurt.
Maar waar zullen we ons feitelijk druk over maken? Er zijn heel erg weinig mensen, die nog echt in vuur komen te staan voor wat de PvdA te zeggen heeft. Daar ligt nog steeds die band, die overeenkomst met het CDA; alleen is in die club slechts een verdwaalde pastoor en een inmiddels gepensioneerde misdienaar nog geïnteresseerd.
Maar ik zocht desondanks toch naar iets positiefs, wat uit al dat slappe gezwets zou kunnen worden gepeurd. En ik vond iets!
Als Cohen zijn NEE waarmaakt komen wij als burgers in de bevoorrechte positie, dat we de 2 coalitiepartners + hun gedoogpartner zullen kunnen gaan zien kibbelen over de volgende 7 miljard,

Ja .....ik zeg nu alleen nog maar NEE

die Rutte van ons rug wil afschrapen. En let op mijn woorden: dan zien we de Grote Blonde Leider de rol van “bedrijfspoedel van het kabinet” overnemen van Cohen. En daar neem ik straks alvast een drankje op. 🙂
Ter afsluiting rest mij in concluderende zin het volgende. Zowel de voettocht van het CDA naar het “radicale midden” als de wending van de PvdA naar het echte oppositie voeren komen simpelweg te laat. Beiden zijn mosterd na de maaltijd.

Advertenties

31 thoughts on “MOSTERD

 1. Als het relevant is Jurgen, waarom dan niet de Libelle? Onderschat de maatschappelijke betekenis van dat blad niet! Denk eens aan de befaamde “Libelle-dagen”, één van de weinige echt “onder-elkaar”-uitjes die de Nederlandse vrouw nog heeft. 🙂

 2. Kijk me die dames nu eens te keer gaan! 😛 Ze grijpen de macht. Op uw hoede mannen, voordat het te laat is.
  Straks lezen we hier beschouwingen over de inhoud van de Libelle van deze week. 🙂
  Fijne dag iedereen; we komen elkaar ongetwijfeld weer tegen als we ontdekken wat de gastheer nu weer heeft weten op te boeren.

 3. Uit de veren? Ik moet er nog onder kruipen, O. Zit even rustig bij te komen van mijn dienst met een heerlijk kopje thee en een beschuitje.
  En even rustig terug te lezen wat de heren allemaal weer hebben opgeboerd. Waar is de tijd, dat je hier hooguit 10 reacties aantrof? 😛
  Zal wel alles met de crisistijd te maken hebben, vermoed ik.
  Ja, dominee Peetoom heeft goed opgelet bij haar cursus Mediatraining. Alle gebaartjes en de meest voor de hand liggende gezichtsuitdrukkingen waren er volop. En zielig, ja ik begrijp wat je bedoelt. Want ze lijkt nog steeds te geloven, dat wij dom kiezersvolk warm te krijgen zijn met dit soort toneelstukjes. Ze zal denk ik van een koude kermis thuis komen.

 4. Omdat ze in alles wat ze doet en zegt de indruk moet wekken dat ze volledig vertrouwen in een goede afloop heeft. En daarbij een ruime portie fanatisme moet uitstralen.
  Wat denk je dat het met een mens doet als je zoveel inzet, [misplaatst] vertrouwen en promotion langs het gootje ziet weglopen straks?

  OT: jij bent ook vroeg uit de veren, Jeanette 🙂

 5. Dominee Peetoom was bij DWDD gisteravond om aan CDA-promotion te doen. De Superpuber speelde de keiharde interviewer.
  Vind Peetom wel een aardig mens. Ze is alleen ook een beetje zielig.

