DE AMERIKAANSE POT EN DE EUROPESE KETEL

Tim Geithner is aangeschoven bij het overleg van de Europese ministers van Financiën in het Poolse Wroclaw. Geithner is MvF van de USA voor de goede orde, want u zou zich kunnen afvragen “wie is die man?”
Uiteraard begrijp ik dat een volgende opkomende vraag is “wat komt die man daar doen?”.Eerst even een korte schets van Geithner zelf. Hij is er een uit de school van Larry Summers en met die naam noem ik meteen de man, die samen met Alan Greenspan zijn adoratie voor het vrije markt denken omzette in het financieel systeem, wat sinds de jaren 80 onder de geuzennaam Reaganomics begon de wereld te teisteren.
Geithner is een fanatiek volger van beide eerdergenoemde heren, was de vertrouweling van Clinton, maakte carriere in het bankwezen en werd door Obama aan zijn keurkorps toegevoegd.
Geithner dient in Wroclaw [natuurlijk] het Amerikaanse belang. Het zal hem worst zijn welke gevolgen mogelijke besluiten binnen de EU[ro]-zone voor de Europese burgers zullen hebben. Zijn enig doel is te waarborgen, dat er linksom of rechtsom euro’s blijven stromen richting de grote Amerikaanse investeerders.
Vandaag roept Geithner de Europese leiders op om met één mond te spreken. Om de onenigheid die over de aanpak van de schuldencrisis en in het directe verlengde daarvan de zaak-Griekenland zou bestaan op te lossen, omdat er anders catastrofale risico’s worden genomen.
Er zal ongetwijfeld een kern van waarheid zitten in dit al even ongetwijfeld gekleurde verhaal. Maar dat brengt mij niet van de constatering af, dat het op zijn zachtst gezegd verwonderlijk aandoet dergelijke woorden te horen uit de mond van een vertegenwoordiger van een administration,  die nog maar kort geleden de hele wereld liet zien hoe de [veel dieper liggende en gewortelde] onenigheid tussen Democraten en Republikeinen in zijn land de USA tot een “standstill” bracht. Zoals al eerder in 2008 de schrikbarend gebrekkige controle op de financiele sector aldaar leidde tot de val van Lehmann en de onmiddellijke stand still van al het geldverkeer in New York e.o.
“Ga eerst je eigen puinhoop eens opruimen, Tim, en kom dan nog eens terug”. Nah, neen, dat zal geen van die Europese MvF’s tegen Geithner durven zeggen. En zeker onze Jan-Kees niet. Dat staat niet in het door Merkozy aan hem gegeven script.

Advertenties

12 thoughts on “DE AMERIKAANSE POT EN DE EUROPESE KETEL

 1. Het is echt herfst, lieve mensen. Brrr…..
  Ik ken die meneer Geithner helemaal niet, dus kan me moeilijk een oordeel vellen over man’s “hidden agenda” of opdracht.
  Maar de oren laten hangen naar de Amerikanen lijkt me nu niet zo verstandig. Tenzij ze voorstellen om mee te betalen natuurlijk. 🙂
  Die Bernanke drukt gewoon weer een voetbalveld aan dollars en klaar is Kees.

