GULDEN-ZUCHT

De PVV gooide de knuppel [al of niet geregisseerd] in het hoenderhok door opdracht te geven voor een onderzoek naar de mogelijke kosten van herinvoering van de gulden. Weinigen van jullie zal dat zijn ontgaan.
Vanaf dat moment is het sentiment m.b.t. die gulden weer opgeborreld. Allerlei media vochten als het ware om de eerste te zijn met een haastig in elkaar geflanste enquete om de mening van ons, dat domme volk, te peilen.
De afgelopen dagen konden we als we dat wilden kennis nemen van de mening van VVD-ers, PVV-ers,D66-ers, glazenwassers, stratenmakers, krijtstreepje people en wat je maar voor ongeregeld goed kunt verzinnen.

de good-old "piek"

Allemaal non-informatie, omdat er toch nooit iets mee zal worden gedaan. De politiek weigert immers consequent zich ook maar iets gelegen te laten liggen aan de oprispingen, die via de muil van het volk doorkomen. Als er enig effect vanuit die krakkemikkige peilingen zou kunnen ontstaan dan zal dat hoogstens een steeds verder groeiende onvrede bij datzelfde volk zijn; omdat voor de zoveelste keer wordt bewezen dat haar mening er in het geheel niet toe doet.
Onder het motto “ergernis moet je niet bewust opzoeken” ben ik dan ook overgeschakeld op sec krantekoppen scannen als het om berichtgeving over de gulden gaat. Laten we maar wachten tot februari 2012 als Gekke Geert de resultaten van dat onderzoek presenteert. Lachen in februari …. dat is immers nooit weg, zeg nu zelf.
Vandaag scande ik de kop “Peiling: Heimwee naar de gulden is aan het afnemen”. Ik heb niet eens de moeite genomen het artikeltje te lezen. Want iedereen zou moeten begrijpen, dat met het verstrijken van de jaren [de euro is er al bijna 10 jaar] er zo langzamerhand een generatie aan het ontstaan is, die nauwelijk een idee heeft wat die gulden precies was. Wacht nog pakweg 10 jaar en de dan resterende gulden-aanhangers worden door het leen-, koop- en pinvolkje compleet weggelachen. Tenzij …..ja, tenzij die euro binnenkort echt op zijn kont gaat natuurlijk. Maar zeg eens eerlijk, denkt u dat dit zal gebeuren? Ik denk van niet. Sterker nog, ik denk zelfs dat de kans op een monetaire oorlog, maar dan een echte met tankjes, vliegtuigjes, bommetjes en meer van dat moois groter is.
Maar even terug naar die kop. Want zelfs een kop kan de raderen aan het draaien brengen. Waarom is die heimwee naar de gulden aan het afnemen?
Voor mij is het antwoord simpel: het is immers rustgevend te zien, dat een pot Calvé pindakaas Euro1,98 kost. Terwijl de aanblik van dat potje pindakaas in de schappen voorzien van een

Smeert even lekker, kost iets meer

prijskaartje van f 4,40 een heel ander effect zal hebben. Vooral op de generatie, die datzelfde potje volks broodbeleg nog niet eens zo gek lang geleden voor f 1,50 kocht.
Kortom: de euro is een kalmeringspil in monetaire vorm. Eigenlijk zou moeten worden onderzocht welk prijsopdrijvend effect daar vanuit gaat naar de zorgkosten. Geert, iets voor een onderzoekje?????

Advertenties

9 thoughts on “GULDEN-ZUCHT

 1. De discussie over de gulden mag dan wel een “dead end street” zijn, maar wist je dat bijvoorbeeld binnen de Occupy-beweging stemmen zijn opgegaan om pure ruilhandel of een eigen “munt” in te voeren?
  Zoals in Indonesië de Islammers al geruime tijd in gebruik hebben. Vind ik wel een leuk experiment: proberen aan te tonen dat we die vervloekte euro en het systeem waarvan het ding deel uitmaakt niet nodig hebben om ons dagelijks brood bij elkaar te schrapen.
  Waarbij ik er zeker van ben dat we best zonder pindakaas door het leven kunnen.

 2. Al generaties zijn wij behept met een voor velen wat merkwaardig aandoende ontbijtgewoonte: in de “zoethoek” wat broodbeleg betreft is het de goede gewoonte de laag pindakaas op de boterham vervolgens te bedekken met een bescheiden laag hagelslag. 😛
  Nu wil het geval, dat sinds speculanten ook de voedselmarkt in hun klauwen hebben de cacaoprijzen omhoog zijn geschoten. En dus is de prijs voor een doosje doorsnee hagelslag geklommen naar het leuke bedrag van euro 2,99 [ f 6,60!]
  We zitten midden in onze bezuinigingsonderhandelingen; vaststaat nu al dat 1 van de 2 gaat sneuvelen. Want het besef, dat niet echt lang geleden de ontbijttafel nog bevredigend kon worden gevuld met zoetigheid voor maximaal 4 gulden, waar dat nu inmiddels tot vrijwel 3x zoveel is opgelopen maakt het breken met een oude familietraditie noodzakelijk.

 3. Verstandig om deels voor de “koppen scannen” te kiezen. Want maar al te vaak concludeer je na te hebben doorgeklikt, dat je hoofdzakelijk suggestieve onzin hebt zitten lezen.

 4. Het is zoals je zegt, RadaR: allemaal geruis om niets, gekwek in de marge. Omdat het allemaal niets zal uitmaken. We zitten in de euro, we blijven in de euro en we zinken desnoods met de euro.
  In het laatste geval zal de politiek zich slechts “oeps .. foutje” laten ontvallen en beginnen aan een volgende prestigieus miljardenverslindend project.
  Wij kopen trouwens nooit pindakaas; zou best kunnen dat het iets met die f 4,40 per pot te maken heeft.

 5. De euro een soort kalmeringspil???? Ik heb toch stellig de indruk, dat alle drukte er omheen juist op het tegendeel wijst. 🙂
  Maar leuk gevonden is het wel. Want dat “prijseffect” is na 10 jaar nog steeds volledig aanwezig. Alleen maken mensen niet meer zo veelvuldig de gulden-vergelijking en rest er dus het misleidende gevoel van “goedkoop”.

 6. Kan nooit kwaad om de euro-gulden vergelijking maar weer eens te maken. 4,50 gulden voor een potje pindakaas …. pakweg 10 jaar geleden zou je voor gek zijn verklaard als je het er voor betaalde. Maar er zijn zoveel voorbeelden. Pak alleen maar de prijslijst van een willekeurige super erbij.
  De gulden terug, ik weet het niet hoor. De euro is wel een ongeluksbrenger gebleken, maar een stap terug zetten, daar is de politiek nooit sterk in geweest.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s