ET TU, NEDERLAND???

Er was eens een land, waar ooit nog geen Voice of bestond ....

Spanje, Ierland, IJsland, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Portugal, Engeland, Italië, Frankrijk ……men deed het er al meerdere malen en in sommige landen gebeurt het zelfs op dit moment.
Zelfs over de Grote Plas is men er mee begonnen en breidt het zich steeds meer uit over grote steden als Boston, Washington, Chigaco.
Het handelt in hoofdzaak om 2 onderwerpen: het kaalslag-beleid van overheden in een tijd van grote crisis [voor de liefhebber: dezelfde fout werd gemaakt tijdens de Grote Depressie van 1929 e.v. en met desastreuze gevolgen] én de ongelijke verdeling van de rijkdom in onze samenleving.
Recent nog werd gemeld, dat waar in het jaar 1980 de verhouding in salaris tussen de man op de werkvloer en de baas in zijn glazen toren hooguit 1:6 was, die verhouding anno nu is verschoven naar 1:100. En geloof het of niet, maar in de financiële sector kan die verhouding nog schokkender zijn veranderd.
In het rijtje, wat zomaar een greep is overigens, ontbreekt een land als België. Maar daar verkeert men in een constitutionele crisis en dat maakt Europa e.d. even minder urgent. Daarnaast staat de Belg algemeen bekend als eurofiel, wat als een aanvullende verklaring voor het rustige [labiele?] gedrag mag worden gezien.
In Nederland zuchten wij onder een regering, die ook kaalslag-beleid als haar hoogste prioriteit ziet. In Nederland gelden de verhoudingen in salariëring, die ik eerder schetste, net zo goed. Hoe lang al verschijnen er niet met een hoge frequentie nieuwe berichten in de media over het schenden van de code Tabaksblatt, het compleet negeren van de Balkenende-norm door bestuurders in de publieke sector? En dan heb ik het nog maar niet over de zeer prettige gouden handdrukken [Bakker [TNT] e.d], die nog steeds worden uitgedeeld, omdat “men er niet onderuit kan[!!!!]”.
In Nederland worden we in toenemende mate geconfronteerd met het niet anders dan puur criminele gedrag van een aanzienlijk deel van die mannen en vrouwen, die zich zulke buitennissige salarissen toekennen. De enorme fraude bij het Philips Pensioenfonds, de heel verse zaak van Quality Investments en er zijn er veel, veel meer. Allemaal fraudezaken, een enorme schade veroorzakend, die op touw werden gezet door die lui in die dure strakke pakken met een bolide onder hun kont. Lui, die je zelfs tot op de dag van vandaag de gelegenheid ziet krijgen en pakken om via hun misselijk makende reclamespotjes te blijven proberen geld uit zakken te kloppen om daar mooi weer mee te blijven spelen.
Nederland, zo probeer ik aan te tonen, is niet anders dan het rijtje landen, wat ik eerder opsomde. Sterker nog, Nederland is niet anders dan de USA. Ook hier is de kaalslag bezig, ook hier is de rijkdom op een schandalige wijze verkeerd verdeeld. Er lopen mensen rond [ik pleeg ze binnen beperkte kring als debiele zeikerds te omschrijven] die het hun levenswerk hebben gemaakt sussend duidelijk te maken, dat het bij ons in Nederland nog zo beroerd niet gaat. “Kijk eens naar Somalië, Jemen, Syrië, India blablabla” is hun argument. Alsof het feit, dat 60-80% van onze bevolking nog niet op een asvaalt leeft en nog niet uit vuilnisbakken eet een legitimatie zou zijn voor kaalslag en het graaien, oplichten en frauderen door de mannen en vrouwen in de strakke pakken!
Het profiel van Nederland voldoet er aan alle kanten aan, maar desondanks is er nog altijd niemand die de puf, het karakter en de moed heeft om nu het nog nut heeft en mogelijk is zich aan te sluiten bij een poging om tot grootschalig verzet te komen, zich aan te sluiten bij die groeiende rij landen. De bewezen beste wijze van demonstreren en protesteren is de preventieve. Sla er onze geschiedenis op na en men zal zien, dat de Nederlander ooit die kunst uitstekend verstond.

