En u dacht dat u in de schuld zat????

Ons fraaie financieel systeem grossiert in het bieden van mogelijkheden tot het aangaan en scheppen van schuldverhoudingen en schuldposities. Wie na 3 jaar financiële crisis nog niet doorheeft, dat dit financieel systeem gebaseerd is op het aangaan en scheppen van schuld typeer ik als hopeloos geval en adviseer ik niet verder te lezen. Echt, dat zou verspilde moeite zijn en eerlijk gezegd heb ik het komende verhaal ook niet voor mensen als u geschreven.
Één van de momenteel heel erg in het spotlight staande schuldposities is die van de banken. Ondanks de forse geldtransfusies in 2008 en 2009 en de vele mooie beloften die de politiek daaraan koppelde [dat was de slaappil waarmee wij in slaap moesten worden gesusd, want diezelfde politiek was feitelijk gewoon bezig om enorme hoeveelheden gemeenschapsgeld weg te smijten aan steun voor wat we zo langzamerhand zijn gaan leren kennen als zeer professionele casinogokkers] ondanks die mooie beloften dus zijn we inmiddels 3 jaar verder en is de situatie eerder beroerder dan beter geworden. Wat u gerust kunt lezen als een onderstreping van de juistheid van het steeds harder opklinkende verwijt richting politiek, dat men de crisis op een allerbelabberdste wijze aanpakt.
De banken ja …… ze moeten vrijwillig gedwongen worden [wanneer hoorden we dat eerder?] een deel van de vorderingen op Athene als oninbaar af te schrijven, maar tegelijkertijd moeten ze ook WEER [want in 2008 gebeurde dat ook al] worden “geherkapitaliseerd”.Dat woord zal onderhand wel tot de favoriete scrabblewoorden zijn gaan behoren vermoed ik, want we worden er bijkans mee doodgegooid.
Voor de enkeling die denkt “waar heeft-ie het over?”: er moeten weer vele miljarden aan gemeenschapsgeld naar de banken toe. Je zou kunnen zeggen, dat daarmee de europese burgers die afschrijving van de banken op de vorderingen op Athene [deels?] voor hun rekening mogen nemen.
Nu wil het toeval, dat onze minster van financiën recent diverse malen heeft aangegeven, dat de Nederlandse banken er dusdanig bij staan, dat herkapitalisatie hier niet aan de orde hoeft te zijn. Dat klinkt geruststellend, maar ik heb eerder het vermoeden, dat onze overheid heeft gedacht, dat het weleens verkeerd zou kunnen vallen bij diezelfde burger, die deze week van zijn pensioenuitvoerder al een brief heeft ontvangen, waarin een afstempeling van zijn al lopende of toekomstige pensioen per 1-4-2013 wordt aangekondigd.
Zelfs bij de Nederlandse burger valt immers eens het muntje, nietwaar?

