CARNAVALESK

Wie de krant vandaag openslaat komt, naast een verslag van het bitter tegenvallende [wat mij betreft dus nog meevallende] optreden van Sick & Nimon in een met een louter Voice of Holland verslaafde kluit gehoorgestoorden gevuld Gelredome [jammer dat Vitesse zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen en de grasbak naar buiten rolde i.p.v. op te takelen. Wat een grand finale had Nederland kunnen meemaken: die grasbak, terwijl Sick [of Nimon, ik kan de Volendamse vollemaan-gezichten ook nu nog niet uit elkaar houden; elke Volendamse popkreuner ruikt naar, klinkt als en lijkt op Piet Veerman :)] de Volendamse hoge zee haalt, in één keer laten neerpletteren …….] een vrolijk verslagje tegen van het zoveelste tête-a-tête van Angela en Nicolas. Ik heb het sterke vermoeden, dat Sarkozy er nog altijd niet uit is of wat Berlusconi zich recentelijk liet ontvallen over de voluptueuze bilpartij van Merkel nu wel of niet klopt.
Merkozy deed de boude uitspraak, dat de problemen in de eurozone tegelijk met de start van het carnavalsseizoen alhier en in Duitsland zouden zijn opgelost. Dat signaal, ze zeiden het wel niet met zoveel woorden maar desondanks, werd afgegeven t.b.v. de praalwagenbouwers. Die willen namelijk bijtijds weten of vrolijkheid dan wel droefheid het thema moet worden.
In Engeland kennen ze geen carnaval. Ja, wel kneuterige “fairs”, maar dat is geen vergelijk. Dus noch de Engelse media noch de Engelse politiek hoeft met het ventileren van haar mening over de eurozone iets te ontzien.
John Major [ooit PM na Thatcher] sprak dan ook recht voor zijn raap, toen hij gisteren door Andrew Marsh naar zijn mening werd gevraagd over de euro-problemen. Ik geef zijn woorden even in een soort steno-vorm weer:
– de eurozone is te vroeg en op twijfelachtige uitgangspunten gevormd;
– Duitsland betaalt nu de forse prijs voor het ook al forse voordeel, wat bij de overgang mark – euro werd binnengehaald;
– de eurozone zal niet aan de periferie [PIIGS] afbreken;
– de oplossing Griekenland kan pas geëffectueerd worden, nadat er eerst voldoende herkapitalisering van de grote [vooral Franse] banken heeft plaatsgevonden;
– Griekenland kan dan default gaan óf het ESF wordt omgevormd tot een bank a la IMF en koopt alle rotte papieren bij de [alweer vooral Franse maar ook Duitse banken] op.

“Either way” zoals de op en top Engelsman Major dat zo fraai kan uitdrukken, “the taxpayer must and will bleed”.

Toen Marsh de vraag aan de orde stelde, wat er pakweg de komende 10 jaar in de euro-zone zal gaan gebeuren had Major zijn antwoord meteen klaar,
Weer in een soort steno:

– de eurozone wordt naast een monetaire ook een fiscale unie [een unie binnen de Europese unie];
– stap voor stap zullen maatregelen worden ingevoerd, die tot de fiscale euro-zone-unie [kortweg: federale eurounie] leiden;
– niet aangenomen kan worden, dat e.e.a. voorafgaand via een referendum aan de burgers binnen de eurozone wordt voorgelegd. Men gebruikt de crisis als breekijzer. Indien er ooit een referendum komt dan zal de burger mogen spreken over wat feitelijk al een onomkeerbaar proces is. [zoals bij het Verdrag van Lissabon!].
– op termijn worden via de beproefde methode [eerst euro invoeren] de resterende 10 EU-landen tot toetreding tot de fiscale federale unie “bewogen”.