De voorganger van TVoH

In de huidige tijd moeten we het doen met een paar duizend rolstoelers op het Malieveld [overigens hulde voor die mensen], een roedeltje postbodes op de Prinses Beatrixlaan, wat buschauffeurs die de vergadering van de Haagse Gemeenteraad bezoeken om hun helden [de PVV-fractie] te vervloeken, omdat men zich “genaaid” voelt.
Het laatste grootschalige protest op het Museumplein gold de afschaffing van het Pré-pensioen en de VUT. Maar toen wisten zelfs meer dan 250.000 mensen niet anders te doen dan met vlaggetjes te zwaaien en spandoeken omhoog te steken. De machteloze stem van het volk werd toen heel goed zichtbaar.
We juichen, krijsen, gillen en brullen op de dag van vandaag met zo’n 3,5 miljoen mensen liever voor een trosje met behulp van al de techniek die maar voorhanden is tot komend pop-idool gebombardeeerde slaafjes en slavinnetjes van de industrie, die mensjes maken als haar belangrijkste doel heeft. Mensjes maken naar een nauwgezet uitgedacht format.
Decadentie aan de ene kant, brood en spelen aan de andere. Waar kennen we dat historisch concept ook alweer van?

Advertenties

13 thoughts on “ET TU, NEDERLAND???

 1. Ja, in de VS lijkt het ook een beetje los te gaan. Minder grootschalig dan je zou verwachten, maar er kan een sneeuwbaleffect optreden.
  En Holland? Ik heb er begrip voor, dat je keer op keer probeert te prikkelen. Je moet me maar niet kwalijk nemen, dat ik denk dat het trekken aan een dood paard is. “What once was …..”.

   • Jij hebt of het vertrouwen in de huidige generatie[s] volledig verloren [let wel, ik kan me daar iets bij voorstellen] of je hangt de keiharde realist uit. Dood is dood, ja dank je de koekoek, maar de patiënt is volgens mij nog niet overleden hoor. Al is ie dan hersendood.

   • Ik probeer de realiteit zoveel mogelijk in het oog te houden, Jeanette. Je moet wel van heel goede huize komen als je mij wilt overtuigen van het feit, dat de Nederlander van nu zo’n enorme verandering in zijn volkomen ingesleten en [laten we dat vooral niet vergeten] van neo-liberale kant ook geestdriftig gestimuleerde gedragspatroon zal wetente maken. Los nog van de vraag of die Nederlander van de 21e eeuw het überhaupt ook wil.
    Een kwart van de Nederlanders hobbelt maar al te graag achter de PVV aan en de resterende 3/4 heeft voor het grootste deel het vertrouwen in de politiek [en daarmee het respect] volkomen verloren.
    Paul zegt het elders bij het Papadinges-verhaal in iets andere woorden, maar er is een totale heropbouw van de maatschappij [van burger en bestuur] nodig om een omslag te kunnen maken.
    En om dat mogelijk te maken moet de ganse klerezooi eerst instorten. En laten we eerlijk zijn: de Europese leiders blijken op dit moment meer bezig met het totale verval uit te stellen dan te werken aan een rigoreuze omslag.

   • Even voor de goede orde, Leon: ik schreef elders, dat er al langer “iets” in de lucht hangt, wat enigszins correspondeert met de “doomsday”-verhalen, die door de politiek worden opgehangen. Mijn bedoeling was aan te geven, dat als die doomsday-verhalen waarheid zouden zijn wat mij betreft dat scenario dan maar moet worden uitgerold, omdat het eeuwige gedreig [ de angstcultuur, waar Nasrdin Dchar vrijdag nog even aan refereerde] me inmiddels ontzettend de strot uit begint te hangen.