Banken zijn een major player binnen het financieel systeem; anders dan veel mensen nog steeds denken zijn het de banken en al heel lang niet meer de overheden/landen, die geld maken. Letterlijk geld maken. Door leningen te verstrekken in welke vorm dan ook en aan wie dan ook. Door rente in rekening te brengen. Leningen en rente …… 1 op 1 te associëren aan het aangaan van schulden. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat al decennia lang als het synoniem voor geld wordt aangeduid SCHULD.
We denken met zijn allen heel veel te bezitten, maar in wezen bezitten we hoofdzakelijk schulden.
Banken ….. de onwillige, goklustige, risicogeile “zorgenkindjes” van het financieel systeem. Die bijna 25 jaar lang ongestoord hun gang hebben kunnen gaan en elkaar niet alleen aan de enorme winsten lieten ruiken en ervan lieten meeëten, maar elkaar ook genadeloos in de rug staken als de situatie daarom vroeg. Het historische voorbeeld van de Amerikaanse banken, die hun collegae over de hele wereld o.a. via chantage zover wisten te krijgen dat er voor honderden miljarden aan derivaten werden aangekocht.
Het is dat Banque National de Paris in 2008 dankzij de Lehmann-affaire onraad begon te ruiken, want anders hadden die niet anders dan als tijdbommen te beschouwen derivaten nog vrolijk op prachtig ogende balancesheets gestaan.
Hoewel het woord “transparency” maar al te graag veelvuldig wordt gebezigd bestaat er maar heel weinig zicht op de werkelijke situatie binnen de banken.
[Idem geldt i.p. ten aanzien van pensioenfondsen. Nog geen 5 jaar geleden ontvingen u en ik pensioenopbouwoverzichten, waarin het zonnetje stralend scheen. Binnen een paar jaar is wat je met enig pathos complete duisternis mag noemen ingevallen in pensioenwereld en hebben pensioentrekkers al te maken gekregen met het wegvallen van indexering van hun pensioen en wachten nu soms met angst en beven op het moment, waarop hun pensioen zal worden gekort. Zoals jonge mensen geconfronteerd worden met een identieke korting op hun nog in opbouw zijnde rechten. Welke werknemer of pensioengerechtigde zou iets dergelijks in pakweg 2003 hebben voorzien?
Welke deelnemer heeft enig idee hoe het zover is kunnen komen buiten de dooddoener “financiële crisis”?
Jongeren wacht waarschijnlijk binnen afzienbare tijd niet anders dan zelf voor opbouw van een redelijk pensioen te moeten gaan zorgen door pensioensparen. En daar zit een flinke adder onder het gras, waar je momenteel vrijwel niemand over hoort spreken. Los van fiscale kanten van de zaak [zal een in acute geldnood verkerende overheid pensioensparen fiscaal blijven honoreren?] is het pressen van de jongere generatie tot zelf sparen voor het pensioen feitelijk niets anders dan het privatiseren van het pensioenstelsel. En dus, zoals al jaren het geval is, een mogelijkheid voor de private sector [banken, verzekeraars] om een belangrijk deel van de pensioenkoek van ruim 800 miljard in een aantal jaren binnen te slepen.]
Vaste reageerder Paul attendeerde mij op een artikel in de NY Times, waarin redelijk uitgebreid werd ingegaan op de eurocrisis en de rol van de diverse spelers daarin. Nu is elke opinie er één, dus die heb ik maar gelaten voor wat hij was. Overigens niet om reden, dat ik het met die opinie niet eens zou zijjn.
Maar er was iets anders wat mij veel meer interesseerde: het artikel bevatte cijfermateriaal over de over en weer bestaande schuldposities van banken in de belangrijkste Westerse landen. Nee, Nederland staat daar niet bij, maar wel de PIIGS-landen [als het probleem] en de grote spelers op globaal nivo[als de oplossers] Naast Frankrijk en Duitsland dus grootmachten als UK, US en Japan.
Let wel, het gaat daarbij alleen om schulden en vorderingen, die banken in de diverse landen aan resp. op elkaar hebben. Schulden en vorderingen, die zijn ontstaan dankzij dat prachtige financiële systeem, wat erop is gebaseerd, dat banken all over the world voortdurend bezig dienen te zijn elke seconde enorme kapitalen heen en weer te schuiven, opdat winst kan worden behaald. En, zeg ik er nog even fijntjes bij, besef ook, dat al die banken [spaar]geld van burgers beheren.
Ik heb al die cijfers, uitgedrukt in miljarden[!], in een staatje gegoten en zet dat hier neer. Kijk er gerust naar en probeer tussen Ik Vertrek, De Wereld Draait Door, Puberruil en Ik Hou van Holland een minuutje of wat te nemen om de cijfers te doorgronden.
Zelf ga ik er nu nog niet op in, omdat dit log daarmee een onbehapbare lengte zou krijgen. Mijn kanttekeningen komen in een vervolglog aan de orde.
Wel geef ik als leestip nog mee, dat in het overzicht landen zowel horizontaal als verticaal zijn opgenomen. De horizontale rijen tonen de schulden van de banken uit een land aan banken in andere landen. De verticale kolommen tonen de vorderingen van de banken uit een land op banken in andere landen. Klinkt wellicht ingewikkeld maar is het geenzins.
Het bedrag aan schuld of vordering is de resultante van wederzijds openstaande schulden en vorderingen. Als voorbeeld: Franse banken hebben per saldo 54 miljard te vorderen op Duitse banken. [2e rij 4e cel van links]. Dit zou dus kunnen gaan om een werkelijk bedrag van 554 miljard aan vorderingen en een bedrag van 500 miljard aan schulden. Ik merk dit zo expliciet op, omdat niet de indruk moet ontstaan, dat het totaal bedrag aan vorderingen op en schulden aan elkaar [ruim 3900 miljard] al het geld is wat banken aan elkaar toeschuiven. In werkelijkheid zal het om een veelvoud daarvan gaan.
Kom gerust met opmerkingen, kanttekeningen, vragen i.o.d. , want die kunnen dan eventueel worden meegenomen in dat vervolglog.
Dus ….. wordt vervolgd.

”]”]
Advertenties

19 thoughts on “En u dacht dat u in de schuld zat????

 1. De Alpha-mensen onder jullie dwalen wel weer enorm af. Jezus christus …. het gaat om cijfers, mensen, om honderden miljarden.
  Wat kan mij de sexuele aandrang van die Romeinse clown schelen?

 2. Al deze cijfers kunnen van deze momenteel met watten in haar hoofd rondlopende dame de “pip” krijgen. Ik heb behoefte aan wat vrolijks RadaR. Heb je niets in de aanbieding?
  Oh, over “vrolijks” gesproken: op de VK is te zien hoe BungaBunga-Silvio, nadat hij haar als nieuwkomer heeft begroet, even een snelle blik werpt op de bilpartij van de Deense premier! Wat een mannetje ….

