EZELACHTIGE MESSENGER-BOY MET JUDASTREKJES

“Het is al in 1992 gebeurd” verklaart premier Rutte, “en de huidige voorstellen van Merkozy betekenen dus niet, dat er opnieuw extra soevereiniteit van de lidstaten aan Brussel wordt afgestaan.”
Op zich niet mis te verstaan, die woorden. Maar omdat de premier de riskante gewoonte heeft dingen weleens anders te begrijpen dan ze bedoeld zijn moeten die woorden toch even zorgvuldig worden gewogen.

Eerst maar even terug in de tijd naar 1992. Ik heb letterlijk uren speurwerk gedaan naar mogelijke uitlatingen, discussies, publicaties e.d. waarin het punt van de soevereiniteitsoverdracht zou kunnen zijn aangeroerd. Helaas vond ik niets. Of misschien is er wel niets. Gravend in mijn herinnering kan ik me niets voor de geest halen van een Wim Kok, die ons olijk en vrolijk vertelde, dat we via het VVM een stuk van onze soevereiniteit in de handen van de Brusselse Technocratie hadden gelegd met de boodschap “kijk maar wat jullie er mee doen”.
Het kan uiteraard best zijn, dat er wel degelijk iets dergelijks is beKOKstoofd, maar dan is het nooit naar buiten gebracht. Als je de gang van zaken aan je oog voorbij laat gaan sinds de euro er is kom je vanzelf tot de conclusie, dat de politiek gewoon heeft gedacht: “ze zijn euforisch over die euro, dat geeft ons mooi de kans de verborgen soevereiniteitsoverdracht tot in detail te regelen en het over een paar jaar er door heen te jassen.” Wat men ook probeerde via de “Europese Grondwet”. Toen die het niet haalde, maar de zaakjes wel al waren geregeld restte slechts de noodgreep van het mishandelen van de mooie Europese Democratische gedachte. De “Grondwet” werd ineens een Verdrag van Lissabon, wat in 2007 werd geratificeerd zonder dat er referenda werden uitgeschreven.
En men wreef zich tevreden de handjes, want vanuit de Europese volkeren, druk bezig met zich vol te vreten en 3 slagen in de rondte te consumeren, kwam er slechts een te verwaarlozen verzet.
Die tevredenheid was echter eerder een blijk van euforie bij de politiek dan dat zij stoelde op een realistische visie op de werkelijkheid. Want er was in de tussenliggende jaren wel het een en ander gebeurd. Niet alleen de al eerder gememoreerde afwijzing van de Europese Grondwet in Frankrijk en Nederland [waarvan de werkelijke betekenis nooit helder op het netvlies van de politiek is verschenen], maar ook het bewijs, dat de door Rutte aangehaalde al in 1992 overgedragen soevereiniteit in werkelijkheid een farce bleek te zijn geweest. Want het Stabiliteitspact, wat de exponent van die overdracht van macht aan Brussel was, bleek een lachertje. Zowel Duitsland als Frankrijk veegden er, nadat er een bubble was gebarsten in 2003, de in sommige gevallen immense bilpartij mee af.

Toen gingen er nog wel mensen de straat op ......

Uit dit feit kan worden geconcludeerd, dat:
1 .óf Brussel niet werkelijk de macht had om iets te doen, in welk geval Rutte gisteren in de 2e Kamer maar ook al bij eerdere gelegenheden uit zijn nek stond te kletsen of ronduit te liegen;
2. óf de overdracht van soevereiniteit en macht niet aan Brussel maar wel aan de 2 grootste lidstaten Duitsland en Frankrijk had plaatsgevonden. In welk geval Rutte ook een smerige draai aan de feiten geeft.
[De rol van Paarse Willem laat ik maar verder onbesproken, omdat ik aanneem dat de geschiedenis over hem zal oordelen.]
Als ik me beperk tot 1 dan is de rol van Rutte slechts die van leugenaar. Want hoewel de oplossing, die alweer Merkozy voorstaan in zeer grote lijnen een herhaling van zetten lijkt in vergelijking tot wat in 1992 in Maastricht werd vastgelegd, is er wel één belangrijk onderscheid.

Hoewel ik de politiek al langer voor dom, doof , blind en hardleers verslijt kan ik me nauwelijks voorstellen, dat men een wapen als het Stabiliteitspact, wat in de goede jaren voor de crisis zich als een waterpistool ontpopte, opnieuw zal willen gebruiken om in een situatie van enorme crisis als de ultieme oplossing te dienen. En dat is ook niet zo, omdat men aan het oorspronkelijke pact iets toevoegde, wat wel degelijk als een overdracht van macht aan Brussel kan en mag worden gezien. Brussel krijgt namelijk de mogelijkheid om nieuwe overtreders van het nieuwe pact [en ongetwijfeld zullen die er komen, want welk lid van de Eurozone krijgt het binnen korte tijd [max. 5 jaar] voor elkaar om zijn staatsschuld tot minder dan 60% terug te dringen en het begrotingstekort structureel onder 3% te houden? Slechts via enorme bezuinigingen en daarmee gepaard gaande blinde afbraak van elke vorm van sociale voorzieningen zou dat wellicht kunnen, maar daarbij is de vraag hoeveel rek de Europese burger nog bezit] automatisch te straffen via op te leggen boetes. Brussel pikt dan bijvoorbeeld een percentage van ons BNP af.
Brussel stopt dan bijvoorbeeld met het beschikbaar stellen van subsidiegelden, waarvan een deel nota bene door ons zelf is opgebracht.

