HERE, THERE …. FARCES EVERYWHERE

Wellicht hebben velen van jullie aan de hernieuwde démasqué van Ajax in Bernabeu de voorkeur gegeven. En daardoor de uitzending van Nieuwsuur van 27-09 gemist. De voetbalkijkers hebben dan feitelijk naar hetzelfde gekeken als waar ik naar keek. Namelijk naar een farce.
Waar het voetbaljournaille, maar ook coach Frank de Boer een betere performance van 020 meenden te hebben gezien dan de oorwassing van vorig jaar, was wat zich afspeelde in Madrid net zo erg of misschien nog wel erger dan het jaar daarvoor. In 2010 raasde Real over Ajax heen en walste het 11-tal kleuters compleet plat. Nu een jaar later koos de Koninklijke voor een nog meer vernederende aanpak. Op momenten dat het sterrenkorps van Mourinho er zin in had gooide het er het gas op en scoorde 3x, de Ajax-spelers volkomen dolgedraaid en verdwaasd achterlatend. De rest van de wedstrijd keek Real rustig toe hoe 11 op europees nivo matige ballertjes de bal aan elkaar probeerden toe te schuiven en steevast diezelfde bal weer bij een Real-speler inleverden. Ajax is europees een farce geworden. Net als het verhaal van de analisten en de Boer zelf een farce is. Geen enkele speler uit Amsterdam bleek in staat ook maar 50% van het nivo van de opponent te halen.
Geloof me als ik zeg, dat het constateren van het vorenstaande voor een Ajax-fan als ondergetekende pijn doet. Maar de waarheid doet tegenwoordig haast altijd pijn in de fake-wereld, die we met zijn allen geschapen hebben. Of die voor ons wordt geschapen.
Terug naar Nieuwsuur [hier kunt u zelf kijken als u het gemist heeft]; ik wil echter de farce die daarin te zien was naar voren halen. We zagen een optreden van de Griekse premier op een bijeenkomst van Duitse groot-industriëlen in Berlijn, waar hij met een door Merkel geschreven script een toneelstukje stond op te voeren, wat zijn weerga niet kent.
Direct na de beelden van die komische act voor een Griekse heer en een Duitse dame volgde een interview met de Griekse econoom Yanis Varoufakis. In die via de hierboven aangegeven link kunt u ook dat interview bekijken en met mij vaststellen, hoe de Grieken waarvan Varoufakis de spreekbuis is over het een en ander denken.
Yanis Varoufakis verscheen in 2011 al eerder bij Nieuwsuur en draaide ook toen al niet om de hete brij heen.
Clip 1 is een interview uit mei 2011, dus stamt van voor het door Barosso als dé oplossing betitelde besluit van 21-07-11, genomen door de Europese leiders [lees: Merkozy].

Clip 2 dateert van augustus 2011, dus van na dat geweldige besluit.

Natuurlijk kunt u de schouders ophalen bij wat Varoufakis te vertellen blijkt te hebben. Maar allereerst zou u zich moeten afvragen welk doel de Griekse econoom zou kunnen beogen met zijn verhaal te doen wanneer dat niet zou kloppen. Kijk en luister er daarom met een “open mind” naar is mijn advies. En denk er vervolgens eens over na.

Advertenties

15 thoughts on “HERE, THERE …. FARCES EVERYWHERE

 1. Hadden wij in Nederland maar iemand [mag een econoom zijn] die de zaken zo helder vertelt. Wij moeten het doen met “theemutsen” als Eijffinger, Boot e.d.. Of met politici, die of met de primitieve onderbuik reageren of hun eurofielschap niet weten te onderdrukken.

   • Lol …. maar jij bent best helder hoor. 🙂
    Alleen is de visie die jij verkondigt helaas niet altijd 1 op 1 gelijk aan de werkelijkheid. Hoewel ik moet toegeven, dat je in “het dossier-Griekenland” meer dan behoorlijk scoort.
    Ik vind gewoon het liegen en verdraaien, wat de politici als geen ander kunnen en ook doen, langzamerhand zeer vermoeiend worden. Daarom is Varoufakis zo’n verfrissende ervaring.