  • Aha, jij hebt het ook gezien? Mooie vrouw trouwens, die Deense premier. Dus in die zin is het werpen van een blik niet zo ongewoon. Waar het knelt zijn de vunzige gedachten, die ongetwijfeld in het hoofd van die overjarige sexmaniak opkwamen
   Wat denk je, Jeanette, zal Silvio de vergelijking met de batterij van Angela gemaakt hebben? En meteen even een korte pauze hebben ingelast om zichzelf van zijn strakke plassertje af te helpen???

   BTW ik moest van Sandra doorgeven dat ze je erg zielig vindt en dat er een doosje Mon Cherie naar je onderweg is. 🙂

  • anna is een hitlijst-meisje …hahaaha! Wie had dat gedacht? Verklaart wel waarom ze nooit reageerde op die echt goede muziek uit bijv. de jaren 80.
   Deze zeer dunne persiflage op Meatloaf’s Paradise by the dashboardlight is typisch zo’n hitje van de jaren 10: haal het filmpje weg en er blijft heel weinig over. En dat maakt mij totaal niet vrolijk.

  • Goed bedoelde actie van Pearl … uh.. anna, maar mij ontgaat de vrolijkheid ook volledig. Laten we het er maar op houden, dat dit alles te maken heeft met de grijze luchten die ons momenteel toe grijnzen.

   • wie is pearl?
    ja ok, geen vrolijk tekst en filmpje, maar tot gister wist ik geeneens wie de uitvoerende was, filmpje ook nooit eerder gezien, alleen de afgelopen weken tig keer via radio gehoord
    link met meatloaf heb ik dan ook totaal niet/nooit gelegd, ik vind zijn stem eerder op die van peter gabriel lijken
    blijkt trouwens dat deze wouter van belgies afkomst is 🙂

   • en met een beetje fantasie zou kimbra (zoals de vrouwelijke vocaliste heet) sinead o.connor kunnen zijn 🙂
    hee, als je geen info hebt over wie je hoort op de radio en geen filmpjes ziet (wat ik als een voordeel beschouw) luister je “anders”, ik had wel een vermoeden dat het gabriel niet zou zijn, maar t zou best hebben gekund, en sineads stem klinkt ook anders, maar wat als deze artiesten dit nummer zouden zingen?
    zou je het dan minder flinterdun hebben gevonden?

   • @anna;
    laten we het nu ook weer niet overdrijven. Een liedje over iemand die je “used to know” is nu ook weer niet een tearjerker. Maar de vrolijkheid spat er ook niet vanaf, hoewel jij dat wel suggereerde.
    Gabriel en O’Connor zie ik er al helemaal niet in. Maar in general maakt hij mij ook geen fluit uit wie een liedje maakt, het gaat mij vooral om het liedje zelf. Om het weer even terug te trekken naar het eigenlijke onderwerp van dit log: of nu Merkozy of Rutte de zolen van de schoenen staan te lullen om mij wijs te maken, dat er in Brussel iets groots is bereikt verandert er compleet niets aan, dat ze staan te liegen dat ze barsten. En ik ze dus niet geloof.

   • ik ga ook niet zo diep op de tekst in als jij, met een paar aanpassingen is het een wel een vrolijke tekst, mij gaat het ook om het liedje en dat vind ik een aardig deuntje hebben, vrolijk of niet, ik wou alleen maar jeanette iets bieden 😛

 3. Met cijfers ben ik nooit goed geweest. Daarom heb ik nooit een huishoudboekje bij willen houden. 🙂
  Je merkte geloof ik al eens eerder op, dat miljarden zo gewoon zijn geworden, dat we er nauwelijks meer van opkijken als er 100 miljard van potje A naar potje B verhuist. De banken zijn jaren en jaren bezig geweest met dat schuiven in de hoop/verwachting daar hun bonussen mee te kunnen financieren. In dat laatste zijn ze niet teleurgesteld, maar dat kan ook moeilijk anders. Want die bonussen werden immers uitgekeerd op basis van verwacht, voorspeld rendement. Dus blijft bij mij die eeuwige vraag rondzingen: nu 50% van de investeringen in Griekenland worden afgeschreven, worden er dan ook bonussen teruggevorderd? En kijk, ik krijg vandaag een soort antwoord op die vraag. Onze MP heeft blijkbaar gezegd, dat het onmogelijk is om bonussen achteraf terug te vorderen. “In de knip en er nooit meer uit” is het motto van de bankiertjes. “Voor verhaal van mogelijke schade moet je ergens anders zijn!”