Blondie B & Blondie C

Kijk, dat is overdracht van macht. Want is macht niet het op basis van een veroverde positie handelingen verrichten, die niet door draagkracht en objectiviteit en onafhankelijkheid worden gedekt? Handelingen, die de machthebber zelf ten goede komen en de onderdaan best schade mogen toebrengen?
Ik vertrouw Rutte en zijn club al per definitie niet, maar nu meen ik toch gefundeerd te mogen stellen, dat hij werkelijk een leugenaar van de bovenste plank is. En de traditie van zijn voorgangers Kok en Balkenende keurig voortzet. De rol van “messenger-boy” past hem als gegoten. En in het Kerststalletje krijgt hij dit jaar de rol van de ezel. Als Rutte zo blijft doorgaan, wie weet dat dan in de buurt van Pasen de Judas-rol voor hem gereserveerd wordt.

Advertenties

22 thoughts on “EZELACHTIGE MESSENGER-BOY MET JUDASTREKJES

 1. Is er niemand, die Rutte maar ook Plasterk kan uitleggen, dat als 90% van de Europese “lijders” het heeft over “meer macht voor Europa” de kans niet gering is dat dit ook zo is?
  Wat een land dat Nederland, vinden jullie niet? Zowel de regeringspartijen als de oppositie blijken Oost-indisch-doof.

  • Ik zal het je nog sterker vertellen, P. Plasterk en Cohen blaten bij voortduring, dat het kabinet in grote lijnen doet wat met de lijn van de PvdA overeenkomt, dus dan is dwarsliggen niet aan de orde.
   Binnen de “walls of power” lachen Rutte en Verhagen zich een giga-bult, want die verkeren in de veronderstelling, dat de PvdA precies doet wat de coalitie wil.
   Op die manier houden de heren elkaar niet alleen lekker bezig maar ook constant voor het lapje.
   Alleen de kiezer kan dit spelletje doen stoppen [of een 3e wereldoorlog natuurlijk].

 2. Een heel bruikbaar overzicht van wat je inmiddels het nog enigzins overzichtelijke deel van [de ontstaansgeschiedenis van] Europa kunt noemen. Inmiddels is het overzichtelijke er wel helemaal van af.
  We hebben nu:
  – de oorspronkelijke EU [27]
  – een groep van 26 landen waar nog een naam voor moet worden verzonnen
  – de Eurozone [17]
  – de Britten.
  We hoorden gisteren 90% van de regeringsleiders verklaren, dat het positieve aan de uitkomst van de Supertop vooral is, dat er eindelijk sprake is van de noodzakelijke soevereiniteitsoverdracht, waardoor Europa de macht krijgt om in specifieke situaties in te grijpen in begrotingen van Eurozone-landen [waar de 10 EU-landen, die niet de euro hebben zich bij kunnen aansluiten].
  De andere 10% bestond uit:
  – een Britse PM, die zijn middelvinger opstak en fulmineerde dat GB nooit de in geding zijnde soevereiniteit aan Europa zou afstaan;
  – een Hollander, die zonder met de ogen te knippen en met de gebruikelijke brede lach op het gelaat verkondigde, dat er géén sprake was van [nieuwe] overdracht van soevereiniteit.
  Ik laat het maar aan iedereen individueel over te bepalen wie nu wie in de maling neemt.
  Van mijn kant kan ik slechts opmerken, dat de Europese politiek een slangekuil is, waarin men zich in de meest absurde bochten wringt om de burger te bedotten en ten koste van alles te voorkomen, dat de burger zijn mening over de hele poppenkast mag/kan geven.
  Een poppenkast, die ons met enorme kosten en een grote welvaartsval zal opzadelen.

 3. Hij gaat lekker, Radar. We hebben een swingende wacht hier. 😛
  Al heel veel prettige plaatjes langs horen komen, ga zo door mijn zoon.

  On topic: begrijp ik nu goed, dat de EU in feite is uiteengevallen en dat de Britten vanaf nu weer echt op een eiland leven?

 4. Geen machtsoverdracht? Europa kruipt zelfs onze grondwet binnen!
  De 17 volgende landen [laten we 15 ervan voortaan maar gewoon “de lemmingen”noemen] moeten in hun Grondwet opnemen wat Europa bepaalt over schuld en begrotingstekort.
  Wat ik ook heel opvallend vind is, dat Rutte c.s. inmiddels extra bezuinigingen hebben aangekondigd [nodig om het ESM-potje van zo’n 500 miljard mee te helpen vullen], waarbij ook de woningmarkt [lees: hypotheekrenteaftrek] wordt genoemd.
  Hoe lang nog voor het grote oproer uitbreekt????

 5. Right, P.! De knul lult gewoon maar wat. RadaR omschrijft hem niet voor niets als de “ezelachtige messenger-boy”. Hij zegt precies wat Angela hem opdraagt.

 6. Hoe kun je zo’n Rutte nu nog serieus nemen? Gisteravond stond hij met een strak bekkie te vertellen hoe belangrijk het was de Britten aan tafel te houden; vandaag vindt meneer het geheel geen probleem, dat de Britten weigeren de EC controle over hun begroting te geven.
  BTW … goed verhaal inderdaad van het Europa van vorige week nog de 2 snelheden maar nu 2 varianten [de 17 en de 10].

 7. Goed historisch overzicht van een aantal zaken, die bij de meeste Nederlanders waarschijnlijk al lang uit het collectieve geheugen zijn verdwenen.
  Wat Rutte betreft: zou die er niet gewoon vanuit gaan, dat ook het stabiliteitspact nieuwe stijl niet zal werken en er dus t.o.v. 1992 niets verandert?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s