 6. Beetje verrassend toch wel, dat 2 partijen in verval nog tot zoveel discussiestof leiden. 🙂 Zou “zand erover” niet veel meer voor de hand liggen? Maar goed, als julllie dan toch bezig zijn wil ik ook nog wel even.
  En dan pik ik er nog maar even een puntje uit wat nog onbesproken is gebleven: de aankomende, onafwendbare ontmaskering van Wilders’ PVV.
  Want het mag als vrijwel vaststaand aangenomen worden, dat bij verstek laten gaan van Cohen de enige die de rol van “bedrijfspoedel van Rutte” kan [en zal] overnemen diezelfde Wilders is. Met zijn grote muil heeft hij zichzelf dan toch eindelijk in een fuik gezwommen. Hij zal moeten toegeven óf het kabinet naar huis sturen. In het eerste geval zal het gezichtsverlies enorm zijn, in het andere zal hij ontdekken dat zijn meer dan dubieuze rol in de afgelopen 2 jaar, met als hoogtepunt het op de avond van de verkiezingsuitslag verkwanselen van de AOW-kwestie, ertoe heeft geleid, dat een groot aantal van zijn kiezers de overstap hebben gemaakt. Het deel met een beetje hersens, dat vanuit “thrillseeking” op de PVV stemde, is terug naar de VVD, een ander veel groter deel heeft Roemer als de “new hero” in de armen gesloten. De PVV heeft niet voor niets in de dagkoersen in 1 jaar tijd 10 virtuele zetels verspeeld!
  Het enige Wilderiaanse argument wat nog rest is “als jullie niet op mij stemmen komt de PvdA weer in de regering”. Anno 2012 is dat argument verwoorden tot een farce, zelfs in de ogen van voorheen PVV-aanhangers. Want die denken “joh, ouwehoer, kap eens met dat dansen op het politieke lijk wat Cohen heet; wij zijn allang een deurtje verder gegaan, naar Emile”.
  Zodra Wilders als bedrijfspoedel is ontmaskerd lijkt het me een prima idee om hem meteen een forse trimbeurt te geven. Vinden jullie ook niet?

  • Ja, ik heb Verhofstadt zien en horen tieren en brullen. Hoogst irritant dat proberen om anderen te overschreeuwen. Verhofstadt profileert zich [gelukkig] steeds meer als een supermastodont, die met elke verschijning in het openbaar meer mensen tegen zich in het harnas jaagt. Prima ambassadeur zo langzamerhand voor een verdere groei van het anti-Europa sentiment.
   De blikken in de ogen van zijn opponenten spraken regelmatig boekdelen. Waardoor ik wat meer vertrouwen in [een deel van] de jongere generatie heb getankt. 🙂

  • Ik ergerde me net zo aan die man. Geen behoefte om naar anderen te luisteren, argumenten van anderen blind van tafel vegen en maar door wauwelen over zijn private natte droom: de VS van Europa. Kwalijk dat zo’n man met zulke vastgeroeste ideeën een belangrijke positie in het EP kan innemen. En hoorde je het hem ook zeggen? Europa draait zonder schuld!!!
   En ook Peter van Ingen vroeg niet waar dat Europa dan zijn geld vandaan haalt.
   BTW [en beetje off topic]: ik hoorde net in Nieuwsuur, dat onze vriend Jan-Kees openlijk praat over een toekomstig faillissement van Griekenland. Je kan veel van hem zeggen, maar voortschrijdend inzicht is hij fenomenaal in.

