OCEAN GIANTS

Op Nederland 1 loopt al enige tijd de prachtige docu-serie Life. Wellicht is het jullie daarom ontgaan, dat de BBC 3 weken lang een natuurdocu uitzond van een kwaliteit, die we van de Engelsen gewend zijn.
Ik doel op OCEAN GIANTS, waarin de volledige nadruk ligt op het grootste [zee]zoogdier op aarde, de walvis, en zijn neven en nichten, de dolfijnen.
De 3 afleveringen hebben achtereenvolgens als onderwerp:
– de diversiteit aan walvissen, die door de grote zeeën van Moeder Aarde cruisen [Giant Lives] waarin o.a. Right whales, Blue whales, Grey whales en Bowhead whales de hoofdrol spelen;
– de ongelooflijke intelligentie van dolfijnen en het onderzoek wat wordt gedaan naar de communicatie van deze dieren [Deep Thinkers]
– het indrukwekkende geluid, waarmee de walvissen met een bereik van tientallen zeemijlen communiceren en de oceanen afstropen op zoek naar voedsel [Voices of the sea]; het meest verbazingwekkende wat ik zag was een groep walvissen, die zonder dat de wetenschap een reden heeft kunnen ontdekken,  spontaan hun eigen “opera” opvoeren.
En er is nog veel meer [soms ontroerend, soms afschrikwekkend, soms volkomen onverklaarbaar] te zien in die prachtige 3-delige docu-serie.
Ik wil jullie graag een sample laten zien, waarin de harde, meedogenloze strijd binnen een groep mannetjes om met het paringswillige vrouwtje te kunnen paren kort [in de docu zelf wordt dit uitvoeriger getoond] wordt getoond.

Advertenties

9 thoughts on “OCEAN GIANTS

 1. Zo, dus naast aapjes kijken bestaat er nu ook walvisjes knuffelen? Daar moet een mooie reality-docu van te maken zijn. Misschien dat het iets voor omroep Max is; reisjes organiseren voor overjarige mutsen.

 2. Aflevering 2 is o.a. besteed aan het tonen van het in general mensvriendelijke karakter van de giants. Ondanks dat we door de eeuwen soms meer dan 90% van soortpopulaties hebben uitgemoord [ooit zwommen er 300.000 Blue whales door de oceanen, nu bedraagt de populatie nog iets meer dan 10.000 exemplaren] is de walvis de mens goed gezind.
  Er zijn plekken waar de dieren zich seizoensgewijs in grote aantallen ophouden en zonder probleem benaderbaar zijn voor mensen.
  De mens zou de mens niet zijn als hij ook in die mensvriendelijke walvissen geen geld zou zien. Dus is er een soort toeristenindustrie ontstaan, waarbij mensen met bootjes tot dicht bij de kuddes worden gebracht en ze zelfs mogen aanraken.
  Het enigzins misselijk makende gevolg daarvan is [en de docu toont dat ook] dat er bootjes vol mutsen op leeftijd de zee op trekken om aan walvis-aaien te gaan doen. En het blijkt nog erger te kunnen, wanneer je wordt getoond hoe diezelfde mutsen, riskant over de reling hangend, de walvis of een walviskalf proberen te kussen. Wanneer dat vervolgens nog blijkt te lukken ook zonder dat het dier ze met een zwiep van zijn staart overboord veegt, klappen de mutsen in extase hun gerimpelde handjes stuk.
  Hoe vaak is het niet, dat wanneer in een prachtige natuurdocu de mens opduikt bewondering voor de schoonheid van de natuur omslaat in walging door datt verschijnen van het domste, meest egoistische en destructieve wezen wat ze heeft voortgebracht.

 3. Ik zie het al: de heren zijn weer melig. Zeker omdat Ajax niet heeft gewonnen?

  Mooie plaatjes, RadaR. Laatst las ik in een of ander blad al iets over deze docu reeks. Er werd, zoals jij doet, erg lovend over gesproken. Die mannen met de camera’s spelen met hun leven, want als zo’n walvis zonder opzet even met zijn staart uithaalt en je wordt geraakt ….

 4. Wat een fraaie beelden! Zelf volg ik Life en dat is ook vaak heel erg genieten.
  Die machtige reuzen zo in dat water bezig zien, het moet een ademloze gewaarwording zijn dat als die cameraman vanaf een paar meter te kunnen zien en filmen.

 5. Ik mag graag naar de iha prima documentaires van BBC kijken, helaas ontvang ik BBC3 niet. Maar ook deze serie zal ongetwijfeld een keer vertoond worden op een net dat ik wel ontvang en dan zal ik hem zeker gaan bekijken.

  • Uh, leren lezen, je bedoeld geloof ik 3 weken en niet BBC 3, misverstandje, duidelijk door gebrek aan interesse in TV kijken even gemist, maar die tweede zin helpt ook daar tegen.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s