Bij mij kwam het allemaal heel logisch, maar vooral ook heel herkenbaar over. Major neemt in zijn korte termijn visie zaken op, die al aan het gebeuren zijn. Hij schetst ook een misschien onthutsend maar één op één met de werkelijkheid strokend beeld van de ondemocratische wijze waarop de Europese democratie werkt.
Mijn overtuiging is [en de prachtige plannetjes van Merkozy sterken die overtuiging voortdurend net als de uitlatingen van de heren Eijffinger en Fricke gisteren in Buitenhof dat deden], dat als de Europese burger en dan vooral die met enige euro-sceptische gevoelens rustig door blijft snurken, hij straks wakker wordt in de Verenigde Staten van Europa. En dat ontwaken zal niet gladjes verlopen, want hij zal merken, dat hij aanzienlijk armer is geworden. En zal moeten vechten voor zijn bestaan.
Als er een anti-federaal Europa beweging is, dan bestaat daarvoor m.i. maar één optie: nu en dan bedoel ik ook nu de zaak met alle daartoe beschikbare middelen blokkeren. Nu een referendum EISEN zou zo slecht nog niet zijn om mee te beginnen.
Een blokkeren van een federaal Europa, de politici strooien de dreigementen dagelijks over u en mij uit, kost veel geld. Maar hecht geen geloof aan het Apocalyps-scenario, waarin de Europese politici hun “thrills” vinden.
Om het maar simpel te zeggen: handel blijft handel. Er zijn meerdere [betere opties] beschikbaar om een samenwerkend [deel van] Europa te laten voortbestaan zonder dat daar landen deel van uit zouden moeten maken die bewezen de kunst van het op te grote voet leven uitstekend verstaan, maar “the art of” terugbetalen niet in overeenstemming vinden met hun culturele geschiedenis en landsaard.
Ja, blokkeren van een federaal Europa kost heel veel geld. Maar de afweging die gemaakt zou moeten worden is hoe die “opbreekkosten” zich verhouden tot de inmiddels biljoenen euro’s die via feitelijke steun aan landen en banken én via garanties voor bedragen, waar je het als burger alleen maar “Spaans” benauwd van kunt krijgen [België zet vanaf vandaag ca. 20% van haar bruto nationaal produkt in de waagschaal om niet alleen Dexia te kopen maar ook om een dikke 50 miljard aan garanties af te geven voor een enorm stinkende berg vuil, die in een zgn. bad bank worden gestald en waarvan ieder monetair onbenul al weet, dat ze alleen nog een paar euro kunnen opbrengen als ze worden verkocht aan een maffe leider van een even maf Afrikaans land], én de nog eens biljoenen euro’s, die aan het niet door de burger gefiatteerde en dus ondemocratische proces van de groei naar de politiek zo vurig gewenste federale euro-unie én de naastvolgende stap naar uiteindelijk een federale EU werden en nog zullen worden weggegooid.

Major, stijve conservatief als hij is, kwam desondanks realistisch bij me over. Het koppel Merkozy heeft inmiddels het predikaat “carnavalesk” van me gekregen. Het zou me niets verbazen wanneer er een praalwagen voor het duo wordt gemaakt. Voor de europese burgers rest, als ze niet wakker schieten,  de begrafeniswagen.

Advertenties

15 thoughts on “CARNAVALESK

  • En gaat daar in 2e stemming alsnog ja tegen zeggen.
   Wanneer hou je nu eens op met signalen vanuit de politiek als positief te beschouwen, Jurgen? Dat is al heel lang een gepasseerd station. In de pers verschenen vandaag de volgende berichten:
   – Juncker minder positief over steun aan Griekenland
   – Nederland verdient aan steun aan Noodfonds
   – diverse andere berichten of onderdelen daarvan waarin de steun aan Griekenland als onzeker wordt betiteld.
   Wedden dat de Grieken in november gewoon hun 8 miljard krijgen?

  • You’re right. Ze hadden nog maar één dag extra nodig om nationale politieke afspraken over een nieuwe regering te maken. Die was de Slowaken blijbaar wel een miljard waard, want dat is het bedrag wat ze moeten storten in de bodemloze put.

 1. Een link leggen tussen dat komisch duo en carnaval … je moet er maar op komen. 🙂
  Volgens mij gelooft er niemand [behalve het duo zelf en haar politieke vriendjes] nog een woord wat die lui zeggen. November? Hebben ze er een jaartal bij genoemd????

