Parakalo …..Efcharisto, Europa.

Terwijl zelfs de akkoordbevinding door de Bundstag van de verhoging van het EU-noodfonds de beurzen nog niet on reverse [dus omhoog] kunnen duwen, spartelt de EU+ECB+IMF trojka stevig door met Griekenland. Ik weet, de ellende daar is groot, maar u moet het me maar vergeven dat ik zo af en toe toch onbedaarlijk in de lach schiet. Zoals zojuist weer gebeurde.
Al weken en weken is Papadinges overal in Europa bezig te verzekeren, dat Griekenland aan alle voorwaarden, die de strenge trojka stelt, zal voldoen.
Ik schreef elders al, dat hij deze week nog Duitse groot-industriëlen een fabeltje met die strekking mocht vertellen. En Heinz, Ditmar en Gundrud waren diep onder de indruk. En stemden snel ja. Om vervolgens glimmend voor de camera’s te verschijnen en een nooit eerder vertoonde eenheid uit te stralen. Prachtig om te zien en je kunt er uitstekend op slapen ook nog.

Efcharisto.

Onderdeel van de “austerity measures” van de trojka is o.m. het diep snijden op de overheidsuitgaven. Wat o.a. betekent, dat voor 2015 het ambtenarenkorps met 20% moet zijn gereduceerd. Papadinges knikt er allemaal vriendelijk bij, maar er is reden tot enige bedenkingen. Of Papadinges heeft geen idee hoe het in zijn land reilt en zeilt óf hij is een onbetrouwbare slimmerik, die nog steeds denkt dat die lui in Europa net als eerder bij de toetreding tot de euro-zone nog steeds een oor aan te naaien is.
Wat wil namelijk het geval? In Griekenland is in de Grondwet vastgelegd, dat ambtenaren voor het leven worden benoemd. Het zal duidelijk zijn, dat er daarmee wat forse hobbels op het pad naar reductie zijn verschenen. Je kunt mij niet wijs maken, dat de premier van onverschillig welk land [dus ook Griekenland] niet zou weten hoe de ontslagbescherming van zijn overheidsdienaren in elkaar steekt. Papadinges heeft hier dus gewoon zijn mondje over dicht gehouden.
Ook de trojka blinkt niet echt uit qua slimmigheid, want hoe kun je zo’n keiharde eis stellen als je had behoren te weten of beseft, dat de uitvoering of nakoming ervan op niet geringe hobbels zou stuiten?
Een hobbel wordt so-wie-so het enorme verzet vanuit de ambtenaren zelf. Een baan voor het leven moeten opgeven ….. dat doe je niet zo maar.
Maar de grootste hobbel is, dat er een Grondwetswijziging nodig zal zijn om de maatregel mogelijk te maken. Papadinges heeft eerder al in juni van dit jaar aangekondigd een referendum te willen uitschrijven over een mogelijke Grondwetswijziging. Komt deze wijziging er niet of niet in de gewenste vorm dan zal elke ontslagen ambtenaar zonder enig probleem bij de rechter een beroep op de GW-bepaling kunnen doen en zijn baan kunnen terugeisen.
Het schept alles bij elkaar een “vertederend” beeld van een land met leiders, die het gewoon in het bloed zit er een gezellig zooitje van te maken en dat liefst zolang mogelijk zo te houden. Een beetje liegen hier en een beetje bedriegen daar hoort er voor Papadinges gewoon bij. Dat die zure Noord-Europeanen dat nu toch niet snappen!

Advertenties

10 thoughts on “Parakalo …..Efcharisto, Europa.

 1. Ik wil niet zeuren, maar ik vind de reactie-functie, vooral als je wat meer tekst hebt dan blijkbaar als standaard wordt aangenomen, erg beroerd werken. WordPress gaat er blijkbaar van uit, dat het om “soundbytes” moet gaan. 😦
  Zo verlies ik weleens woorden blijkt, net als in mijn vorige reactie op de 4e regel het woord “regering” zomaar verdween.

  • Niet mopperen op zo’n prachtige dag, Jurgen !
   Maar om eerlijk te zijn zit de vreemde werking van de reactie-functie mij ook niet lekker. De behoefte van WordPress om reaguurders tot wat jij soundbytes noemt te dwingen is op zijn zachtst gezegd vervelend.
   Ik zal nog eens in mijn “dashboard” duiken om te kijken of ik iets met instellingen kan klooien. Enjoy your day!