 2. Het is natuurlijk heerlijk brullen om die babydoll van de Jager én Jurgen’s “debtiosfeer” is inderdaad een vondst, maar laten we nu niet volledig loszingen van de betekenis van Geithners aanwezigheid bij de bijeenkomst in Wroclaw.
  Ik roep in herinnering de vele malen, dat RadaR op het verband heeft gewezen, wat tussen het IMF en de VS bestaat. [meester – knecht of bedenker – uitvoerder]. Geithner heeft daar gewoon met 2 petten gezeten, waarop in beide gevallen dezelfde afkorting stond: van het AIBC oftewel het Amerikaanse InvesteringsBanken Consortium.
  Ik leg zijn aanwezigheid uit als min of meer de verklaring waarom de Europese leiders zoveel aarzeling vertonen waar het de besluitvorming betreft. De boodschap is wel duidelijk, overgebracht door het IMF, maar het duurt de Amerikanen veel te lang voordat er eens een keer spijkers met koppen worden geslagen.
  Dus kwam Boy Wonder Geithner zelf maar eens praten. M.i. pleit het voor de Europese leiders, dat ze een beslissing nog een maand hebben uitgesteld, want dat houdt in dat ze zich nauwelijks iets van de grote mond van Geithner hebben aangetrokken. De VS ziet maar een acceptabele oplossing: verdriedubbeling van het Noodfonds en snel veel geld naar Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. De Noord-Europese geldschieters zijn nog niet zover; zelfs bestaat de kans nog steeds, dat voor het “gecontroleerde” failllissement van Griekenland wordt gekozen. Ik denk, dat in de komende maand duidelijk zal worden of en hoe sterk Europa onder de knoet van Washington zit. Er komt dus een interessante en misschien wel voor de toekomst beslissende periode aan.

  • Ik proef een positieve grondhouding in de richting van onze kopstukken. Long time no hear. 🙂
   Overigens mag niet worden vergeten, dat die maand uitstel ons het nodige kan gaan kosten.

   • Omdat wellicht de Grieken met veel hangen en wurgen en met wat cijfermatig gegoochel [waaraan de Euro-zone landen meedoen overigens] de deadline m.b.t. de criteria halen en er vervolgens weer 8 miljard in een put verdwijnt, waarvan zelfs de EU-politici inmiddels zonder terughoudendheid zeggen dat hij bodemloos is.

   • Ik las net, dat een Griek zich voor een bankgebouw in brand heeft gestoken. Daar word je toch echt niet vrolijk van.

 3. Kijk, dat vind ik nu een sterke, die “debtiosfeer”. Want inderdaad hangt die als een layer over de wereld. En de Jager in babydoll … het koest me nauwelijks moeite om dat beeld op te roepen.

 4. Om het met de Earring te zeggen: “Paradise in distress”.
  En nu ook “Under pressure” van de Yanks. De vraag is of ze er “Undercover of the night” zullen zijn uitgekomen.
  Het zou wel eens op “Us or Them” ipv “Us & Them” kunnen uitlopen.
  En ineens zie ik het beeld opdoemen van onze Jan-Kees, die zich in zijn roze baby-doll maatje 58 klaar maakt voor die nacht, nog een mooi plekje op zijn nachtkastje zoekt voor de foto van zijn partner en daar een vette kus op drukt om vervolgens al neuriend “Het is een nacht die je normaal alleen in horror-films ziet” tussen de lakens te glijden.
  “Hij staat nog overeind …..uh, die euro” is zijn laatste gedachte, waarna hij na het gebruikelijke “eurootjes tellen” [werkt altijd] in een diepe slaap wegglijdt.

 5. Even wachten; laten we nu eerst eens stilstaan bij het echte punt wat RadaR wil maken.
  Wat komt die Geithner daar doen?
  Vinden wij het voorstelbaar, wenselijk of mogelijk, dat van Rompuy aanschuift bij het overleg wat Obama met zijn Republikeinse kwelgeest heeft over de verhoging van de “debtiosfeer” i.c. het schuldplafond van de US?

  • Niet alleen een retorische vraag,Jurgen, maar ook een vraag, die buiten de realiteit staat. Er is immers geen sprake van geldstromen vanuit Amerika richting EU-investeerders in dezelfde mate als andersom het geval is?
   Overigens lijkt het me wel een komisch gebeuren: van Rompuy in The Oval Office, wat er meteen toe zo kunnen leiden dat onze Europese “president” bij terugkomst meteen zijn eigen Witte Huis laat bouwen.

 6. Het schijnt er nogal heftig aan toe te zijn gegaan. Juncker die Geithner even liet weten, dat Europa haar eigen beslissingen neemt en meer van die ongein.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s