 4. Ik ben eerlijk gezegd een beetje stil geworden van deze cijfers. En dan betreft het, zoals je ook aangeeft, nog maar het topje van de ijsberg.
  En die lijnen waaraan je refereert zijn overduidelijk te vinden. Europa heeft driftig meegeholpen [vrijwillig of onder druk? .. dat zal wel altijd een open vraag blijven] om de US-bankiers hun miljarden bonussen te kunnen laten verdienen. En niet te vergeten Japan. En niet te vergeten China, maar die blijven [nu nog] buiten dit staatje. Want als China dadelijk mee dat Noodfonds gaat vullen dan kun je aan een volgend staatje bij “vorderingen” weer een land toevoegen.
  We zijn failliet in Europa, maar willen het niet weten. 🙂

 5. Hoe een “simpel” Excel-staatje zo veel kan verklaren! Want het moet de gemiddelde lezer toch nauwelijks moeite kosten om de lijnen te herkennen.
  Japan heeft een ongelooflijke staatsschuld van 233%, maar is die voor een belangrijk deel aangegaan om Amerikaanse banken te financieren [800 miljard!].
  De Franse banken zijn in het nu steeds maar herhaalde gevaarlijke vaarwater terechtgekomen omdat ze bijna 600 miljard te vorderen hebben op PIIGS-banken.
  Duitse banken zitten ook veel minder lekker dan over het algemeen werd aangenomen en ook wordt geprobeerd overeind te houden. Hoewel de eigen schuld ruim 1/3 is van de uitstaande vorderingen is het wel curieus, dat 111 miljard schuld bij Italiaanse banken wordt aangetroffen. Terwijl diezlefde Italiaanse banken meer dan 440 miljard hebben geleend, waarvan ruim 80% bij Franse banken.
  Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan. En ook op die compleet lege kolom “te vorderen” bij de Griekse banken wijzen.
  Als je dit plaatje bekijkt [en het is goed dat RadaR er op wijst, dat het om saldischulden en -vorderingen gaat en dat de werkelijk heen en weer geschoven bedragen vele malen groter zijn] dan is één ding heel duidelijk: men heeft er bewust een ondringdringbaar web aan gelddraden van gemaakt, waarvan niemand de ratio meer van kan verklaren. Het woord WAAROM kan continu worden gebruikt. Waarom hebben de grote 4 van de EU [D,F,UK,Esp] meer dan een biljoen bij de VS uitstaan, terwijl men zelf [Duitsland wellicht als enige uitzondering] het water aan de lippen heeft staan?
  Waarom steekt Frankrijk honderden miljarden in de failliete inboedel van Berlusconi? Waarom laat een bijna failliet Spanje een vordering op Portugal van ruim 60 miljard ontstaan en bestaan?
  Kijk je naar EU-landen in het overzicht en hun staatsschulden dan overvalt je toch wel de nodige twijfel in relatie tot de hernieuwde doelstelling van de Euro-zone om de schuld maximaal 60% te laten mogen zijn?
  Hoewel in mooie kleuren uitgevoerd kunnen we er niet omheen: dit is een zeer deprimerend plaatje. En dan te weten, dat over een uur in Brussel een groep incompetente politici zich over een nog veel zwarter plaatje gaan buigen.
  Ik ga vanavond maar vroeg aan de whiskey denk ik. 🙂

 6. Ja, die brief van het pensioenfonds, ik kreeg er ook één. Is dat ding landelijk en collectief verzonden? Het is in ieder geval een brief, die om een niet al te vrolijke reden kan worden ingelijst: korten op de pensioenen … een unieke gebeurtenis, vooral als je daarbij bedenkt dat korten op de bonussen en de monstersalarissen in de banksector nog altijd achterwege is gebleven. Wat zullen die lui lachen en er is niets dat of niemand die er voor kan zorgen, dat het lachen ze wel vergaat.
  Je cijfertjes zijn veelzeggend, RadaR. Ik hoef alleen maar te zien, dat de helft van die bijna 4000 miljard aan schuld in de VS is te vinden en dan heb ik al gegeten en gedronken. De Japnners blijken de grote sponsor te zijn; zou dat nog iets met Hiroshima of Nagasaki te maken hebben? En de “mooiste” kolom is natuurlijk die van G[riekenland] … zo mooi maagdelijk leeg. 🙂

 7. Prima verhaal, waar we zo vermoed ik nog wel enige tijd over door gaan debatteren! De relatie tussen banken en pensioenfondsen neem je terecht en heel duidelijk onder de loep.
  Bottom line in beide gevallen is gewoon, dat ze met ons geld dingen hebben uitgehaald, die stinken als de pest. Laat vooral niemand dat vergeten. De financiële crisis is niet de oorzaak maar het gevolg!
  Op de cijfertjes ga ik even kauwen, ok?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s