 2. Het is toch ook wel een beetje een mop, vind je niet? Met een voor de “meatheads” van de trojka nogal onverwachte plot. De afgelopen maanden is al met regelmaat het geluid te horen geweest, dat Griekenand i.c. Papadinges en zijn clan niet werkelijk van plan zijn aan het eisenpakket van de trojka te voldoen. Omdat ze, zoals Leon aangeeft, een hele sterke kaart in handen hebben. Die onwillige houding leidt ertoe, dat Griekenland gesteund zal moeten blijven en om dat te kunnen verkopen hangen leiders als Merkozy en onze vriend De Kin “doomsday”-verhalen op.
  Net nog ving ik op, dat de Grieken gisteren de heren inspecteurs van het IMF de toegang tot hun statistieken en de daar achter liggende cijfers hebben geweigerd. Kan maar op één ding duiden, denk je ook niet?
  Daarmee neemt de Griekse houding een wending, die je zelf ooit schetste als de Boliviaanse en/of Argentijnse houding. Beiden landen gooiden de IMF-lui na een hoop gezeur het land uit. [Let wel: niet de politici, maar de woedende burgers waren daar de initiatiefnemers. Ik weet, dat het ook heel nadelen met zich meebrengt, maar toch zijn er momenten waarop ik zou wensen in een Europees land te wonen met meer warmbloedige inwoners.]
  Bolivia vocht de schuld, die haar o.a. via het IMF en de Wereldbank door de strot was geduwd, bij de hoogste rechter aan en werd in het gelijk gesteld. Argentinië ging failliet en bouwde daarna aan een redelijk stabiele en gezonde economie, die prima functioneert in het gehele Zuid-Amerikaanse economische systeem, maar niet is gebonden aan en gewurgd wordt door een veelkoppig monster a la de EU of de molensteen van een monetaire unie aan de nek heeft hangen.

  Zo en nu ga ik van wellicht de laatste zomerse dag in dit rampjaar genieten. Have fun!

  • Het laatste nieuws rond Griekenland is, dat men daar zowel dit jaar als in 2012 de vereiste grens van het begrotingstekort niet gaat halen. Dus zal er weer iets moeten worden verzonnen, waardoor de Grieken toch hun plak van 8 miljard kunnen krijgen. Ben benieuwd waar Brussel nu weer mee komt.

   • Dat probleempje is inmiddels soepeltjes opgelost, hoor. Men heeft “ontdekt” dat de europese economie niet zo lekker draait. Daardoor hebben de Grieken geen “eerlijke” kans om hun “targets” te halen. Dus wil men de hand nog wel een keer over het “hart” strijken.
    Wat me in die zin verbaast is, dat die duidelijke verslechterende economische situatie niet als grond wordt gezien om eens na te gaan denken over hoe moeilijk het wel niet wordt voor de “sponsorlanden” om die bodemloze put te blijven financieren.

 3. Je vriend Varoufakis zei het toch al: er worden voortdurend allerlei toneelstukjes opgevoerd. Het Griekse drama heeft inmiddels de duidelijke kenmerken van een soap gekregen. En Papandreiou weet precies wat zijn rol daarin is. En de Grieken [maar wij ook] zitten erbij en kijken er naar.

 4. Er zit wel iets vermakelijks in die hardnekkigheid van die Grieken om te blijven proberen de boel te bedonderen. Jij noemt dat “vertederend”, maar ik denk dat we bijna hetzelfde bedoelen.
  Leuk om je Grieks weer even op te halen ……ik ben zo vrij er nog iets aan toe te voegen: zeg maar “endaksi” met je handje tegen al dat geld. 🙂

 5. Een vertederend beeld? Het zal allemaal wel, maar er zit een heel erg duur prijskaartje aan dat beeld. Papadinges is sluwer dan menigeen denkt. Hij speelt, zo vermoed ik, nog steeds de kaart waarmee een uiterst sterke weerstand vanuit de Griekse binnenlanden de EU-trojka voor de keus zal dwingen om gewoon door te blijven steunen. Hij lijkt me niet erg onder de indruk van de uit diverse hoeken komende geluiden over een mogelijk [deel] faillissement van zijn land.

  • “Vertederend” wordt hier ook cynisch bedoeld, Leon. In je veronderstelling t.a.v. de kaart, die Papandreiou speelt zie ik wel iets, ja.
   Je komt er niet onderuit je af te gaan vragen hoe dit zal aflopen en wanneer het eindelijk eens afgelopen zal zijn. We weten [of behoren dat] inmiddels dat we 10 jaar of meer de prut in gaan duiken. Wat mij betreft laat het a.u.b. eindelijk eens beginnen, zodat we een grote schoonmaak krijgen [vooral in de financiële sector] en onze kinderen tenminste nog het vooruitzicht hebben, dat er iets anders [en hopelijk beter] gaat komen. Doormodderen zoals nu is m.i. de slechtste weg die je kunt volgen.

 6. Het is een apart mannetje, die Papadinges.
  Mooi dat zijn omissie om iets over dat ontslagbepalinkje te zeggen er voor heeft gezorgd, dat de hele europese club vandaag weer om de tafel zit. Het zou leuk zijn te horen hoe zo’n 3rd-degree verloopt.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s