 2. Het is bij elkaar bijna een speelfilm wat je voor ons hebt verzameld. 🙂
  Varoufakis spreekt zonder dubbele bodem en open over niet alleen Griekenland, maar vooral ook de euro-crisis.
  En inderdaad komen er geluiden uit zijn mond, die een stevig uitroepteken zetten achter veel, waar we hier al geruime tijd de degens over gekruist hebben. Het is op zijn zachtst gezegd opvallend, dat Merkel blijkbaar bereid is nog eens vele miljarden te verspillen [waarin wij uiteraard worden meegesleept] om bedenktijd te kopen! Dit kan moeilijk als een sterk, daadkrachtig optreden van de vrouwelijke helft van Merkozy worden gezien, me dunkt. En alsof het een reality-show is worden wij, toekijkers, van hoogtepunt naar hoogtepunt geleid. We mochten al rechtstreeks in het Griekse parlement gluren, nu is de Bundestag donderdag hotter dan hot.
  [De Duitsers besluiten ook meteen voor ons, dus de 2e Kamer’s komende toneelstukje zal geen internationale belangstelling trekken.]
  Ik hoop wel, dat de Griekse vondst om OG-belasting te heffen via de elektriciteitsrekening Rutte niet op een idee brengt.
  Maar zonder dollen: ons wacht dus een implosie. Weer een nieuwe ervaring om te verwerken. Eigenlijk zit ik nog steeds te wachten op het moment, waarop in de euro-landen het volk de straat op gaat. Kan toch niet zo gek lang meer duren denk je ook niet? Een letterlijk hete herfst hebben we al, dus “the stage is set”.

  • Het is eerder angst en onzekerheid dan woede die overheerst, Leon. En een aanzienlijke groep burgers in Europa snapt niet hoe het allemaal werkt en heeft ook geen behoefte zich erin te verdiepen.
   Pas bij hele significante gebeurtenissen [massa-ontslagen, krediet-opdroging, onevenredig hoge verzwaring van lasten e.d. door overheden], die men aan den lijve gaat voelen zal er iets gaan rommelen. Nu overheerst een soort vreemde berusting, die de wel overal hoorbare en leesbare woede tempert. Ik vrees, dat pas wwanneer die berusting overslaat in wanhoop er een eruptie zal zijn te verwachten. Natuurlijk moeten we hopen, dat het niet zover komt. Maar gezond realisme wijst op iets anders. Laten we maar genieten van die heerlijke afsluiting van september. Er komen ongetwijfeld nog letterlijk en figuurlijk genoeg donkere, mistroostige en naargeestige dagen aan.

   • Ben het met je eens, maar wil daar nog iets aan toevoegen. Is het historisch gezien opvallende gebrek aan weerstand bij de burgers niet het bewijs van het slagen van de plannetjes van de kwade genia achter het verdoemde systeem? Mensen zijn immers in 20 jaar veranderd van redelijk sociale, empathische wezens in louter individualistisch, egoistisch en haast narcistisch ingestelde creaturen, die geen idee meer hebben hoe ze collectief hun stem kunnen laten horen?