   • In Amerika schijnt men vastbesloten stevig door te gaan met de protesten richting Wall Street. Het blijft slechts gissen hoe zich dat gaat ontwikkelen. Één ding is zeker: Obama zal er niet blij mee zijn vanwege het effect op zijn herverkiezingscampagne. Zijn holle frase “change …yes we can” zal niet opnieuw klakkeloos worden geloofd. Het enige wat “has changed” is het “level of prosperity” van de Amerikaanse middenklasse en wel in sterk negatieve zin.
    En ik kan me RadaR’s misnoegen goed voorstellen, want in Nederland is er geen enkel teken dat er op wijst, dat er een mars richting Beursplein 5 zit aan te komen.

 2. Preventieve protesten zijn iets wezensvreemds voor een volk, wat zich monddood heeft laten maken. Wij regeren tegenwoordig slechts nog op impulsen, die als bedreigend worden ervaren voor onze directe omgeving. Wil je protest zien? Laat RTL maar aankondigen, dat er per direct wordt gestopt met de stem van Nederland ….. moet jij eens opletten!

 3. O, zeker is er een analogie naar de Romeinse beschaving. Je bent meen ik niet de eerste [en zult ook niet de laatste zijn, want over enkele generaties zullen geschiedsonderzoekers ongetwijfeld de analogie tussen de ondergang van onze samenleving en die van Juul uitgebreid aan de orde stellen en waarschijnlijk net als onze beschaving ooit in een andere situatie zei “dit NOOIT weer!” uitspreken] , dus zo bevreemdend is het niet. Verontrustend daarenentegen wel, daar ga ik in mee.
  Nederland, ooit koploper in de categorie progressief, lijkt zich opnieuw de positie van koploper te hebben toegeëigend: koploper in de categorie meeloper. En dan de categorie meeloper, die nog een extra-eigenschap bezit: niet kunnen/willen omkijken. Zelfs de eigenschap “om je heen kijken” lijkt slechts in geringe mate aanwezig te zijn.
  Heel terecht geef je aan, dat alle zaken die in andere landen wel verzet en weerzin oproepen, ook in ruime mate hier aan de orde van de dag zijn. Ze worden echter door onze “verkorenen” [lees: politici hand in hand met de “brood&spelen-producenten”] vakkundig bedekt met een stinkende deken van misleiding, manipulatie, doofpotgedrag en plat amusement.
  En je moet het ze nageven: tot nu toe komen ze er prima mee weg, toch?
  3,5 miljoen [en groeiend] kijkers naar dat programma, wat feitelijk is wat het beoogd te zijn: de stem van Nederland. Hoeveel van die 3,5 miljoen zou ook maar enige echte aandacht besteden aan wat er in The Real World speelt?
  Ik durf het niet aan een getal te noemen, omdat het onthutsend zou zijn.
  Brood en Spelen …. het zou ook nu wel weer eens de laatste fase kunnen zijn. Ik hoop het niet, maar ben niet optimistisch.

 4. Kom op, RadaR: er is alle reden om trots te zijn. [bijv. dankzij de 0-3 in de Kuip gisteren :)] En laten we wel zijn: het moet toch wel een prachtig land zijn als haar “voice” via “muziek” te horen is?

  • Oh, maar ik ben ook trots hoor Lot. Maar dat is proportioneel. Mijn trots op een Haagse zege in de Kuip is zwaar onvoldoende om mijn weerzin tegen het lusteloze, ongeïnteresseerde gedrag van het klootjesvolk weg te poetsen. Die 0-3 staat in de voetbalboeken en zal me elke keer dat ik ‘m tegenkom een prima gevoel geven.
   Maar er is ook een ander boek ….

   • Ik probeerde je met mijn eerste zin alleen wat op te vrolijken, jongen 🙂 Hoewel ik besef, dat mijn 2e zin dat effect meteen teniet zal hebben gedaan [lol].

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s