STOP THE CLOCK

Is het u inmiddels ook opgevallen? Dat het in Europa al meer dan een half jaar 5 voor 12 is, bedoel ik? In juni begon het, dat klok kijken door knappe koppen, die allemaal hun eigen mening hadden over de stand van Europa en de te kiezen oplossing. En de politiek begon vanaf dat moment meteen met een oude koe uit de sloot te halen: de dreiging van onlust en onrust, ja zelfs de dreiging van gewapende conflicten in het oude continent [Juppé braakte die woorden deze week nog uit].
Arnoud Boot, die we al vanaf het moment dat de Lehman-bom in de VS explodeerde met hoge frequentie op de buis ontmoeten om hem zonder een spier te vertrekken vrijwel elke keer zijn eigen eerdere verhalen te horen corrigeren [een uitdaging voor de journalistiek om de uitspraken en meningen van o.a. die man over de afgelopen 3 jaar eens achter elkaar te zetten. Ik heb het sterke vermoeden dat dit dan een voettocht door het doolhof van de voortschrijdende inzichten zal blijken. En u weet: voortschrijdend inzicht is uitgevonden om vergissingen, fouten en leugens uit het verleden weg te poetsen. Denk maar aan Balkenende en Irak!], die Arnoud Boot keek ook deze week op de klok in Nieuwsuur en constateerde, dat het weer of liever nog steeds 5 voor 12 was.

Tic-Toc-Tic-Toc-Tic-Toc

Een nieuw, maar daarom zeker niet verrassend geluid kwam er gisteren uit de hoek van de club van “captains of industry” in Nederland. Bij monde van de CEO van DSM werd met een morbide ondertoon gesteld, dat het 1 voor 12 was voor Europa. Aan de vadsige kop van die CEO was de noodtoestand niet af te lezen, wel dat er waarschijnlijk ettelijke rijkelijk besprenkelde vergaderdiners [zoiets als in Brussel ook met grote regelmaat aan de orde is] nodig waren geweest om het verstrijken van die 4 minuten te kunnen constateren.
Iedereen die zich met de misgeboorte Europa/euro bemoeit roept er maar op los en doet dat vooral met de belangen van de “eigen winkel” op het netvlies.
Politiek, economen, bedrijfsleven, financiële sector ……. in het rijtje ontbreekt alleen de burger, die blijkbaar niet durft te roepen. Zo af en toe is er wat bescheiden gefluister, gelispel te horen, dat is alles.
Alleen deze week al hoorden we de economen [Boot], het bedrijfsleven [captains of industry], maar ook de financiele sector liet een wind.
Mark Cliffe [een zombie, die als econoom bij ING in dienst is] presenteerde een onderzoek naar de gevolgen van een paar scenario’s aangaande de euro. Cliffe [ik plaats geen foto want de man ziet er niet uit] gaat in zijn rapport uitvoerig in op de enorme kosten die gepaard zullen gaan met het klappen, knallen of exploderen van die munt. Hij rekent ons zelfs voor welke negatieve gevolgen er zullen zijn voor ons Bruto Nationaal Produkt en onze welvaart. Om er vervolgens laconiek aan toe te voegen, dat het becijferen van de voordelen van uit de euro stappen extreem moeilijk uitvoerbaar is en er derhalve nauwelijks iets cijfermatig kan worden weergegeven.
In mijn kringen noemen we dat tendentieus rapporteren; maar ja wie verwacht anders van de financiële sector???

 

Boy Wonder mag ons maandag het bos insturen

Wie de verhoren van de commissie de Wit volgt zal misschien net als ik gisteren de kots uit de mondhoeken hebben geveegd na het aanhoren van Nout Wellink. Ik durf er veel onder te verwedden, dat er na het vertrek van Wellink uit de verhoorzaal een grote natte vlek van zeer glibberige substantie op het tapijt zal zijn achtergebleven.
Maandag komt ex-Boy Wonder Wouter Bos zijn “3e graads-verhoor” ondergaan. Ik durf er ook nu heel veel onder te verwedden, dat Wouter, eenmaal geconfronteerd met de vraag waarom hij handelde als hij heeft gehandeld, zal antwoorden: “U moet niet vergeten: het was wel 5 voor 12.”