 7. Nog altijd spreken politici bij voorkeur over peilingen als zijnde “dagkoersen”.
  Een individuele peiling voldoet aan die definitie. Maar als je als partij al zo’n 15 maanden identieke negatieve peilingen vertoont wordt het iets anders. Dan is er structureel iets mis met je partij.
  En structureel is inderdaad het juiste woord voor het probleem, wat CDA & PvdA hebben. De diverse oorzaken van dat probleem zijn deels verschillend maar deels ook identiek. Om met dat laatste te beginnen: het CDA wees Maxime Verhagen als haar “aanvoerder” aan [leider was nog net een stap te ver, maar Maxime koesterde veel hoop voor de toekomst] en negeerde daarbij het toch zo overduidelijke signaal, dat Verhagen bij veel mensen, ongeacht hun politieke voorkeur, als een geboren gluiperd, stiekemerd en de geboren onbetrouwbaarheid werd en wordt gezien.
  Toen hij die status ook nog eens bevestigde door op de hem eigen manier in het huidige kabinet te stappen stond wel vast, dat het verlies bij de verkiezingen, wat ook deels Verhagen maar ook de Balkenende-moeheid kan worden toegeschreven, niet zou worden goedgemaakt.
  De PvdA koos Cohen als boegbeeld. Voorganger Wouter Bos had in een proces van jaren heel zorgvuldig een beeld van Cohen opgebouwd, waardoor veel voor beeldvorming gevoelige kiezers [en anno 21e eeuw zijn dat er nogal wat] meenden, dat de linkse Messias op aarde was gearriveerd. Je hoeft er maar de krantenberichten uit 2009 en 2010 op na te slaan en de vele discussies op de fora op terug te lezen: Cohen was groter dan Nederland zelf. En als persoonlijkheid voldeed Cohen ook prima aan het geschapen beeld: de rust zelve, beschaafd, integer etc. etc.
  Hoe koud was de douche toen Cohen de verkiezingen inging via de volstrekt qua format voor hem ongeschikte debatten. Tot hun verbijstering zagen veel mensen een stotterende, hakkelende, diverse malen op parate kennis falende Cohen, waar moderne debaters als Rutte en Wilders de vloer mee aanveegden. Het was eigenlijk nog een wonder, dat de PvdA 30 zetels haalde. Maar dat veranderde snel, want binnen de kortste keren lieten de “dagkoersen” zien, dat het snel bergafwaarts ging. En die val werd nog aangejaagd doordat Cohen ook zijn rol als oppositieleider op een uiterst twijfelachtige wijze uitvoerde.
  Nu, zo’n 2 jaar verder, hebben zowel CDA als PvdA te lang de verkeerde kaart gespeeld. De PvdA toont zich het verstandigst van de 2, door nu al een ommekeer in te zetten. Vanaf nu gaat Cohen nee verkopen aan Rutte. We zullen het allemaal wel zien qua effect.
  Het CDA bakt het als gewoonlijk nog bruiner dan bruin. Er komt een vodje op tafel, waar maar weinigen enige lijn in zien. Maar wel is duidelijk, zo vertelt men met trots zelf, dat het CDA een andere “nieuwe” richting kiest. Maar wacht even: alleen nu nog niet. Pas nadat men tot 2015 is blijven doen wat haaks op de in 2012 als nieuwe richting verkondigde visie staat, zal Nederland gaan merken, wat die nieuwe visie is.
  Het CDA doet mij sterk denken aan dat sloopbedrijf, dat weet dat men het verkeerde gebouw aan het neerhalen is, maar omdat “afspraak is afspraak” geldt er toch gewoon mee doorgaat. En de verschrikte eigenaar van het gebouw geruststelt met de toezegging, dat als de sloop eenmaal klaar is men het gebouw weer zal opbouwen. En dat CDA is er ook nog eens van overtuigd, dat die eigenaar dat echt wel snapt en ook inziet, dat het nog goed voor hem is ook. En dus voortaan CDA zal gaan stemmen.!!!!!!!!

  • Klopt allemaal als een bus wat je schrijft, Paul. Het is exact als ik tegen de situatie bij die twee partijen aankijk. Ze spelen een verloren wedstrijd. Slechts een harde kern [CDA 10, PvdA 15 zetels] is wat hen zal resten. Ze verhuizen naar de marge van de politiek. En dat heeft men volledig aan zichzelf te wijten. Arrogantie, domheid, blindheid en doofheid zijn de belangrijkste redenen van het verval. En hebben ervoor gezorgd, dat beiden de kiezer niet meer snappen en niet meer verstaan. Wat is er meer funest voor je als partij!

  • Treffend, zeer treffend: het CDA als het sloopbedrijf! Ik heb 2010 en 2011 nog eens aan mijn geestesoog voorbij laten trekken wat de media en fora betreft. En wat je daarover zegt is volledig correct.
   In 2010 bulkte het van blinde bewonderaars van Cohen, de meest waanzinnige verwachtingen had men van de man.
   In 2011 werdende fora bestormd door Rutte-aanbidders. Ook die werd onmiddellijk op de hoogste troon gezet, ook van hem werden prachtige dingen verwacht.
   En kijk nu in 2012: Cohen hangt ergens in de touwen en wordt in meerderheid beschimpt. De Rutte-aanbidders zijn grotendeels overvleugeld door hun tegenpolen. Zelfs de Wilders-tokkies hebben ingebonden en zich waarschijnlijk teruggetrokken in de spelonken vanhun eigen fora. En niet geheel verrassend is Emiel Roemer ineens “hot” en hangt het stupide klootjesvolk aan zijn broekspijpen. Dat laatste zeg ik met opzet om duidelijk te maken, dat niet alleen de politici van een uiterst discutabel gehalte zijn in dit land, maar ook de kiezers erin volharden om verkiezing na verkiezing te bewijzen welke debieltjes ze eigenlijk zijn.
   In die zin kan het CDA,de PvdA en de VVD eigenlijk weinig verweten worden. Want ze passen immers prima bij de debiele kiezers van dit land?
   En Emile Roemer? Als ik hem was zou ik me nog maar eens achter mijn oren krabben of ik wel mee wil doen aan het regeren van zo’n land vol debielen.

