ARRIVEDERCI

Die crisis begint er toch wel in te hakken zo langzamerhand, vindt u ook niet?
In Zuid-Europa is naast eindelijk zicht op de gigantische gaten in de handen van de Olijvenboeren, de Pizzabakkers, de Sardientjesvissers en de Rioja-brouwers inmiddels een politiek slagveld aan het ontstaan.
Zapatero in Spanje was de eerste die het hazenpad koos, Socrates [!] volgde in Portugal, na lang gedraal is Papandreou eindelijk losgeweekt van het Helleense pluche en nu is er de aankondiging, dat ook Berlusconi zijn troon dient te gaan verlaten.
Nu moet je bij een Italiaanse aankondiging natuurlijk wel voorzichtig zijn. We weten allemaal, dat als de plaatselijke pizzeria belooft, dat de “Al Calzone” binnen een kwartier wordt bezorgd, je blij mag zijn wanneer je na een half uur je eerste punt kunt aansnijden. Dus als Berlusconi aankondigt dat-ie weg gaat wil dat niet met zekerheid zeggen, dat hij al in zijn digitale agenda heeft gezet wanneer hij zijn bureau moet uitruimen.
Maar desondanks kun je spreken van iets wat op een grote schoonmaak lijkt.
De vraag is natuurlijk wel, wat Europa er mee zal gaan opschieten. BungaBunga-Silvio neemt immers bij zijn vertrek zelfs geen klein deel van de Italiaanse staatsschuld van 1.900 miljard mee als “vertrekpremie”.
En niet gedacht moet worden, dat met het vertrek van Berlusconi een oplossing voor de niet alleen economische maar ook politieke crisis, waarin Italië verkeert, wordt gevonden. “De Italiaan” is het complete politieke crapuul wat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bezet houdt compleet beu.
[Iets soortgelijks waar we hier in Nederland mee te maken hebben, maar dan 2 of 3 stadia verder, weet u wel?]. En in die stemming, met die last komt “de Italiaan” ook nog eens te staan voor een bezuinigingspakket, wat zijn weerga niet kent in het land. Ons past dan ook een zekere vorm van empathie met de Italiaan, die nog maar een paar jaar na de Gouden Tijden zijn trots ernstig aangetast ziet worden, doordat zijn prachtige land vol corrupte politici, onbetrouwbare magistraten, vriendelijk grijnzende Don’s Corleone en voluptueuze Ruby’s anno 2011 de risee van vooral Noord-Europa, maar misschien wel de Westerse wereld is geworden.
Laat de empathie voor Berlusconi maar zitten. Arrivederci Silvio volstaat.

Advertenties

9 thoughts on “ARRIVEDERCI

 1. Zelfs met zijn pronte “vlaggestokje” imponeert Berlusconi mij niet. Om het maar met de Beatles [schoot me zo maar ineens te binnen :)] te zeggen: het is “bon giorno ….arrivederci” voor hem.
  Ik snap, dat het niets helpt, maar het geeft wel enige bevrediging om die politicus met de ideale maffioso uitstraling te zien gewipt [oeps!] worden.

 2. Het schrijnende is, dat noch het vertrek van Berlusconi noch de machtswisseling in Griekenland echt iets aan de immense problemen zullen veranderen. We hebben het vaak over de cultuurverschillen tussen Noord- en Zuid-Europa gehad. Die cultuurverschillen zijn ook geworteld in de wijze, waarop men daar politiek bedrijft. Dat is een gegeven.
  Overigens is erg jammer, dat je webstreepje-archief verdwenen is, RadaR. Jammer in relatie tot de pluim, die ik maar weer eens uit ga delen. Want al lang terug pende jij neer, dat Italië ook “voor de bijl” zou gaan. Er werd toen nauwelijks serieus op gereageerd en de situatie van nu bewijst nog maar eens hoe onterecht dat was.
  En een nader pleidooi van jou, t.w. voor een kleinere Eurozone a la de voormalige EEG, blijkt voor Merkozy inmiddels een concept, wat ernstige overweging verdient. Uiteraard ontkent “the happy couple” in alle toonaarden, maar laten we wel zijn: wie gelooft ze nog op hun blauwe ogen?
  “These are exciting times” zeiden we meerdere keren tegen elkaar …… damned sure they are!

  • Ja, lollig he Paul! 🙂 Dat het verhaal over een kleinere eurozone is uitgelekt. Barosso is zich een bultje geschrokken en begon direct met doomsday-scenario’s uit te braken. “Verlies van 50% van BNP’s” ….. bewijst de eikel niet daarmee hoe ongelooflijk duur en riskant die Euro-zone eigenlijk wel niet is???

  • Voor ik het vergeet: ik heb RadaR’s voorspellende gaven nooit gebagatelliseerd. Anderen noemden dat ooit “zwartkijkerij”, maar ik ben er 100% van overtuigd, dat het in werkelijkheid gaat om een scherpe realistische kijk op de gang der dingen.

 3. Leuk plaatje, waarin Berlusconi’s belangrijkste “wapen” een hoofdrol speelt. :). De EU is volgens mij nu echt in chaos en voor mij wordt steeds nadrukkelijker duidelijk, dat er een onweerlegbaar bewijs wordt geleverd,
  Het bewijs, dat politici ondanks veel verbaal gedoe in die richting nauwelijks het landsbelang dienen maar hoofdzakelijk het eigen belang. Italië-Berlusconi bewijst dat, maar Griekenland-Papandreou ook.
  En dan is er nog “the happy couple” Merkozy, die steeds brutaler laten merken, dat zij de winkel runnen en dat daarom hun belangen die van de rest verre overstijgen.

 4. De ontwikkelingen gaan toch niet zo snel als ik min of meer verwachtte. Wel tekenend voor de EU, dat is zeker zo.
  Slimme vos Silvio zal zijn heengaan volledig zeff regisseren; dus zullen er nog wel wat trucs uit de mouw worden gehaald. Leuk om te volgen dit proces; ten overvloede, missen zal ik de man hoegenaamd niet. Jij?

 5. Ik denk, dat er binnenkort transfernieuws over onze nationale tuinkabouter Wesley uit Italië zal zijn te verwachten. Zijn motto “follow the money” zal hem immers dwingen de failliete winkel van [nog] Ome Silvio te gaan verlaten.
  Whatever, ik ga de Italiaanse kolonie in Nederland maar steunen in hun “verdriet” en een lekkere spaghetti carbonara eten vanavond. En misschien doe ik er als toetje nog wel een heerlijke tiramisu bij. 🙂

 6. Ik had ook geen enkele behoefte aan het tonen van enige vorm van empathie voor Berlusconi. Hij mag wat mij betreft het restant van zijn leven volledig spenderen aan het achterna lopen van dat ding, wat zelfs de Italiaanse vlag lijkt te kunnen besmeuren.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s