Advertenties

10 thoughts on “STOP THE CLOCK

 1. Als het 5 voor 12 is dan kun je met redelijke stelligheid aannemen, dat het over niet al te lange tijd weleens 12 uur zou kunnen worden. Zo werkt het door ons zelf uitgevonden principe van tijd en de op basis van dat principe ontwikkelde klok nu eenmaal.
  Ook hier vertonen politici afwijkend gedrag. Te pas en te onpas schreeuwen ze van de daken dat het 5 voor 12 is, maar ze weigeren steevast te vertellen:
  a. wat er gebeurd als het werkelijk 12 uur wordt;
  b. wat ze gaan doen als de klok 12 heit.
  De Jager gaf gisteravond in Brandpunt weer eens een staaltje weg van dat inmiddels zeer irritante maar ook zeer laffe wegduikgedrag. “Ja, we hebben scenario’s voor alle mogelijke uitkomsten aangaande de eurocrisis, maar ik vertel u niet of daar ook een scenario bijzit wat de uitkomst van de val behandelt.”
  Het is als de als de “cocky” burger, die zegt dat hij tegen alles verzekerd is, maar weigert te vertellen of er ook een brand-, levens- of invaliditeitsverzekering bij is.
  Of ook als de “cocky” ondernemer, die zegt dat zijn bedrijf het geweldig doet maar weigert winstcijfers te tonen.
  Terwijl ik dit schrijf is het kwart voor 12; laten we het er maar op houden, dat dat de echte tijd is.

 2. RadaR, even een [misschien overbodige] tip: vanavond in Brandpunt Jan-Keeshond, die gaat vertellen wat er allemaal fout is gegaan bij de invoering van de euro en dat “we” nu allemaal voor die fouten boeten.

 3. Jij hebt het niet echt op Wellink, geloof ik :P. Ik heb [natuurlijk] niet gekeken, dus ik kan je ook niet helpen om het raadsel van het glibberige plasje op te lossen.
  BTW .. zou het na de zoveelste Top der Toppen van vrijdag weer 10 voor 12 zijn, denk je?

  • Neen, Jeanette, ik heb het helemaal niet op Wellink. Omdat het het soort man is, dat zijn ongetwijfeld vele kwaliteiten niet inzet op een manier, waarvan wij allemaal van prins tot pauper profijt zouden kunnen [moeten] hebben.

 4. Het gelispel van de Nederlandse burger begint onderhand wel heel schril af te steken met de gedragingen van de burgers elders in Europa. In Engeland staakten deze week 2 miljoen mensen, in België gingen 50.000 mensen de straat op. Zijn we echt zo’n zielig aftreksel van een ooit voor haar recht opkomend volkje geworden???

 5. Hé, P. is me net voor 🙂 Nou ja, dan maar als no. 2.
  Al dat gelul over die klok is natuurlijk puur effectbejag in de vorm van bangmakerij. Dat is des te meer bevreemdend, omdat de heren en de enkele dame met het veroorzaken van de nog steeds in omvang groeiende crisis meer dan voldoende een effect hebben bereikt, dat een lifetime meegaat.

  NB:
  Ik had eigenlijk een logje verwacht over “The Witch of Ajax” Olfers. 🙂

  • Ik heb er inderdaad even over nagedacht. Maar het is een aflopende zaak. We hoorden Davids brabbelen, we zagen Römer op tilt slaan, gisteren was het de beurt aan The Witch [prima bijnaam!]. Ongetwijfeld houdt Ten Have zijn kunststukje tot vlak voor 12-12 droog. Gewoon het voorspelbare en in het recente verleden maar al te vaak geslaagde spelletje van getrainde machtsgeilen. Voor hen is het inmiddels 5 over 12, maar ze weigeren nog op de klok te kijken.

 6. Ik heb “Badman” Wellink maar laten schieten. Omdat ik al verwachtte, dat slechts letterlijk hem de bankschroef aanzetten ertoe zou kunnen leiden, dat hij zich niet uit de problemen glibbert.
  Boy Wonder Bos ga ik wel maandag bekijken. Vooral om te zien of hij zich op dezelfde wijze als Wellink uit de prut zal proberen te draaien.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s