 2. Even een pauze ingelast hoor …. na je meer dan sterke opening over Sick & Nimon en hun Symphonica Kotso. Flink gelachen en dat op een grijze maandagavond.
  En gelukkig maar want de rest was me weer een brok, zeg! Is dit een alternatieve manier van uitwaaien????
  Weet je, ik geloof dat je [voorlopig] je hoop op de europese burger beter kunt laten varen. Focus maar op de USA en de Occupy-beweging. Daar is meer bevrediging uit te halen. Ik vraag me al langer af of de Zeitgeist-movement erbij betrokken zal zijn. Weet jij daar iets van?

  • Zeitgeist bericht via haar website wel over de ontwikkelingen. Van directe betrokkenheid is niets te zien, maar neem maar aan dat er support is waar nodig. Hier [http://www.meetup.com/occupytogether/] kun je zien hoe de Occupy-beweging zich vanuit Amerika aan het verspreiden is over de globe. Zelfs in Den Haag zijn er meetup’s [ik ben onschuldig :)].
   Je kunt gerust zijn: ik volg het voorzover mogelijk op de voet. Veelzeggend is, dat de landelijke media hier meer aandacht voor Symphonica Kotso en de zwarte coltrui-verkoop hebben dan voor de Occupy-movement.

  • [part two]
   Ik zal morgen even een kort berichtje plaatsen over Occupy en daarin wat wetenswaardigheden vermelden. Er worden bijv. allerlei posters gratis ter download neergezet, die na afdrukken kunnen worden opgehangen. Zal morgen een voorbeeld laten zien. 🙂

   • Prima. Ik ben zeer benieuwd. Ik zag via je link, dat er her en der in Nederland ook het een en ander voorzichtig in gang wordt gezet.
    Misschien verrassen de kaaskoppen je wel. 🙂

 3. Begrijpelijk en goed verhaal. Wat je eigenlijk doet is de eventueel aanwezige durf aanspreken bij burgers om
  a. te stoppen met alles wat Merkozy e.a. uitbraken maar voor zoete koek te nemen;
  b. een eigen denkrichting te kiezen, waarbij de richting die de politiek heeft gekozen [en ons onder valse voorwendsels in heeft meegetrokken] moet worden losgelaten.
  Gaande de vele discussiestukken, die hier de afgelopen maanden de revu zijn gepasseerd, heb ik zelf ook met een zekere regelmaat gepoogd los van alle bestaande kaders te denken. Maar het grote probleem is, dat er zo ontzettend veel bouwstenen missen. Als ik alleen maar wijs naar de cijfers, die soms over tafel vliegen, de tegenstrijdige geluiden die de Jager over ons uitstrooit, er zijn zoveel onzekerheden en onduidelijkheden, dat het verdomd moeilijk is er een vinger achter te krijgen.
  Net als jij ben ik in basis helemaal niet tegen Europa en de Europese gedachte, maar het Europa zoals het zich nu manifesteert [een bodemloze put, een gezelschap leugenaars en bedriegers, een inderdaad zeer ondemocratisch monster] daar ben ik mordicus tegen.
  Terecht daag jij uit de vergelijking te trekken tussen de kosten van breken en de kosten, die al gemaakt zijn om de boel bij elkaar te houden en nog gemaakt gaan worden.
  Ook ik denk, dat het geen zekerheidje is dat breken ons meer kost. Hoewel er mensen zullen zijn, die erop wijzen dat het Europa van nu ons in de toekomst veel meer zal opleveren dan een breuk. Ik vind ook dat twijfelachtig, want er is geen enkele zekerheid dat het geforceerde en veeal kunstmatige groeimodel waarop onze van lucht gebleken welvaart stoelde, in de toekomst haalbaar zou kunnen zijn. Zoals ik er thans tegen aan kijk denk ik dat de kans groter is dat er wat groei betreft zeer problematische jaren aan gaan komen.
  Ik refereer slechts aan een log wat je een jaar of wat geleden schreef, waarin je het sprookje van de eeuwige groei doorprikte. Het kan best zo zijn, dat we momenteel bij het punt zijn aangeland, waarop die luchtballon werkelijk wordt doorgeprikt.
  We moeten maar zien hoe de weerbaarheid van de burgers er voorstaat. Één ding is zeker: naarmate het slechter blijft gaan zal de onrust en woede slechts toenemen. We kijken toe en wachten af.