  • Straks [of misschien is het al gebeurd] keurt de Bundstag ook namens ons die nieuwe opzet van het steunfonds goed. Daarmee verandert er iets essentieels, waar nauwelijks op wordt gewezen. De garanties, waarmee de pot tot nu toe is gevuld, veranderen dan in echt geld [750 miljard, waarvan 26 miljard van Nederland]. Miljarden waar enorme risico’s mee gaan worden genomen door er inferieure PIIGS-obligaties mee te gaan kopen. Het fonds neemt nl. de rol van de ECB, waar al zo’n 150 miljard van dat waardeloze papier in de kluizen ligt, over. Miljarden, die ook gaan worden gebruikt om de banken [vooral Franse en Duitse, want die lopen het meeste risico momenteel] te steunen onder het mom van herkapitalisatie.
   We hebben Amerika, China en ja zelfs Brazilië [of all places] al horen schreeuwen, dat die 750 miljard niet genoeg is. de pot moet verdubbeld, verdriedubbeld worden.
   Het zal dan ook de eerstvolgende logische stap zijn [want met de huidige pot wordt de ramp niet voorkomen, maar slechts uitgesteld] om de pot inderdaad te verhogen. Nederlands aandeel daarin [geen garanties, maar geld] zou kunnen oplopen in de richting van 100 miljard. Een enorm bedrag, waarvan vrijwel vaststaat dat het wel zal worden uitgegeven, maar waarschijnlijk nooit [geheel] zal worden teruggekregen.
   Het huidige scenario duidt op niets anders dan dat er de komende jaren [decennia?] een enorm verlies wordt geleden, wat zijn impact op onze samenleving zeker zal hebben.
   De enige hoop, die mij nog rest is, dat buiten het zicht van iedereen briljante europese geesten hard zouden werken aan een compleet nieuw euro-stelsel [Varoufakis noemt iets dergelijks]. Die hoop wordt weer getemperd in de wetenschap, dat de europse politiek niet uitblinkt in besluitvaardigheid.
   Ook Merkel [Leon merkte al zoiets op] schijnt het inmiddels dermate dun door de maat 58 pantalon te lopen, dat zij steeds meer gaat aarzelen. Een dergelijk gedrag van de leiding van het land, wat alom wordt aangewezen als de enige die de ramp nog kan afwenden, geeft niet veel vertrouwen.

   • Ik denk, dat je schatting van het Nederlands aandeel in het verlies nog redelijk conservatief is, Paul. Er zijn mensen die spreken van één of meerdere jaarsalarissen per Nederlander, die in de bodemloze put zullen worden gegooid. Per gezin kan ons dit wel 50.000 – 100.000 euro gaan kosten. Daar heb je zeker één of meer decennium voor nodig om van te herstellen, maar of dat ook voor het verlies aan welvaartsnivo zal gelden betwijfel ik.

   • Juiste inschatting! Duitsland gaat niet 111 maar 222 miljard in het steunfonds gooien. Nu nog even afwachten hoeveel Nederland gaat storten.

 3. Een reactie over het voetbal laat ik maar aan de kenners over als je het niet erg vindt. Veel belangrijker vind ik het video-spektakel wat je voor ons uitkoos.
  We hebben het de afgelopen maanden keer op keer geconstateerd: het enige wat de briljante leiders van Europa bereiken is dat Griekenland compleet naar de knoppen gaat. En dan heb ik het nog meer over de mensen dan over het land zelf. Varoufakis zegt dan wel en public, dat de Griek inmiddels te depressief is om nog in protest te komen, maar hij weet dondersgoed dat zulks geen juiste weergave van de situatie is. Veel Grieken schuiven steeds verder over de rand en je hoeft geen psycholoog te zijn om te kunnen concluderen dat er een moment zal komen, dat de gedachte postvat “wat heb ik nog te verliezen” en er iets gaat gebeuren.
  Varoufakis wendt zich ook rechtstreeks tot ons als hij zonder enige terughoudendheid zegt het schandalig te vinden wat er met het geld van de Nederlandse belastingbetaler gebeurt en nog gaat gebeuren.
  Zijn metafoor van de “woedende bosbrand” [er zijn andere varianten te over] is een passende.
  Niet geheel onverwacht wordt er nauwelijks in Nederland gereageerd op de woorden van Varoufakis. Het lijkt erop, dat jij een van de weinigen bent die ze heeft gehoord. Met ondergetekende overigens 🙂
  Ik krijg steeds sterker het gevoel, dat we hier [vergis je niet, de Duitsers zijn veel alerter en dus kritischer dan wij hier] pas opschrikken als de implodering van de eurozone een feit is en we verbaasd bemerken, dat we ook zijn ingestort.
  1 leuk [?] ding wil ik je niet onthouden. Je zult ongetwijfeld hebben meegekregen, dat de ledepop Barosso in zijn “state of the union” heeft aangekondigd, dat de EU een bankentax [TOBIN in vakjargon] wil invoeren.
  In Engeland, zo pikte ik even geleden mee, is daar furieus en afwijzend op gereageerd. Naast die beurshandelaar, waar Optimist naar verwees, zijn er meer [aansprekender] mensen, die vrijelijk hun mening geven over de EU van de euro. Min v BZ Haig omschreef het zo: “The Euro-zone is like a burning building with no exit”.
  Ik ben benieuwd hoe Rutte en/of de Jager daarop reageren. Bij nader inzien:laat eigenlijk maar zitten.