   • Ik noemde hem met opzet niet, omdat ik verwachtte dat hij toch wel ergens in de discussie zou opduiken. 🙂
    Emile Roemer is natuurlijk juist de man, die met “dagkoersen” wordt geconfronteerd. We kunnen alleen maar hopen dat hij daar verstandig mee weet om te gaan.
    Maar “hoopvol” is wel, dat een tendens zichtbaar wordt die erop wijst, dat de vlucht naar de PVV van de kiezers, zoals die 2 jaar heeft geduurd, tot stilstand lijkt te zjn gekomen. Instede kiest men nu voor de SP.
    Er zijn mensen, die daar een heel platte verklaring voor geven: de SP is de links-populistische tegenhanger van de PVV. Ik denk daar toch wat genuanceerder over.
    Men vergeet, dat de vlucht naar de PVV veel eerder te maken had met de figuur Wilders en de afwijkende manier [onbeschoft, beledigend, plat] waarop hij politiek bedrijft. In tegenstelling wat wordt verondersteld was de boodschap van de PVV veel minder aanleiding tot die vlucht. Janmaat verkondigde in de jaren 80 immers vrijwel een identieke boodschap maar kwam nooit verder dan 2 zetels. En dat heeft echt niet vooral te maken met het wel regelmatig vertelde verhaal, dat de Nederlander van nu meer “debiel” zou zijn dan die van de jaren 80. Platter, 1-dimensionaler OK, maar niet debieler.
    Om aldus de nieuwe vlucht nu richting SP op identieke manier te verklaren als destijds richting Wilders is lariekoek. Niet alleen doe je Roemer daar onrecht mee aan maar de man is gewoon in geen enkel opzicht te vergelijken met de GBL.

 8. Spijkerman houdt in ieder geval van doorpakken. De nieuwe praeses van de PvdA heeft al:
  – benadrukt dat de PvdA links is
  – zijn voorstel om het partijbureau van de Grachtengordel te verplaatsen naar een linkser [volkser?] plekje er door gekregen
  – verkiezingen van de nieuwe partijleider [of is het nu -lijder?] bij de komende nieuwe verkiezingen met een “akkoord” beantwoord zien worden.
  Dus er beweegt wat bij de club. Nu nog kijken wat de rechte rug van Cohen echt waard is.

  • Van mij krijgt Spijkerman het voordeel van de twijfel. Ik vind het so-wie-so al een pluspunt, dat hij niet deel uitmaakt van de academische watjes-garde, waar er op zeker moment veel te veel van rondliepen in de fractie.

 9. Waar Jolandaatje Sapje nog wist, dat “verbinden” kon worden aangeduid via een stekker en een stopcontact zag ik die “trapezewerker” afgelopen vrijdag achtereenvolgens “Kiezen” aanduiden door zijn knuisjes heel dicht bij elkaar te brengen en vervolgens “Verbinden” visualiseren door zijn handen zover mogelijk van elkaar te plaatsen.
  Een beetje begrijp ik het ook wel, want de man kan niet anders dan ontzettend in de war zijn geraakt door zijn eigen verhaal.
  “Het Radicale Midden” …… [wie komt er op zoiets in relatie tot het CDA?] dat wordt gewoon de plek waarop die club zijn laatste doodsreutel zal laten horen. Het nieuwe manifest is de voorlaatste reutel in de rij.
  O, voor ik het vergeet ook nog even de “salonsocialisten”, die voortaan weer gewoon in de bijkeuken willen gaan wonen.
  Cohen zal er zelf ongetwijfeld allemaal achterstaan, maar ook hij begint gelijkenis te vertonen met de kapitein van de Titanic, die na even stevig in zijn neus te hebben gepeuterd ineens een giga-ijsberg voor dat orgaan ziet opdoemen. En dan is “roer om” een heel voor de hand liggend, maar tegelijk veel te laat gegeven commando. Ik adviseer Cohen snel wat commissariaatjes te pakken, maar allereerst te zorgen dat hij snel een plek in een reddingsboot vindt. Als hij weer met zijn gebruikelijke traagheid reageert is de kans groot dat zijn partijgenoten de boten al tot de rand zullen hebben gevuld.