 4. Ze krijgen langzamerhand ook wel iets van een komisch duo, die Merkozy. De bedaagde, van een trage motoriek voorziene Merkel en het hyper-haantje Sarkozy …. welke spindoctor zal voor hen de rol van “leiders van Europa” hebben verzonnen. Sarkozy leeft “on borrowed time”. Hij moet snel met een plan komen anders is het “au revoir” tegen zijn herverkiezing. Daarom zal Angela wel weer “au bientôt” tegen Nicolas hebben gebromd, want ze hebben elkaar harder nodig dan Europa hen nodig heeft. Stuntelaars!

 5. Ik zie dat je je toch maar gewaagd hebt aan een beschouwing, hoewel het verhaal van de heren E. en F. [bewust?] wordt genegeerd.
  En zoals vaker mijn complimenten, omdat je het verhaal van Major exact reproduceert.
  Je waarschuwing, je oproep … ze zijn explicieter, indringender dan ooit.
  De Europese leiders maken, ook wat mij betreft, de voortdurende fout [bewust zo is mijn overtuiging] om alle [pseudo] oplossingen te construeren vanuit het eigen ideaal: dat federale Europa. Ze omzeilen daarbij [ook al bewust] de burger en diens mogelijke mening door stap voor stap dat grote doel binnen handbereik te houden. Steeds vaker hoor je ze zeggen, dat een voorstel en een daaruit voortkomende actie niet strijdig is met de democratische grondgedachte, omdat er geen sprake zou zijn van verdragsaanpassingen. Maar de burger voelt die strijdigheid wel en m.i. terecht. Omdat al die stappen immers leiden tot dat doel, tot het eindpunt, waarover de burger wel geraadpleegd zou moeten worden.
  De Europese democratie naar de letter van de politici is er echter één van een achteraf karakter. Waar de democratische gedachte ooit een betekenis had, die inhield dat de vraag moest worden gesteld “Wij zijn dit van plan? Bent u het daarmee eens?” heeft de politiek daar voor eigen gewin een slinger aan gegeven. Nu is Europese democratie te vangen in een vraag als “Wij zijn al hier …. wilt u aangeven of u de route die we al hebben afgelegd een juiste vind?” En zelfs die vraag wordt alleen maar gesteld als er echt niet onderuit kan worden gekomen. En een mogelijk negatief antwoord [wij, kaaskoppen ondervonden dat in 2004] wordt achteloos terzijde geschoven.
  Politici verschuilen zich ten onrechte achter de stelling, dat de burger altijd nog het stemhokje heeft om zijn mening te kapitaliseren. Maar dat is een drogreden, omdat het proces Europa nl. niet op die basis is ingegaan.
  Maar, let wel, de politici kunnen het desondanks krijgen zoals ze het willen. Want de groeiende euro-scepsis kan en zal zijn electorale vertaling gaan krijgen. Daar vertrouw ik vast op. Alleen is dan de vraag of een dan bestaande grootschalig ongewenste situatie zal kunnen worden omgedraaid.
  Ergo ik ben het me je eens, dat nu niet veel langer kan worden gewacht. De op handen zijn “staged” herkapitalisering van banken zou een prima aanleiding moeten zijn om het “nu is het genoeg”-geluid te laten horen. Europa moet anders, Europa kan anders. En [wishful thinking is mij niet vreemd] wellicht komt er dan ook een beweging in gang, die het financiële systeem op zijn grondvesten doet wankelen, liefst nog doet omvallen.

 6. Het lachen vergaat mij wel zo langzamerhand als ik het duo Merkozy weer achter de mike zie kruipen. Het amusementsgehalte is net zo laag als dat Volendamse gebeuren waar je het over hebt. Het getuigt overigens wel van durf, beste RadaR, om op te roepen tot verzet. En het zal je niet verrassen, dat ik zowel je onderbouwing als je standpunt volledig onderschrijf.
  De vraag is a. of de europese en dus ook de nederlandse burger wel door heeft voor welke keuze hij staat en b. of diezelfde burger de moed heeft om een juiste keuze te maken.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s