  • De UK hanteert het logische standpunt dat zij met de euro-ellende niets te maken hebben. Ook schijnt er in de UK nauwelijks enige zorg te bestaan rond een eventueel faillissement van Griekenland. Terwijl de Engelsen toch wel degelijk deel uit maken van de EU en als we onze politici mogen geloven er wel degelijk iets vreselijks zou gebeuren.
   De weerstand van de UK tegen de TOBIN is simpel verklaarbaar. Want, hoewel dat erg stil wordt gehouden ook hier in Nederland, vindt zo’n 80% van alle Europese financiële transacties direct of via een omweg via Londen plaats. Die banktaks zou de UK-banken dus flink wat gaan kosten en zou Londen t.o.v. New York als financieel centrum op een achterstand zetten. De UK gaat dan ook alleen accoord met de oprisping van Barosso, als die banktaks wereldwijd wordt ingevoerd. En dat gebeurt dus nooit. Wat Barosso’s ei tot een windei maakt. Een ander legsel mag je van een windbuil ook niet verwachten.

 4. Tjonge, veel duidelijker kan het je niet worden verteld denk ik zo. Varoufakis schetst een beeld van een hopeloos imcompetent leiderschap in Europa en voorspelt met zoveel woorden een aankomende echte ramp. Ik begin maar alvast met hamsteren.
  Heb je trouwens de “fuzz” nog meegekregen over die Engelse beurshandelaar, die door de BBC werd geïnterviewd?

  • Ja, die beurshandelaar bakte het zo bruin … uh zwart, dat direct twijfel over zijn persoon is gerezen. Wat-ie vertelde zit volgens mij toch echt niet gek ver bezijden de werkelijkheid. Goldman Sachs [en Morgan Chase en nog een paar anderen] rule the world. De Merkels, Sarkozy’s en Camerons van deze wereld zijn slechts hun slippendragers. Rutte poetst hun schoenen.

 5. Ik heb genoten … van Real! Duidelijk is, dat Ajax zich ook met deze spelersgroep niet al teveel illusies hoeft te maken waar het spelen van een rol [anders dan figurant] op het Europese platform betreft. Kan ook moeilijk anders als je bedenkt, dat eén speler bij Real een salaris verdient gelijk aan of zelfs meer dan de Ajax-begroting. Het is te hopen, dat de euro-crisis ook zijn effect zal gaan krijgen op het voetbal. Of is Real too big to fail?

  De heer Varoufakis windt er geen doekjes om. Wat je aldoor betoogde wordt door hem volmondig uitgesproken: we redden Griekenland niet, maar de Franse en Duitse banken en via een omweg ook onze eigen geweldige bankiers.
  Eigenlijk is het te verbijsterend voor woorden allemaal. Wat mij betreft gaat de failliete EU [qua gedachtengoed, draagkracht en systeem] op de vuilstort. Het is tijd voor iets compleet anders. Maar wie durft?

 6. Tja, Ajax blijft vergeleken met echte toppers als Real toch wel erg povertjes afsteken. Er werd vooraf weer driftig aan opkloppen gedaan, maar Real drukte de valse lucht er snel uit.
  Er vallen me aan Ajax al langer bepaalde dingen op. Bijv. hoeveel ballen via v.d. Wiel lopen en hoe treurig weinig daar uit komt. Of hoe Sulymani op dit nivo door het ijs zakt. Dekking is voor het duo Aldeiwereld en Vertonghen ook geen hoofdzaak. En in de Nederlandse competitie als supertalenten betitelde Eriksen en Boerrigter [ok, ik weet ze zijn nog piepjong] blijken op internationaal nivo nog niet veel te brengen te hebben.
  2 klassen verschil, dat is de verhouding Real:Ajax en daar komt voorlopig geen verandering in.

  De clips van vriend Varoufakis ga ik eens rustig voor zitten straks. U hoort me nog.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s