  • Zit wel iets in, in de vergelijking met de Titanic, hoor Jurgen. Maar ik merk toch maar even op dat de PvdA-boot wel nog steeds vaart, ondanks dat er flink water werd gemaakt.

  • Dat klopt wel, O. Wat dat betreft staan ze er nog net iets beter voor [of minder slecht] dan de CDA-boot, want die ligt al enige tijd op zijn zij. Ondanks dat nieuwe zeil met “Radicaal midden” erop.

 10. Voor mij heeft de PvdA reeds lang afgedaan, RadaR. Ik zeg dit zeker niet met vrolijkheid, maar eens was het echt genoeg en dat moment is al een paar jaar geleden gekomen. Dus het gespartel van Cohen …. het zal allemaal wel.
  Het enige wat ik nog wel hoop is dat de partij niet het CDA achterna gaat. Maar om dat te voorkomen zal men toch wel erg hard en op de enig juiste manier aan de slag moeten gaan. En hoewel ik je sympathie voor de mens Cohen deel ben ik er lang niet van overtuigd, dat hij de man zal zijn die de partij weer doet opveren. Overigens, wie dat op dit moment wel zou kunnen weet ik ook niet. En misschien is daar wel veel, zo niet alles mee gezegd.

 11. Je noemt een mislukte trapezewerker, een gekandidateerde dompteur en dan zet je een foto neer van de CDA-kampioen Oorzeilen?
  Wel mooi trouwens, die Koppejan-mandril & Ferrier-slang ….. zeer treffend. 🙂

  • De kop van Aart-Jan de Geus verdraag ik niet meer. Dat heeft alles te maken met zijn rol destijds in één van de Balkenende-kabinetten. Toen heeft de man al zijn “zendtijd” bij mij voorgoed opgebruikt.
   En de dompteur ….. zodra ik een foto van Haarsma Buma in een tijgervelletje vind plaats ik hem meteen. 🙂

 12. Pfff …. net een wel heel lange dag voetbal achter de rug. Moet ik even van bijkomen en waar kan dat beter dan hier? 🙂
  Over het CDA heb ik elders al wat gezegd, dus dat vergeet ik liever maar. En Job? Tja, ik snap echt niet wat die man bezielt. Eerst zichzelf 1,5 jaar lang als oppositieleider helemaal uit beeld laten duwen en alleen maar de hielen likken van dit kabinet. Met een nog kwader electoraat als gevolg.
  En dan nu het roer “radicaal” [als we niet oppassen wordt dat woord in deze neo-liberale wereld nog mode 😀 ] omgooien en het voordoen alsof er vanaf morgen heel nukkig en onwilllig gaat worden gedaan. Tenzij het over de pensioenen of de euro gaat natuurlijk! Waar gaat Cohen zich dan hard opstellen? Over de 130 km? Over de Dierenpolitie? Sorry hoor, maar de man en zijn club zijn vrijwel zo ongeloofwaardig als dat clubje van die ene pastoor en die gepensioneerde misdienaar.

 13. Back to serious business zie ik. 🙂
  Mag ik mezelf een gelukkig mens noemen als ik aangeef, dat al dat CDA-geneuzel aan me is voorbijgegaan? Je zou het haast wel denken.
  De meerderheid in Nederland ziet inderdaad dat hele “Radicale Midden” van het CDA als een synoniem voor Doolhof. Je zou haast bewondering voor al die CDA-ers opbrengen als je merkt hoe bevlogen ze die bak met onzin proberen te verkopen. Mosterd? OK. maar dan wel van het soort wat bij geen enkel gerecht smaakt. En dus niet gevreten wordt.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s